Lichamelijke klachten door seksueel geweld

Dit onderwerp bevat 10 reacties, heeft 3 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Luka 09/06/2019 om 18:06.

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)
 • Auteur
  Berichten
 • #216044

  LSG
  Beheer

  In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:

  Lichamelijke klachten door seksueel geweld

  Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.

  #216153

  Luka
  Moderator

  Conversiestoornis

  wijzijnmind.nl/psychipedia/conversiestoornis

  Naar schatting 1 op de 2.500 mensen krijgt in zijn leven een conversiestoornis. 60 tot 80% van de patiënten is vrouw en de gemiddelde leeftijd is 39 jaar. Veelvoorkomende lichamelijke problemen bij een conversiestoornis zijn: spierzwakte, spierspasmen, moeite met praten, ongevoeligheid voor pijn, doofheid, visuele verstoringen, toevallen en stuipen. Hoewel de lichamelijke klachten écht zijn, vindt de arts geen lichamelijke oorzaak.

  De precieze oorzaak van de conversiestoornis is nog onbekend. Waarschijnlijk is deze complex en te vinden in een mix tussen omgeving, erfelijkheid en psychische factoren. Psychische factoren worden verondersteld met de lichamelijke klacht samen te hangen, omdat de start of het verergeren van de klacht voorafgegaan wordt door conflicten of andere bronnen van stress.

  Je vind hier het ervaringsverhaal van Deborah.

  #218503

  Luka
  Moderator

  Urineverlies door te gespannen bekkenbodem

  Waardoor zijn de bekkenbodemspieren zo gespannen?
  Er zijn verschillende oorzaken. De aandoening kan een gevolg zijn van chronisch lage rugpijn of bekkenpijn. Soms is er sprake van traumatische gebeurtenissen in het verleden, zoals seksueel misbruik, waardoor de bekkenbodemspieren onbewust aangespannen worden. Ook kan het té fanatiek trainen van de bekkenbodemspieren – bedoeld om verslapping tegen te gaan – ertoe leiden dat de spieren juist teveel aanspannen.

  Lees verder op gezondheidsnet.nl >>

  #218504

  Luka
  Moderator

  Bekkenfysiotherapie voor mannen

  Ik leg mij als een van de zeer weinige mannelijke bekkenfysiotherapeuten extra toe op de behandeling van mannenproblematiek en ben in dit vakgebied een vraagbaak voor artsen en patiënten (en hun partners!).
  Met name plas-, prostaat- en pijnklachten worden als typische mannenproblemen herkend en met voortvarendheid behandeld in het Expertisecentrum Bekkenbodem. Door nauwe samenwerking met de urologen van Andros Mannenkliniek en van de ziekenhuizen is er een enorme kennis en ervaring aanwezig om je klachten eindelijk goed aan te pakken.

  Vaak gaat het om al jaren bestaande hinder en pijn en het is soms verbazingwekkend hoe snel deze na enkele behandelingen verminderen en verdwijnen. Ook wordt er begeleiding geboden bij aanstaande prostaatoperatie, evenals fysiotherapeutische zorg daarna. Trefwoorden zijn dus plasklachten, prostaatpijn, liespijn, scrotumpijn, erectiestoornis, obstipatie, nadruppelen, incontinentie.

  Lees verder op bekkenbodemexperisecentrum.nl >>

  #218590

  Mark
  Moderator

  beschadigdlichaam.nl

  Landelijk overzicht van medisch specialisten

  Zo snel mogelijk de juiste medisch specialist vinden na seksueel geweld, dat is het doel van deze website.
  Niet de artsen die er “iets” van weten staan op het landelijk overzicht van medisch experts, maar alleen degenen die zich er in hebben gespecialiseerd en ook een gepaste medische begeleiding geven.

  Fysiek beschadigd zijn na een verkrachting roept bij slachtoffers gevoelens van weerzin en walging op, maar ook verdriet, intense boosheid en schaamte komen veel voor. Dit maakt het extra moeilijk om hulp te zoeken voor deze – door het slachtoffer als zodanig beleefde – gênante klachten.

  Lees ook het artikel en luister het nieuwsitem over beschadigdlichaam.nl op nporadio1.nl >>

  #220590

  Mark
  Moderator

  Meer menstruatieklachten bij vrouwen met seksueel misbruik in de anamnese

  Publicatie in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde uit 2006.

  Ruim 33% van de volwassen vrouwen heeft voor haar 16e jaar één of meer ongewenste seksuele ervaringen meegemaakt waarbij de dader een familielid was, zo blijkt uit een Nederlands onderzoek. In een andere studie vond men dat 7% van de vrouwen van 20-59 jaar seksueel misbruik, verkrachting of gedwongen seks in relaties heeft ondergaan.
  Deze ervaringen kunnen leiden tot een scala aan lichamelijke en psychische klachten op volwassen leeftijd. Hoofdpijn, rugpijn, diarree, obstipatie, depressies, angst- stoornissen, drugsgebruik of overmatig alcoholgebruik en suïcidepogingen zijn beschreven. Seksueel misbruikte vrouwen vonden zich ook vaker te dik of hadden één of meer symptomen van anorexia nervosa. Vrouwen die als kind of op volwassen leeftijd seksueel misbruikt werden, hebben ook vaker gynaecologische klachten zoals vaginale afscheiding, dysmenorroe, dyspareunie en pijn in de onderbuik. Er zijn aanwijzingen dat het premenstrueel syndroom sterk gecorreleerd is aan seksueel misbruik op jeugdige leeftijd.

  Lees verder op ntvg.nl >>

  #227402

  Mark
  Moderator

  Gespannen – overactieve – hypertone bekkenbodemspieren

  Je bekkenbodemspieren hangen als een soort ‘hangmat’ in je bekken. Ze sluiten je bekken af en ondersteunen je buikorganen. Doordat we de hele dag rechtop zijn (we staan, lopen, zitten, bukken etc) moet je bekkenbodem dus ook de hele dag werken. Daarom heeft je bekkenbodem een  basisspanning. En als die basisspanning goed is dan gaat het ook goed en heb je over het algemeen geen klachten.

  Als spieren te veel gespannen zijn kunnen ze niet goed reageren en daardoor kun je urineverlies krijgen.

  Er zijn verschillende oorzaken voor een gespannen bekkenbodem, o.a. seksueel misbruik of ander grensoverschrijdend gedrag waardoor je vaak meer spanning in je lichaam hebt.

  Meer informatie vind je op jouwbekkentherapeut.nl >>

  #227553

  Luka
  Moderator

  Gehavend door geweld:
  ‘FYSIEKE GEVOLGEN VAN VERKRACHTING VAAK ONDERBELICHT’

  Het nieuws over de verkrachtingszaak in Ede, waarbij een 18-jarig meisje op station Ede-Wageningen werd aangesproken en gedwongen mee te gaan naar een leegstaand gebouw, heeft Nederland geschokt. Wat doet zo’n gebeurtenis met het slachtoffer? Ook op de lange termijn? Volgens ervaringsdeskundige Femke Alsemgeest van de website beschadigdlichaam.nl lopen slachtoffers van seksueel geweld vaak onnodig lang door met fysieke klachten.

  Femke (34) werd zelf op haar twaalfde door een onbekende man van haar fiets getrokken en verkracht. Enkele jaren later kreeg ze wederom te maken met seksueel geweld, dit keer binnen een relatie. Over de gevolgen hiervan schreef ze de boeken ‘Gegrepen’ en ‘(On)begrepen’.

  FYSIEKE KLACHTEN NA SEKSUEEL GEWELD
  Inmiddels werkt ze op de afdeling psychotrauma bij PsyQ, waar ze slachtoffers van seksueel geweld begeleidt. Ook via haar platform Doorbreekdestilte.nl staat ze dagelijks in contact met mensen die kampen met een traumatische ervaring, zoals een verkrachting.

  “Wat me in al die verhalen opvalt, is dat de hulpverlening veelal gericht is op de psychische gevolgen. Dat is ook heel belangrijk, maar het fysieke aspect blijft vaak onderbelicht. Er wordt door therapeuten niet altijd naar gevraagd. En als mensen het onderwerp niet uit zichzelf durven aan te snijden, gebeurt er dus niets.”

  INCONTINENTIE EN PIJN BIJ HET VRIJEN
  Als iemand zich na een verkrachting bij de politie of een arts meldt, vindt er in de meeste gevallen een medisch onderzoek plaats en kan acute hulp worden geboden. Maar volgens Femke zijn er ook veel mensen die pas veel later klachten krijgen of die ongemakken hebben die ze niet direct relateren aan de verkrachting. Daardoor lopen ze er vaak onnodig lang mee door, met alle gevolgen van dien.

  “Als ik terugkijk, heb ik al sinds mijn jeugd problemen met incontinentie”, vertelt Femke. “Niets ernstigs, maar bij een verkeerde beweging of een hoest verlies ik wel eens een druppeltje. Ook heb ik veel last van pijn bij het vrijen, hevige bloedingen en moeite met naar het toilet gaan.”

  Na haar twee zwangerschappen werden de klachten steeds erger. Bij een gynaecologisch onderzoek bleek dat de oorzaak niet de bevalling was, maar de verkrachtingen in haar jeugd. “Alles was van binnen verkrampt en beschadigd. Doordat daar nooit iets aan was gedaan, waren in de loop der jaren inwendige verzakkingen ontstaan in mijn bekkengebied.”

  SLACHTOFFERS VAN GROEPSVERKRACHTING
  Dr. Toine Lagro-Janssen, hoogleraar Vrouwenstudies Medische Wetenschappen bij het Radboud UMC en hoofd van het Centrum Seksueel en Familiaal Geweld Nijmegen, geeft aan dat ernstige verwondingen als die van Femke uitzonderingen zijn.

  “We zien dit soms bij slachtoffers van groepsverkrachtingen of vluchtelingen die in oorlogssituaties te maken hebben gehad met seksueel geweld. Doorgaans is de fysieke schade na enkele maanden geheeld. Godzijdank houden de meeste mensen geen blijvende klachten, want een verkrachting alleen is al traumatisch genoeg.”

  VERBORGEN KWALEN
  “Wel is er volgens haar een groep die kampt met verborgen kwalen, die ze niet altijd meteen aan hun ervaring met seksueel geweld koppelen. “Ze hebben bijvoorbeeld urineverlies, chronische bekken- of buikpijn of pijn bij het vrijen. De bekkenbodem kan zich door het trauma moeilijk ontspannen en daardoor pijnklachten of incontinentie veroorzaken.”

  “Omdat ik onderzoek heb gedaan naar bekkenbodemproblematiek, vraag ik altijd door als mensen zich met dit soort klachten melden. Ik weet echter dat niet iedere huisarts of gynaecoloog dit doet. Dat komt omdat er binnen de opleiding te weinig aandacht besteed wordt aan dit onderwerp.”

  TABOE
  Dr. Lagro-Janssen vindt de website (beschadigdlichaam.nl) een goed initiatief. “Alleen al om het onderwerp uit de taboesfeer te halen. De schaamte is vaak groot bij mensen die een dergelijke nare ervaring hebben. Ze willen zo gauw mogelijk door met hun leven en praten over de fysieke gevolgen hoort daar vaak niet bij. Misschien durven ze dat eerder als vrouwen zoals Femke hun ervaringen delen.”

  Ook Femke hoopt dat andere slachtoffers door deze website de stap durven te zetten om op tijd hulp te zoeken voor hun klachten. “Had ik dat zelf maar veel eerder gedaan”, zegt ze. “Dan was mijn leven nu misschien heel anders geweest. Het had me veel onnodige pijn gescheeld.”

  Bron: Vrouw.nl

  #230355

  Mark
  Moderator

  Pseudo-epilepsieaanvallen

  Artikel waarin o.a. de casus van een 17-jarig meisje beschreven wordt die a.g.v. seksueelmisbruik gedurende meer dan tien jaar pseudo-epileptische aanvallen kreeg.

  Lisa is afkomstig uit een tweeoudergezin en heeft vier oudere broers. Een vijf jaar oudere broer misbruikt haar seksueel van 6- tot 12-jarige leeftijd, met bedreiging en zwijgplicht als verzwarende omstandigheden. Deze broer heeft een gesloten karakter, deelt weinig gevoelens met zijn omgeving, heeft een beperkt introspectief vermogen, geeft een sociaal wenselijke indruk en gebruikt softdrugs. De jongste broer heeft een stofwisselingsziekte met neurologische gevolgen (onder andere mentale retardatie), wat een belasting betekent voor het gezin. Onder de verschillende gezinsleden heerst er een grote loyaliteit tegenover elkaar. Geheimen worden met elkaar gedeeld, maar binnen het gezin gehouden, wat kenmerkend is voor een kluwengezin.
  Lisa kent een normale ontwikkeling op sociaal, motorisch en gedragsmatig vlak, tot op 6-jarige leeftijd. Op vlak van emotieregulatie vertoont ze echter vanaf babyleeftijd problemen met onder andere breath holding spells bij het wenen, dit zijn ongewilde ongecontroleerde onderbrekingen van de ademhaling, waarbij ze soms het bewustzijn verliest. Van jongs af aan is ze faalangstig, heeft ze een laag zelfbeeld, maar neemt ze een dominante houding aan om dit te maskeren. Op school haalt ze goede punten op vlak van taal, maar ze doet het tweede leerjaar over omwille van rekenproblemen.

  Op 6-jarige leeftijd vertoont Lisa voor het eerst een vermoedelijke epilepsieaanval, waarbij uit een eeg echter tweemaal geen argumenten voor epilepsie blijken. Ook het resultaat van de CT-scan bevindt zich binnen de normale fysiologische grenzen. Er wordt geen behandeling opgestart. Lisa blijft gedurende de vijf daaropvolgende jaren aanvalsvrij, maar vertoont wel toenemende psychosomatische klachten zoals hoofdpijn, buikpijn en angst om kanker te krijgen. Op 11-jarige leeftijd komt ze samen met haar ouders terecht bij het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) naar aanleiding van het ontdekken door de ouders van het misbruik.

  Lees het hele artikel op tijdschriftgedragstherapie.nl >>

  #236588

  Luka
  Moderator

  HOE INGRIJPENDE JEUGDERVARINGEN ZIEKTES VERKLAREN

  Nadine Burke Harris, een Amerikaans kinderarts, heeft een prachtig boek geschreven over het herstellen van de lange termijn gevolgen van ACE’s (Adverse Childhood Experiences of ingrijpende jeugdervaringen). In Nederland is het onlangs verschenen onder de titel: Ingrijpende jeugdervaringen en gezondheidsproblemen.

  ONVERKLAARBARE ZIEKTES
  In haar boek vertelt ze hoe ze als beginnend kinderarts in haar spreekkamer kinderen ziet wiens ziektebeeld ze niet kan verklaren. Ze gaat op onderzoek uit en stuit op het verband tussen ingrijpende jeugdervaringen en veel van de meest voorkomende en ernstige ziekten. Ze onderzoekt en leert hoe deze ervaringen in de jeugd doorwerken op onze gezondheid. En hoe de cirkel doorbroken kan worden.

  UIT DE PRAKTIJK
  In dit boek vertelt ze aan de hand van veel praktijkverhalen (waaronder haar eigen verhaal) hoe deze kennis haar kijk op gezondheid en ziekte heeft veranderd en haar behandeling van patiënten en hun ouders. Ze illustreert de nieuwste wetenschappelijke inzichten op zo’n toegankelijke manier dat het prettig te lezen is, ook als je niet medisch geschoold bent.

  Bron: Augeo.nl

  #240629

  Luka
  Moderator

  Gevoelens tasten net als voeding onze maag aan

  Zowel aangename als onaangename gevoelens werken net als voedsel. Je lichaam moet ze verteren. Het is dan ook geen verrassing dat het soort emotie dat we ervaren onze maag zal beïnvloeden precies zoals goed of beschimmeld voedsel. We voelen een knoop in onze maag als we bang zijn. Wanneer we verliefd zijn, hebben we last van de beruchte vlinders in de buik. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van deze verbinding tussen onze geest en onze spijsvertering. Maar … kunnen we hun negatieve effecten onder controle houden of verminderen?

  “Het leven is een onvoltooid deelwoord, geen voltooid.”

  -Ortega y Gasset –

  Waarom zijn gevoelens en de spijsvertering aan elkaar verbonden?
  Dr. Mario Alonso Puig is een specialist in de algemene chirurgie en het verteringssysteem. Hij verklaart hoe de onmiddellijke impact van onze gevoelens op onze maag gebeurt. Een van de belangrijkste emotionele delen in onze hersenen, het eiland van Reil, krijgt informatie terug van het spijsverteringskanaal.

  Het deel van het zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor het maagdarmsysteem en voor de voering van de maag, bevat bovendien neurotransmitters net zoals de hersenen. Deze structuur bestaat uit een netwerk van honderd miljoen neuronen. Verrassend genoeg zorgen die ervoor dat dit systeem kan onthouden en op een bepaalde manier leren, onafhankelijk van de hersenen. Daarom is het bekend onder de naam ‘tweede hersenen’.

  We hebben drie ‘hersenen’
  In ons lichaam worden niet één, niet twee, maar drie ‘hersenen’ gelokaliseerd. Naast de hersenen die we al kennen, hebben we een tweede en een derde soort hersenen die zich in het spijsverteringskanaal en in het hart bevinden. 90% van het serotonine in het lichaam – het hormoon dat onze gemoedsstemming regelt – wordt eigenlijk in het verteringssysteem geproduceerd.

  Deze drie ‘hersenen’ moeten in contact staan met elkaar en samenwerken. Dr. Puig verzekert ons dat als één deel uitvalt, de schadelijke effecten merkbaar zullen zijn op lichamelijk vlak.

  In het geval van het verteringskanaal lijdt de persoon aan aandoeningen zoals het prikkelbaredarmsyndroom, krampen, verteringsproblemen, enzovoort. Vanuit een medisch standpunt kan er spijtig genoeg weinig hulp geboden worden aan de persoon die hieraan lijdt. Maar op emotioneel vlak bestaan er wel een aantal oplossingen:

  Verwijder je angst
  De persoon in kwestie kan het niveau van zijn angst doen dalen en het leven hoopvoller bekijken. Op een natuurlijke manier zal het verteringssysteem vaak opnieuw afgestemd worden op de hersenen in ons hoofd.

  Oefen je glimlach, ook als is het nep!
  Dit is zo eenvoudig – of misschien in sommige omstandigheden niet zo eenvoudig. Maar een glimlach op je gezicht toveren heeft het vermogen om het pad van angst te veranderen. Want de glimlach stuurt een boodschap naar de hersenen dat alles in orde is.

  In het begin zal het misschien moeilijk zijn om het doel te bereiken. Als we erin slagen om in een ongemakkelijke situatie te glimlachen, dan voelen onze hersenen zich verplicht om zich aan te passen aan de ontvangen boodschap.

  Volgens Duchenne heeft een ‘oprechte glimlach’ – een onvrijwillige of spontane glimlach – hetzelfde effect in de hersenen als een geveinsde glimlach. Een beetje alsof we een compliment of wat goed nieuws ontvangen hebben.

  Maak komaf met giftige emoties
  Tussen de 60% en de 90% van de consultaties in medische instellingen zijn omwille van zogenaamde ‘giftige emoties’ (woede, angst, verdriet, razernij, nijd, schuld, vijandigheid, afkeer…). Daartoe behoren ook de problemen als gevolg van de uitscheiding van cortisol, het angsthormoon.

  Om de positieve kant van het leven te zien is een lichamelijke verandering nodig. De vorming van nieuw hersenweefsel zal het mogelijk maken om onszelf opnieuw uit te vinden. Op die manier zijn we in staat om ons voortdurend te focussen op de positieve dingen.

  Krop je gevoelens niet langer op, zet ze op papier
  Ziekte kan de prijs zijn die je betaalt omdat je voortdurend je negatieve gevoelens opkropt. Dit is een erg goede reden om je negatieve emoties aan te spreken.

  Dr. Puig beveelt een techniek aan. Zet je emoties op papier. Want als we tijdens het schrijven over onze gevoelens nadenken, dan passeren ze door de linkse voorzijde of de prefrontale hersenzone. Die is de basis van onze positieve gevoelens.

  Door negatieve emoties in taal om te zetten moeten ze absoluut de linkse prefrontale cortex passeren. Dit vermindert automatisch hun kracht.

  Als woede de emotie is, ga dan joggen
  Wanneer we geconfronteerd worden met het gevoel van woede, dan raadt Mario Alonso Puig aan om te gaan lopen. Vooral hardlopen heeft een positief effect. Want tijdens het lopen komen oxytocine en bèta-endorfine vrij. Het gevolg is dat de amygdala en de hypothalamus losgekoppeld worden. Die zijn de basis voor woedereacties.

  Nu we deze informatie hebben, is het duidelijk wat we het best kunnen doen. Om voor onze gezondheid en welbevinden te zorgen moeten we ophouden met negatieve gevoelens op te kroppen. Op die manieren vermijden we indigestie en andere, ernstigere ziekten die te maken hebben met onze maag of darmen.

  Krop een ontgoocheling of een gevoel van wanhoop niet op. Neem een pen in de hand en zet je negatieve gevoelens op papier. Dat is een gezonder alternatief dan deze emoties op te potten.

  Bron: verkenjegeest.com

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

gasten online: 32 ▪︎ leden online: 3
Aabbcc, Muurbloem, Lynn
FORUM STATISTIEKEN
topics: 1.427, berichten: 8.188, leden: 373