PTSS & CPTSS

  • Dit onderwerp bevat 41 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 30/06/2023 om 23:09 door Luka.
10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 42)
  • Auteur
    Reacties
  • #216047
    LSG
    Beheer
    Topic starter

      In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:

      PTSS & CPTSS

      Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.

      #216154
      Luka
      Moderator

        PTSS

        wijzijnmind.nl/psychipedia/ptss

        Veel mensen maken tijdens hun leven een schokkende gebeurtenis mee, waarna ze kortdurend posttraumatische stressklachten hebben; dit is een gebruikelijke reactie. De meeste mensen kunnen een schokkende gebeurtenis goed verwerken met steun van de omgeving, maar 10% van hen ontwikkelt PTSS (een posttraumatische-stressstoornis). Ook kinderen en jongeren kunnen PTSS ontwikkelen.

        Complexe posttraumatische-stressstoornis (CPTSS)
        Wanneer je langdurig en vanaf jonge leeftijd traumatische ervaringen meemaakt, kun je een complexe posttraumatische-stressstooris (CPTSS) ontwikkelen. Je ervaart dan klachten die horen bij PTSS, maar ook klachten op het gebied van zelfbeeld, relaties met anderen, het bewustzijn (aandacht, concentratie en geheugen), emotieregulatie en toekomstperspectief.

        Je vind op deze site meer informatie over de oorzaken, symptomen en behandeling van PTSS.
        Je vind er ook tips en ervaringsverhalen.

        #216246
        Mark
        Moderator

          Mentaal Vitaal: Posttraumatische stress-stoornis

          mentaalvitaal.nl/posttraumatische-stress-stoornis

          Een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) is een lange, heftige stressreactie op een schokkende gebeurtenis: een trauma. Je krijgt last van constante stress, voelt je extra waakzaam en je krijgt allerlei lichamelijke klachten. Je voelt je snel bedreigd en trekt je terug. Je verliest grip op je dagelijkse leven.

          Als je PTSS hebt, blijft je angst constant bestaan. Je geest en lijf blijven rekening houden met gevaar dat er niet meer is.

          De symptomen van PTSS zijn:

          • angst;
          • herbelevingen;
          • vermijding;
          • spanning;
          • verhoogde waakzaamheid.

          Op mentaalvitaal.nl vind je meer informatie over symptomen, oorzaken, gevolgen en hoe je ermee om kunt gaan.

          #216526
          Mark
          Moderator

            Filmpje over de behandeling van PTSS bij PSYTREC

            In de topic over PSYTREC staat een filmpje waarin Professor dr. Ad de Jongh vertelt over de behandeling van PTSS, o.a. als gevolg van seksueel misbruik, bij Psytrec.

            Bekijk het filmpje >>

            #218665
            Mark
            Moderator

              VIRTUELE COACH MOTIVEERT PTSS-PATIËNTEN

              Promovenda Myrthe Tielman van de TU Delft heeft een virtuele coach ontwikkeld die positief kan bijdragen aan de therapie van mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS), zoals oorlogsveteranen en slachtoffers van seksueel misbruik tijdens hun jeugd.

              De coach kan patiënten motiveren om hun therapie vol te houden en hen helpen met het ophalen van traumatische herinneringen als onderdeel van een exposuretherapie. Uiteindelijk streven de initiatiefnemers er naar om thuisbehandeling voor mensen met PTSS mogelijk te maken.

              Lees verder op customerfirst.nl >>

              #218666
              Mark
              Moderator

                psychiatrischehulphond.nl

                Deze website is bedoeld om bekendheid te geven aan de psychiatrische hulphond. Deze hulphond is in Nederland nog niet erg bekend. Dat is jammer, want veel mensen, vooral mensen met een psychische aandoening zouden voordeel kunnen hebben door de steun van een psychiatrische hulphond.

                Er zijn verschillende psychiatrische hulphonden. Deze website gaat over de hulphond die 24 uur per dag bij zijn eigen baasje is en hem ondersteund. Hieronder valt bijvoorbeeld de PTSS-hulphond, de autisme-hulphond en nog vele anderen.

                Bij veel mensen merken wij onbegrip of wantrouwen tegenover deze -voor hun onbekende- vorm van hulpverlening. Ook bij veel hulpverleners is er nog geen bekendheid over de mogelijkheden die een hulphond geeft aan mensen met psychische klachten. Wij proberen op deze website uit te leggen wat deze hulphond doet, en waarvoor we deze hulphonden wel en niet inzetten.

                #219977
                Mark
                Moderator

                  De trauma-paradox
                  Waarom in de GGZ de mensen met de grootste problemen het minst worden geholpen

                  Een groot deel van de volwassen cliënten in de (geestelijke) gezondheidszorg lijdt onder de gevolgen van psychotrauma als gevolg van kindermishandeling. Maar vaak worden mensen met een complexe stoornis weggestuurd.

                  Therese Bravenboer vertelt op televisie openlijk over haar jeugdtrauma’s. In het programma De reünie onthult ze aan haar oude klasgenoten: op jonge leeftijd was ze misbruikt door haar opa. Haar klasgenoten zijn geschokt. Jarenlang probeerde ze haar afschuwelijke traumatische herinneringen te vergeten. Tot op een dag haar zoontje thuiskwam met een doosje maden voor de kikkers die hij thuis hield. Dat gekronkel van die wormpjes maakte iets bij haar los. ‘Ik ging naar boven en stak mezelf overal met een schaar. Ik kon er niets aan doen. Het gebeurde gewoon.’

                  Lees verder op groene.nl >>

                  #220033
                  Mark
                  Moderator

                    ptssdebaas.nl

                    ‘PTSS de baas’ is een persoonlijk initiatief van Bianca Dekker.  Zij wil met deze website mensen die lijden aan PTSS meer informatie geven over wat het is, wat voor behandelingen er zijn en wat ze er zélf aan kunnen doen.

                    Doorgaans slaan behandelingen niet aan, of wordt de diagnose pas erg laat gesteld. Vaak hebben mensen dan al een lange lijdensweg achter de rug.
                    PTSS is een ziekte die niet alleen veel omvattend is, maar ook behoorlijke schade kan toebrengen in het persoonlijke leven van degene die hier aan lijden, maar ook hun omgeving. Mensen hebben vaak geen idee wat er met hun aan de hand is en hun wereld wordt steeds kleiner. Het zelfvertrouwen daalt tot een nulpunt.

                    Je bent afhankelijk van de kennis en kunde van je behandelaar. Kennis en ervaring ontbreekt echter bij vele hulpverleners. Hierdoor schiet de aangeboden hulp tekort of is verkeerd. PTSS openbaart zich op velerlei vlakken waardoor er vaak een verkeerde diagnose wordt gesteld en dito behandeling. Vaak is het meer een symptoombestrijding dan een daadwerkelijke behandeling. Succes wordt dikwijls niet behaalt omdat het trauma in de weg staat. Veelal wordt er gericht op stabiliseren door middel van gesprekken en medicatie.

                    Mensen kunnen uiteindelijk steeds minder goed functioneren en raken arbeidsongeschikt. Dit resulteert vaak ook in verlies van baan. Het zelfvertrouwen, wat al enorm is afgenomen, daalt tot een nulpunt. Thuis blijft het ook niet onopgemerkt. Door de constante overprikkeling krijgen veel mensen met PTSS ook relatieproblemen. Uiteindelijk kan deze ziekte zo invalideren, dat men werkelijk alles kwijt raakt; baan, relatie, gezin, huis.

                    Door praktische informatie te bundelen over wát PTSS is en wat er zoal aan gedaan kan worden, onstaat er meer inzicht en begrip. Je bent dan beter in staat om keuzes te maken die bij jou passen. Er is namelijk niet zoiets als “one-size-fits-all” en al zeker niet op het gebied van PTSS. Stop met onnodig lijden, krijg meer grip op je PTSS en wordt de leider over je eigen leven.

                    Op deze site kun je het gratis e-book “PTSS, Hoe zit dat nou…?” downloaden. Het is overzichtelijk, praktisch en makkelijk te lezen. Ook zeer geschikt om met je omgeving te delen, wel zo makkelijk, want hóe leg je uit wat je precies mankeert?

                     

                    #221382
                    Mark
                    Moderator

                      PTSS ZELFTEST

                      Soms maken mensen zeer ingrijpende gebeurtenissen mee, zoals in een levensbedreigende situatie terecht komen door een ramp, een ernstig ongeluk of een brand; bedreigd of aangevallen worden; aangerand of verkracht worden; zien dat iemand vermoord wordt, of dood is, of ernstig gewond is; of horen dat er iets afschuwelijks is gebeurd met iemand die u na aan het hart ligt.

                      De mogelijkheid ontstaat dat u deze traumatische gebeurtenis niet goed kan verwerken en PTSS ontwikkelt. Door middel van een zelftest PTSS kunt u zelf al een eerste inschatting maken of PTSS bij u van toepassing is.

                      Doe de test op psytrec.nl >>

                      #223909
                      Mark
                      Moderator

                        PTTS’ERS OVER HUN PANIEK, DE HUILBUIEN EN NACHTMERRIES: ‘IK WIL OOK GRAAG NORMAAL ZIJN’

                        De diagnose posttraumatisch stresssyndroom komt vaak als verrassing. PTSS’ers over hun paniek, huilbuien en nachtmerries. ‘Wij zijn niet gevaarlijk, we hebben te veel meegemaakt.’

                        John Hubbers (62) kreeg op zijn 46ste te horen dat hij complexe PTSS heeft door verwaarlozing en misbruik in zijn jeugd.

                        ‘Mijn tantes zeiden het altijd terloops tegen me. ‘Jij had het vroeger niet makkelijk’. Ik wist dat ik uit een slecht nest kwam. Maar wat er was gebeurd, hield mijn hoofd lang voor me verborgen.

                        Lees dit premium artikel op volkskrant.nl of als lid van LSG in het ledendeel.

                      10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 42)
                      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
                      gasten online: 35 ▪︎ leden online: 1
                      Chris
                      FORUM STATISTIEKEN
                      topics: 3.753, reacties: 21.084, leden: 2.773