› Forum Lotgenoten Seksueel Geweld › Achtergrond & Informatie › Informatieve websites & mediaberichten › Seksualiteit & seksuele problemen
Tags: seksuele problemen, vaginisme
- Dit onderwerp bevat 22 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 16/09/2023 om 23:34 door Mark.
-
AuteurReacties
-
20 januari 2018 om 13:33 #216058LSGBeheerTopic starter
In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:
Seksualiteit & seksuele problemen
Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.
21 januari 2018 om 11:12 #216260MarkModeratorPosttraumatische stressstoornis en seksuele problemen na seksueel geweld
Veel slachtoffers van seksueel geweld ontwikkelen problemen met intimiteit en seksualiteit. Uit onderzoek van Kedde (2012) onder een grote groep Nederlanders tussen de 15 en 70 jaar blijkt dat seksuele problemen twee keer zo vaak voorkomen bij vrouwen die in hun jeugd seksueel geweld hebben meegemaakt dan bij vrouwen zonder seksueel geweldservaringen. Voorbeelden van het voorkomen van dergelijke seksuele problemen bij deze groep zijn orgasmeproblemen (15%), weinig subjectieve opwinding (15%) en lubricatieproblemen (14%).
Ook bij mannen blijkt dat seksuele disfuncties bijna twee keer zo vaak voorkomen wanneer zij voor hun zestiende jaar seksueel geweld hebben meegemaakt vergeleken met mannen zonder seksuele geweldservaringen. Bij hen betreft het met name erectieproblemen (19%), voortijdig orgasme (19%) en problemen met de subjectieve seksuele opwinding (15%) (Kedde, 2012).
Meer informatie hierover vind je op tijdschriftgedragstherapie.nl.
21 januari 2018 om 11:26 #216261MarkModeratorIntimiteit na seksueel misbruik
Is intiem contact mogelijk na seksueel misbruik? Wanneer je als kind seksueel misbruikt wordt, dan word je in je seksualiteit gekwetst. Seksualiteit en intimiteit zijn nauw met elkaar verweven. Vaak maakt de misbruiker gebruik van de behoefte van een kind aan contact, aan intimiteit, aan exclusieve aandacht en speciaal zijn.
Intimiteit is tegen hen [overlevers van seksueel misbruik] gebruikt als manier om seksualiteit te krijgen en dus is intimiteit, aanraking, lichamelijke warmte bij voorbaat verdacht. Dit kan hen behoorlijk parten spelen.
De dreiging van seks is voor een overlever van seksueel misbruik constant aanwezig. Alles wat voor anderen overduidelijk vriendschappelijk contact is, is voor jou bij voorbaat een bedreiging op seksueel gebied. Hierbij zijn er twee keuzes mogelijk: hyperseksueel worden of alle seksualiteit in de ijskast stoppen, frigiditeit.
Lees meer op intimiteit na seksueel misbruik op helenvanseksueelmisbruik.nl
3 april 2018 om 13:52 #220554MarkModeratorOp deze website vind je informatie, testjes, oefeningen, tips en ervaringsverhalen rond seks. Ook is er aandacht voor seksuele problemen en hoe je deze kan oplossen. Er is extra informatie voor mensen met een ziekte of beperking.
Op seksualiteit.nl vind je betrouwbare informatie over seksualiteit en relaties. Over de leuke en minder leuke kanten.
Je kunt ook antwoorden en tips vinden op vragen als:
- Hoe kan ik mijn seksleven leuker maken?
- Wat kan ik doen als ik een seksueel probleem heb?
- Hoe kan ik de sleur in mijn relatie verminderen?
- Hoe kan ik met mijn kind praten over dingen die met seks te maken hebben?
- Bij wie kan ik terecht met een vraag of probleem over relaties of seksualiteit?
Je kunt zelf aan de slag gaan met testjes en oefeningen en je kunt ervaringen lezen van andere mensen.
De totstandkoming van seksualiteit.nl is het resultaat van een samenwerkingsproject van Rutgers en de Rijksuniversiteit Groningen. De website werd financieel mogelijk gemaakt door het Innovatiefonds en het Ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport.
4 april 2018 om 20:25 #220627MarkModeratorMasturbatie kan een probleem worden
[…] Masturbatie is een manier om spanning te verlichten en genot te ervaren. Sommige mensen gebruiken het als een manier om met stress en angst om te kunnen gaan. In dit geval is masturbatie een methode die hen het genot en de rust kan bieden die ze op geen enkele andere manier kunnen bereiken in hun dagelijkse leven.
“De pijn was ondraaglijk en ik greep naar de beste pijnstiller die ik kende: masturbatie. Ik zonderde mezelf af. Ik begon aan een periode van dwangmatig masturberen. Ik deed het tussen de tien à vijftien keer per dag… Masturbatie en fantasieën waren de enige manier waarop ik mijn realiteit en pijnlijke mislukking kon tolereren.”
-Addiction to Masturbation (het verhaal van Josué): Ramiro Calderón-
[…] Dwangmatige masturbatie neemt doorgaans toe in moeilijke periodes, bijvoorbeeld gedurende periodes van persoonlijke crisis, relatieproblemen, de geboorte van een nieuw kindje, te veel spanning op het werk. Dit probleem zorgt er alleen maar voor dat de andere problemen nog erger worden, waardoor de persoon die er last van heeft in een doolhof wordt geduwd, waar hij maar moeilijk uit kan ontsnappen.
27 april 2018 om 18:03 #221483MarkModeratorKan masturbatie een vorm van zelfpijniging zijn?
27 april 2018 om 20:37 #221487MiraiMichiLid LSGHypeseksualiteit als gevolg van mishandeling:
20 mei 2018 om 20:58 #222398MarkModeratorEen beladen onderwerp wat ik toch niet uit de weg wil gaan, omdat sommige mannen die (als kind) seksueel misbruik zijn, bang zijn zelf pedofiel te zijn en dit artikel voor hen wellicht verhelderend kan zijn.
DE HULPLIJN VOOR PEDOFIELEN, EEN JAAR LATER: HUMO SPRAK MET EEN DADER EN EEN HULPVERLENER
‘Toen het schandaal rond seksueel misbruik in de kerk losbarstte, kende ik geen rust meer. Bij elk bericht in de media kromp mijn hart ineen van angst, en verging ik van spijt. Wat als mijn slachtoffers ook gingen praten? De dag van mijn arrestatie was een bevrijding.’ Mark werd veroordeeld voor zedenfeiten met pubers en is al jaren in therapie. Hij wil zijn verhaal vertellen om Stop it Now te steunen, de anonieme hulplijn voor pedofielen die nu één jaar bestaat. ‘1 tot 4 procent van de mannen is pedofiel. In België gaat het dus om minstens 44.000 mannen.’
Lees dit premium artikel verder op humo.be of als lid van LSG in het ledendeel.
7 november 2018 om 17:20 #230117MarkModeratorGGZ: seksverslaving is een probleem
Vanaf zondag is er een zorgstandaard voor hyperseksuele stoornissen, ook wel ‘seksverslaving’. Dit laat de GGZ aan Reporter Radio (KRO-NCRV) weten. Met deze standaard wordt het probleem van seksverslaving erkend door de beroepsgroep. De zorgstandaard beschrijft wat volgens de beroepsgroep goede zorg is bij seksverslaving.Uit de standaard blijkt dat in Nederland 2,3 procent van de mannen en 0,2 procent van de vrouwen een dwangmatig verlangen naar seks heeft. Het Nederlands Centrum voor Seksverslaving geeft vier indicaties voor een verslaving.
De eerste is dat seks als een obsessie wordt ervaren, waarbij degene die er aan lijdt niet het gevoel heeft nog controle te hebben. Een tweede is dat hij of zij niet kan stoppen met bepaalde seksuele activiteiten of in elk geval niet gestopt kan blijven.
Een derde is dat het seksuele gedrag voor de persoon zelf of voor een ander reële of potentiële schadelijke gevolgen heeft. De vierde tenslotte is dat het fantaseren over, het plannen en het uitvoeren van de seksuele activiteiten ‘werken als een verdoving voor negatieve gevoelens zoals angst, stress, schaamte, eenzaamheid, boosheid of een lage zelfwaardering. Seks wordt een toevluchtsoord.’
Bron: ad.nl
11 april 2019 om 01:09 #237677MarkModeratorNieuwe website over vaginisme – van vrijen doet pijn naar vrijen is fijn
Vaginisme zorgt ervoor dat penetratie niet mogelijk is of zeer pijnlijk is. Dit komt doordat vrouwen hun bekkenbodemspieren onbewust en/of ongewild aanspannen. Dit heeft meestal een psychologische en soms een fysieke oorzaak. In Nederland hebben meer dan 150.000 vrouwen last van vaginisme. Bij 30% van de vrouwen is dit ontstaan door seksueel misbruik.
Door het taboe op deze aandoening vinden vrouwen die lijden aan vaginisme moeilijk hulp. Ze vinden het vaak moeilijk dit onderwerp bespreekbaar te maken met hun huisarts, hun partners, vrienden en ouders, of met hulpverleners. Als vrouwen al hulp zoeken en krijgen dan zijn dit meestal gesprek met seksuologen en oefeningen bij bekkenbodemtherapeuten, maar helaas zijn niet alle vrouwen hiermee geholpen. De informatie die ze vinden op internet is vaak eenzijdig of niet oplossingsgericht.
De website
Daarom hebben een ervaringsdeskundige en een persoonlijke effectiviteits-expert een nieuwe website over vaginisme gelanceerd: vaginisme.nl. De website bied meerdere oplossingen omdat het de hoogste tijd is dat iedere vrouw met vaginisme dit kan oplossen. Zowel de fysieke als de psychologische kant van vaginisme komen aanbod, maar de nadruk ligt op de individuele ervaring: een vrouw met vaginisme kan zelf – eventueel met partner en/of hulpverlener – onderzoeken wat werkt voor haar.Zo biedt de website diverse oefeningen die je kan doen om de pijn te verminderen, ondersteund met een stappenplan. Dit zijn zowel individuele oefeningen als oefeningen die je met een partner kan doen. De oefeningen gaan verder dan het leren aanspannen en ontspannen van de bekkenbodem, zodat de vaginistische reactie daadwerkelijk vermindert. Ook heeft de website informatie voor partners van vrouwen die lijden aan vaginisme, en voor hulpverleners zoals psychologen en therapeuten. Daarnaast is een deel van de site toegespitst op informatie over seksueel misbruik en het verwerken hiervan.
Lotgenotengroepen
Vaginisme.nl organiseert ook gespreksgroepen voor vrouwen met vaginisme. Daarnaast organiseert ze ook gespreksgroepen voor de partners, omdat ook partners zoeken naar oplossingen en manieren om met vaginisme om te gaan. Om het gesprek rond vaginisme nog laagdrempeliger te maken is er een eigen forum. Dankzij vaginisme.nl is pijn bij het vrijen niet langer iets waar je alleen voor staat.Bron: gezondheidenco.nl (artikel verwijderd)
-
AuteurReacties
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.