Helpwanted.nl

  • Dit onderwerp bevat 3 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 11/05/2020 om 21:17 door Luka.
4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Auteur
    Reacties
  • #215391
    Mark
    Moderator


      helpwanted.nl

      Helpwanted.nl is een website waar kinderen en jongeren terecht kunnen die te maken hebben met online seksueel misbruik, oftewel sexting, sextortion en shaming. Je vindt er informatie over wat het precies is en wat je kunt doen om het te voorkomen. Ben jij slachtoffer van online seksueel misbruik en zoek je hulp, dan kun je terecht op de site van Helpwanted.nl.

      De hulp is bedoeld voor kinderen en jongeren die te maken hebben (gehad) met online seksueel misbruik, bijvoorbeeld wanneer je online bent lastig gevallen, jouw naaktfoto is doorgestuurd of een chatgesprek uit de hand is gelopen. Ook opvoeders en leerkrachten die advies willen, kunnen bij Helpwanted.nl terecht.

      Helpwanted.nl biedt praktische, emotionele en juridische hulp. Wanneer jij Helpwanted laat weten wat er precies is gebeurd, probeert Helpwanted je te helpen. Welke stappen moet je ondernemen om jouw probleem op te lossen? Wat is precies strafbaar en wat moet je meenemen om aangifte te kunnen doen? Helpwanted geeft je advies wanneer je dat wilt, maar alleen je hart luchten is ook goed. Samen met jou zoekt Helpwanted naar een oplossing die voor jou goed voelt.

      Melders kunnen anoniem contact opnemen via een meldformulier. Daarnaast biedt Helpwanted jongeren de mogelijkheid om te chatten met een medewerker van Helpwanted. Ouders kunnen bellen met een speciaal telefoonnummer: 071-5162900. Melders die via het meldformulier of de chat contact opnemen kunnen ervoor kiezen anoniem te blijven.

      Bekijk het drieluik ‘Mag ik je tieten zien’, dat NTR samen met Helpwanted heeft gemaakt, in Films, documentaires & TV programma’s.

      #216886
      Mark
      Moderator
      Topic starter

        Maak melding van ongewenste Facebookverzoeken

         

        Seksuele afpersing via internet, oftewel sextortion, komt steeds vaker voor. Je ontvangt dan bijvoorbeeld een vriendschapsverzoek op Facebook van een leuke, schaars geklede dame die je vervolgens verleidt tot seksuele handelingen voor een webcam. Na afloop wordt er dan gedreigd met het verspreiden van de filmpjes die ervan zijn gemaakt.

        In het programma ‘Haagse Ochtendradio’ op Den Haag FM, waarschuwt Arda Gerkens van helpwanted.nl hiervoor. Helpwanted is een website waar je terecht kunt als jij slachtoffer wordt van dit soort praktijken.

        “Iedere dag krijgen we klachten binnen. De slachtoffers zijn jongens van veertien tot mannen van tachtig. We zien zelden dat de filmpjes daadwerkelijk online komen te staan”, aldus Arda Gerkens.

        Haar advies is dan ook om niet te betalen en er melding van te maken bij Facebook en Helpwanted.

        Beluister het interview op DenHaagFM.nl >>

        #246378
        Luka
        Moderator

          DESKUNDIGE ONLINE SEKSUEEL MISBRUIK: ‘SCHAAMTE ENORM BIJ AFGEPERSTE JONGEREN’

          Enkele dagen geleden werd bekend dat de politie een groep jongens heeft opgepakt die jongeren afpersten met naaktfoto’s. Een deskundige vertelt in ‘RTL Boulevard’ over de grote schaamte bij deze slachtoffers. Ze hebben het idee dat ze enorm stom zijn geweest door die foto’s te versturen.

          NEPPROFIELEN
          Arda Gerkens van Helpwanted.nl, een site waar jongeren terecht kunnen die slachtoffer zijn geworden van online seksueel misbruik, vertelt dat het aantal meldingen dit soort afpersing explosief is gestegen. “We zien de meldingen enorm toenemen van afpersing met naaktfoto’s maar ook van nepprofielen. Dat ligt natuurlijk wel in elkaars verlengde, want die nepprofielen worden misbruikt om die contacten te leggen.”

          IN GOED VERTROUWEN
          Als de slachtoffers bij Helpwanted.nl aankloppen worden ze als eerste gerustgesteld: het is niet hun schuld. Arda: “Wij leggen uit: jij deed iets in goed vertrouwen, je hebt niemand toestemming gegeven om je zo te misbruiken. Dit zijn oplichters en waar ze goed in zijn is jouw vertrouwen winnen.”

          GERAFFINEERD TE WERK
          Arda legt uit hoe geraffineerd de oplichters te werk gaan. “Je denkt misschien dat je echt een leuke relatie kan opbouwen, dat iemand je eindelijk begrijpt. Dan kun je dingen doen waarvan je achteraf denkt ‘dat had ik beter niet kunnen doen’. De schaamte is zo enorm groot.”

          Bron: Linda.NL >>

          #250418
          Luka
          Moderator

            sextortion

            Iemand dreigt mijn naaktafbeelding door te sturen/online te zetten
            Dit wordt sextortion genoemd of chantage of afpersing met een seksueel getinte afbeelding. Je bent niet de enige die dit meemaakt, maar het is wel heel vervelend. Sextortion is fout en ook strafbaar. Het is belangrijk om te beseffen dat het niet jouw schuld is.

            Zeven dingen die jij nu kunt doen:

            Praat erover
            Misschien durf je het niet te vertellen, maar het beste wat je kunt doen is iemand in vertrouwen nemen en erover praten. Zo blijf je er niet alleen mee zitten en kunnen jullie samen een oplossing zoeken. Ben je jonger dan 18? Neem dan een volwassene in vertrouwen. Het liefst je ouders, maar als dat niet kan of lukt, bespreek het dan met een andere volwassene die jij vertrouwt, bijvoorbeeld je oudere zus, tante of de moeder van een vriendin.

            Ga er niet op in
            Ga niet in op de bedreigingen en doe NIET wat hij of zij jou vraagt te doen. Als je geld overmaakt dan kan hij/zij het alsnog verder verspreiden. Meestal verspreiden zij de afbeelding uiteindelijk helemaal niet. Als ze namelijk eenmaal de afbeeldingen hebben verspreid, hebben ze niets meer om jou mee te chanteren. Stuur ook niet nog meer afbeeldingen van jezelf, als daar om wordt gevraagd.

            Blokkeer en verwijder
            Blokkeer diegene overal en verwijder hem/haar uit je contactenlijst. Zo voorkom je dat je nog berichten van hem/haar kunt ontvangen. Het komt vaak voor dat degene die jou probeert te bedreigen op andere manieren ook contact met je probeert te zoeken. Zorg er daarom voor dat je de instellingen van je sociale media aanpast, zodat vreemden geen contact met je kunnen opnemen. Kijk bij onze handleidingen hoe je dit het beste kunt doen.

            Meld het
            Meld diegene bij de website waar het contact is ontstaan. Misschien zijn er al meer klachten over diegene binnen gekomen en kunnen zij informatie doorgeven aan de politie. Kijk bij onze handleidingen hoe je dit het beste kunt doen.

            Zoek jezelf op internet
            Stel een Google Alert in. Je ontvangt dan een berichtje wanneer jouw naam op een website verschijnt. Als je de afbeelding zelf hebt, kun je via Google Images kijken of de afbeelding ergens op het internet staat. Dit doe je door de afbeelding te slepen naar https://images.google.com.

            Staat jouw foto al ergens op het internet? Kijk dan op deze pagina.

            Naar de politie
            Iemand bedreigen of chanteren is strafbaar. Daar kun je aangifte van doen. De dader kan een straf krijgen. Je kunt ook alleen melding maken. Dan is de politie op de hoogte. Bel eerst naar het algemene nummer van de politie (0900-8844) en vraag naar de afdeling Zeden. Verzamel zoveel mogelijk bewijs. Denk daarbij aan:

            • Chatgesprekken, smsjes, mailtjes of appberichten waaruit blijkt dat iemand jou bedreigt of chanteert.
            • Zoveel mogelijk informatie over degene die jou bedreigt of chanteert: Naam, leeftijd, e-mailadres, woonplaats, nickname, social media profiel.
            • Neem meerdere screenshots van dezelfde gesprekken. Maak ook een schermfilmpje op je telefoon en scroll tijdens dit filmpje langzaam door je gesprek, om zo het hele gesprek te tonen. Bij sommige telefoon (onder andere Samsung en Huawei) zit er automatisch een ‘screenrecorder’ op je telefoon, bij andere telefoons kun je hier een app voor downloaden.

            Contact met Western Union
            Heb je geld overgemaakt via Western Union? In sommige gevallen kun jij je geld terug krijgen. Kijk daarvoor hier: https://www.westernunion.com/nl/en/fraud-awareness.html.

            Bron: https://www.helpwanted.nl/sextortion

          4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
          • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
          gasten online: 26 ▪︎ leden online: 1
          Lava
          FORUM STATISTIEKEN
          topics: 3.767, reacties: 21.158, leden: 2.812