Seksueel geweld en seksueel misbruik van mannen en jongens

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Informatieve websites & mediaberichten Seksueel geweld en seksueel misbruik van mannen en jongens

 • Dit onderwerp bevat 94 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 25/09/2022 om 22:35 door Luka.
10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 95)
 • Auteur
  Reacties
 • #216042
  LSG
  Beheer
  Topic starter

  In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:

  Seksueel geweld en seksueel misbruik van mannen en jongens

  Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.

  Seksueel misbruik van jongens en mannen vindt ook plaats door vrouwen of meisjes (bijv. een zus). In het topic ‘Seksueel misbruikt door een vrouw‘ vind je een aantal berichten dat specifiek hierover gaat.

  Op onze website vind je ook een pagina die volledig gewijd is aan (de gevolgen van) seksueel misbruik en seksueel geweld bij mannen en jongens.

   

  #215566
  Luka
  Moderator

  Taboesfeer rond seksueel misbruik van mannen leidt tot psychische problemen

  Dat seksueel geweld vaker plaatsvindt bij vrouwen en meisjes dan bij mannen en jongens is een bekend feit: volgens Kenniscentrum Rutgers maken zo’n 40 procent van de vrouwen en 13 procent van de mannen fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag mee.

  Maar wat velen niet weten is dat de psychologische gevolgen van seksueel misbruik bij jongens groter zijn dan bij meisjes: meisjes hebben na een verkrachting 40 procent kans op ptss, jongens ruim 60 procent.

  Maar het blijkt dat de taboesfeer rond seksueel misbruik van mannen de oorzaak is. “We voeden meisjes op met het beeld dat iemand bij ze over de grens kan gaan, bij jongens doen we dat niet. Die houden er dus helemaal geen rekening mee dat dit hen kan overkomen. Iedereen denkt over jongens: ze zijn sterk, ze huilen niet, seks is toch leuk? Het plaatje van een man die een vrouw misbruikt is een stereotype, maar seksueel geweld bestaat in alle vormen. Dat is de realiteit.”

  Lees dit premium artikel op trouw.nl of als lid van LSG in het ledendeel.

  Meer over PTSS vind je hier >>

  #228551
  Mark
  Moderator

  ‘De schaamte is groter: je laat je als man toch niet misbruiken?’

  Met de hashtag #MeToo delen vrouwen én mannen verhalen over ervaringen met seksueel misbruik. Jelle Brandt Corstius voegde zich aan dat rijtje toe. Hoe zit het met het taboe bij mannen? Hebben die #MeToo ook nodig?

  Rinke Oost (49) is als kind misbruikt door zijn neven. “Ik denk dat er zeker behoefte is aan #MeToo voor mannen.” Rinke is vicevoorzitter van de PJ Schouten Stichting. Die stichting staat mannen bij die in hun kindertijd te maken hebben gehad met seksueel misbruik.

  Structureel misbruikt
  Hij is dus zelf ook slachtoffer. Zijn verhaal heeft hij alleen verteld aan mensen in zijn directe omgeving. In navolging van Brandt Corstius stapt hij nu uit de schaduw.

  “Ik was tussen de 8 en 10 jaar en werd door twee neven misbruikt. Zij waren toen nog niet volwassen. Het begon één keer en werd structureel.” Het duurde lang voordat hij in de gaten had dat het om misbruik ging. “Je voelt aan alles dat je je mond erover moet houden.”

  ‘Schaamte is groter’
  Een taboe heerst er dus zeker, op misbruik in het algemeen en volgens Rinke in nog zwaardere mate bij misbruik van mannen. “De schaamte is groter. Je laat je als man toch niet misbruiken? Kom op!” Die gedachte drukt volgens hem op jongens en mannen die het meemaken. “Je wordt gesocialiseerd dat je geen slachtoffer bent, maar je mannetje moet staan: jij hoort te weten hoe het moet.”

  Van de zotte, vindt Rinke. “Wie moet zich nou schamen? Ik toch niet? De dader moet zich toch de ogen uit zijn kop schamen dat hij aan een jongen van 10 jaar zat?”

  ‘Wat was ik, wie was ik?’
  Ook staat je eigen seksuele identiteit ineens onder druk. “Je vraagt je bijvoorbeeld af of je homoseksueel bent, omdat je toch een stijve piemel krijgt bijvoorbeeld.” Ook bij Rinke was dat een probleem: “Ik heb lang niet geweten wat ik was, wie ik ben, wie ik was.”

  Inmiddels is hij 25 jaar getrouwd, met een vrouw, en heeft kinderen. “Maar dat was niet zonder vallen en opstaan.” Volgens Rinke heeft hij geluk gehad dat hij tegen iemand aan is gelopen die kan uitleggen wat er met hem was gebeurd. “Het is een zoektocht. Je komt bij mensen die het echt niet begrijpen. De hulpverlening doet ook maar wat, die hebben geen antwoord.”

  Neven geconfronteerd
  Rinke vond dus de juiste persoon, in zijn pastoor. “Ik heb 15 jaar geleden hulp gezocht, toen liep ik er al 20 jaar mee rond. Daarna was ik 14 dagen van de leg, er vielen ineens zoveel puzzelstukjes op hun plek.”

  Hij confronteerde zijn neven, die ontkenden het. Dat hebben daders volgens Rinke met elkaar gemeen: ontkenning. Hij heeft geen spijt van de confrontatie – het moet zelfs volgens hem. “Maar mij heeft het niet veel opgeleverd.”

  ‘Driedubbel taboe’

  Lou Repetur is expert seksueel geweld bij Movisie. Volgens haar is er een driedubbel taboe op seksueel misbruik bij mannen: “Dat het überhaupt gebeurt, zit in de taboesfeer. Daarnaast gaat het vaak om mannen met mannen en raakt het slachtoffer seksueel in de war: ben ik homoseksueel? Ook dat is nog een taboe. Het derde taboe is dat voor mannen het vooroordeel bestaat dat zij het sterke geslacht zijn. ‘Je laat dit toch niet gebeuren!’.”

  “Jelle Brandt Corstius verdient een medaille voor zijn moed”, zegt Repetur. Toch vindt ze dat #MeToo niet moet worden overgenomen door de mannen, maar mede voor hen moet gelden. “Vrouwen zijn nog steeds vaker slachtoffer. #MeToo moet gaan over seksuele intimidatie of geweld, bij vrouwen én mannen.”

  Bron: rtlnieuws.nl

  #215583
  LSG
  Beheer
  Topic starter

  Seksueelmisbruik.info

  Deze website is gemaakt voor mannen die als jongen te maken hebben gehad met seksueel misbruik.
 Ook hun partners, familie-leden, omstanders en hulpverleners kunnen de informatie en de verhalen lezen. Om te begrijpen wat seksueel misbruik in een mannenleven kan aanrichten. 
Lees over seksueel misbruik, de schade, de gevolgen en het verwerkingsproces. Lees over hoe je door seksueel misbruik traumaseksueel wordt en een psychische dwarslaesie oploopt.

  Onder Blog vind je verhalen, oproepen, lotgenoten contact, ervaringen van partners, films en veel meer. Onder veertig categorieën zijn er in de loop der jaren zo’n vijfhonderd berichten en meer dan twaalfhonderd reacties daarop. Dit deel van deze website is gemaakt om mannen met misbruik ervaringen de gelegenheid te geven met elkaar in contact te komen vanuit de gedachte: delen is helen. Bovendien vind je artikelen uit de media over seksueel misbruik van jongens.

  #215585
  LSG
  Beheer
  Topic starter

  Traumaseksualiteit.nl

  Op de website traumaseksualiteit.nl vind je informatie over traumaseksualiteit en psychische dwarslaesie, beide gevolgen van seksueel misbruik. Op de website vind je diverse testen waarmee je kunt ontdekken in welke mate je traumaseksueel bent en welk onderdelen van de psychische dwarslaesie in jouw leven spelen. Er is ook een test beschikbaar die vaststelt hoe ver je bent met het verwerken van het misbruik.

  Deze website vormt een twee-eenheid met het boek ‘Traumaseksualiteit’, geschreven door Peter John Schouten.

  #216195
  Luka
  Moderator

  #GEENZIN

  geenzin.amsterdam

  Meer dan 20.000 jongens durven niet te vertellen dat ze slachtoffer zijn van seksueel geweld.
  Seksueel geweld discrimineert niet. Het maakt niet uit wie of wat je bent of waar je in gelooft. En het maakt ook niet uit waar je bent. Het kan gebeuren op de sportschool, online (bijvoorbeeld in een chatroom) of bij jou thuis. Toch denken we bij seksueel geweld vaak alleen maar aan een jong meisje en een oudere man. Dat klopt niet.

  Jaarlijks worden duizenden jongens slachtoffer van seksueel geweld. Met #GEENZIN willen we het taboe op seksueel geweld doorbreken voor jongens, zodat ze weten dat ze niet alleen zijn en dat er hulp klaarstaat.

  De campagne #geen zin is een initiatief van Qpido en Help Wanted.

  Let op, de onderstaande video kan triggeren!

  #216262
  Mark
  Moderator

  Seksueel misbruik van jongens: een benadering vanuit het slachtofferperspectief

  Deze masterproef is het sluitstuk van de opleiding als Master in de Criminologie aan de Universiteit van Gent, van Caroline Smets.

  Het taboe rond mannelijke slachtoffers van seksuele delicten intrigeert me al verscheidene jaren. Een aantal kennissen van mij werden ooit slachtoffer van seksuele delicten. Het viel mij telkens op dat jongens nog minder terecht kunnen met hun verhaal dan meisjes. Mannen worden geacht stoer te zijn en hun seksuele leven onder controle te hebben. Daardoor hangt er nog steeds een enorm taboe rond hen, dat eindelijk moet doorbroken worden. Met deze masterproef hoop ik daar een kleine bijdrage aan te leveren. Zo krijgen ook mannelijke slachtoffers eindelijk de aandacht die ze verdienen.

  Het doel van dit onderzoek is een bijdrage te leveren aan de opheffing van het taboe rond mannelijk slachtofferschap bij seksuele delicten door een beschrijving van het fenomeen te geven en mogelijke oorzaken en gevolgen van het taboe te belichten. Hierbij zal ik verschillende gevolgen van seksueel misbruik belichten, zowel algemeen als specifiek voor mannen of jongens. Er zal ook worden nagegaan waarom jongens nu juist zoveel meer gevictimiseerd worden dan meisjes.

  Lees de hele masterproef >>

  #216263
  Mark
  Moderator

  Ongehoord … Ongezegd
  Mannen, seksueel misbruik en geloof

  Toen ik een jaar of twaalf was ben ik het slachtoffer geworden van seksueel misbruik. Toen ik een jaar of achtentwintig was ben ik daar achter gekomen. Niet dat ik voor die tijd niet wist wat er gebeurd was. De herinneringen waren en zijn levend genoeg gebleven. Het heette alleen anders, en daardoor kon ik niet zien wat het in mijn leven betekende. In dit artikel wil ik de lezer deelgenoot maken van mijn ervaring en mijn denken daarover. De reden dat ik er mee naar buiten treed is voornamelijk dat er honderdduizenden rondlopen die net als ik geen woorden kunnen vinden voor wat hen overkomt. Wat ongehoord was mocht niet gezegd worden. Ik wil dan ook graag pastorale aandacht vragen voor het stille lijden van seksueel misbruikte mannen, met name in relatie tot geloofsvragen. Daarbij gebruik ik mijn eigen verhaal en dat van anderen als illustratie.

  Lees het hele artikel op ruardganzevoort.nl >>

  #216267
  Mark
  Moderator

  Over mannen en seksueel misbruik

  informatiewijzer seksueel misbruik

  Deze site is voor jongens en mannen die meer willen weten over seksueel misbruik. De site kan tevens van nut zijn voor partners, mensen in de omgeving, hulpverleners, onderzoekers en studenten. Mannen met negatieve seksuele ervaringen kunnen er zelf informatie vergaren. Wil je weten wat de gevolgen zijn? En wat je zelf kunt doen om seksueel misbruik te verwerken? Kijk op deze site voor actuele informatie.

  Het is een eenvoudige site die veel informatie en herkenning bevat.

  #216268
  Mark
  Moderator

  Echte mannen (seksueel misbruik en mannelijkheid)

  Deze blog gaat over mannen die seksueel misbruik in hun jeugd hebben ervaren. Ik heb in mijn praktijk een aantal mannen begeleid die misbruikt zijn door mannen en één die door een oudere zus misbruikt is. Mannen kampen, net als vrouwen, met een stuk zelfoordeel. “Ik had me moeten verweren”, “Ik had hem een schop moeten geven” of “Ik ben vast homo want ik kreeg wel een erectie”

  lees verder op helenvanseksueelmisbruik.nl >>

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 95)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 22 ▪︎ leden online: 3
Leentje, Ollybolly, Ivo
FORUM STATISTIEKEN
topics: 3.359, reacties: 18.426, leden: 2.224