Therapieën, behandelingen & traumaverwerking

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Informatieve websites & mediaberichten Therapieën, behandelingen & traumaverwerking

 • Dit onderwerp bevat 95 reacties, 6 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op 12/05/2021 om 08:17 door Mark.
25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 96)
 • Auteur
  Berichten
 • #216063
  LSG
  Beheer
  Topic starter

  In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:

  Therapieën, behandelingen en traumaverwerking

  Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.

  In het ledendeel van het forum kun je ervaringen van onze leden met therapieën en behandelingen lezen. Meld je aan of login om hier toegang toe te krijgen.

  #213976
  LSG
  Beheer
  Topic starter

  Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

  emdr.nl

  EMDR is een therapie die bedoeld is voor behandeling van mensen met PTSS en andere traumagerelateerde angstklachten. Dit zijn klachten die ontstaan zijn als gevolg van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een ander geweldsincident, en die zich opdringen in de vorm van herbelevingen, flashbacks en nachtmerries en/of schrik- en vermijdingsreacties.

  Door middel van EMDR wordt het natuurlijk verwerkingsmechanisme gestimuleerd met als gevolg dat de nare herinnering haar emotionele lading verliest en de gebeurtenis een plek krijgt. Je vertelt wat je je herinnert van je traumatische gebeurtenis terwijl je therapeut je afleidt met handbewegingen of geluiden. Tussendoor vraagt je therapeut wat er in je gedachten opkomt. EMDR zorgt meestal voor een stroom van gedachten en beelden, maar roept soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties op.

  Onderstaand filmpje laat kort en duidelijk zien wat EMDR is.

   

  #215373
  Mark
  Moderator

  ‘EMDR-therapie is geen trucje.’ Brigitte terug bij af door klungelende psycholoog

  Op rtlnieuws.nl  stond afgelopen zomer een artikel over EMDR waarin niet alleen een lotgenote aan het woord komt die vertelt over haar ervaringen mt EMDR, maar ook Ad de Jongh, hoogleraar Angst- en Gedragsstoornissen bij de Universiteit van Amsterdam en de grondlegger van EMDR in Nederland. Hij waarschuwt in dit artikel ook voor niet-psychologen die EMDR toepassen zonder dat zij daarvoor opgeleid zijn. De gevolgen daarvan kunnen ernstig zijn. Vraag daarom, als je EMDR wilt gaan doen, altijd naar het opleidingscertificaat van de behandelaar.

  #215565
  Mark
  Moderator

  EMDR HELP SLACHTOFFERS VAN MISBRUIK NU EINDELIJK – PETER JOHN SCHOUTEN OVER EMDR

  Na het zoveelste onderzoek over seksueel misbruik is voor therapeut Peter John Schouten de maat vol. ‘Er is veel onvermogen en onwetendheid rond dit onderwerp.’

  De Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer publiceerde een vuistdik rapport over seksueel misbruik (Trouw, 28 mei). Weer een onderzoek naar het vóórkomen van seksueel misbruik, denk ik dan. Wat is het omvangrijk (352 pagina’s) en heel erg allemaal. Maar dat weten we al sinds het onderzoek van Nel Draijer in de jaren tachtig.

  Lees dit premium artikel verder op trouw.nl of als lid van LSG op lotgenotenseksueelgeweld.nl/help-slachtoffers-van-misbruik-nu-eindelijk.

  #216115
  Mark
  Moderator

  Exposure therapie

  exposuretherapie.nl

  Als je door middel van exposure therapie de confrontatie met de traumatische gebeurtenis aangaat, zal je angst voor de gebeurtenis in eerste instantie toenemen, maar daarna ook weer afnemen. Bij een volgende keer zal je angst weer toenemen maar in mindere mate. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je angst afneemt. Je leert dat je het aankunt terug te denken aan de traumatische gebeurtenis waardoor het je niet meer onnodig belemmert in je leven.

  Soms wordt gekozen voor een directe confrontatie (exposure in vivo). Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan teruggaan naar de plaats waar de traumatische gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Door op deze manier de confrontatie met je trauma aan te gaan in plaats van de confrontatie te vermijden, wordt je angst minder en kun je de traumatische gebeurtenis verwerken.

  #216117
  Mark
  Moderator

  Haptotherapie

  haptotherapie.nl

  Haptotherapie is een therapie waarbij de positieve werking van (aan)geraakt worden een belangrijke rol speelt. De essentie van de haptotherapie is om je (weer) bewust te laten worden van je aangeboren vermogens om je te kunnen openen voor bevestigend contact. Je kunt jezelf zijn wanneer je durft te voelen, daar uitdrukking aan kunt geven en daar zoveel vertrouwen in hebt ontwikkeld dat je ernaar leeft. In de therapie wordt voelbaar gemaakt wanneer, hoe en waar je blokkeert, jezelf inhoudt, jezelf terughoudt, of niet in contact bent met jezelf. Er worden vermogens ontwikkeld zodat je meer vrije keuze krijgt in het kunnen openen voor contact, maar ook in het jezelf kunnen terugtrekken of afsluiten.

  Haptotherapie gaat uit van het gegeven dat je lichaam de drager is van gevoelens en een geheugen heeft voor positieve en negatieve gevoelservaringen. Deze gevoelservaringen zijn terug te vinden in bewegingspatronen, spanningen in je lichaam, remmingen in je gevoelsbewegingen, voorkeurshoudingen- en bewegingen en in de wijze van het aangaan van contacten. De haptotherapeut is erop gericht je hiervan bewust te laten worden en aan te spreken op je eigen vermogens om los te laten, te kiezen en te veranderen. Emotionele en fysieke blokkeringen kunnen op deze manier loskomen, herkend worden en verwerkt.

  Onderstaand filmpje legt kort uit wat haptonomie is.

  #216123
  Mark
  Moderator

  Hypnotherapie

  hypnotherapie.nl

  Hypnotherapie is een behandelmethode bij klachten van psychische en psychosomatische aard. Het gebruik van trance (oftewel hypnose) vormt de spil van deze therapie. Daarnaast maakt de hypnotherapeut gebruik van andere evidence based therapievormen. Dat wil zeggen dat de werking daarvan is aangetoond in wetenschappelijk onderzoek.

  In hypnotherapie wordt hypnose therapeutisch ingezet. Een hypnotische staat (trance) wordt doelbewust opgewekt als therapeutisch middel. In tegenstelling tot hetgeen tijdens theaterhypnose gebeurt, behoud je altijd de controle over jezelf.
  In deze therapie leer je op een andere manier dan je gewend bent naar jezelf luisteren. Daardoor kom je dichter bij je onbewuste gevoelens en overtuigingen. Hierdoor ontstaan nieuwe inzichten die je op je eigen manier kunt toepassen in het dagelijks leven om zo je doelen te verwezenlijken.

   

  #216130
  Mark
  Moderator

  Psychotherapie

  psychotherapie.nl

  Psychotherapie is een effectieve gespreks-behandelmethode voor psychische stoornissen en problemen. Het doel van psychotherapie is klachten verminderen of beter hanteerbaar maken. Jouw inzet is hierbij even belangrijk als de deskundigheid van je psychotherapeut. Het resultaat is afhankelijk van de aard van de problemen en van je eigen mogelijkheden. Psychotherapie is hard werken. Het proces gaat gepaard met ups en downs. Een geslaagde psychotherapie behandeling garandeert niet dat je de rest van je leven gelukkig zult zijn, maar met behulp van psychotherapie is het wel mogelijk dat je de problemen beter leert hanteren.

  Psychotherapie is vaak de eerste keuze bij complexe psychische problematiek en angst-, stemmings- en persoonlijkheidsstoornissen. Psychotherapie kan worden gegeven als individuele therapie of groepspsychotherapie en kent een grote verscheidenheid in behandelsituaties, intensiteit en methoden.

  #216133
  Luka
  Moderator

  Acceptatie en Commitment Therapie (ACT)

  wijzijnmind.nl/psychipedia/acceptatie-en-commitment-therapie

  Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) gaat ervan uit dat veel lijden wordt veroorzaakt doordat mensen proberen er op een verkeerde manier vanaf te komen. Pogingen om innerlijke pijn op te lossen, kunnen het leed vergroten. ACT moedigt mensen aan vruchteloze oplossingen los te laten.

  Het accepteren van innerlijke pijn houdt niet in dat je passief en lamgeslagen de pijn ondergaat. In plaats daarvan beleef je actief het negatieve gevoel. Het gevolg hiervan is dat de innerlijke pijn niet onnodig gaat overheersen. Dit element van de Acceptatie en Commitment Therapie lijkt op mindfulness.

  Commitment verwijst naar betrokkenheid. ACT moedigt je aan actief keuzes te maken in je leven, zodat je leven in overeenstemming komt met je eigen doelen en waarden. Doe wat jij belangrijk en waardevol vindt.

  #216147
  Luka
  Moderator

  Cognitieve Gedragstherapie

  wijzijnmind.nl/psychipedia/cognitieve-therapie

  Cognitieve gedragstherapie is een vorm van psychotherapie. In deze behandeling krijg je zicht op je denkpatronen: je onderzoekt hoe je gedachten samenhangen met je gevoelens en gedrag. Vervolgens leer je hoe je gedachten die ongewenste gevoelens geven om kunt buigen naar gedachten die wél gewenste gevoelens met zich meebrengen.

  #216150
  Mark
  Moderator

  Energetische therapie

  energetisch-therapeuten.nl

  Energetische therapie is een alternatieve therapie waarbij het opruimen van blokkades en het activeren van het zelf-genezend vermogen van de mens centraal staat door middel van het overbrengen van kosmische of universele energie.

  Door middel van handoplegging of strijkende bewegingen langs het lichaam brengt de energetisch therapeut deze energie op je over, waardoor je zelf-genezend vermogen wordt geactiveerd. Deze helende energie is op persoonlijk op jou afgestemd en gaat daarheen waar het voor jou op dat moment nodig is. Het gaat naar die plaatsen die geblokkeerd zijn en heft deze blokkades op waardoor je klachten kunnen verminderen of zelfs helemaal kunnen verdwijnen. Tevens wordt overtollige energie verwijderd, wat ervoor zorgt ervoor dat de levensenergie weer vrij in je lichaam kan stromen.

  Energetische therapie is geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Zorg daarom dat je ook altijd een arts raadpleegt.

  #216157
  Luka
  Moderator

  EMDR

  wijzijnmind.nl/psychipedia/emdr

  EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapie die kan worden toegepast bij het verwerken van nare en ingrijpende ervaringen.

  EMDR wordt vooral toegepast wanneer je last blijft houden van een schokkende gebeurtenis, zoals (seksueel) geweld, een overval of een verkeersongeval. Je hebt bijvoorbeeld flashbacks van de gebeurtenis of nachtmerries. Vaak is er dan sprake van een posttraumatische-stressstoornis (PTSS). Door middel van EMDR neemt de kracht en emotionele lading van een nare herinnering af.

  Je vind hier ook een interview over EMDR met een GZ psycholoog.

  #216160
  Luka
  Moderator

  Gedragstherapie

  wijzijnmind.nl/psychipedia/gedragstherapie

  Gedragstherapie is een vorm van psychotherapie. Het uitgangspunt van de behandeling is dat ongewenst gedrag is aangeleerd en dus ook weer afgeleerd kan worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van eenvoudige leerprincipes. Hierdoor worden vaak snel resultaten geboekt.

  Gedragstherapie begint bij het bekijken van de wisselwerking tussen jou en je omgeving. Het uitgangspunt is namelijk dat gedrag wordt bepaald door de gevolgen die het heeft. Psychische aandoeningen worden daarbij gezien als de uitkomst van een negatieve spiraal. Door goed te bestuderen hoe die spiraal eruit ziet, kan het lukken de weg naar boven weer te vinden.

  Je vind hier veel informatie over deze therapie vorm en waarvoor het gebruikt kan worden.

  #216161
  Luka
  Moderator

  Mindfulness

  wijzijnmind.nl/psychipedia/mindfulness

  Mindfulness, of aandachttraining, is het tegenovergestelde van leven op de automatische piloot. Je komt dichterbij je gevoel, zonder erover te oordelen of er direct gevolg aan te geven. Je aanvaardt de situatie zoals die is en creëert zo ruimte om problemen van een andere kant te bekijken. Door dit proces te trainen, leef je intenser en kun je tegelijkertijd makkelijker ontspannen.

  Je vindt hier een mindfulness test, informatie, oefeningen en ervaringsverhalen.

  #216164
  Luka
  Moderator

  Psychotherapie

  wijzijnmind.nl/psychipedia/psychotherapie

  Psychotherapie is het behandelen van psychische stoornissen of levensproblemen door middel van praten. Het toedienen van medicijnen valt hier dus niet onder. Wel is het mogelijk pillen en praten te combineren.

  Psychotherapie krijgt gestalte in gesprekken tussen een therapeut en een cliënt. De woorden hoeven echter niet altijd de vorm te hebben van een gesprek. De therapeut kan bijvoorbeeld ook ontspanningsoefeningen voorlezen, waar de cliënt naar luistert.

  #216167
  Luka
  Moderator

  Systeemtherapie (gezinstherapie)

  wijzijnmind.nl/psychipedia/systeemtherapie-gezinstherapie

  Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie waarbij niet in de eerste plaats gekeken wordt naar individuele klachten.

  Het uitgangspunt van de systeem of gezinstherapie is dat iemands klachten samenhangen met de manier waarop gezinsleden met elkaar omgaan. In de systeemtherapie worden verkeerde onderlinge betrekkingen aangepakt. Daardoor gaan mensen zich beter voelen.

  #216562
  Mark
  Moderator

  Werkgeheugentheorie EMDR

  De Werkgeheugentheorie is de theorie over het werkingsmechanisme van EMDR die op dit moment de meeste empirische steun geniet. Het uitgangspunt van deze theorie is dat het menselijk korte termijn- of werkgeheugen verschillende taken tegelijkertijd kan uitvoeren. Voorbeelden zijn het plannen van taken, het oplossen van problemen, maar bijvoorbeeld ook het ophalen en het opnieuw vastleggen van herinneringen.

  #216940
  Luka
  Moderator

  Jongeren en hun psychische gezondheid
  Wat zijn veelvoorkomende psychische problemen, wat kun je eraan doen en hoe verbeter je je psychische gezondheid?

  Psychische problemen ontwikkelen zich vaak tijdens de tienertijd. Maar liefst 1 op de 5 jongeren krijgt hiermee te maken. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je veelvoorkomende psychische problemen kunt herkennen, leert hoe ze ontstaan, hoe je ze kunt voorkomen en wat je kunt doen als je er eenmaal last van hebt. Deze Nederlandstalige cursus, speciaal voor jongeren, helpt daar bij.

  Meer informatie over deze online cursus vind je hier >>

  Deze cursus wordt aangeraden door Indigo.

  #217018
  Luka
  Moderator

  Mensen die door een psychose bang en achterdochtig worden in sociale situaties, zijn geholpen met virtualrealitytherapie.

  Wie misselijk wil worden van een achtbaan, hoeft het huis niet meer uit. Onderzoeker Roos Pot-Kolder laat in een doodgewone werkkamer van Arkin Basis GGZ in Zeeburg een filmpje van een achtbaan zien op een virtualrealitybril, en het onaangename gevoel in maag en hoofd is net zo sterk als in de Efteling. “Visuele informatie is dominant,” zegt ze met een lichte grijns.

  Het goede nieuws is dat visuele informatie ook voor andere doeleinden kan worden ingezet. Mensen die door (terugkerende) psychosen bang zijn geworden voor bijvoorbeeld een cafébezoek, kunnen in zo’n doodgewone werkkamer als die van Pot-Kolder een kopje koffie bestellen aan een virtuele bar.

  Lees verder op de site van Het Parool >>

  #218643
  Mark
  Moderator

  Hypnotherapie: Zin of Onzin

  Bijna een jaar geleden bood een lezer van dit blog mij een gratis ontspanningshypnose aan. Hoewel ik het heel attent vond, maakte ik er geen gebruik van: ik ontspan liever op een andere manier. Hypnose wordt in de reguliere psychotherapie bovendien nog maar mondjesmaat gebruikt: er zijn betere alternatieven voorhanden. Maar voor wie er in gelooft, kán hypnotherapie helpen bij het oplossen van bepaalde (psychische) problemen. Wees wel alert…

  Wat is hypnose?

  Hypnose lijkt een toestand te zijn die tussen slapen en wakker zijn inzit. Misschien heb je wel eens een hypnoseshow gezien, waarin een hypnotiseur deelnemers in een tranceachtige toestand brengt. Degenen die meedoen, wekken de indruk hun ‘vrije wil’ verloren te zijn (zoals bij slapen). Maar ze hebben nog wel contact met hun omgeving (alsof ze wakker zijn). Na afloop kunnen ze zich niets meer van de show herinneren.

  Maar wat hypnose nou precíés is? Wetenschappers zijn het er nog niet over eens.

  Lees verder op passievoorpsychologie.nl >>

  #218662
  Mark
  Moderator

  Trauma? Wegwapperen maar, met EMDR

  Duizenden psychotherapeuten passen tegenwoordig EMDR toe op hun patiënten. En het werkt. Door oogbewegingen te maken tijdens het ophalen van nare herinneringen, worden trauma’s kleiner. Els Quaegebeur gaat te rade bij psychologen en zichzelf: kunnen we zo alles wegwapperen?

  Lees verder op vn.nl >>

  #219031
  Mark
  Moderator

  Intensieve exposurebehandeling effectief bij behandeling PTSS

  Overwaal, Expertiscentrum Angst, Dwang en PTSS van Pro Persona, heeft onderzoek gedaan naar het effect van intensieve exposure behandelingen bij PTSS-patiënten. PTSS staat voor posttraumatische stressstoornis. Exposurebehandeling houdt in dat mensen worden blootgesteld aan situaties waarin ze angstig zijn. Na een eerdere studie met positieve resultaten onder jongeren, zijn nu 73 volwassenen met PTSS onderzocht. Bij 71% van de patiënten verminderde de klachten aanzienlijk na een intensieve exposure behandeling. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het vooraanstaande European Journal of Psychotraumatology.

  Lees verder op ntvp.nl >>

  #219032
  Mark
  Moderator

  Overzicht van mogelijke behandelingen bij traumagerelateerde klachten (PTSS)

  Michaela Schok, commissielid van de NtVP werkgroep communicatie heeft een infographic gemaakt waarin een korte beschrijving wordt gegeven van vier evidence-based behandelmethoden voor PTSS.

  • Traumagerichte cognitieve gedragstherapie (TCG)
  • Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)
  • Narrative Exposure Therapy (NET)
  • Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS (BEPP)

  Deze infographic is geillustreerd met videomateriaal. Handig voor zowel behandelaars als patienten!

  Lees verder op ntvp.nl >>

  #219035
  Mark
  Moderator

  Traumatherapie

  Vrijwel iedereen krijgt tijden zijn leve te maken met een traumatische gebeurtenis. Veerkrachtig als we zijn verwerken we die meestal op eigen houtje. Maar soms gaat dat niet. Dan biedt therapie een uitweg.

  Het is nooit te laat om een trauma te verwerken, Zelfs niet als het gaat om iets wat al lang geleden is gebeurd. Sterker nog, juist iets uit een ver verleden kan opnieuw naar boven komen als je ouder wordt. Met de jaren kunnen betekenissen van herinneringen namelijk veranderen. Een gebeurtenis die je op een bepaalde manier verwerkte, krijgt dan een nieuwe lading.

  Lees verder op centrum45.nl >>

  In dit artikel worden de volgende vier therapieën besproken:

  • Watchful waiting
  • EMDR
  • Cognitieve Gedragstherapie
  • Narratieve Exposure Therapie

  Verder wordt aandacht besteed aan twee experimentele therapieen, te weten 3MDR en MDMA-therapie.

  #221480
  Mark
  Moderator

  WAT IS SCHEMATHERAPIE
  Schema’s bepalen hoe je kijkt naar jezelf, de ander en de wereld. Schematherapie draait om het doorbreken van negatieve patronen (ofwel: schema’s) binnen je gedachten, gevoelens en overtuigingen. Deze schema’s sturen je gedrag aan en ze zijn helaas niet altijd constructief. Schema’s kunnen over jezelf gaan, maar ook over anderen. De meeste negatieve schema’s kloppen niet, maar zijn toch behoorlijk hardnekkig aanwezig en niet zo makkelijk te veranderen. Dat komt omdat ze van jongs af aan met je zijn meegegroeid en vertrouwd voelen. Vaak ben je je er niet eens van bewust. Voorbeelden van negatieve schema’s zijn: ‘Ik doe nooit iets goed, niemand zit op mij te wachten’, of ‘Ik word alleen aardig gevonden als ik alles perfect doe’.

  HOE WERKT SCHEMATHERAPIE
  Tijdens schematherapie worden negatieve schema’s binnen je gedachten, gevoelens en overtuigingen opgespoord én veranderd. Je leert de schema’s te herkennen en te benoemen. Vervolgens leer je hoe je grip krijgt op de negatieve schema’s. Inzicht in het ontstaan kan hierbij al helpen. Soms zijn er ook gerichte (gedrags)oefeningen voor nodig.

   

25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 96)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 11 ▪︎ leden online: 0
No users are currently active
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.706, berichten: 14.620, leden: 1.549
Scroll Up