Seksueel geweld en seksueel misbruik van mannen en jongens

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Informatieve websites & mediaberichten Seksueel geweld en seksueel misbruik van mannen en jongens

  • Dit onderwerp bevat 96 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 02/10/2023 om 23:01 door Luka.
10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 97)
  • Auteur
    Reacties
  • #216042
    LSG
    Beheer
    Topic starter

      In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:

      Seksueel geweld en seksueel misbruik van mannen en jongens

      Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.

      Seksueel misbruik van jongens en mannen vindt ook plaats door vrouwen of meisjes (bijv. een zus). In het topic ‘Seksueel misbruikt door een vrouw‘ vind je een aantal berichten dat specifiek hierover gaat.

      Op onze website vind je ook een pagina die volledig gewijd is aan (de gevolgen van) seksueel misbruik en seksueel geweld bij mannen en jongens.

       

      #215566
      Luka
      Moderator

        Taboesfeer rond seksueel misbruik van mannen leidt tot psychische problemen

        De hashtag #metoo behoeft haast geen uitleg meer: massaal deelden slachtoffers hun ervaringen met seksueel misbruik en intimidatie op sociale media. Dit waren vooral vrouwen. Wat tot op heden ontbrak waren de mannelijke slachtoffers van seksueel geweld.

        Jelle Brandt Corstius doorbrak die stilte door zijn verhaal te vertellen in Trouw. Aan het begin van zijn carrière werd hij seksueel misbruikt. “Daar was ik echt even stil van”, zegt Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld. Seksueel geweld bij jongens en mannen verkeert meer in de taboesfeer dan seksueel geweld bij vrouwen. En dat heeft grote gevolgen, zegt Bicanic.

        Stereotype
        Dat seksueel geweld vaker plaatsvindt bij vrouwen en meisjes dan bij mannen en jongens is een bekend feit: volgens Kenniscentrum Rutgers maken zo’n 40 procent van de vrouwen en 13 procent van de mannen fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag mee.

        Maar wat velen niet weten is dat de psychologische gevolgen van seksueel misbruik bij jongens groter zijn dan bij meisjes: meisjes hebben na een verkrachting 40 procent kans op ptss, jongens ruim 60 procent. “Ptss betekent dat het niet lukt om de gebeurtenissen te verwerken. Je bent prikkelbaar, je hebt herbelevingen, je denkt negatief over jezelf.” Eerst dacht Bicanic dat dat verschil kwam doordat mannelijke slachtoffers vaker dan vrouwen anaal verkracht worden, dat het achter je rug gebeurt en pijn doet.

        Maar het blijkt dat de taboesfeer rond seksueel misbruik van mannen de oorzaak is. “We voeden meisjes op met het beeld dat iemand bij ze over de grens kan gaan, bij jongens doen we dat niet. Die houden er dus helemaal geen rekening mee dat dit hen kan overkomen. Iedereen denkt over jongens: ze zijn sterk, ze huilen niet, seks is toch leuk? Het plaatje van een man die een vrouw misbruikt is een stereotype, maar seksueel geweld bestaat in alle vormen. Dat is de realiteit.”

        Lichamelijke reactie
        Daar komt ook nog eens bij dat het lichaam kan reageren tijdens het misbruik. De man krijgt een erectie of ejaculatie, maar dat betekent niet dat hij het prettig vindt of toestemming geeft. “Het lichaam reageert automatisch op die fysieke overval”, legt Bicanic uit. “In een stresssituatie gaat er meer bloed naar je organen, dus ook naar je geslachtsdeel. Dat brengt jongens in de war: kennelijk vond ik het leuk of lekker.” Dat gevoel maakt de schaamte om te onthullen nog groter.

        De reuring rondom #metoo de afgelopen weken, de slachtoffers die in de media aan het woord kwamen, het waren allemaal vrouwen. Ook in de media ligt de focus altijd op vrouwelijke slachtoffers, wat de taboesfeer vergroot. “Ik moet tegen journalisten altijd zeggen: mannen worden ook misbruikt. Daarom ben ik Jelle Brandt Corstius dankbaar voor zijn verhaal. Of meer mannen zich open zullen gaan stellen weet ik niet, maar ik weet wel zeker dat zijn verhaal veel erkenning en steun geeft aan mannen die het ook hebben meegemaakt.”

        Lees dit artikel op trouw.nl of als lid van LSG in het ledendeel.

        Meer over PTSS vind je hier >>

        #228551
        Mark
        Moderator

          ‘De schaamte is groter: je laat je als man toch niet misbruiken?’

          Met de hashtag #MeToo delen vrouwen én mannen verhalen over ervaringen met seksueel misbruik. Jelle Brandt Corstius voegde zich aan dat rijtje toe. Hoe zit het met het taboe bij mannen? Hebben die #MeToo ook nodig?

          Rinke Oost (49) is als kind misbruikt door zijn neven. “Ik denk dat er zeker behoefte is aan #MeToo voor mannen.” Rinke is vicevoorzitter van de PJ Schouten Stichting. Die stichting staat mannen bij die in hun kindertijd te maken hebben gehad met seksueel misbruik.

          Structureel misbruikt
          Hij is dus zelf ook slachtoffer. Zijn verhaal heeft hij alleen verteld aan mensen in zijn directe omgeving. In navolging van Brandt Corstius stapt hij nu uit de schaduw.

          “Ik was tussen de 8 en 10 jaar en werd door twee neven misbruikt. Zij waren toen nog niet volwassen. Het begon één keer en werd structureel.” Het duurde lang voordat hij in de gaten had dat het om misbruik ging. “Je voelt aan alles dat je je mond erover moet houden.”

          ‘Schaamte is groter’
          Een taboe heerst er dus zeker, op misbruik in het algemeen en volgens Rinke in nog zwaardere mate bij misbruik van mannen. “De schaamte is groter. Je laat je als man toch niet misbruiken? Kom op!” Die gedachte drukt volgens hem op jongens en mannen die het meemaken. “Je wordt gesocialiseerd dat je geen slachtoffer bent, maar je mannetje moet staan: jij hoort te weten hoe het moet.”

          Van de zotte, vindt Rinke. “Wie moet zich nou schamen? Ik toch niet? De dader moet zich toch de ogen uit zijn kop schamen dat hij aan een jongen van 10 jaar zat?”

          ‘Wat was ik, wie was ik?’
          Ook staat je eigen seksuele identiteit ineens onder druk. “Je vraagt je bijvoorbeeld af of je homoseksueel bent, omdat je toch een stijve piemel krijgt bijvoorbeeld.” Ook bij Rinke was dat een probleem: “Ik heb lang niet geweten wat ik was, wie ik ben, wie ik was.”

          Inmiddels is hij 25 jaar getrouwd, met een vrouw, en heeft kinderen. “Maar dat was niet zonder vallen en opstaan.” Volgens Rinke heeft hij geluk gehad dat hij tegen iemand aan is gelopen die kan uitleggen wat er met hem was gebeurd. “Het is een zoektocht. Je komt bij mensen die het echt niet begrijpen. De hulpverlening doet ook maar wat, die hebben geen antwoord.”

          Neven geconfronteerd
          Rinke vond dus de juiste persoon, in zijn pastoor. “Ik heb 15 jaar geleden hulp gezocht, toen liep ik er al 20 jaar mee rond. Daarna was ik 14 dagen van de leg, er vielen ineens zoveel puzzelstukjes op hun plek.”

          Hij confronteerde zijn neven, die ontkenden het. Dat hebben daders volgens Rinke met elkaar gemeen: ontkenning. Hij heeft geen spijt van de confrontatie – het moet zelfs volgens hem. “Maar mij heeft het niet veel opgeleverd.”

          ‘Driedubbel taboe’

          Lou Repetur is expert seksueel geweld bij Movisie. Volgens haar is er een driedubbel taboe op seksueel misbruik bij mannen: “Dat het überhaupt gebeurt, zit in de taboesfeer. Daarnaast gaat het vaak om mannen met mannen en raakt het slachtoffer seksueel in de war: ben ik homoseksueel? Ook dat is nog een taboe. Het derde taboe is dat voor mannen het vooroordeel bestaat dat zij het sterke geslacht zijn. ‘Je laat dit toch niet gebeuren!’.”

          “Jelle Brandt Corstius verdient een medaille voor zijn moed”, zegt Repetur. Toch vindt ze dat #MeToo niet moet worden overgenomen door de mannen, maar mede voor hen moet gelden. “Vrouwen zijn nog steeds vaker slachtoffer. #MeToo moet gaan over seksuele intimidatie of geweld, bij vrouwen én mannen.”

          Bron: rtlnieuws.nl

          #215583
          LSG
          Beheer
          Topic starter

            Seksueelmisbruik.info

            Deze website is gemaakt voor mannen die als jongen te maken hebben gehad met seksueel misbruik.
 Ook hun partners, familie-leden, omstanders en hulpverleners kunnen de informatie en de verhalen lezen. Om te begrijpen wat seksueel misbruik in een mannenleven kan aanrichten. 
Lees over seksueel misbruik, de schade, de gevolgen en het verwerkingsproces. Lees over hoe je door seksueel misbruik traumaseksueel wordt en een psychische dwarslaesie oploopt.

            Onder Blog vind je verhalen, oproepen, lotgenoten contact, ervaringen van partners, films en veel meer. Onder veertig categorieën zijn er in de loop der jaren zo’n vijfhonderd berichten en meer dan twaalfhonderd reacties daarop. Dit deel van deze website is gemaakt om mannen met misbruik ervaringen de gelegenheid te geven met elkaar in contact te komen vanuit de gedachte: delen is helen. Bovendien vind je artikelen uit de media over seksueel misbruik van jongens.

            #215585
            LSG
            Beheer
            Topic starter

              Traumaseksualiteit.nl

              Op de website traumaseksualiteit.nl vind je informatie over traumaseksualiteit en psychische dwarslaesie, beide gevolgen van seksueel misbruik. Op de website vind je diverse testen waarmee je kunt ontdekken in welke mate je traumaseksueel bent en welk onderdelen van de psychische dwarslaesie in jouw leven spelen. Er is ook een test beschikbaar die vaststelt hoe ver je bent met het verwerken van het misbruik.

              Deze website vormt een twee-eenheid met het boek ‘Traumaseksualiteit’, geschreven door Peter John Schouten.

              #216195
              Luka
              Moderator

                #GEENZIN

                geenzin.amsterdam

                Meer dan 20.000 jongens durven niet te vertellen dat ze slachtoffer zijn van seksueel geweld.
                Seksueel geweld discrimineert niet. Het maakt niet uit wie of wat je bent of waar je in gelooft. En het maakt ook niet uit waar je bent. Het kan gebeuren op de sportschool, online (bijvoorbeeld in een chatroom) of bij jou thuis. Toch denken we bij seksueel geweld vaak alleen maar aan een jong meisje en een oudere man. Dat klopt niet.

                Jaarlijks worden duizenden jongens slachtoffer van seksueel geweld. Met #GEENZIN willen we het taboe op seksueel geweld doorbreken voor jongens, zodat ze weten dat ze niet alleen zijn en dat er hulp klaarstaat.

                De campagne #geen zin is een initiatief van Qpido en Help Wanted.

                Let op, de onderstaande video kan triggeren!

                #216262
                Mark
                Moderator

                  Seksueel misbruik van jongens: een benadering vanuit het slachtofferperspectief

                  Deze masterproef is het sluitstuk van de opleiding als Master in de Criminologie aan de Universiteit van Gent, van Caroline Smets.

                  Het taboe rond mannelijke slachtoffers van seksuele delicten intrigeert me al verscheidene jaren. Een aantal kennissen van mij werden ooit slachtoffer van seksuele delicten. Het viel mij telkens op dat jongens nog minder terecht kunnen met hun verhaal dan meisjes. Mannen worden geacht stoer te zijn en hun seksuele leven onder controle te hebben. Daardoor hangt er nog steeds een enorm taboe rond hen, dat eindelijk moet doorbroken worden. Met deze masterproef hoop ik daar een kleine bijdrage aan te leveren. Zo krijgen ook mannelijke slachtoffers eindelijk de aandacht die ze verdienen.

                  Het doel van dit onderzoek is een bijdrage te leveren aan de opheffing van het taboe rond mannelijk slachtofferschap bij seksuele delicten door een beschrijving van het fenomeen te geven en mogelijke oorzaken en gevolgen van het taboe te belichten. Hierbij zal ik verschillende gevolgen van seksueel misbruik belichten, zowel algemeen als specifiek voor mannen of jongens. Er zal ook worden nagegaan waarom jongens nu juist zoveel meer gevictimiseerd worden dan meisjes.

                  Lees de hele masterproef >>

                  #216263
                  Mark
                  Moderator

                    Ongehoord … Ongezegd
                    Mannen, seksueel misbruik en geloof

                    Toen ik een jaar of twaalf was ben ik het slachtoffer geworden van seksueel misbruik. Toen ik een jaar of achtentwintig was ben ik daar achter gekomen. Niet dat ik voor die tijd niet wist wat er gebeurd was. De herinneringen waren en zijn levend genoeg gebleven. Het heette alleen anders, en daardoor kon ik niet zien wat het in mijn leven betekende. In dit artikel wil ik de lezer deelgenoot maken van mijn ervaring en mijn denken daarover. De reden dat ik er mee naar buiten treed is voornamelijk dat er honderdduizenden rondlopen die net als ik geen woorden kunnen vinden voor wat hen overkomt. Wat ongehoord was mocht niet gezegd worden. Ik wil dan ook graag pastorale aandacht vragen voor het stille lijden van seksueel misbruikte mannen, met name in relatie tot geloofsvragen. Daarbij gebruik ik mijn eigen verhaal en dat van anderen als illustratie.

                    Lees het hele artikel op ruardganzevoort.nl >>

                    #216268
                    Mark
                    Moderator

                      Echte mannen (seksueel misbruik en mannelijkheid)

                      Deze blog gaat over mannen die seksueel misbruik in hun jeugd hebben ervaren. Ik heb in mijn praktijk een aantal mannen begeleid die misbruikt zijn door mannen en één die door een oudere zus misbruikt is. Mannen kampen, net als vrouwen, met een stuk zelfoordeel. “Ik had me moeten verweren”, “Ik had hem een schop moeten geven” of “Ik ben vast homo want ik kreeg wel een erectie”

                      lees verder op helenvanseksueelmisbruik.nl >>

                      #216285
                      Mark
                      Moderator

                        Seksueel misbruik van jongens: een nieuw sociaal probleem?

                        Dit rapport is gebaseerd op gegevens die Stichting Kinder- en Jeugdtelefoon in Groningen in de periode van januari 1986 tot november 1988 verzameld heeft over seksueel misbruik van jongens. Eén van de opvallende situaties die genoemd worden, is misbruik van jongens door een oudere zus, iets waar maar erg weinig over te vinden is. In dit artikel komen verder o.a. de volgende vragen aan bod:

                        • Hoe vaak komt seksueel misbruik van jongens eigenlijk voor?
                        • Zijn er verschil len tussen meisjes en jongens als slachtoffer, en tussen mannelijke en vrouwelijke daders?
                        • Waarom is er zo weinig over bekend?

                        Lees het rapport >>

                        Bron: Rijksuniversiteit Groningen

                      10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 97)
                      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
                      gasten online: 25 ▪︎ leden online: 1
                      Sunlight
                      FORUM STATISTIEKEN
                      topics: 3.753, reacties: 21.082, leden: 2.773