Jongensprostitutie

 • Dit onderwerp bevat 31 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 07/08/2021 om 18:31 door Mark.
25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 32)
 • Auteur
  Berichten
 • #216065
  LSG
  Beheer
  Topic starter

  In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:

  Jongensprostitutie

  Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.

  #215588
  Mark
  Moderator

  Tientallen jongens prostitueren zich rond Eindhoven: ‘Probleem is onzichtbaar’

  Er moet meer aandacht komen voor minderjarige jongens in de prostitutie. Het probleem lijkt veel groter dan de twee of drie meldingen die er jaarlijks bij de politie in de regio binnenkomen.

  Een 16-jarige jongen die door zijn veel oudere vriend in de prostitutie terechtkwam en nu jongens van 14 en 15 jaar moet klaarstomen, zodat hun eerste keer bij een klant geen pijn doet. Of een 17-jarige jongen die in de sauna door meerdere mannen wordt verkracht. Als hij vanwege schoolverzuim een boete krijgt, kan hij die alleen betalen door nog wat extra klanten af te werken.

  Jongensprostitutie bestaat, maar vrijwel niemand die het ziet. Politie, justitie en jeugdzorg zeggen er geen goed zicht op te hebben, ouders van de jongens lijken ook nauwelijks iets in de gaten te hebben. Reden voor WATCH Nederland, het landelijk meldpunt voor mensenhandel, om hier dit jaar vol de schijnwerpers op te zetten. „Want nu is jongensprostitutie nog onzichtbaar”, zegt projectleider Gideon van Aartsen.

  70 jongens
  Het Expertisecentrum Mensenhandel en (jeugd)prostitutie in Eindhoven begon in 2015 met een onderzoek naar jongensprostitutie. Inmiddels staat de teller op 70 jongens met wie contact is gelegd. Jongens uit Eindhoven, uit Zuidoost-Brabant of soms van verder weg als er via internet contact was. Het staat in schril contrast met het aantal meldingen van jongensprostitutie dat jaarlijks bij het Team Mensenhandel van de politie Oost-Brabant binnenkomt: twee of drie.

  Dat beseft ook Patrick de Nijs van dit gespecialiseerde politieteam. „De wereld van mensenhandel is al heel gesloten. Die slachtoffers komen niet het politiebureau binnengelopen om daar aangifte te doen. Laat staan dat ze dat doen als ze niet openlijk voor hun geaardheid durven uit te komen.”

  Nijs doelt op de dubbele taboe die de wereld van jongensprostitutie in zijn wurggreep houdt: slachtoffers durven niet te vertellen dat ze in de prostitutie werken én dat ze homoseksueel zijn. Van Aartsen: „Als die jongens aangifte moeten doen, worden ze ook gedwongen uit de anonimiteit te stappen. Dan wordt bekend dat ze homoseksueel zijn. Veel jongens zijn nog helemaal niet uit de kast gekomen. Ze durven niks tegen hun ouders te zeggen, laat staan tegen de politie.”

  Boys4u.nl
  Natuurlijk zijn er nog de openbare ontmoetingsplekken in bossen en op parkeerplaatsen, maar jongensprostitutie begint vrijwel altijd online: via websites als boys4u.nl, planetromeo.com en bullchat.com of de datingapp Grindr. Zonder dat iemand er iets van merkt, is een afspraak zo gemaakt. Het is precies de wereld die WATCH, het landelijke meldpunt van mensenhandel, wil gaan ontregelen met lokadvertenties.

  Mannen die op een advertentie reageren, krijgen volgens Gideon van Aartsen van WATCH een berichtje terug. „Dan zeggen we dat we eigenlijk geen 18 jaar oud zijn, maar pas 15. Of ze dat erg vinden? Als ze dan happen, komen ze in het ‘bozemannenboek’.” Het moet helpen om genoeg bewijs te verzamelen voor het geval de mannen voor de rechter komen. Daarnaast krijgen de mannen die op de advertentie reageren een waarschuwing dat ze illegaal bezig zijn.

  Jonger
  Het gesjoemel met de leeftijd zoals in de lokadvertentie gebeurt in praktijk volop. Al loont het in deze wereld vooral om je jonger voor te doen. „Jongens van een jaar of 21 zeggen dat ze pas 17 jaar zijn”, vertelt Gerlise Vos, die in opdracht van de Politie Zeeland en West-Brabant onderzoek deed naar jongensprostitutie. „Dat verdient dubbel zoveel. Hoe jonger je bent, hoe meer geld je kunt vragen.”

  Jongens rollen veelal uit nieuwsgierigheid het wereldje in. Eenmaal binnen blijkt het lastig te ontsnappen, zegt manager Jeugd Nancy van Loon van Lumens in Eindhoven, waar het Expertisecentrum Mensenhandel en (jeugd)prostitutie aan verbonden is: „Ze zijn gewend geraakt aan het geld of hebben dit nodig om een verslaving te bekostigen. Een verslaving die soms is ontstaan als middel om de prostitutie uit te kunnen voeren.”

  Chantage
  De schaamte (lees: ze zijn vaak nog niet uit de kast gekomen) maakt de jongens gevoelig voor chantage. Het is precies de vorm van kwetsbaarheid waar pooiers misbruik van maken, weet ook Patrick de Nijs van het Team Mensenhandel van de politie Oost-Brabant: „Je ziet in het algemeen bij slachtoffers van uitbuiting dat ze bijvoorbeeld een verstandelijke beperking hebben, laag opgeleid zijn, schulden hebben of verslaafd zijn aan drugs.”

  Gideon Aartsen van WATCH kent voorbeelden van jongeren die werden gechanteerd en daarna veelvuldig werden verkracht. „Dat gebeurt net zolang tot de jongens psychisch zijn gebroken en kunnen worden geëxploiteerd. En daar moet onmiddellijk iets tegen gebeuren.”

  Bron: ed.nl >>

  #215589
  Mark
  Moderator

  Virtuele lokpuber tegen uitbuiting jongens

  Om mensen op te sporen die via sekssites minderjarige jongens benaderen, worden binnenkort zogenoemde lokprofielen en lokadvertenties ingezet.

  Het is een initiatief van hulporganisatie Terre des Hommes, Stichting Fier en het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel verenigd in meldpunt WATCH Nederland. Die vermoeden op basis van binnengekomen signalen dat er in ons land veel meer jongens slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting dan nu bekend is.

  “Het gaat om puberjongens die, onzichtbaar voor de buitenwereld, worden gechanteerd en seksueel worden uitgebuit,” aldus Gideon van Aartsen van Terre des Hommes.

  “Vorig jaar spraken we alleen over loverboypraktijken. Nu vragen we ook nadrukkelijk om verdachte situaties inzake jongens te melden.” Jeugdzorg en politie hebben volgens de organisaties maar beperkt zicht op jongensprostitutie.

  Sweetie
  De virtuele schandknaap is te vergelijken met Sweetie, het digitale Filipijnse meisje dat wordt ingezet om pedoseksuelen te ontmaskeren die op zoek zijn naar webcamseks met kinderen. Dankzij kunstmatige intelligentie kan Sweetie tientallen chatgesprekken tegelijk voeren met mannen of vrouwen die denken dat ze contact hebben met een tienjarig meisje.

  De organisaties vinden het van belang dat er meer specialistische hulp komt die specifiek gericht is op jongens die slachtoffer zijn van seksueel geweld en seksuele uitbuiting.

  “Deze minderjarigen ervaren ook meerdere taboes, waardoor ze nauwelijks naar voren durven te komen. Hun omgeving lijkt in veel gevallen ook niet in de gaten te hebben dat ze seksueel uitgebuit worden.”

  Bron: Parool.nl >>

  #215646
  Mark
  Moderator

  Er wordt te weinig gedacht aan seksueel misbruik van jongens


  Ook jongens worden verkracht en uitgebuit. Maar het is lastig ze te vinden, laat staan ze te helpen. Watch Nederland werpt een lijntje uit.

  Het meldpunt voor seksuele uitbuiting van minderjarigen heeft deze week een site en telefoonnummer geopend, waar 24 uur per dag vermoedens van loverboys en mensenhandel kunnen worden gemeld. Fier, de landelijke opvang voor vrouwelijke loverboyslachtoffers, gaat zich nu ook richten op jongens.

  Politie, jeugdzorg en andere instellingen hebben beperkt zicht op jongensprostitutie en -misbruik. Volgens Anke van Dijke, directeur van Fier, worden jongens niet snel als slachtoffer gezien. “De jeugdzorg richt zich nog te veel op gedrag, er wordt te weinig gedacht aan misbruik, te weinig naar gevraagd.”

  Jongens willen zichzelf ook niet zien als slachtoffer. Waar meisjes al moeite hebben om te vertellen dat ze zijn misbruikt, is dat voor jongens nog lastiger, zegt Van Dijke: “Het is niet erg mannelijk om te vertellen dat je verkracht bent.” Puberjongens kunnen ook uitgebuit en gechanteerd worden omdat ze bijvoorbeeld homo zijn, maar nog niet uit de kast. “De schaamte is extra groot omdat hun lijf vaak reageert. Ze krijgen een erectie, terwijl ze dat niet willen. Dat is heel verwarrend.”

  Jongensprostitutie
  Via chats en datingsites worden minderjarigen steeds makkelijker – en onzichtbaar voor de buitenwereld – gelokt door loverboys en zedendelinquenten. Jongensprostitutie start ook steeds vaker online in plaats van op straat. Watch Nederland, een samenwerking van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, Terre des Hommes en Fier, doet intensief online onderzoek met behulp van lokprofielen en lokadvertenties. Het meldpunt heeft net zijn eerste jaar achter de rug. Van de 61 meldingen die uitgebreid zijn onderzocht gingen er vijf over mannelijke minderjarige slachtoffers. Volgens betrokken organisaties ligt er nog een veelvoud van ellende onder.

  De directeur van Fier wil ‘de beerput’ open trekken. “Er zullen niet meer mannelijke slachtoffers zijn dan vrouwen, maar het blijft raar dat we nauwelijks voorzieningen voor jongens hebben.” Op termijn hoopt ze een groep voor jongens te starten.

  Chatten
  Maar in eerste instantie probeert ze jongens te bereiken met de nachtelijke chat, die nu vooral door meiden wordt gebruikt. Van Dijke: “Van de onderzoeken binnen de jeugdzorg, de kerk en de sport, weten we dat het vaak tientallen jaren duurt voordat mensen met hun misbruikverhaal naar buiten durven komen. Je wilt niet dat mensen er zo lang mee rond blijven lopen.”

  Online typen is laagdrempelig, minder emotioneel en anoniem. Van Dijke: “Het slachtoffer houdt de regie, kan elk moment uitchecken.” De chat staat alleen ’s avonds en ’s nachts open. Dat is het moment van piekeren , dat jongeren hun angsten niet meer kunnen wegstoppen. Van Dijke heeft nu een meisje in de opvang, waar de hulpverleners eerst twee jaar mee hebben gechat. “Dát ze nu bij ons woont en therapie volgt, zien we als een megasucces.”

  Verdachte situaties kunnen 24/7 gemeld worden via http://www.watchnederland.nl of 088 208 00 44. De chat voor slachtoffers is te vinden via Fier.nl.

  Bron: Trouw >>

  #215653
  Luka
  Moderator

  Aandacht voor jongens- slachtoffers

  Meisjes hebben hulp nodig, jongens redden zich wel. Dit oude denken maakt dat de focus in Nederland de afgelopen decennia heeft gelegen op de meisjesslachtoffers van gedwongen prostitutie. Gevolg: te weinig kennis over jongens die in handen vallen van een mensenhandelaar en onkunde in hoe we hen kunnen helpen. Tijd voor verandering.

  ‘Het is heel treurig, maar wat er over jongensprostitutie te vinden was, was gebaseerd op één enkele casus’, vertelt Daniëlle van Went, zorgcoördinator mensenhandel en (jeugd)prostitutie van het expertisecentrum mensenhandel Lumens in Brabant. In opdracht van meerdere partijen doet Van Went onderzoek naar jongensprostitutie in Nederland. Haar missie: de doelgroep in beeld brengen en beoordelen of er in Nederland passend zorgaanbod is voor deze slachtoffers.

  Van Went stak het afgelopen jaar veel energie in online contact, via chatboxen en websites gericht op homoseksuelen. Daar liet ze weten wie ze was en dat ze graag in gesprek wilde. Van Went: ‘Ik kreeg heel veel afwijzingen, maar er waren ook jongens die wél wilden praten. En ik kreeg tips: je zou eens op die plek moeten gaan kijken. Dat ben ik gaan doen. Ik ben het hele land afgereisd om gesprekken te voeren en om de aangegeven plekken te bezoeken, van café tot straathoek tot homo-ontmoetingsplekken in het bos.’ Uiteindelijk sprak Van Went zo’n vijftig jongens die zichzelf (gedwongen) prostitueerden. Slechts een fractie van het werkelijke aantal, vermoedt ze. ‘Ik ben bang dat het een heel grote groep is, maar hoe groot weet niemand. Er is nog zo veel onder de oppervlakte, ook vanwege al die taboes die er rondom dit onderwerp spelen (zie kader, red.). Bijna iedere betrokkene is erbij gebaat om deze foute wereld verborgen te houden. Dat vind ik nog het meest enge. Je weet niet tegen wie je het opneemt, omdat iedereen elkaar afschermt. Het is zo schimmig. Ik heb er rondgelopen, op die vieze bosplekken langs tankstations, tussen de condooms en tissues door, over de ingesleten paadjes naar dichte bebossing. En dan zie je daar een man lopen met een jongetje, duidelijk geen vader en zoon. Als je dan gaat rondvragen wordt er alleen maar gelachen. Niemand zegt iets. De slachtoffers zelf zijn ook goed geïnstrueerd. Wanneer je ze vraagt wat ze daar in die bosjes doen, zeggen ze dat ze gewoon een rondje aan het lopen zijn.’

  Frank Noteboom van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel wil dit jaar van gedwongen jongensprostitutie een speerpunt maken. Hij noemt hierbij ook de verantwoordelijkheid van de klant als een belangrijke sleutel tot het ontsluiten van kennis. ‘Het gaat vaak ook gewoon om huisvaders die niet in de openbaarheid willen brengen dat ze seks met jongens hebben, zelfs al wéten ze dat er uitbuiting plaatsvindt. Zij willen koste wat het kost dat het uit de openbaarheid blijft. Het is echter belangrijk dat zij deze misstanden gaan melden, bijvoorbeeld anoniem.’

  Sugardaddy
  Tijdens haar onderzoek naar jongensprostitutie heeft Van Went weinig gemene delers kunnen ontdekken als het gaat om de slachtoffers. ‘Vanuit de literatuur dacht ik altijd dat het vaak om buitenlandse jongens gaat, maar in de praktijk zie ik dat niet terug. Zelfs niet dat ze uit een bepaald milieu komen.’ Ook de manier waarop jongens in de (gedwongen) prostitutie terechtkomen wisselt. ‘Er zijn er die iemand pijpen voor een tientje en een pakje shag’, weet Van Went. ‘Dat doen ze dan een paar keer omdat het makkelijk is en voor ze het weten raken ze verstrikt in de prostitutie. Maar ik hoor ook verhalen van jongens die door hun zogenaamde vriendje in het werk zijn gebracht onder het mom van: samen verdienen we meer. Tja, en dan gaat die “relatie” uit, maar zit zo’n jongen wel midden in een prostitutienetwerk.’

  Noteboom noemt ook de sugardaddy-constructies. ‘Jonge jongens die worstelen met hun seksuele identiteit gaan vaak via internet op zoek naar informatie en contacten. Deze jongens worden soms ook gecontacteerd door oudere mannen die hen ‘wegwijs’ maken in het wereldje. Zo’n man neemt dan zo’n jongen onder zijn hoede, isoleert hem, verstrekt in sommige gevallen financiële middelen en leent de jongen, vrijwillig of onvrijwillig, uit aan vrienden dan wel klanten. Dit is niet alleen gericht op geld, maar kan ook gericht zijn op het verhogen van de status van de oudere man binnen de gemeenschap.’
  Het is overigens een fabel dat alleen homo- en biseksuele jongens in de prostitutie zitten, benadrukt Noteboom. ‘Het gaat ook vaak genoeg om heterojongens die bijvoorbeeld onder druk worden gezet met seksueel expliciet materiaal of in de schulden zitten en/of verslaafd zijn. Denk bijvoorbeeld aan jongeren die dak- en thuisloos zijn, een groeiende groep in Nederland. Hoe komen zij aan hun geld? En de transgenders. Bij uitstek een groep die te maken heeft met dwang en geweld en waar nog heel weinig over bekend is, terwijl we weten dat ze actief zijn in legale en illegale prostitutie.’

  De enige gemene deler die Van Went ontdekte is meteen een heel schokkende: de leeftijd van de jongens. Schrikbarend jong. Van Went: ‘Als ik online zo’n chat binnenstap, krijg ik bijna onmiddellijk de vraag hoe oud ik ze wil hebben. “Ik kan leveren van tien tot zeventien jaar”, wordt er dan gezegd. Er zijn dus mensen die toegang hebben tot deze jonge kinderen. En er is een markt voor: “Papa zoekt zoon” lees ik in de online advertentieteksten. Ik heb jongens van dertien, veertien jaar gesproken die seks moesten hebben met volwassen mannen. Niemand zei ooit tegen hen dat ze te jong waren. Het is treurig dat zo weinig mensen hun verantwoordelijkheid nemen.’

  Dreiging en geweld
  Uit het wereldje van jongensprostitutie stappen is lastig, zeggen Noteboom en Van Went. Noteboom: ‘We weten dat dit fenomeen met veel dreiging gepaard kan gaan, bijvoorbeeld door ze te chanteren met seksueel expliciet materiaal.’ Een ander groot probleem is dat veel jongens zichzelf niet als slachtoffer zien. Van Went: ‘Het wereldje is klein, iedereen kent elkaar. Er is altijd controle, van alle kanten. Maar de slachtoffers zelf zeggen ook – en dat vind ik nog het meest schrijnend: wie ziet ons nu als slachtoffer? Meisjes zijn slachtoffers, jongens niet. Ze voelen zich niet erkend, denken dat niemand zich om hen bekommert. Daarnaast geven ze zichzelf vaak de schuld van de situatie, omdat ze in eerste instantie meestal zelf hebben toegestemd. Alles bij elkaar maakt dat ze niet met hun verhaal naar buiten komen. Ze leven in een verborgen wereld, psychisch hebben ze het enorm zwaar. Ze zijn bang, schamen zich, gaan twijfelen aan hun eigen geaardheid en gebruiken in veel gevallen drugs om hun ‘werk’ te kunnen doen: “Ik neem het middel in en ga op mijn buik liggen tot het klaar is” – hoe vaak ik dat niet gehoord heb… Het geld dat ze verdienen hebben ze weer nodig om nieuwe drugs te kopen; ook weer zo’n vicieuze cirkel waar ze maar moeilijk uit komen.’ Sommige jongens weten eruit te komen door zelf te gaan ronselen, vertelt de onderzoekster, anderen die ermee stoppen worden ernstig bedreigd en vaak nog tijdenlang benaderd.

  Maar het ligt niet alleen bij de jongens zelf. Ook de hulpverlening hapert. Van Went: ‘Nu hoor ik nog vaak: “Ik meld me en dan?” Er gebeurt te weinig. Het ontbreekt ons in Nederland aan een laagdrempelig en effectief hulpaanbod voor deze jongens. Pas als we dat hebben, zullen deze jongens zich gaan melden.’ ‘We moeten kennis en expertise rondom deze groep slachtoffers ontwikkelen’, beaamt Noteboom. ‘Met een kopie van de aanpak van loverboyproblematiek bij meiden ben je er niet. Het gaat hier om een heel andere groep, met eigen problemen en noden. We moeten een andere bril opzetten, ook richting de jongens zelf. We dichten ze nu nog veel te veel empowerment toe. Het wordt tijd dat we ze gaan zien als jongens die hulp nodig hebben, als slachtoffers.’

  ‘Een andere bril én een andere aanpak’, zegt Van Went: ‘Hulpverleners moeten het veld in. Van die stoel af en gáán. Anders bereik je deze jongens niet. Online moet je weten waar te zijn, want daar worden de seksafspraken veelal gemaakt, maar de uiteindelijke seks wordt in de werkelijke wereld bedreven. We moeten op zoek naar de plekken waar de uitbuiting plaatsvindt, zoals homo-ontmoetingsplekken, bosplekken langs tankstations en noem maar op. Als hulpverlener moet je contact maken met slachtoffers. Jongens die uit dit wereldje willen stappen, moeten kunnen praten met iemand die kennis van zaken heeft. Iemand die hen beschermt. En ja, die benadering kost tijd. Voordat je überhaupt het vertrouwen hebt gewonnen van zo’n jongen ben je een halfjaar verder. Het geldt hier op alle fronten: als we een verandering teweeg willen brengen, moeten we investeren, investeren, investeren.’

  Jongensprostitutie: omgeven door taboes
  Gedwongen jongensprostitutie is omgeven door een mix van grote taboes. Deze taboes zorgen ervoor dat slechts weinigen (zowel slachtoffers als klanten) erover durven te praten:

  – Homoseksualiteit
  – Slachtofferschap jongens
  – Seks voor geld
  – Als heterojongen seks hebben met mannen
  – Als huisvader seks hebben met jongens
  – Perversiteit bekend binnen deze scene (vastbinden, groepsseks, seks met dieren)
  – Slachtoffers met islamitische achtergrond, cultuurtaboe

  Bron: Watch Nederland >>

  #215792
  Luka
  Moderator

  Bekijk de uitzending EenVandaag: Meer aandacht voor probleem jongensprostitutie in ‘Films, documentaires & TV programma’s’ en lees het opiniestuk Lokadvertenties in de strijd tegen jongens prostitutie, naar aanleiding van deze uitzending, in ‘Opinie & actualiteit’.

  #215849
  Luka
  Moderator

  Seksueel misbruikte jongens durven zich nauwelijks te melden

  Het meldpunt Watch Nederland, dat seksuele uitbuiting van minderjarigen onderzoekt, wil zich dit jaar meer richten op uitbuiting van jongens. Volgens de organisatie zijn er veel meer jongens slachtoffer van uitbuiting dan nu bekend is. Het meldpunt spreekt van “een verontrustende” situatie.

  Het meldpunt is sinds vorig jaar open. Het was aanvankelijk bedoeld om loverboys te ontmaskeren. Er kwamen 131 meldingen binnen, waarvan er 61 zijn onderzocht. Daarvan gingen er vijf over mannelijke minderjarige slachtoffers.

  De organisatie zegt dat politie, jeugdzorg en andere instellingen beperkt zicht hebben op jongensprostitutie en andere seksuele uitbuiting van jongens en wil daarom dat er meer aandacht voor komt.

  Taboes
  “De betrokken minderjarigen ervaren meerdere taboes, waardoor ze nauwelijks naar voren durven te komen”, zegt Watch Nederland. “Hun omgeving lijkt in veel gevallen ook niet in de gaten te hebben dat de jongens seksueel uitgebuit worden. Daarom moet er onderzoek komen naar deze groep.”

  Volgens de organisatie gaat het meestal om homoseksuele puberjongens die worden gechanteerd. “Vaak zijn ze nog niet uit de kast en worden ze seksueel uitgebuit. Tijdens de uitbuiting worden ze veelvuldig verkracht, psychisch gebroken en murw gemaakt.”

  Onderbuikgevoel
  Watch Nederland vraagt “iedereen die het onderbuikgevoel heeft” dat een minderjarige slachtoffer is van seksuele uitbuiting dit te melden. De organisatie roept naast ouders, vrienden en bekenden ook hoteleigenaren, taxichauffeurs en leraren op om alert te zijn. “Vorig jaar spraken we alleen over loverboypraktijken. Nu vragen we ook nadrukkelijk om verdachte situaties inzake jongens te melden.”

  Watch Nederland probeert ook met lokadvertenties om mensenhandelaren in Nederland in kaart te brengen. Daarnaast is de organisatie bezig met de ontwikkeling van hulp voor minderjarigen die slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting.

  Bron: Nos.nl >>

  #216155
  Mark
  Moderator

  Eindrapport Seksuele uitbuiting van jongens in Nederland

  Het eindrapport Seksuele uitbuiting van jongens in Nederland bevat de resultaten van het onderzoek naar (binnenlandse) mensenhandel en vormen van seksuele uitbuiting van jongens in Nederland. De directe aanleiding voor het onderzoek vormde de constatering van de commissie Azough dat mannelijke slachtoffers van loverboys/binnenlandse mensenhandel thans buiten beeld blijven. Het doel van het onderzoek was om meer inzicht te krijgen in het fenomeen van jongens die (mogelijk) slachtoffer worden van binnenlandse mensenhandel/seksuele uitbuiting en wat dit betekent voor (mogelijkheden voor) signalering, zorg en begeleiding.

  Het was geen gemakkelijk onderzoek. De problematiek van jongensslachtoffers van mensenhandel/seksuele uitbuiting laat zich moeilijk onderzoeken en blijft vaak onzichtbaar voor hulpverleningsinstellingen en organisaties. In het onderzoek is daarom beoogd om door de inzet van uiteenlopende bronnen en methoden alle beetjes kennis die beschikbaar zijn samen te brengen. Hoewel het onderzoek was gestart vanuit een focus op jongensslachtoffers van loverboys, zijn tijdens het onderzoek voornamelijk andersoortige casussen gevonden van jongensslachtoffers van seksuele uitbuiting of jongens die daar kwetsbaar voor zijn.

  Lees het onderzoek hier >>

  #216158
  Mark
  Moderator

  Jonge jongens slachtoffer van loverboys: een zeer ernstig, onzichtbaar probleem


  Loverboys hebben het niet altijd op meisjes gemunt, maar ook op jonge kwetsbare jongens. “Het is een zeer ernstige problematiek die vaak samenhangt met andere vormen van criminaliteit”, zo is te lezen in een kamerbrief van staatssecretaris Blok van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het rapport ‘Seksuele uitbuiting van jongens’.

  In het rapport staat dat een schatting van de grootte van het probleem nog niet is te geven, omdat de seksuele uitbuiting van jongens vaak nog onzichtbaarder is dan bij meisjes. En bij meisjes blijkt het al decennia een hardnekkig probleem. Dat bleek wel uit de Zembla-uitzending ‘Verliefd, verkracht en vermist’ uit 2014 waarin onder meer vrouwelijke slachtoffers aan het woord komen. De onderzoekers die het rapport in opdracht van de staatssecretaris opstelden, hebben zich juist gericht op jongens en mannen tot en met 23 jaar. Er is van alles geprobeerd om in contact te komen met mogelijke slachtoffers. Uiteindelijk lukte dat in slechts vier gevallen. Daarnaast is gesproken met professionals, is online en offline onderzoek gedaan -bijvoorbeeld op escortsites- en zijn 32 bekende gevallen bestudeerd.

  Uitgebuit vanwege kwetsbaarheid
  Belangrijke conclusie is dat de manier waarop een jongen in een situatie van seksuele uitbuiting kan belanden anders is dan bij meisjes: “Vanwege kwetsbaarheid ‘rollen’ jongens als het ware de prostitutie in en komen vervolgens in een situatie waarin zij ook weer vanwege die kwetsbaarheid, uitgebuit kunnen worden.” Met die kwetsbaarheid doelen de onderzoekers onder meer op jongens die worstelen met hun geaardheid, een laag IQ hebben, of een verslaving.

  In het rapport zijn een aantal voorbeelden beschreven. Bijvoorbeeld een Roemeense jongen die in eigen land is benaderd door een Nederlander die hem geld en cadeautjes geeft. De man haalt hem over om in Nederland te komen wonen waar hij alleen massages hoeft te doen om aan geld te komen. Eenmaal in Nederland komt hij in een huis terecht waar ook andere jongens verblijven. Al snel merkt de Roemeense jongen dat klanten veel meer verlangen dan een massage. Bovendien krijgt hij maar de helft van het geld dat klanten betalen voor zijn seksuele diensten.

  De jongen Fatih raakt verslaafd
  Ook is het verhaal te lezen van de Turkse jongen Fatih die op 15-jarige leeftijd in de rosse buurt in Amsterdam probeert te onderhandelen over geld met een meisje dat hij leuk vindt. Dat lukt niet en een Surinaamse man van dertig komt erbij en biedt hem geld aan. Het meisje stemt dan wel in. Fatih spreekt de zaterdag erna af in het huis van de Surinamer. Die vraagt of hij Fatih mag pijpen. Fatih laat het toe en het bevalt hem. Na vier weken af en toe afspreken, biedt de Surinamer hem cocaïne aan. Na een tijd raakt Fatih verslaafd. Op zijn achttiende loopt hij weg van huis, omdat zijn vader hem wil uithuwelijken en gaat hij bij de Surinamer wonen. Die brengt hem in contact met seksklanten en hij belandt in de prostitutie. Jaren later doet hij aangifte bij de politie en zegt hij: “Ik ben mijn hele leven misbruikt.”

  De slachtoffers schamen zich vaak of zien zichzelf niet eens als slachtoffer. Bij meisjes worden wisselende seksuele contacten of ruilseks al snel gezien als seksueel grensoverschrijdend gedrag, bij jongens blijkt dit niet altijd het geval. Ook herkennen hulpverleners mannelijke slachtoffers niet goed. Bovendien is de hulp die er nu is, afgestemd op meisjes en niet op jongens. En dat moet veranderen, vinden de onderzoekers, want de jonge mannelijke slachtoffers hebben wel degelijk hulp nodig. De hulpverlening staat daarom ‘voor grote uitdagingen’. “Het laat zien dat het belangrijk is dat er meer bekendheid met deze doelgroep ontstaat; als cruciale eerste stap voor effectieve hulp.”

  Bijeenkomst
  Om de eerste stap op weg naar betere hulpverlening te zetten, wordt er volgens de staatssecretaris dit voorjaar nog een bijeenkomst georganiseerd met relevante zorg- en hulporganisaties om de uitkomsten van dit onderzoek te delen. “Nadruk zal dan liggen op het vergroten van de bekendheid van seksuele uitbuiting bij jongens en wat dit vraagt van de hulpverlening.”

  Bron: zembla.bnnvara.nl >>

  #216477
  Mark
  Moderator

  Eerste jaar WATCH Nederland succesvol

  WATCH Nederland, meldpunt en onderzoeksbureau inzake seksuele uitbuiting minderjarigen in Nederland, heeft in haar eerste bestaansjaar 131 meldingen ontvangen van vermoedelijke mensenhandel. Het gaat hier met name over seksuele uitbuiting van minderjarigen in Nederland. Na een eerste schifting op tekenen mensenhandel hebben 61 meldingen geleid tot intensief onderzoek door WATCH Nederland. Na bewijsveredeling en –stapeling werden 53 zaken overgedragen aan de politie. Initiatiefnemers Fier, Terre des Hommes en CKM spreken van een succesvol eerste jaar in de strijd tegen seksuele uitbuiting en verwachten dat het aantal meldingen en casussen in 2018 verder zal toenemen.

  Nieuw: Focus op jongensslachtoffers
  Onder de 61 nader onderzochte casussen gingen er vijf over mannelijke, minderjarige slachtoffers. WATCH Nederland vermoedt op basis van binnengekomen signalen dat er in ons land veel meer minderjarige jongens slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting dan nu bekend is. Uit eerder onderzoek van Regioplan is gebleken dat politie, jeugdzorg en andere instellingen beperkt zicht hebben op jongensprostitutie en jongensslachtoffers van seksuele uitbuiting. ‘Dit is verontrustend’, zegt Anke van Dijke van Fier en CKM, ‘temeer vanwege de geslotenheid van de gemeenschap waarbinnen de seksuele uitbuiting van jongens plaatsvindt. De betrokken minderjarigen ervaren daarnaast ook meerdere taboes, waardoor ze nauwelijks naar voren durven te komen. Hun omgeving lijkt in veel gevallen ook niet in de gaten te hebben dat de jongens seksueel uitgebuit worden. Daarom moet er extra aandacht komen voor proactief onderzoek naar deze groep. Zo’n onderzoek is des te urgenter nu jongensprostitutie zich voor een groot deel heeft verplaatst van het publieke domein naar het online domein.’

  WATCH Nederland zet het onderzoek naar seksuele uitbuiting van minderjarige jongens daarom in 2018 hoog op de agenda. ‘Het gaat om puberjongens die, onzichtbaar voor de buitenwereld, worden gechanteerd (vaak zijn ze nog niet uit de kast) en seksueel worden uitgebuit. Tijdens de uitbuiting worden ze veelvuldig verkracht, psychisch gebroken en murw gemaakt’, zegt Gideon van Aartsen van Terre des Hommes. ‘WATCH Nederland roept ouders, hoteleigenaars, taxichauffeurs, leraren, vrienden en bekenden op, kortom iedereen die het onderbuikgevoel heeft dat een minderjarige slachtoffer is van seksuitbuiting, dit te melden bij WATCH Nederland. Vorig jaar spraken we alleen over loverboypraktijken. Nu vragen we ook nadrukkelijk om verdachte situaties inzake jongens te melden.’

  WATCH Nederland zet zich, naast het onderzoeken van binnengekomen meldingen, ook proactief in. Met lokprofielen, lokadvertenties en intensief onderzoek naar het online aanbod brengt WATCH Nederland mensenhandelaren, zoals jongensprostitutiepooiers en hun klanten in kaart. ‘We proberen bewust de handel van deze lieden stuk te maken door de klanten te waarschuwen, ontmoedigen en weg te jagen bij de aanbieders. Wij delen onze informatie met politie en justitie met het doel dat mensenhandelaren en klanten van minderjarigen worden opgespoord en vervolgd’, zegt Van Aartsen.

  Samenwerking met hulpverlening en ontwikkelen specialistisch aanbod
  WATCH Nederland werkt daarnaast samen met lokale, regionale en landelijke hulpverlenings- en zorginstanties met het doel dat slachtoffers optimaal beschermd worden. Deze samenwerking is van belang, omdat WATCH Nederland niet zelf de coördinatie van zorg en hulpverlening op zich neemt, maar doorzet naar de daarvoor gespecialiseerde instanties. Tot slot is het van belang dat er meer specialistische hulpverlening komt specifiek gericht op jongens die slachtoffer zijn van seksueel geweld en seksuele uitbuiting. Anke van Dijke: ‘Fier werkt hard aan het ontwikkelen van dit hulpaanbod.’

  WATCH Nederland
  Terre des Hommes (kinderrechtenorganisatie), het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) en Fier (expertise en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties) startten op 9 januari 2017 een 24/7 hotline voor het melden van vermoedens van loverboys/mensenhandel. Signalen over minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting, hun daders en “klanten” kunnen gedeeld worden op http://www.watchnederland.nl of door te bellen met 088 208 00 44.

  Watch wijst erop dat CoMensha de wettelijke taak heeft om aard en omvang van mensenhandel in beeld te brengen en slachtoffers te registreren. Tevens is CoMensha in die gebieden waar (nog) geen zorgcoördinatie is, verantwoordelijk voor de eerste coördinatie van zorg en/of hulpverlening. Zie http://www.Comensha.nl of check http://www.wegwijzermensenhandel.nl.

  WATCH Nederland wordt onder meer financieel ondersteund door de Nationale Postcode Loterij en de JanIvo stichting.

  Bron: Fier.nl >>

  #216479
  Mark
  Moderator

  Veel meer minderjarige jongens slachtoffer seksuele uitbuiting

  Er zijn vermoedelijk veel meer minderjarige jongens slachtoffer van seksuele uitbuiting dan nu bekend is. Dat zegt WATCH Nederland op basis van binnengekomen signalen. Uit eerder onderzoek bleek volgens de organisatie al dat politie, jeugdzorg en andere instellingen beperkt zicht hebben op jongensprostitutie en jongensslachtoffers van seksuele uitbuiting. WATCH wil binnenkort lokprofielen en advertenties inzetten om daders te kunnen pakken.

  WATCH Nederland is een meldpunt en onderzoeksbureau met betrekking tot seksuele uitbuiting van minderjarigen. De organisatie richtte zich tot nu toe vooral op meisjes die slachtoffer worden van loverboys, maar zet de seksuele uitbuiting van jongens nu naar eigen zeggen hoog op de agenda.

  Het gaat om puberjon­gens die, onzicht­baar voor de buitenwe­reld, worden gechan­teerd en seksueel worden uitgebuit

  Gideon van Aartsen

  Verontrusting
  De organisatie spreekt van een verontrustende trend. ,,Het gaat om puberjongens die, onzichtbaar voor de buitenwereld, worden gechanteerd en seksueel worden uitgebuit. Tijdens de uitbuiting worden ze veelvuldig verkracht, psychisch gebroken en murw gemaakt’, zegt Gideon van Aartsen van kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes.

  WATCH Nederland roept ouders, hoteleigenaars, taxichauffeurs, leraren, vrienden en bekenden op ‘onderbuikgevoelens’ over mogelijke minderjarige slachtoffers te melden bij WATCH Nederland.

  Het meldpunt heeft vorig jaar 131 meldingen van seksueel misbruik binnengekregen. Ruim zestig meldingen werden nader bekeken, waarvan het in vijf gevallen mannelijke minderjarige slachtoffers betrof.

  Om daders op te sporen die via sekssites minderjarige jongens benaderen, worden binnenkort zogenoemde lokprofielen en lokadvertenties ingezet. Deze virtuele schandknaap is te vergelijken met Sweetie, het digitale Filipijnse meisje dat wordt ingezet om pedoseksuelen te ontmaskeren die op zoek zijn naar webcamseks met kinderen.

  WATCH Nederland is een initiatief van Terre des Hommes (kinderrechtenorganisatie), het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) en Fier (expertise en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties).

  Bron: Ad.nl >>

  #216922
  Luka
  Moderator

  Omvang jongensprostitutie schokt gemeente Eindhoven

  In en rond Eindhoven zijn zeker zeventig jongens tussen de 14 en 22 jaar actief in de prostitutie. Dat blijkt uit onderzoek van welzijnsorganisatie Lumens. De gemeente Eindhoven noemt het cijfer schokkend.

  Wethouder Renate Richters laat aan Nieuwsuur weten dat ‘dit zich eigenlijk volledig onder de radar voltrekt’ en dat de gemeente ‘er eigenlijk heel weinig van weet’. Ze noemt het heel erg dat jongeren op deze manier uitgebuit kunnen worden.

  Uitbuiting door familie
  De onderzoekers hebben anderhalf jaar gesprekken gevoerd op plekken waar de jongens zich aanbieden. Lang niet alle jongens deden dat vrijwillig, volgens onderzoeker Daniëlle van Went. Zij haalt het voorbeeld aan van een jongen die door zijn familie uitgebuit werd. Die werd bij mannen afgezet waarmee hij seks moest hebben. Daarna werden die klanten volgens haar afgeperst omdat dit gefilmd was.

  Vraag via websites
  Een van de jongens die zijn verhaal deed, vertelt dat er een grote vraag is, via allerlei websites. Vooral naar jonge, minderjarige jongens. Hij zou in verschillende steden waar hij woonde de vraag hebben gekregen of hij ‘minderjarige Marokkaanse jongens wilde klaarstomen voor seks’.

  Herman Bolhaar, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, pleit voor meer onderzoek naar jongensprostitutie en betere training van hulpverleners en politieagenten.

  Bron: Omroep Brabant >>

  #216923
  Luka
  Moderator

  Omvang jongensprostitutie schokt gemeente Eindhoven

  In en rond Eindhoven zijn zeker zeventig jongens tussen de 14 en 22 jaar actief in de prostitutie. Dat blijkt uit onderzoek van welzijnsorganisatie Lumens. De gemeente Eindhoven noemt het cijfer schokkend.

  “Dit voltrekt zich eigenlijk volledig onder de radar. We weten hier eigenlijk heel weinig van”, zegt wethouder Zorg Renate Richters. “Het is heel erg dat jongeren op deze manier uitgebuit kunnen worden.”

  De onderzoekers hebben anderhalf jaar gesprekken gevoerd op plekken waar de jongens zich aanbieden. Lang niet alle jongens deden dat vrijwillig, vertelt onderzoeker Daniëlle van Went. “We hebben een jongen gehad die door zijn familie uitgebuit werd, bij mannen afgezet werd, seks moest hebben. En vervolgens werden die mannen, die klanten afgeperst omdat dat op film stond.”

  Minderjarige jongens
  Jordi, zoals hij zich noemt, is een van de jongens die ze spraken. Hij vertelt dat er een grote vraag is via allerlei websites. Vooral naar jonge, minderjarige jongens. “Ik denk dat ze de nieuwe jongens die online komen, die ook het jongst zijn, dat ze die het interessantst vinden.”

  Jordi vertelt ook hoe hij via websites verzoeken kreeg om jongens voor te bereiden op sekswerk. “Ik kreeg de vraag in verschillende steden waar ik gewoond heb of ik minderjarige Marokkaanse jongens wilde klaarstomen voor seks.”

  Meer onderzoek
  Ina Hut, directeur van coördinatiecentrum mensenhandel CoMensha, ziet de problemen ook op andere plekken in Nederland. “Ik heb navraag gedaan bij onze zorgcooödinatoren en het speelt ook in Den Haag, Delft, Gouda, Groningen, Utrecht en Rotterdam. Maar het is niet alleen iets van de steden, dit gebeurt ook op het platteland.”

  Volgens haar zijn met name de opsporingsdienst, politie en justitie aan zet. “Zij moeten heel actief onderzoek gaan doen naar deze groep. Dat moet gebeuren samen met de mensen die hulp bieden aan de slachtoffers van mensenhandel. Zij kunnen het vertrouwen van de slachtoffers winnen en zorgen dat ze zich melden bij de politie.”

  Ook de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen Herman Bolhaar pleit voor meer onderzoek naar jongensprostitutie, en betere training van hulpverleners en politieagenten.

  Bron: NOS >>

  #216924
  Luka
  Moderator

  Weinig zicht op seksuele uitbuiting van jongens die actief zijn in de prostitutie

  Stel: een minderjarig meisje loopt telkens in nieuwe merkkleding rond, spijbelt veel en heeft soa’s. Je hoeft geen hulpverlener te zijn om te bedenken dat de kans groot is dat hier een loverboy in het spel is.


  Nieuwsuur wijdde zondagavond een uitzending aan het onderwerp jongensprostitutie. Beeld Nieuwsuur

  Pas ditzelfde plaatje toe op een jongen en er wordt eerder gedacht aan een crimineel of losbandig karakter. Juist deze beeldvorming maakt dat jongensprostitutie onder de radar blijft. Reden voor de Eindhovense welzijnsorganisatie Lumens om voor de regio in kaart te brengen hoe groot dit probleem nou eigenlijk is.

  De conclusie, na drie jaar onderzoek: zeker zeventig jongens tussen de 14 en 22 jaar zijn in Eindhoven en omgeving actief in de prostitutie. ‘Het topje van de ijsberg’, stelt Daniëlle van Went, zorgcoördinator mensenhandel bij Lumens. Ze trof schrijnende gevallen aan: kwetsbare jongens tussen de 10 en 17 jaar die door loverboys gedwongen in het circuit belanden en er niet meer uitkomen. Het gaat daarbij zowel om Nederlandse jongens als jongens uit het Oostblok die hun familie in het thuisland moeten onderhouden. Ook asielzoekers vormen volgens Van Went een kwetsbare groep.

  Gechanteerd
  Geregeld bieden deze jongens zich aan op chatboxen voor homo’s, in eerste instantie vrijwillig. ‘Ze zijn gevoelig voor geld en denken: ik doe dit één keer, mij kan niets gebeuren’, zegt Van Went. ‘Vervolgens blijven ze in het wereldje hangen. Onderling kent men elkaar. Jongens die eruit willens stappen, worden gechanteerd: wat zal je familie zeggen als die erachter komt dat jij seks hebt met mannen?’

  Volgens de Nederlandse wet is seks met iemand onder de 16 jaar strafbaar als sprake is van ontuchtige handelingen. Is er uitbuiting in het spel, dan valt dit onder mensenhandel. Hiervoor geldt een maximumstraf van 15 jaar.


  Still uit de aflevering van Nieuwsuur. Beeld Nieuwsuur

  Anoniem je gang gaan
  Jongensprostitutie komt al sinds mensenheugenis voor. In de jaren tachtig stond Amsterdam bekend als vrijplaats voor pedofielen. Minderjarige jongens werden opgepikt in bordelen en cafés. Inmiddels hebben de raamadvertenties plaatsgemaakt voor het niemandsland van internet. ‘Hierdoor speelt jongensprostitutie zich nog meer in de verborgenheid af’, zegt Linda Terpstra, voorzitter van Fier, een behandel- en expertisecentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties.

  Er zijn grofweg drie klassieke profielen van jongens die in de prostitutie belanden, schetst onderzoeksbureau Regioplan: jongens die willen experimenteren met hun seksualiteit, jongens die worstelen met hun geaardheid vanwege een streng-religieuze of autoritaire opvoeding en jongens met een verslavingsproblematiek of schulden die over straat zwerven.


  Still uit Nieuwsuur. Beeld Nieuwsuur

  ‘Op jongensprostitutie rust een taboe’, aldus Terpstra. ‘Lang niet alle jongens in dit circuit zijn homoseksueel. Een jongen krijgt bovendien al snel te horen: dit laat je als kerel toch niet gebeuren?’ Ook klanten zwijgen over betaalde seks met jongens – meer nog dan bij meisjesprostitutie. Terpstra: ‘Er zitten ook huisvaders bij of mannen met een islamitische achtergrond. Het speelt zich af achter gesloten deuren.’

  ‘Jongens zien zichzelf minder snel als slachtoffer’, zegt ook Nico van Oosten, adviseur bij kennisinstituut Movisie. ‘Ze presenteren zichzelf meer als creatieve partij die zichzelf verkoopt. Meisjes zien zichzelf makkelijker als slachtoffer.’

  Hoe jonger hoe gewilder
  Hoewel uit verschillende onderzoeken blijkt dat het merendeel van de jongensprostituees in Nederland meerderjarig is, geldt in de praktijk: hoe jonger hoe gewilder. Minderjarige jongens ‘behoren tot de hoogste rangorde’ en kunnen daarom veeleisender zijn, ontdekte Daniëlle van Went tijdens haar veldonderzoek in Eindhoven. ‘Ze hoeven niet met jan alleman naar bed en verdienen meer geld. Om die reden doen zij zich jonger voor dan ze in werkelijkheid zijn.’ Bij oudere jongens komt drugsgebruik vaker voor, aldus Van Went. ‘Ze gebruiken deze middelen om de seks met mannen aan te kunnen. Je hoort dan taferelen als: ik ging op mijn buik liggen en wachtte tot het voorbij was.’

  Alle experts zijn het met elkaar eens dat er meer expertise en aandacht voor het onderwerp moet komen. ‘Deze problematiek gaat het hele veld aan van hulpverlening, gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie’, zegt Herman Bolhaar, sinds 1 februari aangetreden als de Nationale Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. ‘Het is van groot belang dat deze groep beter in beeld komt en beter beschermd wordt.’

  Vooral online valt er voor Linda Terpstra veel winst te behalen. ‘Daar moet de overheid al zijn innovatiemiddelen op inzetten. Criminelen lopen op dit gebied vijfhonderd stappen vooruit.’

  Lokadvertenties
  Terre des Hommes, Stichting Fier en Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM), verenigd in WATCH Nederland, gaan dit jaar de strijd tegen jongensprostitutie aan. Door middel van lokadvertenties, lokprofielen en intensief onderzoek worden klanten opgespoord. ‘De gegevens worden overgedragen aan de politie’, zegt Ellen de Ruiter van WATCH Nederland. Bij de Eerste Kamer ligt een wetsvoorstel dat reageren op lokadvertenties strafbaar stelt. ‘Dan kan de informatie die wij verzamelen gebruikt worden als bewijsvoering’, aldus De Ruiter. Vorig jaar plaatsten de hulporganisaties ook al zeven nepprofielen van minderjarige meisjes. Binnen een etmaal reageerden 1.200 mannen. De helft wilde de seksafspraak door laten gaan nadat duidelijk werd dat het om minderjarige meisjes ging.

  Bron: de Volkskrant >>

  #216925
  Luka
  Moderator

  ‘AANPAK JONGENSPROSTITUTIE VRAAGT OM STRAATHOEKWERK’

  Er is niet alleen meer onderzoek nodig naar jongensprostitutie, maar vooral meer actie. Dat stellen professionals naar aanleiding van de uitzending van Nieuwsuur van afgelopen zondag. Daarin pleitten de Eindhovense wethouder Renate Richters en de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld voor meer onderzoek naar deze problematiek. Dat meldt het ministerie van volksgezondheid.
  Danielle van de Went, die namens welzijnsorganisatie Lumens onderzoekdeed naar jongensprostitutie in de regio Eindhoven, stelde in de uitzending al dat het van belang is dat er bij bijvoorbeeld politie en sociaal werkers meer expertise komt over het onderwerp. “Ze moeten weten waar je jongensprostitutie kunt vinden, weten welke codes er gebruikt worden en waar ze moeten kijken. Pas dan zullen we de slachtoffers naar boven krijgen.” Ze vindt dat Nederland een voorbeeld zou moeten nemen aan België. “De hulpverleners gaan er gewoon ‘s nachts actief op uit.”

  Nico van Oosten, adviseur huiselijk en seksueel geweld bij kenniscentrum Movisie kan zich daarin wel vinden. “Er is al veel onderzoek gedaan naar jongensprostitutie, maar het blijft moeilijk om het probleem echt in beeld te krijgen”, zegt hij in een interview met Zorg+Welzijn. “Ik ben niet tegen meer onderzoek, maar dan moet je wel weten hoe je dat moet doen. Er is volgens mij maar één manier van onderzoeken die effectief is: straathoekwerk. Leg contact op straat, of op het internet. En je doel moet dan in eerste instantie niet zijn om ze uit het circuit te halen, want daarvoor moeten patronen doorbroken worden die voor iedere jongen anders zijn, maar om contact met ze te leggen, hun veiligheid te vergroten en ze voorlichting te geven.”

  Nieuwsuur meldde dat er in en rond Eindhoven zeker zeventig jongens tussen de 14 en 22 actief zijn in de prostitutie. Van Oosten gaat er vanuit dat het werkelijke aantal hoger ligt. “Europese onderzoeken tonen aan dat vier tot twaalf procent van de Europese jongens seks heeft in ruil voor geld of goederen. Het is een veel groter probleem dan we denken.”

  Bron: de Nationale Zorggids >>

  Lees ook ‘Jongens prostitutie Eindhoven groot onderbelicht probleem’ >>

  #220056
  Mark
  Moderator

  Publicaties over jongensprostitutie door de jaren heen

  Ergens krijg ik er toch een beetje een rare smaak van in de mond als ik zie hoeveel publicaties er door de jaren heen geweest zijn. Er was dus al jaren veel meer bekend over jongensprostitutie dan de media ons nu doen geloven. Was de tijd er niet rijp voor of werd het niet als een serieus probleem gezien? Want ja, de meeste slachtoffer zijn nu eenmaal meisjes…

  januari 2009: Bonger Instituut voor Criminologie van de Universiteit van Amsterdam, in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het Ministerie van Justitie

  Verborgen werelden: minderjarige jongens, misbruik en prostitutie >>

  december 2009: MOVISIE

  Factsheet jongensprostitutie: feiten en cijfers >>

  september 2013: MOVISIE

  Jongensprostitutie. Minderjarige jongens die hun lichaam exploiteren >>

  juli 2014: Controleteam Prostitutie en Mensenhandel (CPM) van de Politie Eenheid Rotterdam
  Jongensprostitutie

  De contactlegging tussen jongen en klant nader beschouwd >>

  2014: EO BEAM
  Onderzoek jongensprostitutie >>

  #222384
  Mark
  Moderator


  Onderzoekster Daniëlle van Went (rechts) deed samen met collega Hettie Castelijns drie jaar lang onderzoek naar jongensprostitutie rondom Eindhoven.

  OP ZOEK NAAR JONGENSPROSTITUES OP AFWERKPLEKKEN IN REGIO: HET IS ER HEEL ERG SMERIG

  EINDHOVEN – Ze zat in de dubieuze chatboxen van gaywebsites, bezocht de afwerkplekken en hoorde hun wanhopige verhalen. Onderzoekster Daniëlle van Went drong diep binnen in de bizarre wereld van jongensprostitutie in Zuidoost-Brabant.

  Als ze tijdens de fotoshoot voor bij dit interview in het park loopt, kan ze het niet laten. „We zijn er nu toch”, zegt Daniëlle van Went. De zorgcoördinator van het Expertisecentrum voor Mensenhandel en (jeugd)Prostitutie van welzijnsorganisatie Lumens in Eindhoven schiet achter een elektriciteitshuisje en loopt vervolgens een paadje achter de bosjes in. „Bijna niemand weet dat dit paadje hier loopt. Ik heb al geregeld meegemaakt dat ik op deze manier op een stel stuit dat nog snel de broek omhoog hijst. Bang? Nee, dat ben ik niet.”

  Lees dit premium artikel verder op ed.nl of als lid van LSG in het ledendeel.

  In het subforum ‘Opinie’ kun je het opiniestuk ‘Jongensprostitutie, een zwaar onderschat probleem‘ lezen.

  #222464
  Mark
  Moderator

  Een artikel uit de Volkskrant van 14 juli 2004! Wat ik niet goed begrijp, is hoe het kan dat er nu ineens gedaan wordt alsof jongensprostitutie iets is wat pas boven water is gekomen, terwijl ik steeds meer informatie vind die erop wijst dat het al heel lang bekend was. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het gewoon nooit serieus is genomen omdat het ‘maar’ om jongens gaat, en dan ook vaak nog buitenlandse jongens.

  Spooren blijft onveilige seks in park ontkennen
  Van heel jonge jongens en onveilige seks was in het Eindhovense Anne Frankplantsoen geen sprake, zegt voormalig PSV-directeur Fons Spooren….

  Veertien maanden na zijn arrestatie komt morgen voormalig PSV-directeur Fons Spooren voor de rechtbank. Justitie legt hem ontucht met minderjarige jongens ten laste. In drie gevallen zou het gaan om jongens onder de 16 jaar, in twee om jongens tussen 16 en 18 jaar. Ook wordt hem poging tot zware mishandeling verweten, omdat Spooren onveilige seks zou hebben bedreven, terwijl hij wist dat hij met HIV was besmet.

  De verdachte (40, getrouwd, twee kinderen) ontkent niet dat hij in en rond het Anne Frankplantsoen in Eindhoven jongens oppikte om er tegen betaling seks mee te hebben. Maar hij ontkent enig strafbaar feit te hebben gepleegd. Bij zijn voorlopige vrijlating eind augustus verklaarde hij niet op jonge jongens te vallen. Volgens Spooren waren zijn seks partners meerderjarig, al had hij nooit naar hun paspoort gevraagd.

  Ook ontkent hij de poging tot zware mishandeling, omdat de manier waarop hij seks met de jongens had, besmetting met het aids-virus zou uitsluiten; de jongens in het plantsoen zouden geen sperma van hem hebben binnengekregen. Vermoedelijk bestond de seks vooral uit het oraal of met de hand bevredigen van de jongensprostitu

  Na de arrestatie van de PSV-directeur, die prompt ontslagen werd door de voetbalclub, groeide het Anne Frankplantsoen uit tot hontuchtplantsoen van Nederland. Het parkje aan de Dommel stond in Eindhoven en omstreken al decennia bekend als homo-ontmoetingsplek. In het circuit was bekend dat ook minderjarige jongens er soms tegen betaling hun lichaam aanboden. De actiegroep ‘Mike en Dennis’ repte al in 1995 van seksueel misbruik en uitbuiting van kinderen. Volgens de politie kon dat toen niet hard worden gemaakt.

  Pas in 2002 begon de politie het zogeheten Hades-onderzoek naar ontucht en andere misdrijven in het Anne Frankplantsoen. Dat gebeurde onder meer op basis van informatie van een politie-informant, die zelf ook actief was in het plantsoen.

  Er volgden arrestaties van bezoekers en jongenshoeren die ook als pooier optraden. In totaal hield de politie dertien verdachten aan. Vier zaken werden geseponeerd bij gebrek aan bewijs, waaronder die tegen twee Eindhovenaren van 18 en 22 jaar die ervan werden verdacht als bemiddelaar te hebben opgetreden. Zeven mannen, in leeftijd varind van 22 tot 61 jaar, kregen cel- en werkstraffen wegens ontucht en bezit van kinderporno; ook de politie-informant, die ten onrechte dacht in die hoedanigheid ongestraft zijn gang te kunnen gaan. Behalve Spooren moet nu nog een andere verdachte voorkomen.

  Volgens het Openbaar Ministerie in Den Bosch is het aantal aanhoudingen beperkt gebleven omdat de bewijsvoering lastig is. Jongenshoeren (vooral Marokkaanse jongens) zijn terughoudend in het doen van aangifte of het verstrekken van informatie.

  Er zou geen sprake zijn van een pedofielennetwerk. De meeste verdachten zijn mannen die los van elkaar gebruikmaakten van de seksuele diensten van minderjarige jongens. Sommigen kenden elkaar wel en gingen samen op seksreis naar TsjechiSpooren lijkt op eigen houtje zijn dubbel leven te hebben geleid. Volgens het OM was hij jarenlang ‘om de andere dag’ op zoek naar jongens in het park.

  De Gay Krant en Panorama schreven onlangs een groot verhaal over seksueel misbruik van minderjarige jongens door een topambtenaar van Justitie in het Anne Frankplantsoen. In die stukken werd ook de oud-deken van Weert beschuldigd. Daarmee wilde hoofdredacteur Henk Krol zijn eerdere insinuaties waarmaken dat ook ‘hooggeplaatsten’ bij de ontuchtzaak in het Anne Frankplantsoen betrokken waren. In beide gevallen moesten de bladen rectificeren.

  Fons Spooren voelt zich het slachtoffer van klassenjustitie. Niet alleen zat hij als ‘bekende’ PSV-topman ruim drie maanden in voorarrest, ook heeft justitie volgens hem alles uit de kast gehaald om hem te vloeren. In dat licht beziet hij ook de omstreden oproep van ex-burgemeester Welschen aan jongenshoeren zich te melden. Volgens Welschen deed hij dat uit gezondheidsoverwegingen, vanwege de HIV-besmetting van Spooren. Maar advocaat Knoops sluit niet uit dat het OM die oproep vooral aanwendde om meer bewijzen tegen de verdachte te verzamelen.

  Vorige week werd Welschen samen met plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Van der Voort achter gesloten deuren gehoord. Ook het hoofd van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) van de regiopolitie werd gehoord, vooral over de omstreden rol van de politie-informant. Knoops wilde gisteren niet inhoudelijk ingaan op de getuigenverklaringen. Die munitie bewaart de advocaat tot de rechtszitting.

  Bron: de Volkskrant.nl >>

  #222550
  Mark
  Moderator

  OOK JONGENS WORDEN GEDWONGEN TOT PROSTITUTIE

  Uit onderzoek van het Expertise centrum Mensenhandel en (jeugd)prostitutie kwam vandaag naar buiten dat er regio Eindhoven jongensprostitutie op grote schaal plaatsvindt. Jongens die al op zeer jonge leeftijd worden geronseld, onder dwang of voor extra geld seks hebben met hiv-besmette mannen en drugs tijdens dates gebruiken. Net zoals meisjes worden ook jongens gemanipuleerd, geronseld, bedreigd, mishandeld, gebruikt en misbruikt. Net zoals bij meisjes geldt dat – als je eenmaal gevangen zit in loverboy-, mensenhandel- of crimineel circuit – het moeilijk is om hier uit te komen. Ook jongens krijgen – net zoals meisjes – te maken met incest, aanranding en verkrachting door leeftijdgenoten of volwassenen. Maar in tegenstelling tot meisjes, is er voor jongens geen te weinig aandacht of aanbod in een veilig setting.

  In de afgelopen 2 jaar hebben wij ons gericht op online voorlichtingen in de vorm van te volgen Webinars en het aanbieden van individuele trajecten aan sekswerkers. Ondanks deze successen hebben we gemerkt dat het enorm moeilijk is om de doelgroep te bereiken. We weten dat er veel aanbod is in de regio Tilburg, maar hebben nog te weinig zicht op de doelgroep. Dit heeft er veelal mee te maken dat er een enorm stigma heerst rondom het werken binnen de prostitutie.

  Er zijn maar weinig mannen en vrouwen die er openlijk voor uit komen dat zij dit werk doen. Als je iets geheim wil houden, dan is hulp vragen vaak wel het laatste wat je bedenkt. Angst om ontdekt te worden met alle gevolgen van dien, speelt hierin een belangrijke rol. En ja, sinds vandaag dus bekend, maar wat wij al veel langer weten: er zijn dus ook (jonge) mannen die werken binnen de prostitutie. Een doelgroep die wellicht nog onzichtbaarder is door de andere taboes die heersen rondom mannen, zoals slachtofferschap en homoseksualiteit. En zeker zij, die gedwongen in de prostitutie werken, zullen dit niet snel vertellen tegen anderen. Angst speelt een nog grotere rol. Zij worden gechanteerd, bedreigd en mishandeld. En uit zelfbescherming, bescherming van de familie en uit schaamte, durven zij niet aan de bel te trekken. En dit is wat ons enorme zorgen baart: een kwetsbare positie en er alleen voor staan. Met mogelijk eenzaamheid en een pp een stapeling van problemen tot gevolg.

  Om de doelgroep zichtbaarder te maken en dat zij de weg vinden naar de hulpverlening indien nodig, vinden wij het belangrijk dat we doorgaan met wat we al deden: taboes doorbreken! Wij hebben niet de ambitie om prostitutie te stoppen, maar vinden wel dat iedereen keuze recht heeft en veilig het vak uit moet voeren. Daarom willen wij een taboe doorbreken en zo het onzichtbare zichtbaar maken. Met Fier en Kopland bundelen we onze krachten samen en oriënteren we de mogelijkheid tot landelijk Opvang- en behandelgroepen voor mishandelde, misbruikte en verstoten jongens. Zodat ook zij de juiste hulp krijgen en kunnen werken aan kansen op een goede toekomst.

  Heb jij seks tegen je wil of te maken met gewelddadige situaties? De stap naar hulp is soms lastig, maar wel ontzettend belangrijk. Alleen dan kan je dit geweld stoppen.

  Voor hulp of advies: 013 543 30 73
  Email: info@sterkhuis.nl

  Bron: Sterkhuis.nl >>

  #222852
  Luka
  Moderator

  Hoe uitbuiting verborgen kan blijven

  Al op zijn veertiende was Jasper veel op straat te vinden. Thuis was hij regelmatig getuige van geweld en verkrachting, daarom voelde hij zich veiliger op straat. Jaspers vader had criminele contacten en zijn oudere broer stond bekend als loverboy.

  Op straat kwam hij in contact met een man die in de buurt woonde. Deze man nodigde hem thuis uit. Jasper kwam hier graag, het was er rustig en hij kreeg te eten. Bovendien vond hij de seksfilms die de man hem liet zien wel interessant. De buurman won zijn vertrouwen en haalde hem over tot seksuele spelletjes. Jasper kon hierin, logischerwijs, zijn grenzen niet aangeven.

  Hij kreeg een telefoon en andere cadeautjes van de buurman. Zijn telefoonnummer werd echter doorgegeven aan andere mannen die met hem wilden afspreken. Ook van hen kreeg Jasper cadeautjes of geld. Al snel belandde Jasper in een wereld waarin hij afhankelijk was van deze mannen en deed wat zij hem zeiden. Hij moest de telefoon altijd bij zich dragen en altijd opnemen. Jasper durfde niet te weigeren uit angst dat zijn familie erachter zou komen. Hij schaamde zich, was verdrietig en verward en begon met blowen om zich te kunnen afsluiten. Door schoolverzuim kwam er een onderzoek van de leerplichtambtenaar en het toenmalige Bureau Jeugdzorg. De misstanden thuis werden gesignaleerd, maar niet de uitbuiting door de mannen. Jasper werd uit huis geplaatst en kwam te wonen in een kamertrainingscentrum.

  Schaamte
  Hij behield zijn mobiele telefoon dus er veranderde weinig. Jasper vertelde niemand over de uitbuitingssituatie waarin hij de afgelopen jaren was beland. Praten met zijn hulpverleners wilde hij niet omdat hij dat niet gewend was. Hij schaamde zich voor wat er gebeurde en wist niet in hoeverre hij het contact met de mannen zelf wilde of dat hij slachtoffer was. Op school en in de media gaat het voornamelijk over meiden die seksueel uitgebuit kunnen worden. Jasper wist niet dat ook jongens slachtoffer kunnen zijn. En wat is eigenlijk normaal seksueel contact? Van thuis had hij geen goed voorbeeld meegekregen.

  Jasper werd door dit dubbelleven beetje bij beetje steeds eenzamer. Hij ging meer blowen en drinken, auto-mutileren en raakte in een neerwaartse spiraal.
  Jasper ontving mannen op zijn kamer terwijl dit niet mocht in de setting waar hij woonde. De hulpverlening verdacht hem van drugsdealen vanwege de grote aanloop van mannen. Dit leidde er uiteindelijk toe dat hij de woonsetting moest verlaten. Jasper was toen negentien jaar, dakloos en bleek HIV te hebben.

  Grenzen
  Inmiddels woont Jasper al enige jaren in een beschermde setting en krijgt medische en psychische ondersteuning. Een hulpverlener die hem rechtstreeks vroeg of hij zich liet betalen voor seks, kreeg hem aan het praten en toen kwam de juiste hulp op gang.
  Inmiddels weet Jasper wat uitbuiting is en dat hij grenzen kan aangeven. Hij heeft geen contact met zijn familie, maar heeft wel geleerd te praten over wat hem bezighoudt en dat hij om hulp kan vragen.

  Jasper heet in werkelijkheid anders. Enkele details zijn gewijzigd om herkenning te voorkomen.

  Tessa Nagels, hulpverlener bij Belle, tekende dit verhaal op.

  Belle, voorheen Proteam, biedt sinds 2007 opvang, advies en begeleiding aan (ex)sekswerkers en slachtoffers mensenhandel. De hulpverleners van Belle ondersteunen mannen, vrouwen en transpersonen vanaf 18 jaar, die wonen of werken in de provincie Utrecht. Ook hulpverleners mogen altijd bellen voor overleg of samenwerking.

  Hulpverlening op maat
  Er wordt outreachend gewerkt en indien nodig vanuit preventie of bemoeizorg. Cliënten kunnen bij Belle terecht met uiteenlopende vragen rondom veiligheid, sekswerk, stoppen met sekswerk, (psychische) gezondheid, huisvesting, financiën en relaties. Er wordt laagdrempelige hulp geboden en de hulpverlening is op maat, aansluitend bij de wensen en doelen van de cliënt. Afspraken kunnen plaatsvinden op kantoor of op iedere andere gewenste locatie.

  Ontwikkelingen
  In 2017 meldden zich 137 mensen aan bij Belle. Bij 44 van hen was er sprake van mensenhandel. En 27 van de cliënten zijn gestopt met hun prostitutiewerkzaamheden.
  Trends en ontwikkelingen die de hulpverleners van Belle tegenkomen op de werkvloer zijn een toename in aanmeldingen van mannelijke sekswerkers, een toename van het aantal jonge cliënten (18 – 19 jaar) met forse problematiek zoals uitbuiting, misbruikverleden, onveiligheid, verstandelijke beperking, psychiatrie, verslaving, dakloosheid en een hoge schuldenlast. Ook zien zij meer prostitutie in het daklozencircuit en prostitutie binnen begeleid wonen.

  Bron: De Tussenvoorziening >>

  #222921
  Mark
  Moderator

  maakhetzichtbaar.nl

  Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) is een ngo die de strijd aangaat tegen mensenhandel. Ons motto: ‘No one shall be held in slavery’. Eén van de doelen van het CKM is de onzichtbare wereld van kinderhandel en mensenhandel zichtbaar maken. We willen dat iedereen weet dat er op dit moment in ons land duizenden kinderen, jongeren en volwassenen worden uitgebuit door hun mensenhandelaar. Want alleen samen kunnen we mensenhandel stoppen. Het CKM is onderdeel van Fier.

  Wat doet het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel?
  Het CKM initieert en participeert in diverse pilots en projecten in de strijd tegen mensenhandel. Het CKM onderzoekt, publiceert, lobbyt en agendeert.

   

  N.B. Op deze site wordt voornamelijk gesproken over meisjes, maar het  CKM richt zich wel degelijk óók op jongens. 

   

  #223582
  Mark
  Moderator

  RAPPORT ‘JONGENSPROSTITUTIE IN BEELD’

  Het Expertisecentrum Mensenhandel en (jeugd)Prostitutie (hierna ‘EMP’ genoemd) voert de functie zorgcoördinatie uit voor slachtoffers van mensenhandel en (jeugd)prostitutie: in opdracht van de gemeente Eindhoven, voor Eindhoven en 14 regiogemeenten. Het EMP, ondergebracht bij Lumens Eindhoven, heeft jarenlang expertise opgebouwd in het bieden van ondersteuning aan slachtoffers van jeugdprostitutie en mensenhandel.

  Het EMP startte vanaf 2015 een project in het kader van de zgn. RUPS II middelen, de zgn. Regeling Uitstapprogramma’s Prostituees, welke door het ministerie van Justitie beschikbaar zijn gesteld. Het doel is om ondersteuning en begeleiding te bieden aan jongeren en jongvolwassenen die uit de prostitutie willen stappen. De aanpak van en werkwijze door het EMP in situaties van jongensprostitutie, maakt hier deel van uit. Het EMP heeft haar praktijkkennis ook ingezet bij de ontwikkeling van hun werkwijze met slachtoffers van jongensprostitutie en seksuele uitbuiting van jonge mannen. Met het project jongensprostitutie wil het EMP de jongens in de prostitutie in Eindhoven en haar regio meer zichtbaar maken en met hen in contact te komen teneinde hen de mogelijkheid te bieden van een passend hulpaanbod.

  In 2015 is Daniëlle van Went zich als zorgcoördinator van het EMP gaan verdiepen in jongensprostitutie. Van meet af aan was de overtuiging van het EMP dat de kennis gezocht moet worden bij de jongens zelf: door mét hen te praten en niet óver hen. Op verschillende manieren is aan de jongens gevraagd een inkijk te geven in hun wereld en te vertellen wat hen overkwam, hoe ze zich voelden, waar ze behoefte aan hadden. Door veel inzet en vasthoudendheid kwam ze in contact en kreeg ze steeds meer zicht op de situatie waar deze jongens zich in bevinden. Betrouwbaarheid, eerlijkheid, onbevooroordeeld zijn en openstaan voor contact op hun voorwaarden zijn doorslaggevend geweest. De jongens gaven aan waar en wanneer ze contact wilden, zij hadden hierin de regie. De keerzijde hiervan was dat ze in onvoorspelbare situaties terecht kwam en erg ingrijpende verhalen te horen kreeg.

  Aan het EMP is ook een gedragswetenschapper verbonden, Hettie Castelijns, die door de zorgcoördinatoren wordt geconsulteerd over de problematiek van jongens en met wie de zorgcoördinatoren de verhalen van de jongens, en de impact die deze hebben, delen. Het EMP raakte overtuigd van de werkwijze en de noodzaak om meer zicht te krijgen op de leefwereld van deze jongens. Op deze wijze is in de praktijkervaring opgedaan en expertise opgebouwd over het vinden en contact leggen en over de leefwereld van jongens die werkzaam zijn in de jongensprostitutie.

  Deze rapportage is het resultaat van een driejarig project, specifiek gericht op jongensprostitutie.

  Lees het rapport >>

  #223591
  Mark
  Moderator

  Antwerpen als voorbeeld voor Eindhovense jongensprostitués

  De plek die ze in Eindhoven willen creëren voor jongensprostitués is geïnspireerd op het Boysproject in Antwerpen. 300 jongens zien hulpverleners er jaarlijks. Vooral omdat ze na vijftien jaar nog altijd zelf naar hen op zoek gaan in de parken en discotheken.

  Met een ferme klap plakt hij een dildo met zuignap vast op de tafel in de woonkamer, op zijn gezicht een dikke glimlach. „Hier spelen we vaak om”, zegt hulpverlener Jasper. „Het is de inzet bij ieder kaartspelletje Uno. Wie verliest moet een condoom pakken en die op de juiste manier om doen. Ik verbaas me er geregeld over hoe vaak jongens dat nog verkeerd doen. Zelfs als ze al jaren in het vak zitten.”

  Lees dit premium artikel op ed.nl of als lid van LSG in het ledendeel.

  #223827
  Mark
  Moderator

  DE VERBORGEN WERELD VAN DE JONGENSPROSTITUTIE

  NIJMEGEN – Jongensprostitutie komt volgens recent onderzoek vaker voor dan gedacht. In een sauna, bos,  vakantiehuisje, of ergens achteraf in een geparkeerde camper verkopen minderjarige jongens seks. Meestal voor geld, soms voor sneakers, onderdak of drugs.

  Lokadvertenties
  WATCH Nederland heeft het bos op de korrel, na een melding dat minderjarige jongens er seks hebben met mannen. Dit  samenwerkingsverband van het CKM (Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel), Fier en Terre des Hommes wil de vraag naar seks met kinderen stoppen en doet dit onder andere door met lokadvertenties klanten te ontmoedigen. En het inzetten van privédetectives om pooiers te ontmaskeren.

  Lees dit premium artikel op de gelderlander.nl of als lid van LSG in het ledendeel.

  #229158
  Mark
  Moderator

  Slachtoffermonitor Mensenhandel 2013 – 2017

  Het zicht op slachtoffers van mensenhandel is in 2017 niet verbeterd. De daling van het aantal slachtoffers dat in beeld is bij CoMensha (coördinatiecentrum tegen mensenhandel) die in 2015 is ingezet, is niet ten goede gekeerd in 2017: er zijn slechts 958 slachtoffers in beeld. Nationaal Rapporteur Mensenhandel Herman Bolhaar: ‘We moeten onze ogen hier niet voor sluiten. Mensenhandel heeft politieke topprioriteit, daarom is het van groot belang dat er meer slachtoffers in beeld komen en dat zij bescherming krijgen.’ Vandaag, op de Europese dag tegen Mensenhandel, publiceert hij de Slachtoffermonitor mensenhandel 2013-2017.

  Vooral Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting zijn minder goed in beeld: in 2014-2015 waren er gemiddeld 365 slachtoffers in beeld. In 2017 zijn dit er nog maar 263. Dit terwijl het de meest voorkomende vorm van mensenhandel is. De daling komt mogelijk doordat slachtoffers steeds vaker gedwongen worden te werken in de escortbranche en als ‘thuiswerkers’. Deze sectoren zijn minder goed zichtbaar voor de handhavende instanties. In 2013-2015 was 66 procent van de slachtoffers van seksuele uitbuiting uitgebuit in dit deel van de prostitutiesector. In de laatste twee jaren steeg dit naar 81 procent.

  Lees verder op nationaalrapporteur.nl >>

25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 32)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 19 ▪︎ leden online: 0
No users are currently active
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.893, berichten: 15.413, leden: 1.734