Seksueel geweld en seksueel misbruik van mannen en jongens

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Informatieve websites & mediaberichten Seksueel geweld en seksueel misbruik van mannen en jongens

 • Dit onderwerp bevat 85 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 08/08/2021 om 20:34 door Mark.
25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 86)
 • Auteur
  Berichten
 • #216042
  LSG
  Beheer
  Topic starter

  In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:

  Seksueel geweld en seksueel misbruik van mannen en jongens

  Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.

  Seksueel misbruik van jongens en mannen vindt ook plaats door vrouwen of meisjes (bijv. een zus). In het topic ‘Seksueel misbruikt door een vrouw‘ vind je een aantal berichten dat specifiek hierover gaat.

  Op onze website vind je ook een pagina die volledig gewijd is aan (de gevolgen van) seksueel misbruik en seksueel geweld bij mannen en jongens.

   

  #215566
  Luka
  Moderator

  Taboesfeer rond seksueel misbruik van mannen leidt tot psychische problemen

  Dat seksueel geweld vaker plaatsvindt bij vrouwen en meisjes dan bij mannen en jongens is een bekend feit: volgens Kenniscentrum Rutgers maken zo’n 40 procent van de vrouwen en 13 procent van de mannen fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag mee.

  Maar wat velen niet weten is dat de psychologische gevolgen van seksueel misbruik bij jongens groter zijn dan bij meisjes: meisjes hebben na een verkrachting 40 procent kans op ptss, jongens ruim 60 procent.

  Maar het blijkt dat de taboesfeer rond seksueel misbruik van mannen de oorzaak is. “We voeden meisjes op met het beeld dat iemand bij ze over de grens kan gaan, bij jongens doen we dat niet. Die houden er dus helemaal geen rekening mee dat dit hen kan overkomen. Iedereen denkt over jongens: ze zijn sterk, ze huilen niet, seks is toch leuk? Het plaatje van een man die een vrouw misbruikt is een stereotype, maar seksueel geweld bestaat in alle vormen. Dat is de realiteit.”

  Lees dit premium artikel op trouw.nl of als lid van LSG in het ledendeel.

  Meer over PTSS vind je hier >>

  #228551
  Mark
  Moderator

  ‘De schaamte is groter: je laat je als man toch niet misbruiken?’

  Met de hashtag #MeToo delen vrouwen én mannen verhalen over ervaringen met seksueel misbruik. Jelle Brandt Corstius voegde zich aan dat rijtje toe. Hoe zit het met het taboe bij mannen? Hebben die #MeToo ook nodig?

  Rinke Oost (49) is als kind misbruikt door zijn neven. “Ik denk dat er zeker behoefte is aan #MeToo voor mannen.” Rinke is vicevoorzitter van de PJ Schouten Stichting. Die stichting staat mannen bij die in hun kindertijd te maken hebben gehad met seksueel misbruik.

  Structureel misbruikt
  Hij is dus zelf ook slachtoffer. Zijn verhaal heeft hij alleen verteld aan mensen in zijn directe omgeving. In navolging van Brandt Corstius stapt hij nu uit de schaduw.

  “Ik was tussen de 8 en 10 jaar en werd door twee neven misbruikt. Zij waren toen nog niet volwassen. Het begon één keer en werd structureel.” Het duurde lang voordat hij in de gaten had dat het om misbruik ging. “Je voelt aan alles dat je je mond erover moet houden.”

  ‘Schaamte is groter’
  Een taboe heerst er dus zeker, op misbruik in het algemeen en volgens Rinke in nog zwaardere mate bij misbruik van mannen. “De schaamte is groter. Je laat je als man toch niet misbruiken? Kom op!” Die gedachte drukt volgens hem op jongens en mannen die het meemaken. “Je wordt gesocialiseerd dat je geen slachtoffer bent, maar je mannetje moet staan: jij hoort te weten hoe het moet.”

  Van de zotte, vindt Rinke. “Wie moet zich nou schamen? Ik toch niet? De dader moet zich toch de ogen uit zijn kop schamen dat hij aan een jongen van 10 jaar zat?”

  ‘Wat was ik, wie was ik?’
  Ook staat je eigen seksuele identiteit ineens onder druk. “Je vraagt je bijvoorbeeld af of je homoseksueel bent, omdat je toch een stijve piemel krijgt bijvoorbeeld.” Ook bij Rinke was dat een probleem: “Ik heb lang niet geweten wat ik was, wie ik ben, wie ik was.”

  Inmiddels is hij 25 jaar getrouwd, met een vrouw, en heeft kinderen. “Maar dat was niet zonder vallen en opstaan.” Volgens Rinke heeft hij geluk gehad dat hij tegen iemand aan is gelopen die kan uitleggen wat er met hem was gebeurd. “Het is een zoektocht. Je komt bij mensen die het echt niet begrijpen. De hulpverlening doet ook maar wat, die hebben geen antwoord.”

  Neven geconfronteerd
  Rinke vond dus de juiste persoon, in zijn pastoor. “Ik heb 15 jaar geleden hulp gezocht, toen liep ik er al 20 jaar mee rond. Daarna was ik 14 dagen van de leg, er vielen ineens zoveel puzzelstukjes op hun plek.”

  Hij confronteerde zijn neven, die ontkenden het. Dat hebben daders volgens Rinke met elkaar gemeen: ontkenning. Hij heeft geen spijt van de confrontatie – het moet zelfs volgens hem. “Maar mij heeft het niet veel opgeleverd.”

  ‘Driedubbel taboe’

  Lou Repetur is expert seksueel geweld bij Movisie. Volgens haar is er een driedubbel taboe op seksueel misbruik bij mannen: “Dat het überhaupt gebeurt, zit in de taboesfeer. Daarnaast gaat het vaak om mannen met mannen en raakt het slachtoffer seksueel in de war: ben ik homoseksueel? Ook dat is nog een taboe. Het derde taboe is dat voor mannen het vooroordeel bestaat dat zij het sterke geslacht zijn. ‘Je laat dit toch niet gebeuren!’.”

  “Jelle Brandt Corstius verdient een medaille voor zijn moed”, zegt Repetur. Toch vindt ze dat #MeToo niet moet worden overgenomen door de mannen, maar mede voor hen moet gelden. “Vrouwen zijn nog steeds vaker slachtoffer. #MeToo moet gaan over seksuele intimidatie of geweld, bij vrouwen én mannen.”

  Bron: rtlnieuws.nl

  #215583
  LSG
  Beheer
  Topic starter

  Seksueelmisbruik.info

  Deze website is gemaakt voor mannen die als jongen te maken hebben gehad met seksueel misbruik.
 Ook hun partners, familie-leden, omstanders en hulpverleners kunnen de informatie en de verhalen lezen. Om te begrijpen wat seksueel misbruik in een mannenleven kan aanrichten. 
Lees over seksueel misbruik, de schade, de gevolgen en het verwerkingsproces. Lees over hoe je door seksueel misbruik traumaseksueel wordt en een psychische dwarslaesie oploopt.

  Onder Blog vind je verhalen, oproepen, lotgenoten contact, ervaringen van partners, films en veel meer. Onder veertig categorieën zijn er in de loop der jaren zo’n vijfhonderd berichten en meer dan twaalfhonderd reacties daarop. Dit deel van deze website is gemaakt om mannen met misbruik ervaringen de gelegenheid te geven met elkaar in contact te komen vanuit de gedachte: delen is helen. Bovendien vind je artikelen uit de media over seksueel misbruik van jongens.

  #215585
  LSG
  Beheer
  Topic starter

  Traumaseksualiteit.nl

  Op de website traumaseksualiteit.nl vind je informatie over traumaseksualiteit en psychische dwarslaesie, beide gevolgen van seksueel misbruik. Op de website vind je diverse testen waarmee je kunt ontdekken in welke mate je traumaseksueel bent en welk onderdelen van de psychische dwarslaesie in jouw leven spelen. Er is ook een test beschikbaar die vaststelt hoe ver je bent met het verwerken van het misbruik.

  Deze website vormt een twee-eenheid met het boek ‘Traumaseksualiteit’, geschreven door Peter John Schouten.

  #216195
  Luka
  Moderator

  #GEENZIN

  geenzin.amsterdam

  Meer dan 20.000 jongens durven niet te vertellen dat ze slachtoffer zijn van seksueel geweld.
  Seksueel geweld discrimineert niet. Het maakt niet uit wie of wat je bent of waar je in gelooft. En het maakt ook niet uit waar je bent. Het kan gebeuren op de sportschool, online (bijvoorbeeld in een chatroom) of bij jou thuis. Toch denken we bij seksueel geweld vaak alleen maar aan een jong meisje en een oudere man. Dat klopt niet.

  Jaarlijks worden duizenden jongens slachtoffer van seksueel geweld. Met #GEENZIN willen we het taboe op seksueel geweld doorbreken voor jongens, zodat ze weten dat ze niet alleen zijn en dat er hulp klaarstaat.

  De campagne #geen zin is een initiatief van Qpido en Help Wanted.

  Let op, de onderstaande video kan triggeren!

  #216262
  Mark
  Moderator

  Seksueel misbruik van jongens: een benadering vanuit het slachtofferperspectief

  Deze masterproef is het sluitstuk van de opleiding als Master in de Criminologie aan de Universiteit van Gent, van Caroline Smets.

  Het taboe rond mannelijke slachtoffers van seksuele delicten intrigeert me al verscheidene jaren. Een aantal kennissen van mij werden ooit slachtoffer van seksuele delicten. Het viel mij telkens op dat jongens nog minder terecht kunnen met hun verhaal dan meisjes. Mannen worden geacht stoer te zijn en hun seksuele leven onder controle te hebben. Daardoor hangt er nog steeds een enorm taboe rond hen, dat eindelijk moet doorbroken worden. Met deze masterproef hoop ik daar een kleine bijdrage aan te leveren. Zo krijgen ook mannelijke slachtoffers eindelijk de aandacht die ze verdienen.

  Het doel van dit onderzoek is een bijdrage te leveren aan de opheffing van het taboe rond mannelijk slachtofferschap bij seksuele delicten door een beschrijving van het fenomeen te geven en mogelijke oorzaken en gevolgen van het taboe te belichten. Hierbij zal ik verschillende gevolgen van seksueel misbruik belichten, zowel algemeen als specifiek voor mannen of jongens. Er zal ook worden nagegaan waarom jongens nu juist zoveel meer gevictimiseerd worden dan meisjes.

  Lees de hele masterproef >>

  #216263
  Mark
  Moderator

  Ongehoord … Ongezegd
  Mannen, seksueel misbruik en geloof

  Toen ik een jaar of twaalf was ben ik het slachtoffer geworden van seksueel misbruik. Toen ik een jaar of achtentwintig was ben ik daar achter gekomen. Niet dat ik voor die tijd niet wist wat er gebeurd was. De herinneringen waren en zijn levend genoeg gebleven. Het heette alleen anders, en daardoor kon ik niet zien wat het in mijn leven betekende. In dit artikel wil ik de lezer deelgenoot maken van mijn ervaring en mijn denken daarover. De reden dat ik er mee naar buiten treed is voornamelijk dat er honderdduizenden rondlopen die net als ik geen woorden kunnen vinden voor wat hen overkomt. Wat ongehoord was mocht niet gezegd worden. Ik wil dan ook graag pastorale aandacht vragen voor het stille lijden van seksueel misbruikte mannen, met name in relatie tot geloofsvragen. Daarbij gebruik ik mijn eigen verhaal en dat van anderen als illustratie.

  Lees het hele artikel op ruardganzevoort.nl >>

  #216267
  Mark
  Moderator

  Over mannen en seksueel misbruik

  informatiewijzer seksueel misbruik

  Deze site is voor jongens en mannen die meer willen weten over seksueel misbruik. De site kan tevens van nut zijn voor partners, mensen in de omgeving, hulpverleners, onderzoekers en studenten. Mannen met negatieve seksuele ervaringen kunnen er zelf informatie vergaren. Wil je weten wat de gevolgen zijn? En wat je zelf kunt doen om seksueel misbruik te verwerken? Kijk op deze site voor actuele informatie.

  Het is een eenvoudige site die veel informatie en herkenning bevat.

  #216268
  Mark
  Moderator

  Echte mannen (seksueel misbruik en mannelijkheid)

  Deze blog gaat over mannen die seksueel misbruik in hun jeugd hebben ervaren. Ik heb in mijn praktijk een aantal mannen begeleid die misbruikt zijn door mannen en één die door een oudere zus misbruikt is. Mannen kampen, net als vrouwen, met een stuk zelfoordeel. “Ik had me moeten verweren”, “Ik had hem een schop moeten geven” of “Ik ben vast homo want ik kreeg wel een erectie”

  lees verder op helenvanseksueelmisbruik.nl >>

  #216285
  Mark
  Moderator

  Seksueel misbruik van jongens: een nieuw sociaal probleem?

  Dit rapport is gebaseerd op gegevens die Stichting Kinder- en Jeugdtelefoon in Groningen in de periode van januari 1986 tot november 1988 verzameld heeft over seksueel misbruik van jongens. Eén van de opvallende situaties die genoemd worden, is misbruik van jongens door een oudere zus, iets waar maar erg weinig over te vinden is. In dit artikel komen verder o.a. de volgende vragen aan bod:

  • Hoe vaak komt seksueel misbruik van jongens eigenlijk voor?
  • Zijn er verschil len tussen meisjes en jongens als slachtoffer, en tussen mannelijke en vrouwelijke daders?
  • Waarom is er zo weinig over bekend?

  Lees het rapport >>

  Bron: Rijksuniversiteit Groningen

  #216335
  Mark
  Moderator

  Elders op het forum is de uitzending ‘Meer aandacht voor probleem jongensprostitutie‘ van Een Vandaag te bekijken.

  #216920
  Luka
  Moderator

  Veel seksueel geweld tegen vrouwen en homoseksuelen: ‘Er valt winst te behalen’

  Het Kenniscentrum Rutgers heeft nieuwe cijfers over hoe het gesteld is met onze seksualiteit. Daaruit blijkt onder meer dat veel meer homoseksuele mannen ervaringen hebben met seksueel geweld dan heteroseksuele mannen.

  Iedere vijf jaar doet Rutgers een groot onderzoek naar seksualiteit in Nederland. Dit jaar bleek daaruit dat de meeste Nederlanders tevreden zijn met hun seksleven: 92 procent van de mannen geniet van seks en 75 procent van de vrouwen. Als we niet tevreden zijn, komt dat meestal niet door de kwaliteit van de seks, maar door de kwantiteit.

  Kijk en lees verder op de site van AT5 >>

  Rapport Rutgers ‘Seksuele gezondheid in Nederland in 2017’ >>

  #216941
  Luka
  Moderator

  KUN JE SEKSUEEL MISBRUIK VERWERKEN?

  Hoe krijg je het achter je en raak je vrij van allerlei gedoe in je leven?
  Kun je de tegenstrijdigheden en machteloosheid oplossen?
  Ja, dat kan.

  Beginnen
  Kenmerken voor mannen is dat wij langdurig talmen en dralen voordat we hulp vragen.

  Bagatelliseren
  Het moeilijkste deel is het stoppen met bagatelliseren.

  Hulp zoeken
  Soms heb je problemen waar je alleen niet meer uit kan komen.
  Als je geluk heb is er iemand die je helpt

  Obstakels op de weg naar verwerking

  • Problemen met het vertrouwen van mensen
  • Schaamte
  • Schuldgevoelens
  • Onderkennen van verwarring over seksuele identiteit
  • Loyaliteit naar de dader
  • Mannelijkheid & slachtofferschap
  • Angst
  • Verslavingen
  • Onmacht

  Lees verder op de site van Seksueelmisbruik.info >>

  #216950
  Luka
  Moderator

  Thijs Eradus deelt verhaal over heftige jeugd dat de drijfveer was voor zijn bedrijf Springplank040

  Het gaat Thijs Eradus (39) uit Heeze voor de wind. Zijn bedrijf Springplank040 helpt mensen zonder werk en woning hun leven weer op de rit te krijgen. Eradus’ grootste drijfveer is zijn eigen jeugd. Een heftige jeugd want hij werd als puber misbruikt door een trainer van de Eindhovense handbalclub DVC.

  Het is inmiddels meer dan twintig jaar geleden, maar er zijn nog altijd plekken in Eindhoven die Thijs Eradus min of meer onbewust mijdt. Een oud sporthalletje achter de Boschdijk bijvoorbeeld. En een handbalveld buiten bij de Oude Bosschebaan. Zijn vader weet wel waarom. In die sporthal douchte handbaltrainer Ton soms samen met zijn pupillen. Even verderop bij de velden aan de Oude Bosschebaan had hij een kamertje waar hij de jonge handballers voorafgaand aan trainingen bij zich riep voor massages. Het is dat zijn vader het zegt, want Eradus zelf kan het zich niet voor de geest halen. De herinneringen aan zijn jeugd in het algemeen en het misbruik in het bijzonder zijn niet meer dan flarden. ,,Er is me ooit eens uitgelegd dat slachtoffers herinneringen uit zelfbescherming soms wegstoppen in een laatje in hun hoofd”, legt zijn moeder uit. ,,Dat laatje gaat dicht. En blijft dicht zolang er geen reden is het open te doen.”

  Lees verder op de site van het Eindhovens Dagblad >>

  #217301
  Mark
  Moderator

  Indringende documentaire over misbruikte mannen (februari 2015)

  De documentaire van Doret van der Sloot ‘Misbruikte mannen’ schuurt, schuift, brengt je tot tranen en beschaming. Iedere katholiek moet deze docu zien en de zoveelste zoete Bernadette-film of Don Camillo in de prullenbak schuiven. ‘Misbruikte mannen’ laat indringend de donkere kanten van ‘rijke roomse leven’ voelen, donkere verhalen die tot op de dag van vandaag diepe sporen nalaten.

  Documentairemaakster Doret van der Sloot volgde hen vier jaar: “Mannen zijn niet snel geneigd hulp te zoeken. Daarom wilde ik deze zoektocht naar erkenning vastleggen. Ik wil ook graag laten zien dat het misbruik niet alleen een enorme impact heeft op het leven van de slachtoffers, maar ook op dat van hun partners.”

  Lees het hele artikel op katholiek.nl >>
  Bekijk de documentaire ‘Misbruikte mannen’ >>

  #219051
  Mark
  Moderator

  Wim Deetman en de schijn van partijdigheid
  Artikel uit het NRC d.d. 20 maart 2012

  Hoe betrouwbaar en volledig is eigenlijk het rapport van de commissie-Deetman over seksueel misbruik in de Katholieke Kerk? Het rapport kwam in december uit, na slechts anderhalf jaar onderzoek. Het had de pretentie een zeer pijnlijk dossier over langjarig seksueel misbruik door priesters van hun jeugdige pupillen te kunnen afsluiten. In een voor alle betrokkenen moeilijk proces van verantwoording en erkenning zou de doofpot voor eens en altijd geleegd worden.

  Nu blijkt de commissie om ‘onderzoekstechnische redenen’, dus in een beredeneerde beslissing, toch een zaak terzijde te hebben geschoven. En wel een zeer explosieve. Dat was de kwestie van een minderjarige jongen die aangifte durfde te doen wegens herhaald misbruik tegen de broeder-overste van zijn instelling. Daarop werd hij gedwongen opgenomen in een katholieke psychiatrische inrichting, waarna in een katholiek ziekenhuis onvrijwillige castratie volgde. Van het slachtoffer dus, ter verduidelijking. De diagnose was dat hij een fantast zou zijn, gestoord, homoseksueel en onbetrouwbaar.

  Lees verder op nrc.nl >>

  Lees ook:

  #219427
  Luka
  Moderator

  Slachtoffer seksueel misbruik sleept Congregatie van de Heilige Geest voor de rechter
  Kloostergemeenschap geeft toe: in jaren ’60 ‘geen adequate maatregelen’ tegen misbruikende pater

  “Ik dacht altijd dat ik het enige ventje was en durfde er met niemand over te spreken.” Arnold-Jan P. werd in het schooljaar 1964-1965 als elfjarige op het kleinseminarie van de Congregatie van de Heilige Geest in Weert ernstig seksueel misbruikt door de inmiddels overleden pater Jozef Strik. Ruim vijftig jaar later sleept hij de hele congregatie voor de rechter. Uit bewijsstukken in handen van ZEMBLA blijkt dat de kloostergemeenschap wist van het misbruik door pater Strik. Maar het instituut keek weg.

  Door het meldpunt van RKK zijn de afgelopen jaren zeven klachten gegrond verklaard van misbruikslachtoffers tegen pater Strik in de zestiger jaren. In totaal heeft de Congregatie van de Heilige Geest na dertien klachten smartengeld moeten uitkeren, een totaal van 376.500 euro aan compensaties. Dat blijkt uit het eindrapport van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK.

  ‘Ik had niet het volgende slachtoffer hoeven worden’
  Arnold-Jan P. verbleef als elfjarige één schooljaar op het internaat. In dat schooljaar, 1964-1965, misbruikte de pater hem ongeveer vijftien keer. “Ik was zo bang, dat ik niet meer durfde te douchen en me alleen waste met een bakje koud water”, herinnert Arnold-Jan zich.

  Voor hem staat vast dat Strik al een andere jongen misbruikte voordat hij zelf slachtoffer werd van de pater en dat de congregatie hiervan wist. Dat blijkt uit een mailwisseling die hij met het betreffende slachtoffer had. Die realisatie vindt Arnold-Jan P. ‘nog wel het ergst’. “Ik en andere jongens hadden niet het volgende slachtoffer hoeven worden.”

  De congregatie erkent in een brief aan slachtoffer Arnold-Jan dat de pater in de zestiger jaren ’gepakt’ is voor seksueel misbruik. De congregatie biedt hierin excuses aan en geeft toe dat er destijds ‘geen adequate maatregelen zijn genomen tegen Strik en hem dus de mogelijkheid is gegeven om in herhaling te vervallen’.

  Lees verder op de site van Zembla >>

  #219683
  Mark
  Moderator

  Homoseksuele levensstijl bovengemiddeld gewelddadig

  De homoseksuele levensstijl blijkt volgens een nieuw onderzoek bovengemiddeld gewelddadig. Het National Intimate Partner and Sexual Violence Survey (‘Nationaal onderzoek naar intieme partners en seksueel geweld’) van het Centre voor Disease Control (CDC) in de Verenigde Staten bevindt dat homoseksuelen onevenredig veel te lijden hebben van geweld, en elkaar geweld aandoen.

  Slachtofferschap
  Het CDC-onderzoek is het eerste in zijn soort dat vergelijkingen maakt van slachtofferschap naar seksuele oriëntatie bij mannen en vrouwen. De gegevens duiden erop dat homoseksuelen in veel hogere mate seksueel geweld ondervinden dan heteroseksuelen.

  Lees verder op katholieknieuwsblad.nl >>

  #220021
  Luka
  Moderator

  Deze jonge homo’s hebben een haat-liefdeverhouding met Grindr

  “Als ik Grindr open, gaat het me in 95 procent van de gevallen om seks”, zegt Anthony (27). Grindr is een datingapp voor lhbt’ers. Homo’s zoeken er naar seks, maar ook naar liefde of vriendschap. Voor veel jonge lhb’ters is de app een handige manier om contact te zoeken met gelijkgestemden. Maar er kleven ook nadelen aan.

  We spraken drie jonge homo’s over daten via Grindr:

  Deze homo’s vertellen hoe ze naar Grindr kijken

  Vorige maand werd de 17-jarige Orlando dood gevonden in de Haagse wijk Ypenburg. De scholier had de voorgaande avond twee dates gehad die hij leerde kennen via Grindr. Normaal liet hij aan een vriendin weten dat hij op een date was, maar die bewuste avond deed hij dat niet.

  Of Grindr iets te maken heeft met de dood van Orlando is niet duidelijk. Toch was er kritiek: Grindr zou niet veilig zijn en in de app zouden discriminerende omgangsvormen worden gebruikt.

  “Mensen moeten Grindr als een normale app zien”, vindt Anthony. “Hetero’s gebruiken Tinder en voor hen is dat de normaalste zaak van de wereld. Voor ons is Grindr een manier om elkaar tegen te komen.” Net als op Tinder kan je op Grindr een profiel maken, een foto toevoegen en aangeven waar je precies naar op zoek bent – daar kun je zo specifiek in zijn als je wil.

  Jonge jongens op Grindr
  Voor Hjalmar van 21 was Grindr een uitkomst toen hij een tiener was. “Ik kom uit een klein dorp en daar kende ik niet veel homo’s”, vertelt hij. “Dus voor mij was Grindr een manier om andere homo’s te leren kennen.”

  Toch schrikt Hjalmar ervan als hele jonge jongens hem op de app benaderen voor seks. “Deze jongens moeten tegen zichzelf in bescherming genomen worden”, vindt hij. Hjalmar gebruikt Grindr voor uiteenlopende zaken, maar voornamelijk om gesprekken te voeren. “Mensen realiseren zich niet altijd welk risico ze lopen als ze met iemand afspreken die ze niet kennen.”

  Anthony heeft als 18-jarige onveilige situaties meegemaakt. “Ik raakte vertrouwd met een man en ik ging daar wekelijk langs”, vertelt hij. In het begin was alles goed, maar al snel werd hij door deze man verleid om ook met andere mensen seks te hebben. “Je hebt geen rolmodellen, dus je weet niet wat goed en fout is”, zegt hij.

  ‘No fats, no fems, no asians’
  Sommige gebruikers van Grindr hebben de woorden No fats, no fems, no asians in hun profiel staan. Het betekent dat de gebruiker geen dates wil met dikke mensen, homo’s die zich ‘vrouwelijk’ gedragen en mensen met een Aziatische afkomst. “Op Grindr zie je veel van dit soort uitsluiting”, vertelt Robin (19).

  Ook Anthony herkent zich in dat verhaal. “Grindr heeft veel problemen, een daarvan is racisme”, zegt hij. “Ik ben een donkere jongen en dat leidt tot stereotypering.” Ook Robin krijgt weleens dergelijke opmerkingen op Grindr. “Mensen vragen of ik een groot geslachtsdeel heb”, zegt hij. Mensen bedoelen het vaak als compliment maar dat wordt niet zo ervaren.

  “Mensen gaan op Grindr vooral op de buitenkant af”, zegt Hjalmar. Hij heeft blauw haar en krijgt daarom van sommige gebruikers te horen dat hij ‘te vrouwelijk’ zou zijn. Dat stoort hem: “Het gaat niet meer om wie je echt bent.” Robin zegt daarom: “Ik heb besloten dat Grindr geen app voor mij is.”

  Bron: NOS.nl >>

  #220354
  Luka
  Moderator

  Emotioneel misbruik is ook heftig

  Bekijk de tweets hier >>

  #221255
  Luka
  Moderator

  We moeten het hebben over grensoverschrijding onder homomannen

  Toen Jelle Brandt Corstius vertelde over zijn verkrachting, maakte zijn verhaal duidelijk dat ook mannen slachtoffer worden van grensoverschrijdend gedrag door mannen. En al kreeg hij ook negatieve reacties, toch spraken gelukkig meer (homo)mannen zich uit. Waar we het nog te weinig over hebben gehad, is hoe deze incidenten uitingen zijn van een normalisering van grensoverschrijdend gedrag onder homoseksuele mannen.

  Het pijnlijke aan een gesprek over #MeToo en homoseksualiteit is het stigma dat er op homomannen rust: dat ze sowieso grensoverschrijdend zijn. “Ik vind het prima als je homo bent, maar van mij moet je afblijven”, roepen onzekere heteromannen geregeld. Alsof wij geen respect zouden hebben voor hun lichamen of wensen.

  Daarbij wordt seksueel geweld onder mannen, van hetero, biseksueel tot homo, van het leger tot aan de kerk, voor het gemak vergeten. Het heeft niets te maken met seksualiteit – de daders zijn immers veelal hetero – en alles met machtsmisbruik. Stigma of niet: het is belangrijk dat ook wij homomannen praten hoe grensoverschrijdend gedrag zich binnen onze seksualiteit en cultuur manifesteert.

  Grenzen vervagen
  De eerste keer dat ik seks probeerde met een man, was in mijn eigen bed met iemand van mijn leeftijd. Op dat moment had ik alleen geleerd over seks met mannen via porno. Weinig praten en enige dwang horen er bij, dacht ik. Maar toen het verwachte plezier uitbleef, vroeg ik toch of we konden stoppen.

  Hij fluisterde in m’n oor: “Je bent toch wel een beetje man?” en ging door. Opeens werd ik me ervan bewust dat hij sterker was dan ik. Dat het dichtstbijzijnde scherpe object aan de andere kant van de kamer lag. Dus bleef ik, in een drang om te bewijzen dat ik inderdaad een man was, verlamd liggen en wachtte ik tot het voorbij was.

  Zolang hij het maar lekker vond, kon ik het wel ondergaan
  Ik wou dat ik kon zeggen dat het de laatste keer was dat zoiets me overkwam. Dat was het niet. In mijn hoofd had ik, geheel volgens het stigma, homoseks gelijkgesteld aan grensoverschrijdend gedrag. Het was niet erg als een man iets bij me deed dat ik niet fijn vond. Zolang hij het maar lekker vond, kon ik het wel ondergaan.

  Gelukkig kwamen er steeds meer dates die wel fijn en communicatief waren. Zo leer ik nu langzaam wél over mijn seksualiteit, behoeftes en grenzen te praten. De scheve machtsverhouding, waarbij de behoeftes van één partij boven het genot van beiden staat, kom ik echter nog steeds tegen. Want dat ik weet wat mijn grenzen zijn, betekent niet dat anderen daar rekening mee houden.

  Lees verder op de site van One World >>

  #221352
  Luka
  Moderator

  10+ Male Sexual Assault Survivors Share Their Stories, And They’ll Break Your Heart

  Whenever you hear the words “sexual assault,” many people instinctively assume that the victim is female. But as you can see from this powerful photography series, it isn’t always so black and white.

  The pictures are part of ‘Project Unbreakable,’ a website set up in 2011 by Grace Brown, a New York photography student. The purpose of the site is to raise awareness about sexual assault by giving a voice to those who have been victims of it. The pictures feature survivors holding up posters with quotes from their attackers, and many of those who volunteered to be a part of the project were men who had been subjected to sexual assault, child abuse, and domestic violence.

  The website was closed in 2015, but as Grace wrote recently, “In light of our current political climate – the fact that a man accused of multiple instances of sexual assault is about to be the president of the USA – I have decided to repost images from Unbreakable on its Instagram account. We won’t stay silent – not for the oppressed, not for the marginalized, not for anyone.”

  Let op, de foto’s kunnen ernstig triggeren!

  Het artikel vind je hier >>
  Project Unbreakable op Tumbler >>
  Project Unbreakable op Instagram >>

  #221622
  Mark
  Moderator

  In “Wie was Mandy” vertelt Bob zijn verhaal over digitaal, seksueel misbruik. Zijn verhaal is een waargebeurd verhaal en doorbreekt het taboe over seksueel misbruik bij jongens.

  #224251
  Luka
  Moderator

  Dat jongens niet willen praten over seksueel misbruik klopt niet

  Psychologische hulp na seksueel misbruik is niet alleen nodig bij meisjes, maar ook bij jongens, zo ziet Pretty Woman Utrecht. Vanaf juli is Best Man de nieuwe jongensvariant van de organisatie die zich inzet voor slachtofferhulp na gedwongen seks. ,,Dat jongens alleen maar stoer willen zijn, klopt niet.”

  De behoefte is groot en de aanvragen van jongens uit het hele land rijzen de pan uit, meent Jacqueline Kleijer (49), hulpverlener bij Pretty Woman Utrecht.

  Jullie zijn al 21 jaar bereikbaar voor jonge vrouwen, waarom nu pas voor jongens?
  ,,In de media is steeds meer berichtgeving over jongensprostitutie, dat neemt niet alleen toe, maar speelt ook al jaren. We zijn dus ook al lang bezig met het opzetten van Best Man. Het wordt tijd dat we naast meisjes ook hulp bieden aan jongens die enorm veel last hebben van seksueel misbruik, of simpelweg met seksuele vraagstukken zitten. Het is een misvatting dat meisjes gevoelig zijn en jongens niet willen praten. Maar de maatschappelijke beeldvorming over jongens, dat ze vooral stoer moeten zijn, zorgt ervoor dat de stap voor jongens groter is. Maar dat ze willen praten, is wel degelijk waar: het aloude gezegde dat jongens alleen maar stoer willen zijn, klopt niet.’’

  Bron: AD.nl >>

  prettywoman-utrecht.nl/best-man

25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 86)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 15 ▪︎ leden online: 1
Ronnieflay
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.893, berichten: 15.413, leden: 1.734