Informatie

Over seksueel misbruik, gevolgen en verwerking

Praten over seksueel misbruik, seksueel geweld en de gevolgen daarvan is niet makkelijk maar wel nodig om het te kunnen verwerken.

Informatie over seksueel misbruik op basis van ervaringen van lotgenoten kan daarbij helpen.

Informatie over seksueel misbruik en seksueel geweld

De meeste informatie over seksueel misbruik, seksueel geweld, gevolgen en verwerking is gericht op vrouwen en meisjes. Logisch, denk je misschien, want zij zijn er toch ook het slachtoffer van? 

Dat klopt inderdaad, maar zij zijn niet de énige slachtoffers, ook mannen en jongens worden er slachtoffer van. Daar hoor je alleen minder vaak over omdat zij er nauwelijks over praten. Hierdoor lijkt seksueel geweld tegen mannen en jongens niet veel voor te komen. Het tegendeel is echter waar. Van alle slachtoffers van seksueel misbruik en seksueel geweld is ongeveer een kwart mannelijk. Daarom richt LSG zich, behalve op vrouwen en meisjes, ook op mannen en jongens.

Natuurlijk is veel informatie over seksueel misbruik en seksueel geweld die je elders vindt, ook op mannen en jongens van toepassing. Toch geldt dit niet voor alles. Seksueel geweld grijpt bij hen vaak diep in op hun gevoel van mannelijkheid. Dit kan allerlei problemen tot gevolg hebben die vrouwen niet kennen.

Wij vinden het belangrijk dat vrouwen én mannen zich herkennen in de informatie op LSG. Daarom hebben wij niet alleen de kennis en ervaring van onze vrouwelijke leden gebundeld, maar ook die van onze mannelijke.

Ervaringsverhalen, activiteiten en evenementen

Naast verstrekken van informatie op basis van de kennis en ervaring van onze leden, bieden wij op de website ruimte voor persoonlijke verhalen. Herkenbaar voor lotgenoten en leerzaam voor naasten van lotgenoten. Of je nu lid bent van LSG of niet, iedereen mag zijn of haar verhaal insturen. Wij plaatsen deze verhalen in het openbare deel van de website zodat iedereen ze kan lezen.

Verder bieden wij een overzicht van offline activiteiten en evenementen van andere organisaties aan. Mis je een activiteit of evenement in onze agenda? Geef het door via het contactformulier zodat wij het toe kunnen voegen.

LSG is géén professionele organisatie, maar een platform vóór en dóór lotgenoten. De informatie op LSG over seksueel geweld, seksueel misbruik, gevolgen en verwerking is daardoor hoofdzakelijk gebaseerd op kennis en ervaring van onze leden. 

Zoek je meer informatie en/of professionele hulp? Kijk dan eens op ons forum. Daar vind je een overzicht van websites en hulpverleningsinstanties. Heb je opmerkingen of aanvullingen? Laat het ons weten via het contactformulier, zodat wij ook jouw ervaringen kunnen verwerken. Zowel de informatie voor vrouwen, als die voor mannen wordt regelmatig bijgewerkt.

Wil je hulp na recent seksueel geweld of seksueel misbruik? Neem contact op met het Centrum Seksueel Geweld (NL) of één van de Zorgcentra na Seksueel Geweld (BE)