Jongensprostitutie

  • Dit onderwerp bevat 38 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 28/05/2023 om 18:40 door Luka.
10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 39)
  • Auteur
    Reacties
  • #216065
    LSG
    Beheer
    Topic starter

      In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:

      Jongensprostitutie

      Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.

      #215588
      Mark
      Moderator

        Tientallen jongens prostitueren zich rond Eindhoven: ‘Probleem is onzichtbaar’

        Er moet meer aandacht komen voor minderjarige jongens in de prostitutie. Het probleem lijkt veel groter dan de twee of drie meldingen die er jaarlijks bij de politie in de regio binnenkomen.

        Een 16-jarige jongen die door zijn veel oudere vriend in de prostitutie terechtkwam en nu jongens van 14 en 15 jaar moet klaarstomen, zodat hun eerste keer bij een klant geen pijn doet. Of een 17-jarige jongen die in de sauna door meerdere mannen wordt verkracht. Als hij vanwege schoolverzuim een boete krijgt, kan hij die alleen betalen door nog wat extra klanten af te werken.

        Jongensprostitutie bestaat, maar vrijwel niemand die het ziet. Politie, justitie en jeugdzorg zeggen er geen goed zicht op te hebben, ouders van de jongens lijken ook nauwelijks iets in de gaten te hebben. Reden voor WATCH Nederland, het landelijk meldpunt voor mensenhandel, om hier dit jaar vol de schijnwerpers op te zetten. „Want nu is jongensprostitutie nog onzichtbaar”, zegt projectleider Gideon van Aartsen.

        70 jongens
        Het Expertisecentrum Mensenhandel en (jeugd)prostitutie in Eindhoven begon in 2015 met een onderzoek naar jongensprostitutie. Inmiddels staat de teller op 70 jongens met wie contact is gelegd. Jongens uit Eindhoven, uit Zuidoost-Brabant of soms van verder weg als er via internet contact was. Het staat in schril contrast met het aantal meldingen van jongensprostitutie dat jaarlijks bij het Team Mensenhandel van de politie Oost-Brabant binnenkomt: twee of drie.

        Dat beseft ook Patrick de Nijs van dit gespecialiseerde politieteam. „De wereld van mensenhandel is al heel gesloten. Die slachtoffers komen niet het politiebureau binnengelopen om daar aangifte te doen. Laat staan dat ze dat doen als ze niet openlijk voor hun geaardheid durven uit te komen.”

        Nijs doelt op de dubbele taboe die de wereld van jongensprostitutie in zijn wurggreep houdt: slachtoffers durven niet te vertellen dat ze in de prostitutie werken én dat ze homoseksueel zijn. Van Aartsen: „Als die jongens aangifte moeten doen, worden ze ook gedwongen uit de anonimiteit te stappen. Dan wordt bekend dat ze homoseksueel zijn. Veel jongens zijn nog helemaal niet uit de kast gekomen. Ze durven niks tegen hun ouders te zeggen, laat staan tegen de politie.”

        Boys4u.nl
        Natuurlijk zijn er nog de openbare ontmoetingsplekken in bossen en op parkeerplaatsen, maar jongensprostitutie begint vrijwel altijd online: via websites als boys4u.nl, planetromeo.com en bullchat.com of de datingapp Grindr. Zonder dat iemand er iets van merkt, is een afspraak zo gemaakt. Het is precies de wereld die WATCH, het landelijke meldpunt van mensenhandel, wil gaan ontregelen met lokadvertenties.

        Mannen die op een advertentie reageren, krijgen volgens Gideon van Aartsen van WATCH een berichtje terug. „Dan zeggen we dat we eigenlijk geen 18 jaar oud zijn, maar pas 15. Of ze dat erg vinden? Als ze dan happen, komen ze in het ‘bozemannenboek’.” Het moet helpen om genoeg bewijs te verzamelen voor het geval de mannen voor de rechter komen. Daarnaast krijgen de mannen die op de advertentie reageren een waarschuwing dat ze illegaal bezig zijn.

        Jonger
        Het gesjoemel met de leeftijd zoals in de lokadvertentie gebeurt in praktijk volop. Al loont het in deze wereld vooral om je jonger voor te doen. „Jongens van een jaar of 21 zeggen dat ze pas 17 jaar zijn”, vertelt Gerlise Vos, die in opdracht van de Politie Zeeland en West-Brabant onderzoek deed naar jongensprostitutie. „Dat verdient dubbel zoveel. Hoe jonger je bent, hoe meer geld je kunt vragen.”

        Jongens rollen veelal uit nieuwsgierigheid het wereldje in. Eenmaal binnen blijkt het lastig te ontsnappen, zegt manager Jeugd Nancy van Loon van Lumens in Eindhoven, waar het Expertisecentrum Mensenhandel en (jeugd)prostitutie aan verbonden is: „Ze zijn gewend geraakt aan het geld of hebben dit nodig om een verslaving te bekostigen. Een verslaving die soms is ontstaan als middel om de prostitutie uit te kunnen voeren.”

        Chantage
        De schaamte (lees: ze zijn vaak nog niet uit de kast gekomen) maakt de jongens gevoelig voor chantage. Het is precies de vorm van kwetsbaarheid waar pooiers misbruik van maken, weet ook Patrick de Nijs van het Team Mensenhandel van de politie Oost-Brabant: „Je ziet in het algemeen bij slachtoffers van uitbuiting dat ze bijvoorbeeld een verstandelijke beperking hebben, laag opgeleid zijn, schulden hebben of verslaafd zijn aan drugs.”

        Gideon Aartsen van WATCH kent voorbeelden van jongeren die werden gechanteerd en daarna veelvuldig werden verkracht. „Dat gebeurt net zolang tot de jongens psychisch zijn gebroken en kunnen worden geëxploiteerd. En daar moet onmiddellijk iets tegen gebeuren.”

        Bron: ed.nl >>

        #215646
        Mark
        Moderator

          Er wordt te weinig gedacht aan seksueel misbruik van jongens


          Ook jongens worden verkracht en uitgebuit. Maar het is lastig ze te vinden, laat staan ze te helpen. Watch Nederland werpt een lijntje uit.

          Het meldpunt voor seksuele uitbuiting van minderjarigen heeft deze week een site en telefoonnummer geopend, waar 24 uur per dag vermoedens van loverboys en mensenhandel kunnen worden gemeld. Fier, de landelijke opvang voor vrouwelijke loverboyslachtoffers, gaat zich nu ook richten op jongens.

          Politie, jeugdzorg en andere instellingen hebben beperkt zicht op jongensprostitutie en -misbruik. Volgens Anke van Dijke, directeur van Fier, worden jongens niet snel als slachtoffer gezien. “De jeugdzorg richt zich nog te veel op gedrag, er wordt te weinig gedacht aan misbruik, te weinig naar gevraagd.”

          Jongens willen zichzelf ook niet zien als slachtoffer. Waar meisjes al moeite hebben om te vertellen dat ze zijn misbruikt, is dat voor jongens nog lastiger, zegt Van Dijke: “Het is niet erg mannelijk om te vertellen dat je verkracht bent.” Puberjongens kunnen ook uitgebuit en gechanteerd worden omdat ze bijvoorbeeld homo zijn, maar nog niet uit de kast. “De schaamte is extra groot omdat hun lijf vaak reageert. Ze krijgen een erectie, terwijl ze dat niet willen. Dat is heel verwarrend.”

          Jongensprostitutie
          Via chats en datingsites worden minderjarigen steeds makkelijker – en onzichtbaar voor de buitenwereld – gelokt door loverboys en zedendelinquenten. Jongensprostitutie start ook steeds vaker online in plaats van op straat. Watch Nederland, een samenwerking van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, Terre des Hommes en Fier, doet intensief online onderzoek met behulp van lokprofielen en lokadvertenties. Het meldpunt heeft net zijn eerste jaar achter de rug. Van de 61 meldingen die uitgebreid zijn onderzocht gingen er vijf over mannelijke minderjarige slachtoffers. Volgens betrokken organisaties ligt er nog een veelvoud van ellende onder.

          De directeur van Fier wil ‘de beerput’ open trekken. “Er zullen niet meer mannelijke slachtoffers zijn dan vrouwen, maar het blijft raar dat we nauwelijks voorzieningen voor jongens hebben.” Op termijn hoopt ze een groep voor jongens te starten.

          Chatten
          Maar in eerste instantie probeert ze jongens te bereiken met de nachtelijke chat, die nu vooral door meiden wordt gebruikt. Van Dijke: “Van de onderzoeken binnen de jeugdzorg, de kerk en de sport, weten we dat het vaak tientallen jaren duurt voordat mensen met hun misbruikverhaal naar buiten durven komen. Je wilt niet dat mensen er zo lang mee rond blijven lopen.”

          Online typen is laagdrempelig, minder emotioneel en anoniem. Van Dijke: “Het slachtoffer houdt de regie, kan elk moment uitchecken.” De chat staat alleen ’s avonds en ’s nachts open. Dat is het moment van piekeren , dat jongeren hun angsten niet meer kunnen wegstoppen. Van Dijke heeft nu een meisje in de opvang, waar de hulpverleners eerst twee jaar mee hebben gechat. “Dát ze nu bij ons woont en therapie volgt, zien we als een megasucces.”

          Verdachte situaties kunnen 24/7 gemeld worden via http://www.watchnederland.nl of 088 208 00 44. De chat voor slachtoffers is te vinden via Fier.nl.

          Bron: Trouw >>

          #215653
          Luka
          Moderator

            Aandacht voor jongens- slachtoffers

            Meisjes hebben hulp nodig, jongens redden zich wel. Dit oude denken maakt dat de focus in Nederland de afgelopen decennia heeft gelegen op de meisjesslachtoffers van gedwongen prostitutie. Gevolg: te weinig kennis over jongens die in handen vallen van een mensenhandelaar en onkunde in hoe we hen kunnen helpen. Tijd voor verandering.

            ‘Het is heel treurig, maar wat er over jongensprostitutie te vinden was, was gebaseerd op één enkele casus’, vertelt Daniëlle van Went, zorgcoördinator mensenhandel en (jeugd)prostitutie van het expertisecentrum mensenhandel Lumens in Brabant. In opdracht van meerdere partijen doet Van Went onderzoek naar jongensprostitutie in Nederland. Haar missie: de doelgroep in beeld brengen en beoordelen of er in Nederland passend zorgaanbod is voor deze slachtoffers.

            Van Went stak het afgelopen jaar veel energie in online contact, via chatboxen en websites gericht op homoseksuelen. Daar liet ze weten wie ze was en dat ze graag in gesprek wilde. Van Went: ‘Ik kreeg heel veel afwijzingen, maar er waren ook jongens die wél wilden praten. En ik kreeg tips: je zou eens op die plek moeten gaan kijken. Dat ben ik gaan doen. Ik ben het hele land afgereisd om gesprekken te voeren en om de aangegeven plekken te bezoeken, van café tot straathoek tot homo-ontmoetingsplekken in het bos.’ Uiteindelijk sprak Van Went zo’n vijftig jongens die zichzelf (gedwongen) prostitueerden. Slechts een fractie van het werkelijke aantal, vermoedt ze. ‘Ik ben bang dat het een heel grote groep is, maar hoe groot weet niemand. Er is nog zo veel onder de oppervlakte, ook vanwege al die taboes die er rondom dit onderwerp spelen (zie kader, red.). Bijna iedere betrokkene is erbij gebaat om deze foute wereld verborgen te houden. Dat vind ik nog het meest enge. Je weet niet tegen wie je het opneemt, omdat iedereen elkaar afschermt. Het is zo schimmig. Ik heb er rondgelopen, op die vieze bosplekken langs tankstations, tussen de condooms en tissues door, over de ingesleten paadjes naar dichte bebossing. En dan zie je daar een man lopen met een jongetje, duidelijk geen vader en zoon. Als je dan gaat rondvragen wordt er alleen maar gelachen. Niemand zegt iets. De slachtoffers zelf zijn ook goed geïnstrueerd. Wanneer je ze vraagt wat ze daar in die bosjes doen, zeggen ze dat ze gewoon een rondje aan het lopen zijn.’

            Frank Noteboom van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel wil dit jaar van gedwongen jongensprostitutie een speerpunt maken. Hij noemt hierbij ook de verantwoordelijkheid van de klant als een belangrijke sleutel tot het ontsluiten van kennis. ‘Het gaat vaak ook gewoon om huisvaders die niet in de openbaarheid willen brengen dat ze seks met jongens hebben, zelfs al wéten ze dat er uitbuiting plaatsvindt. Zij willen koste wat het kost dat het uit de openbaarheid blijft. Het is echter belangrijk dat zij deze misstanden gaan melden, bijvoorbeeld anoniem.’

            Sugardaddy
            Tijdens haar onderzoek naar jongensprostitutie heeft Van Went weinig gemene delers kunnen ontdekken als het gaat om de slachtoffers. ‘Vanuit de literatuur dacht ik altijd dat het vaak om buitenlandse jongens gaat, maar in de praktijk zie ik dat niet terug. Zelfs niet dat ze uit een bepaald milieu komen.’ Ook de manier waarop jongens in de (gedwongen) prostitutie terechtkomen wisselt. ‘Er zijn er die iemand pijpen voor een tientje en een pakje shag’, weet Van Went. ‘Dat doen ze dan een paar keer omdat het makkelijk is en voor ze het weten raken ze verstrikt in de prostitutie. Maar ik hoor ook verhalen van jongens die door hun zogenaamde vriendje in het werk zijn gebracht onder het mom van: samen verdienen we meer. Tja, en dan gaat die “relatie” uit, maar zit zo’n jongen wel midden in een prostitutienetwerk.’

            Noteboom noemt ook de sugardaddy-constructies. ‘Jonge jongens die worstelen met hun seksuele identiteit gaan vaak via internet op zoek naar informatie en contacten. Deze jongens worden soms ook gecontacteerd door oudere mannen die hen ‘wegwijs’ maken in het wereldje. Zo’n man neemt dan zo’n jongen onder zijn hoede, isoleert hem, verstrekt in sommige gevallen financiële middelen en leent de jongen, vrijwillig of onvrijwillig, uit aan vrienden dan wel klanten. Dit is niet alleen gericht op geld, maar kan ook gericht zijn op het verhogen van de status van de oudere man binnen de gemeenschap.’
            Het is overigens een fabel dat alleen homo- en biseksuele jongens in de prostitutie zitten, benadrukt Noteboom. ‘Het gaat ook vaak genoeg om heterojongens die bijvoorbeeld onder druk worden gezet met seksueel expliciet materiaal of in de schulden zitten en/of verslaafd zijn. Denk bijvoorbeeld aan jongeren die dak- en thuisloos zijn, een groeiende groep in Nederland. Hoe komen zij aan hun geld? En de transgenders. Bij uitstek een groep die te maken heeft met dwang en geweld en waar nog heel weinig over bekend is, terwijl we weten dat ze actief zijn in legale en illegale prostitutie.’

            De enige gemene deler die Van Went ontdekte is meteen een heel schokkende: de leeftijd van de jongens. Schrikbarend jong. Van Went: ‘Als ik online zo’n chat binnenstap, krijg ik bijna onmiddellijk de vraag hoe oud ik ze wil hebben. “Ik kan leveren van tien tot zeventien jaar”, wordt er dan gezegd. Er zijn dus mensen die toegang hebben tot deze jonge kinderen. En er is een markt voor: “Papa zoekt zoon” lees ik in de online advertentieteksten. Ik heb jongens van dertien, veertien jaar gesproken die seks moesten hebben met volwassen mannen. Niemand zei ooit tegen hen dat ze te jong waren. Het is treurig dat zo weinig mensen hun verantwoordelijkheid nemen.’

            Dreiging en geweld
            Uit het wereldje van jongensprostitutie stappen is lastig, zeggen Noteboom en Van Went. Noteboom: ‘We weten dat dit fenomeen met veel dreiging gepaard kan gaan, bijvoorbeeld door ze te chanteren met seksueel expliciet materiaal.’ Een ander groot probleem is dat veel jongens zichzelf niet als slachtoffer zien. Van Went: ‘Het wereldje is klein, iedereen kent elkaar. Er is altijd controle, van alle kanten. Maar de slachtoffers zelf zeggen ook – en dat vind ik nog het meest schrijnend: wie ziet ons nu als slachtoffer? Meisjes zijn slachtoffers, jongens niet. Ze voelen zich niet erkend, denken dat niemand zich om hen bekommert. Daarnaast geven ze zichzelf vaak de schuld van de situatie, omdat ze in eerste instantie meestal zelf hebben toegestemd. Alles bij elkaar maakt dat ze niet met hun verhaal naar buiten komen. Ze leven in een verborgen wereld, psychisch hebben ze het enorm zwaar. Ze zijn bang, schamen zich, gaan twijfelen aan hun eigen geaardheid en gebruiken in veel gevallen drugs om hun ‘werk’ te kunnen doen: “Ik neem het middel in en ga op mijn buik liggen tot het klaar is” – hoe vaak ik dat niet gehoord heb… Het geld dat ze verdienen hebben ze weer nodig om nieuwe drugs te kopen; ook weer zo’n vicieuze cirkel waar ze maar moeilijk uit komen.’ Sommige jongens weten eruit te komen door zelf te gaan ronselen, vertelt de onderzoekster, anderen die ermee stoppen worden ernstig bedreigd en vaak nog tijdenlang benaderd.

            Maar het ligt niet alleen bij de jongens zelf. Ook de hulpverlening hapert. Van Went: ‘Nu hoor ik nog vaak: “Ik meld me en dan?” Er gebeurt te weinig. Het ontbreekt ons in Nederland aan een laagdrempelig en effectief hulpaanbod voor deze jongens. Pas als we dat hebben, zullen deze jongens zich gaan melden.’ ‘We moeten kennis en expertise rondom deze groep slachtoffers ontwikkelen’, beaamt Noteboom. ‘Met een kopie van de aanpak van loverboyproblematiek bij meiden ben je er niet. Het gaat hier om een heel andere groep, met eigen problemen en noden. We moeten een andere bril opzetten, ook richting de jongens zelf. We dichten ze nu nog veel te veel empowerment toe. Het wordt tijd dat we ze gaan zien als jongens die hulp nodig hebben, als slachtoffers.’

            ‘Een andere bril én een andere aanpak’, zegt Van Went: ‘Hulpverleners moeten het veld in. Van die stoel af en gáán. Anders bereik je deze jongens niet. Online moet je weten waar te zijn, want daar worden de seksafspraken veelal gemaakt, maar de uiteindelijke seks wordt in de werkelijke wereld bedreven. We moeten op zoek naar de plekken waar de uitbuiting plaatsvindt, zoals homo-ontmoetingsplekken, bosplekken langs tankstations en noem maar op. Als hulpverlener moet je contact maken met slachtoffers. Jongens die uit dit wereldje willen stappen, moeten kunnen praten met iemand die kennis van zaken heeft. Iemand die hen beschermt. En ja, die benadering kost tijd. Voordat je überhaupt het vertrouwen hebt gewonnen van zo’n jongen ben je een halfjaar verder. Het geldt hier op alle fronten: als we een verandering teweeg willen brengen, moeten we investeren, investeren, investeren.’

            Jongensprostitutie: omgeven door taboes
            Gedwongen jongensprostitutie is omgeven door een mix van grote taboes. Deze taboes zorgen ervoor dat slechts weinigen (zowel slachtoffers als klanten) erover durven te praten:

            – Homoseksualiteit
            – Slachtofferschap jongens
            – Seks voor geld
            – Als heterojongen seks hebben met mannen
            – Als huisvader seks hebben met jongens
            – Perversiteit bekend binnen deze scene (vastbinden, groepsseks, seks met dieren)
            – Slachtoffers met islamitische achtergrond, cultuurtaboe

            Bron: Watch Nederland >>

            #215792
            Luka
            Moderator

              Bekijk de uitzending EenVandaag: Meer aandacht voor probleem jongensprostitutie in ‘Films, documentaires & TV programma’s’ en lees het opiniestuk Lokadvertenties in de strijd tegen jongens prostitutie, naar aanleiding van deze uitzending, in ‘Opinie & actualiteit’.

              #215849
              Luka
              Moderator

                Seksueel misbruikte jongens durven zich nauwelijks te melden

                Het meldpunt Watch Nederland, dat seksuele uitbuiting van minderjarigen onderzoekt, wil zich dit jaar meer richten op uitbuiting van jongens. Volgens de organisatie zijn er veel meer jongens slachtoffer van uitbuiting dan nu bekend is. Het meldpunt spreekt van “een verontrustende” situatie.

                Het meldpunt is sinds vorig jaar open. Het was aanvankelijk bedoeld om loverboys te ontmaskeren. Er kwamen 131 meldingen binnen, waarvan er 61 zijn onderzocht. Daarvan gingen er vijf over mannelijke minderjarige slachtoffers.

                De organisatie zegt dat politie, jeugdzorg en andere instellingen beperkt zicht hebben op jongensprostitutie en andere seksuele uitbuiting van jongens en wil daarom dat er meer aandacht voor komt.

                Taboes
                “De betrokken minderjarigen ervaren meerdere taboes, waardoor ze nauwelijks naar voren durven te komen”, zegt Watch Nederland. “Hun omgeving lijkt in veel gevallen ook niet in de gaten te hebben dat de jongens seksueel uitgebuit worden. Daarom moet er onderzoek komen naar deze groep.”

                Volgens de organisatie gaat het meestal om homoseksuele puberjongens die worden gechanteerd. “Vaak zijn ze nog niet uit de kast en worden ze seksueel uitgebuit. Tijdens de uitbuiting worden ze veelvuldig verkracht, psychisch gebroken en murw gemaakt.”

                Onderbuikgevoel
                Watch Nederland vraagt “iedereen die het onderbuikgevoel heeft” dat een minderjarige slachtoffer is van seksuele uitbuiting dit te melden. De organisatie roept naast ouders, vrienden en bekenden ook hoteleigenaren, taxichauffeurs en leraren op om alert te zijn. “Vorig jaar spraken we alleen over loverboypraktijken. Nu vragen we ook nadrukkelijk om verdachte situaties inzake jongens te melden.”

                Watch Nederland probeert ook met lokadvertenties om mensenhandelaren in Nederland in kaart te brengen. Daarnaast is de organisatie bezig met de ontwikkeling van hulp voor minderjarigen die slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting.

                Bron: Nos.nl >>

                #216155
                Mark
                Moderator

                  Eindrapport Seksuele uitbuiting van jongens in Nederland

                  Het eindrapport Seksuele uitbuiting van jongens in Nederland bevat de resultaten van het onderzoek naar (binnenlandse) mensenhandel en vormen van seksuele uitbuiting van jongens in Nederland. De directe aanleiding voor het onderzoek vormde de constatering van de commissie Azough dat mannelijke slachtoffers van loverboys/binnenlandse mensenhandel thans buiten beeld blijven. Het doel van het onderzoek was om meer inzicht te krijgen in het fenomeen van jongens die (mogelijk) slachtoffer worden van binnenlandse mensenhandel/seksuele uitbuiting en wat dit betekent voor (mogelijkheden voor) signalering, zorg en begeleiding.

                  Het was geen gemakkelijk onderzoek. De problematiek van jongensslachtoffers van mensenhandel/seksuele uitbuiting laat zich moeilijk onderzoeken en blijft vaak onzichtbaar voor hulpverleningsinstellingen en organisaties. In het onderzoek is daarom beoogd om door de inzet van uiteenlopende bronnen en methoden alle beetjes kennis die beschikbaar zijn samen te brengen. Hoewel het onderzoek was gestart vanuit een focus op jongensslachtoffers van loverboys, zijn tijdens het onderzoek voornamelijk andersoortige casussen gevonden van jongensslachtoffers van seksuele uitbuiting of jongens die daar kwetsbaar voor zijn.

                  Lees het onderzoek hier >>

                  #216158
                  Mark
                  Moderator

                    Jonge jongens slachtoffer van loverboys: een zeer ernstig, onzichtbaar probleem


                    Loverboys hebben het niet altijd op meisjes gemunt, maar ook op jonge kwetsbare jongens. “Het is een zeer ernstige problematiek die vaak samenhangt met andere vormen van criminaliteit”, zo is te lezen in een kamerbrief van staatssecretaris Blok van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het rapport ‘Seksuele uitbuiting van jongens’.

                    In het rapport staat dat een schatting van de grootte van het probleem nog niet is te geven, omdat de seksuele uitbuiting van jongens vaak nog onzichtbaarder is dan bij meisjes. En bij meisjes blijkt het al decennia een hardnekkig probleem. Dat bleek wel uit de Zembla-uitzending ‘Verliefd, verkracht en vermist’ uit 2014 waarin onder meer vrouwelijke slachtoffers aan het woord komen. De onderzoekers die het rapport in opdracht van de staatssecretaris opstelden, hebben zich juist gericht op jongens en mannen tot en met 23 jaar. Er is van alles geprobeerd om in contact te komen met mogelijke slachtoffers. Uiteindelijk lukte dat in slechts vier gevallen. Daarnaast is gesproken met professionals, is online en offline onderzoek gedaan -bijvoorbeeld op escortsites- en zijn 32 bekende gevallen bestudeerd.

                    Uitgebuit vanwege kwetsbaarheid
                    Belangrijke conclusie is dat de manier waarop een jongen in een situatie van seksuele uitbuiting kan belanden anders is dan bij meisjes: “Vanwege kwetsbaarheid ‘rollen’ jongens als het ware de prostitutie in en komen vervolgens in een situatie waarin zij ook weer vanwege die kwetsbaarheid, uitgebuit kunnen worden.” Met die kwetsbaarheid doelen de onderzoekers onder meer op jongens die worstelen met hun geaardheid, een laag IQ hebben, of een verslaving.

                    In het rapport zijn een aantal voorbeelden beschreven. Bijvoorbeeld een Roemeense jongen die in eigen land is benaderd door een Nederlander die hem geld en cadeautjes geeft. De man haalt hem over om in Nederland te komen wonen waar hij alleen massages hoeft te doen om aan geld te komen. Eenmaal in Nederland komt hij in een huis terecht waar ook andere jongens verblijven. Al snel merkt de Roemeense jongen dat klanten veel meer verlangen dan een massage. Bovendien krijgt hij maar de helft van het geld dat klanten betalen voor zijn seksuele diensten.

                    De jongen Fatih raakt verslaafd
                    Ook is het verhaal te lezen van de Turkse jongen Fatih die op 15-jarige leeftijd in de rosse buurt in Amsterdam probeert te onderhandelen over geld met een meisje dat hij leuk vindt. Dat lukt niet en een Surinaamse man van dertig komt erbij en biedt hem geld aan. Het meisje stemt dan wel in. Fatih spreekt de zaterdag erna af in het huis van de Surinamer. Die vraagt of hij Fatih mag pijpen. Fatih laat het toe en het bevalt hem. Na vier weken af en toe afspreken, biedt de Surinamer hem cocaïne aan. Na een tijd raakt Fatih verslaafd. Op zijn achttiende loopt hij weg van huis, omdat zijn vader hem wil uithuwelijken en gaat hij bij de Surinamer wonen. Die brengt hem in contact met seksklanten en hij belandt in de prostitutie. Jaren later doet hij aangifte bij de politie en zegt hij: “Ik ben mijn hele leven misbruikt.”

                    De slachtoffers schamen zich vaak of zien zichzelf niet eens als slachtoffer. Bij meisjes worden wisselende seksuele contacten of ruilseks al snel gezien als seksueel grensoverschrijdend gedrag, bij jongens blijkt dit niet altijd het geval. Ook herkennen hulpverleners mannelijke slachtoffers niet goed. Bovendien is de hulp die er nu is, afgestemd op meisjes en niet op jongens. En dat moet veranderen, vinden de onderzoekers, want de jonge mannelijke slachtoffers hebben wel degelijk hulp nodig. De hulpverlening staat daarom ‘voor grote uitdagingen’. “Het laat zien dat het belangrijk is dat er meer bekendheid met deze doelgroep ontstaat; als cruciale eerste stap voor effectieve hulp.”

                    Bijeenkomst
                    Om de eerste stap op weg naar betere hulpverlening te zetten, wordt er volgens de staatssecretaris dit voorjaar nog een bijeenkomst georganiseerd met relevante zorg- en hulporganisaties om de uitkomsten van dit onderzoek te delen. “Nadruk zal dan liggen op het vergroten van de bekendheid van seksuele uitbuiting bij jongens en wat dit vraagt van de hulpverlening.”

                    Bron: zembla.bnnvara.nl >>

                    #216477
                    Mark
                    Moderator

                      Eerste jaar WATCH Nederland succesvol

                      WATCH Nederland, meldpunt en onderzoeksbureau inzake seksuele uitbuiting minderjarigen in Nederland, heeft in haar eerste bestaansjaar 131 meldingen ontvangen van vermoedelijke mensenhandel. Het gaat hier met name over seksuele uitbuiting van minderjarigen in Nederland. Na een eerste schifting op tekenen mensenhandel hebben 61 meldingen geleid tot intensief onderzoek door WATCH Nederland. Na bewijsveredeling en –stapeling werden 53 zaken overgedragen aan de politie. Initiatiefnemers Fier, Terre des Hommes en CKM spreken van een succesvol eerste jaar in de strijd tegen seksuele uitbuiting en verwachten dat het aantal meldingen en casussen in 2018 verder zal toenemen.

                      Nieuw: Focus op jongensslachtoffers
                      Onder de 61 nader onderzochte casussen gingen er vijf over mannelijke, minderjarige slachtoffers. WATCH Nederland vermoedt op basis van binnengekomen signalen dat er in ons land veel meer minderjarige jongens slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting dan nu bekend is. Uit eerder onderzoek van Regioplan is gebleken dat politie, jeugdzorg en andere instellingen beperkt zicht hebben op jongensprostitutie en jongensslachtoffers van seksuele uitbuiting. ‘Dit is verontrustend’, zegt Anke van Dijke van Fier en CKM, ‘temeer vanwege de geslotenheid van de gemeenschap waarbinnen de seksuele uitbuiting van jongens plaatsvindt. De betrokken minderjarigen ervaren daarnaast ook meerdere taboes, waardoor ze nauwelijks naar voren durven te komen. Hun omgeving lijkt in veel gevallen ook niet in de gaten te hebben dat de jongens seksueel uitgebuit worden. Daarom moet er extra aandacht komen voor proactief onderzoek naar deze groep. Zo’n onderzoek is des te urgenter nu jongensprostitutie zich voor een groot deel heeft verplaatst van het publieke domein naar het online domein.’

                      WATCH Nederland zet het onderzoek naar seksuele uitbuiting van minderjarige jongens daarom in 2018 hoog op de agenda. ‘Het gaat om puberjongens die, onzichtbaar voor de buitenwereld, worden gechanteerd (vaak zijn ze nog niet uit de kast) en seksueel worden uitgebuit. Tijdens de uitbuiting worden ze veelvuldig verkracht, psychisch gebroken en murw gemaakt’, zegt Gideon van Aartsen van Terre des Hommes. ‘WATCH Nederland roept ouders, hoteleigenaars, taxichauffeurs, leraren, vrienden en bekenden op, kortom iedereen die het onderbuikgevoel heeft dat een minderjarige slachtoffer is van seksuitbuiting, dit te melden bij WATCH Nederland. Vorig jaar spraken we alleen over loverboypraktijken. Nu vragen we ook nadrukkelijk om verdachte situaties inzake jongens te melden.’

                      WATCH Nederland zet zich, naast het onderzoeken van binnengekomen meldingen, ook proactief in. Met lokprofielen, lokadvertenties en intensief onderzoek naar het online aanbod brengt WATCH Nederland mensenhandelaren, zoals jongensprostitutiepooiers en hun klanten in kaart. ‘We proberen bewust de handel van deze lieden stuk te maken door de klanten te waarschuwen, ontmoedigen en weg te jagen bij de aanbieders. Wij delen onze informatie met politie en justitie met het doel dat mensenhandelaren en klanten van minderjarigen worden opgespoord en vervolgd’, zegt Van Aartsen.

                      Samenwerking met hulpverlening en ontwikkelen specialistisch aanbod
                      WATCH Nederland werkt daarnaast samen met lokale, regionale en landelijke hulpverlenings- en zorginstanties met het doel dat slachtoffers optimaal beschermd worden. Deze samenwerking is van belang, omdat WATCH Nederland niet zelf de coördinatie van zorg en hulpverlening op zich neemt, maar doorzet naar de daarvoor gespecialiseerde instanties. Tot slot is het van belang dat er meer specialistische hulpverlening komt specifiek gericht op jongens die slachtoffer zijn van seksueel geweld en seksuele uitbuiting. Anke van Dijke: ‘Fier werkt hard aan het ontwikkelen van dit hulpaanbod.’

                      WATCH Nederland
                      Terre des Hommes (kinderrechtenorganisatie), het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) en Fier (expertise en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties) startten op 9 januari 2017 een 24/7 hotline voor het melden van vermoedens van loverboys/mensenhandel. Signalen over minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting, hun daders en “klanten” kunnen gedeeld worden op http://www.watchnederland.nl of door te bellen met 088 208 00 44.

                      Watch wijst erop dat CoMensha de wettelijke taak heeft om aard en omvang van mensenhandel in beeld te brengen en slachtoffers te registreren. Tevens is CoMensha in die gebieden waar (nog) geen zorgcoördinatie is, verantwoordelijk voor de eerste coördinatie van zorg en/of hulpverlening. Zie http://www.Comensha.nl of check http://www.wegwijzermensenhandel.nl.

                      WATCH Nederland wordt onder meer financieel ondersteund door de Nationale Postcode Loterij en de JanIvo stichting.

                      Bron: Fier.nl >>

                      #216479
                      Mark
                      Moderator

                        Veel meer minderjarige jongens slachtoffer seksuele uitbuiting

                        Er zijn vermoedelijk veel meer minderjarige jongens slachtoffer van seksuele uitbuiting dan nu bekend is. Dat zegt WATCH Nederland op basis van binnengekomen signalen. Uit eerder onderzoek bleek volgens de organisatie al dat politie, jeugdzorg en andere instellingen beperkt zicht hebben op jongensprostitutie en jongensslachtoffers van seksuele uitbuiting. WATCH wil binnenkort lokprofielen en advertenties inzetten om daders te kunnen pakken.

                        WATCH Nederland is een meldpunt en onderzoeksbureau met betrekking tot seksuele uitbuiting van minderjarigen. De organisatie richtte zich tot nu toe vooral op meisjes die slachtoffer worden van loverboys, maar zet de seksuele uitbuiting van jongens nu naar eigen zeggen hoog op de agenda.

                        Het gaat om puberjon­gens die, onzicht­baar voor de buitenwe­reld, worden gechan­teerd en seksueel worden uitgebuit

                        Gideon van Aartsen

                        Verontrusting
                        De organisatie spreekt van een verontrustende trend. ,,Het gaat om puberjongens die, onzichtbaar voor de buitenwereld, worden gechanteerd en seksueel worden uitgebuit. Tijdens de uitbuiting worden ze veelvuldig verkracht, psychisch gebroken en murw gemaakt’, zegt Gideon van Aartsen van kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes.

                        WATCH Nederland roept ouders, hoteleigenaars, taxichauffeurs, leraren, vrienden en bekenden op ‘onderbuikgevoelens’ over mogelijke minderjarige slachtoffers te melden bij WATCH Nederland.

                        Het meldpunt heeft vorig jaar 131 meldingen van seksueel misbruik binnengekregen. Ruim zestig meldingen werden nader bekeken, waarvan het in vijf gevallen mannelijke minderjarige slachtoffers betrof.

                        Om daders op te sporen die via sekssites minderjarige jongens benaderen, worden binnenkort zogenoemde lokprofielen en lokadvertenties ingezet. Deze virtuele schandknaap is te vergelijken met Sweetie, het digitale Filipijnse meisje dat wordt ingezet om pedoseksuelen te ontmaskeren die op zoek zijn naar webcamseks met kinderen.

                        WATCH Nederland is een initiatief van Terre des Hommes (kinderrechtenorganisatie), het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) en Fier (expertise en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties).

                        Bron: Ad.nl >>

                      10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 39)
                      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
                      gasten online: 27 ▪︎ leden online: 1
                      Leentje
                      FORUM STATISTIEKEN
                      topics: 3.762, reacties: 21.138, leden: 2.809