Therapieën, behandelingen & traumaverwerking

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Informatieve websites & mediaberichten Therapieën, behandelingen & traumaverwerking

  • Dit onderwerp bevat 114 reacties, 7 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 30/06/2023 om 22:55 door Luka.
10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 115)
  • Auteur
    Reacties
  • #216063
    LSG
    Beheer
    Topic starter

      In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:

      Therapieën, behandelingen en traumaverwerking

      Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.

      In het ledendeel van het forum kun je ervaringen van onze leden met therapieën en behandelingen lezen. Meld je aan of login om hier toegang toe te krijgen.

      #213976
      LSG
      Beheer
      Topic starter

        Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

        emdr.nl

        EMDR is een therapie die bedoeld is voor behandeling van mensen met PTSS en andere traumagerelateerde angstklachten. Dit zijn klachten die ontstaan zijn als gevolg van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een ander geweldsincident, en die zich opdringen in de vorm van herbelevingen, flashbacks en nachtmerries en/of schrik- en vermijdingsreacties.

        Door middel van EMDR wordt het natuurlijk verwerkingsmechanisme gestimuleerd met als gevolg dat de nare herinnering haar emotionele lading verliest en de gebeurtenis een plek krijgt. Je vertelt wat je je herinnert van je traumatische gebeurtenis terwijl je therapeut je afleidt met handbewegingen of geluiden. Tussendoor vraagt je therapeut wat er in je gedachten opkomt. EMDR zorgt meestal voor een stroom van gedachten en beelden, maar roept soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties op.

        Onderstaand filmpje laat kort en duidelijk zien wat EMDR is.

         

        #215373
        Mark
        Moderator

          ‘EMDR-therapie is geen trucje.’ Brigitte terug bij af door klungelende psycholoog

          Op rtlnieuws.nl  stond afgelopen zomer een artikel over EMDR waarin niet alleen een lotgenote aan het woord komt die vertelt over haar ervaringen mt EMDR, maar ook Ad de Jongh, hoogleraar Angst- en Gedragsstoornissen bij de Universiteit van Amsterdam en de grondlegger van EMDR in Nederland. Hij waarschuwt in dit artikel ook voor niet-psychologen die EMDR toepassen zonder dat zij daarvoor opgeleid zijn. De gevolgen daarvan kunnen ernstig zijn. Vraag daarom, als je EMDR wilt gaan doen, altijd naar het opleidingscertificaat van de behandelaar.

          #215565
          Mark
          Moderator

            EMDR HELP SLACHTOFFERS VAN MISBRUIK NU EINDELIJK – PETER JOHN SCHOUTEN OVER EMDR

            Na het zoveelste onderzoek over seksueel misbruik is voor therapeut Peter John Schouten de maat vol. ‘Er is veel onvermogen en onwetendheid rond dit onderwerp.’

            De Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer publiceerde een vuistdik rapport over seksueel misbruik (Trouw, 28 mei). Weer een onderzoek naar het vóórkomen van seksueel misbruik, denk ik dan. Wat is het omvangrijk (352 pagina’s) en heel erg allemaal. Maar dat weten we al sinds het onderzoek van Nel Draijer in de jaren tachtig.

            Lees dit premium artikel verder op trouw.nl of als lid van LSG op lotgenotenseksueelgeweld.nl/help-slachtoffers-van-misbruik-nu-eindelijk.

            #216115
            Mark
            Moderator

              Exposure therapie

              exposuretherapie.nl

              Als je door middel van exposure therapie de confrontatie met de traumatische gebeurtenis aangaat, zal je angst voor de gebeurtenis in eerste instantie toenemen, maar daarna ook weer afnemen. Bij een volgende keer zal je angst weer toenemen maar in mindere mate. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je angst afneemt. Je leert dat je het aankunt terug te denken aan de traumatische gebeurtenis waardoor het je niet meer onnodig belemmert in je leven.

              Soms wordt gekozen voor een directe confrontatie (exposure in vivo). Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan teruggaan naar de plaats waar de traumatische gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Door op deze manier de confrontatie met je trauma aan te gaan in plaats van de confrontatie te vermijden, wordt je angst minder en kun je de traumatische gebeurtenis verwerken.

              #216117
              Mark
              Moderator

                Haptotherapie

                haptotherapie.nl

                Haptotherapie is een therapie waarbij de positieve werking van (aan)geraakt worden een belangrijke rol speelt. De essentie van de haptotherapie is om je (weer) bewust te laten worden van je aangeboren vermogens om je te kunnen openen voor bevestigend contact. Je kunt jezelf zijn wanneer je durft te voelen, daar uitdrukking aan kunt geven en daar zoveel vertrouwen in hebt ontwikkeld dat je ernaar leeft. In de therapie wordt voelbaar gemaakt wanneer, hoe en waar je blokkeert, jezelf inhoudt, jezelf terughoudt, of niet in contact bent met jezelf. Er worden vermogens ontwikkeld zodat je meer vrije keuze krijgt in het kunnen openen voor contact, maar ook in het jezelf kunnen terugtrekken of afsluiten.

                Haptotherapie gaat uit van het gegeven dat je lichaam de drager is van gevoelens en een geheugen heeft voor positieve en negatieve gevoelservaringen. Deze gevoelservaringen zijn terug te vinden in bewegingspatronen, spanningen in je lichaam, remmingen in je gevoelsbewegingen, voorkeurshoudingen- en bewegingen en in de wijze van het aangaan van contacten. De haptotherapeut is erop gericht je hiervan bewust te laten worden en aan te spreken op je eigen vermogens om los te laten, te kiezen en te veranderen. Emotionele en fysieke blokkeringen kunnen op deze manier loskomen, herkend worden en verwerkt.

                Onderstaand filmpje legt kort uit wat haptonomie is.

                https://youtu.be/B40ehljEe-I

                #216123
                Mark
                Moderator

                  Hypnotherapie

                  hypnotherapie.nl

                  Hypnotherapie is een behandelmethode bij klachten van psychische en psychosomatische aard. Het gebruik van trance (oftewel hypnose) vormt de spil van deze therapie. Daarnaast maakt de hypnotherapeut gebruik van andere evidence based therapievormen. Dat wil zeggen dat de werking daarvan is aangetoond in wetenschappelijk onderzoek.

                  In hypnotherapie wordt hypnose therapeutisch ingezet. Een hypnotische staat (trance) wordt doelbewust opgewekt als therapeutisch middel. In tegenstelling tot hetgeen tijdens theaterhypnose gebeurt, behoud je altijd de controle over jezelf.
                  In deze therapie leer je op een andere manier dan je gewend bent naar jezelf luisteren. Daardoor kom je dichter bij je onbewuste gevoelens en overtuigingen. Hierdoor ontstaan nieuwe inzichten die je op je eigen manier kunt toepassen in het dagelijks leven om zo je doelen te verwezenlijken.

                   

                  #216130
                  Mark
                  Moderator

                    Psychotherapie

                    psychotherapie.nl

                    Psychotherapie is een effectieve gespreks-behandelmethode voor psychische stoornissen en problemen. Het doel van psychotherapie is klachten verminderen of beter hanteerbaar maken. Jouw inzet is hierbij even belangrijk als de deskundigheid van je psychotherapeut. Het resultaat is afhankelijk van de aard van de problemen en van je eigen mogelijkheden. Psychotherapie is hard werken. Het proces gaat gepaard met ups en downs. Een geslaagde psychotherapie behandeling garandeert niet dat je de rest van je leven gelukkig zult zijn, maar met behulp van psychotherapie is het wel mogelijk dat je de problemen beter leert hanteren.

                    Psychotherapie is vaak de eerste keuze bij complexe psychische problematiek en angst-, stemmings- en persoonlijkheidsstoornissen. Psychotherapie kan worden gegeven als individuele therapie of groepspsychotherapie en kent een grote verscheidenheid in behandelsituaties, intensiteit en methoden.

                    #216133
                    Luka
                    Moderator

                      Acceptatie en Commitment Therapie (ACT)

                      wijzijnmind.nl/psychipedia/acceptatie-en-commitment-therapie

                      Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) gaat ervan uit dat veel lijden wordt veroorzaakt doordat mensen proberen er op een verkeerde manier vanaf te komen. Pogingen om innerlijke pijn op te lossen, kunnen het leed vergroten. ACT moedigt mensen aan vruchteloze oplossingen los te laten.

                      Het accepteren van innerlijke pijn houdt niet in dat je passief en lamgeslagen de pijn ondergaat. In plaats daarvan beleef je actief het negatieve gevoel. Het gevolg hiervan is dat de innerlijke pijn niet onnodig gaat overheersen. Dit element van de Acceptatie en Commitment Therapie lijkt op mindfulness.

                      Commitment verwijst naar betrokkenheid. ACT moedigt je aan actief keuzes te maken in je leven, zodat je leven in overeenstemming komt met je eigen doelen en waarden. Doe wat jij belangrijk en waardevol vindt.

                      #216147
                      Luka
                      Moderator

                        Cognitieve Gedragstherapie

                        wijzijnmind.nl/psychipedia/cognitieve-therapie

                        Cognitieve gedragstherapie is een vorm van psychotherapie. In deze behandeling krijg je zicht op je denkpatronen: je onderzoekt hoe je gedachten samenhangen met je gevoelens en gedrag. Vervolgens leer je hoe je gedachten die ongewenste gevoelens geven om kunt buigen naar gedachten die wél gewenste gevoelens met zich meebrengen.

                      10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 115)
                      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
                      gasten online: 31 ▪︎ leden online: 3
                      Ivo, Lyn, Trees50
                      FORUM STATISTIEKEN
                      topics: 3.754, reacties: 21.087, leden: 2.775