Aangemaakte reacties

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 715)
  • Auteur
    Reacties
  • In reactie op: Therapieën, behandelingen & traumaverwerking #281223
    Mark
    Moderator

      Waarom populaire EMDR-therapie voor sommigen de oplossing is, maar voor anderen juist niet


      Waarom populaire EMDR-therapie voor sommigen de oplossing is, maar voor anderen juist niet

      Het is een populaire en effectieve therapie voor mensen die last blijven houden van een schokkende ervaring: EMDR-therapie. De methode wordt steeds vaker ingezet bij uiteenlopende klachten, maar is dat wenselijk? “Het is geen wondermiddel.”

      Begin jaren 90 werd EMDR voor het eerst toegepast in Nederland. In het begin waren veel therapeuten nog sceptisch. Maar nu, ruim 30 jaar later, is EMDR uitgegroeid tot een standaardbehandeling bij PTSS-klachten. De Vereniging EMDR Nederland heeft op dit moment meer dan 7.000 geregistreerde therapeuten. Dat maakt dat Nederland per hoofd van de bevolking veruit de meeste EMDR-therapeuten heeft.

      ‘Werkt snel en is praktisch’
      EMDR, dat staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een behandeltherapie die eenvoudig werkt. “De methodiek werkt snel”, vertelt gz-psycholoog Arno Beugels. “Het is praktisch, cliënten hoeven geen huiswerk te doen en de therapeut wordt minder blootgesteld aan nare details.”
      Tijdens een therapiesessie wordt een cliënt gevraagd om te denken aan een herinnering of beeld dat spanning oproept. Tegelijkertijd voert de cliënt een afleidende taak uit, zoals het volgen van een lichtbalk met je ogen. Deze combinatie moet ervoor zorgen dat de emotionele lading van het beeld afneemt. Het werkgeheugen raakt overbelast, waardoor er minder ruimte is voor de herinnering.

      EMDR voor depressies en pijn
      In een overbelaste geestelijke gezondheidszorg valt EMDR dus op, want het werkt snel en vooruitgang is goed te meten. “Er hangt een soort mysterie rondom EMDR. Dat je erdoor in paar sessies heftig trauma kan verwerken”, vertelt Beugels. In 2003 werd EMDR opgenomen in de Nederlandse behandelrichtlijn, weet hij. “Daar zijn goede resultaten.”

      Maar het wordt ook ingezet bij andere psychische klachten waar bewijs beperkt is. Zo wordt EMDR ingezet voor bijvoorbeeld depressies, angstklachten, pijn, verslaving en een negatief zelfbeeld. Volgens Beugels kiezen behandelaren soms uit goede bedoelingen voor EMDR: baat het niet, dan schaadt het niet.

      ‘Andere behandelingen hebben beter effect’
      Die gedachte kan volgens hem gevaarlijk zijn. “De eenzijdige focus op EMDR komt voort uit een maakbaarheidsideaal. Cliënten kunnen een behandeling, die beter kan werken, onthouden worden. Er wordt te snel gekeken naar EMDR, terwijl andere behandelingen soms een beter effect hebben.”
      Volgens Beugels zijn er reële risico’s als de behandeling niet aansluit bij de behoefte van de cliënt. “Ik zie cliënten die meerdere keren een EMDR-traject hebben gevolgd. Ze komen hier met het idee dat ze uitbehandeld zijn”, vertelt de psycholoog. “Ik probeer hen dan uit te leggen dat er nog veel meer mogelijkheden zijn. Het is fantastisch dat het bij een grote groep goede en snelle resultaten geeft, maar is er meer.”

      ‘Ik wilde mezelf eraan overgeven’
      Dat de traumabehandeling niet altijd goed werkt, weet ook Anne Marsman. Ze maakte in haar leven meerdere schokkende en traumatische ervaringen mee, zoals seksueel misbruik. Als gevolg daarvan ontwikkelde ze onder andere PTSS-klachten, vertelt ze.
      Marsman begon bij een gespecialiseerde instelling aan kort behandelprogramma van 8 dagen. “Daar kreeg ik dagelijks EMDR en exposure-therapie”, vertelt ze. “Ik had weleens eerder EMDR gedaan, maar dat haalde toen niet zoveel uit. Ik wilde mezelf er ook echt aan overgeven.”

      ‘Ik kon niet meer uit mijn woorden komen’
      “Tijdens de sessie moest ik aan één concreet beeld denken. Maar er kwam zoveel meer tevoorschijn”, herinnert ze zich. “Ik denk dat er meer lading vrijkwam dan ik zelf had voorzien, waardoor mijn lichaam overbelast raakte. Na 5 dagen waren mijn lichamelijke klachten zo heftig, dat ik niet meer kon lopen. Ik kon niet meer uit mijn woorden komen.”

      In samenspraak met haar behandelaren is de behandeling stopgezet. “Mijn zenuwstelsel was totaal ontregeld. Ik ging met meer klachten weg, dan dat ik kwam.” Dat terwijl ze overal las dat EMDR effectief is voor PTSS-klachten. “Maar wat als het dan niet werkt? Ligt dat dan aan mij, heb ik iets niet goed gedaan? Waren mijn trauma’s misschien niet erg genoeg?”

      EMDR geen kant-en-klare oplossing
      Voor Beugels klinkt het verhaal van Marsman bekend. Hij kent meerdere verhalen van cliënten die geen baat hadden bij een EMDR-behandeling. Trauma laat zich niet altijd in een paar sessies oplossen, ziet hij. “Herstel verloopt vaak wisselend, traag en verschilt per geval.”

      Therapeuten moeten volgens hem meer aanbieden dan EMDR en cliënten beter voorlichten over de beperkingen van de therapie. “EMDR is geen quick fix.”

      ‘Niet enige weg naar herstel’
      De Vereniging EMDR Nederland leidt mensen op in de traumatherapie. “Deze basisopleiding duurt ongeveer 4 á 5 dagen”, vertelt voorzitter Jiska Weijermans. “Wij leren daar ook: wees kritisch wanneer je het inzet. Luister en kijk of de klachten worden aangestuurd door herinneringen, en of EMDR dus zinvol is.”

      Ook Weijermans ziet dat de populariteit van EMDR een keerzijde heeft. “EMDR-therapie wordt vaak als wonderlijk ervaren en staat erom bekend dat het relatief snel effect kan hebben”, vertelt ze. “Dat maakt het een efficiënte behandelvorm, wat de grote belangstelling verklaart. Als vereniging willen we ook graag benadrukken: EMDR kan zeker nuttig zijn, maar het is beslist niet de enige weg naar herstel.”

      ‘Geen wondermiddel’
      “Het probleem is niet EMDR”, merkt Marsman op. “Ik ken ook echt mensen die die er goed mee geholpen zijn”. Volgens Marsman is het verhaal rondom EMDR te eenzijdig.

      Je hoort eigenlijk alleen maar wanneer het wél werkt, zegt ze. “Iedere keer komt er een soort halleluja verhaal. Hoe goed het werkt, hoe wonderlijk het is. Ik vind dat ik meer recht had op belangrijke informatie. EMDR is geen wondermiddel.”

      Bron: EenVandaag

      In reactie op: Jongensprostitutie #280845
      Mark
      Moderator

        Van kwaad tot erger: kinderen die seksueel worden uitgebuit door hun ouders

        Met een uniek onderzoek naar kinderen die door hun ouders seksueel worden uitgebuit geeft Centrum Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) een gezicht aan een tot dusver volkomen onzichtbare groep slachtoffers van mensenhandel. Kinderen die door hun ouders worden gedwongen tot seks met volwassenen zijn niet alleen jonger dan kinderen die door anderen worden uitgebuit, hun uitbuiting duurt ook langer. CKM roept het kabinet op om zowel hulpverleners als opsporingsinstanties in staat te stellen om dit soort slachtoffers en de daders te herkennen, zodat de uitbuiting kan worden gestopt.

        Lees verder op hetckm.nl >>

        In reactie op: Loverboys & seksuele uitbuiting van meisjes en vrouwen #280844
        Mark
        Moderator

          Van kwaad tot erger: kinderen die seksueel worden uitgebuit door hun ouders

          Met een uniek onderzoek naar kinderen die door hun ouders seksueel worden uitgebuit geeft Centrum Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) een gezicht aan een tot dusver volkomen onzichtbare groep slachtoffers van mensenhandel. Kinderen die door hun ouders worden gedwongen tot seks met volwassenen zijn niet alleen jonger dan kinderen die door anderen worden uitgebuit, hun uitbuiting duurt ook langer. CKM roept het kabinet op om zowel hulpverleners als opsporingsinstanties in staat te stellen om dit soort slachtoffers en de daders te herkennen, zodat de uitbuiting kan worden gestopt.

          Lees verder op hetckm.nl >>

          In reactie op: Kindermisbruik (algemeen) #280766
          Mark
          Moderator

            Dit webinar, met de titel ‘Hij/zij was ook lief’ gaat over positieve en dubbele gevoelens bij seksueel misbruik. Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld vertelt hier in deze presentatie meer over.

            In reactie op: Ritueel misbruik #280763
            Mark
            Moderator

              Stichting Kenniscentrum TGG heeft een documentaire laten maken over Transgenerationeel Georganiseerd Geweld. Deze documentaire bevat interviews met behandelaren, overlevenden, politie en een rechtspsycholoog en belicht daarmee meerdere kanten van het thema geritualiseerd misbruik in Nederland.

              De documentaire is gemaakt door Sander Houwen, Colet van der Ven en Christel Kraaij. Let op! De volgende beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

              In reactie op: Kindermisbruik (algemeen) #280381
              Mark
              Moderator

                De harde realiteit van kindermisbruik, podcast met Prof. Peter Adriaenssens

                In reactie op: Incest #280118
                Mark
                Moderator

                  Webinar Seksueel misbruik tussen broertjes en zusjes

                  In dit webinar van het Centrum Seksueel Geweld vertellen verschillende professionals over seksueel misbruik tussen broertjes en zusjes. De sprekers zijn:

                  Sheila van Berkel – universitair docent en onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Onderzoekt de invloed die broers en zussen op elkaars ontwikkeling hebben, met de focus op geweld en mishandeling tussen broers en zussen.

                  Joyce Hendriks – GZ-psycholoog/psychotherapeut bij forensische polikliniek De Waag. Behandelt plegers en gezinnen waarbij sprake is geweest van seksueel misbruik binnen het gezin.

                  Heeft er seksueel misbruik plaatsgevonden in jouw gezin en heb je hulp of advies nodig? Neem dan contact op met het Centrum Seksueel Geweld. Dit kan door te bellen via 0800-0188 of te chatten via centrumseksueelgeweld.nl

                  In reactie op: Lichamelijke klachten door seksueel geweld #278922
                  Mark
                  Moderator

                    Webinar lichamelijke klachten na seksueel misbruik

                    Traumanet hoofdredacteur Anne Marsman ging in gesprek met klinisch psycholoog en Centrum Seksueel Geweld directeur Iva Bicanic over lichamelijke klachten en seksueel misbruik.

                    In het webinar gingen ze onder andere in op hoe misbruik en langdurige stress tot lichamelijke klachten kunnen leiden, en stappen die je kunt zetten om hier mee om te gaan.

                    Het webinar kun je nu terug kijken.

                     

                    Thema van de maand: het lichaam
                    In juni staat bij het Centrum Seksueel Geweld het thema lichaam en lichamelijke klachten centraal. Tijdens deze maand deelt het CSG dagelijks toegankelijke informatie via onder andere vlogs, podcasts en factsheets.

                    Je kunt het CSG volgen via Instagram, Linkedin, Facebook en X.

                    Het Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp
                    Het Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een nare seksuele ervaring heeft meegemaakt – online of offline. Het maakt niet of dat nu kort of lang(er) geleden is gebeurd.

                    Je kunt gratis en anoniem telefonisch en via chat contact opnemen. Op centrumseksueelgeweld.nl vind je daarnaast veel informatie en tips voor jezelf en/of een naaste.

                    Bron: traumanet.nl

                    In reactie op: Therapieën, behandelingen & traumaverwerking #278834
                    Mark
                    Moderator

                      EMDR: Wondermiddel tegen trauma of toch schadelijk?

                      De behandelmethode EMDR, oftewel Eye Movement Desensitization and Reprocessing, heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen als een effectieve manier om angsten te verminderen en trauma’s te verlichten. Maar is het echt zo’n wondermiddel als sommigen beweren? Docent-onderzoeker psychotrauma, Simona Karbounairis, maakt zich zorgen over de snelle opmars van de behandeling.

                      EMDR werkt door traumatische herinneringen opnieuw op te roepen en ze te koppelen aan afleidende stimuli. Het doel is om deze herinneringen opnieuw te verwerken en ze een minder intense emotionele lading te geven. Voor sommige mensen kan dit snel en effectief zijn, maar voor anderen zijn er risico’s verbonden aan een te snelle aanpak.

                      Karbounairis waarschuwt voornamelijk voor de valkuilen van een snel behandeltraject. Want hoewel EMDR veelbelovend is, is het geen one-size-fits-all oplossing voor trauma’s en angsten. “Mensen met een complexe achtergrond, zoals een geschiedenis van verwaarlozing of misbruik, kunnen juist extra schade ondervinden van een te intensieve behandeling.”

                      Het probleem zit hem vooral in de hoge verwachtingen die sommige mensen hebben van een snel resultaat. “Het zijn processen die langer duren dan een week. In die tijd kun je misschien wel wat meters maken, maar daarna zul je toch ook verder moeten. En mensen die bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld hebben of ernstig beschadigd zijn in hun jeugd, zullen dat niet binnen een week herstellen.”

                      Het is volgens Karbounairis daarom belangrijk om te erkennen dat EMDR niet de enige optie is voor traumaverwerking. Er zijn verschillende therapieën en behandelmethoden beschikbaar. Diversiteit aan behandelingen biedt meer maatwerk en kan beter aansluiten bij de individuele behoeften van patiënten.

                      Beluister de uitzending hier >>

                      In reactie op: Seksualiteit & seksuele problemen #277632
                      Mark
                      Moderator

                        De koppeling tussen de genitale respons en herinneringsbeelden aan seksueel misbruik

                        Slachtoffers van seksueel misbruik kunnen ook nadien een genitale respons ervaren als zij eraan terugdenken of erover vertellen in therapie. Een taboe, dat leidt tot schaamte en verwarring. Veel mensen vermijden seks en relaties om zo te ontsnappen aan die koppeling. Om dit taboe te door- breken, zijn we een narratief onderzoek gestart. Alleen al de oproep om er iets over te delen op een online vertelpunt gaf erkenning voor het bestaan van dit fenomeen. ‘Ik heb mij altijd pervers en slecht gevoeld, en niet beter dan de dader.’

                        Slachtoffers kunnen tijdens het seksueel misbruik een automatische genitale respons er- varen (bij vrouwen vochtig worden, verstijven van de tepels, zwelling van de clitoris, orgasme en bij mannen voorvocht, erectie, ejaculatie) door angst en prikkeling van de geslachtsdelen. Vanwege geringe kennis over deze genitale respons en gevoelens van seksuele opwinding na seksueel misbruik, plaatsten wij een oproep op LinkedIn, waarin we mensen vroegen mee te doen aan een narratief onderzoek over deze koppeling. De uitkomsten hebben ook betekenis voor hulpverleners, in het bijzonder EMDR-therapeuten.
                        In het narratieve onderzoek stelden we een aantal vra- gen en gaven we deelnemers de gelegenheid om via een online vertelpunt te vertellen over de genitale respons na seksueel misbruik. De oproep zelf bleek al erkenning te bieden voor het bestaan van het fenomeen, getuige de vele reacties die we kregen:

                        ‘Begrijp ik uit de oproep dat dit niet raar is? Dat wist ik niet’ ‘Ik dacht al die tijd dat ik een afwijkende seksuele behoefte had…’
                        ‘Had ik dit eerder geweten… dat had mij zoveel leed bespaard’
                        ‘Het was een soort gekke opluchting toen ik de oproep zag’ ‘Ik heb mij altijd pervers en slecht gevoeld, en niet beter dan de dader’

                        lees verder op centrumseksueelgeweld.nl >>

                      10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 715)