Seksueel geweld (algemeen)

  • Dit onderwerp bevat 152 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 17/01/2023 om 23:00 door Luka.
10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 153)
  • Auteur
    Reacties
  • #219326
    Luka
    Moderator

      Aan intimidatie op straat van vrouwen en homo’s moet zo snel mogelijk een einde komen. Dat vinden PvdA’er Lodewijk Asscher en Madeleine van Toorenburg van het CDA, die daarover vandaag (10 maart 2018) een initiatiefwet indienen.

      De wet regelt dat seksuele intimidatie als overtreding wordt opgenomen in het wetboek van strafrecht en dat de politie boetes kan gaan uitdelen aan daders.

      ‘s Avonds niet de straat op
      “De vrijheid om onszelf te zijn is een groot goed en het verdedigen waard. Die vrijheid wordt aangetast door seksuele intimidatie en dat mogen we niet accepteren”, zegt Asscher.

      “Vrouwen bekennen ’s avonds toch liever niet de straat op te gaan. Of zich anders te kleden. Natuurlijk is er meer nodig, maar deze wet biedt meer mogelijkheden tot handhaving en legt de norm helder vast: seksuele intimidatie is niet normaal. Je wilt er zeker van zijn dat je veilig en ongestoord over straat kan lopen.”

      Boete: 8200 euro
      Als de wet wordt aangenomen, komt er een maximale boete van 8200 euro te staan op seksuele intimidatie.

      Volgens Van Toorenburg kan het ‘niet langer zo zijn dat onverlaten heersen over de straten, anderen serieus intimideren en daar gewoon mee weg kunnen komen’. “Laat maar duidelijk zijn wat niet getolereerd wordt”, zegt zij. “En dan hebben we het beslist niet over wat nagefluit, hoe hinderlijk soms ook. Nee, het gaat hier om lieden die anderen vrees aanjagen.”

      Bron: RTL Nieuws >>

      #219985
      Luka
      Moderator
      Topic starter

        ‘Dat schuldgevoel over die bijna-verkrachting is nooit meer weggegaan’
        Lust & Liefde

        ‘Alle mannen zijn beesten’, liet haar vader altijd merken. Maar Rosa, nu 50, toen 18, lapte dat aan haar laars.

        ‘In 1986 werkte ik na mijn eindexamen een jaar in een kindertehuis in Frankrijk. Op een avond, toen ik met een Nederlandse vriendin de stad in was geweest, misten we de bus. Voor ons stopte een oud gammel autootje met twee jongens die ons een lift aanboden. Mijn vriendin aarzelde, ik haalde haar over. Wat wilde ze nou, die 15 kilometer teruglopen? Er zat weinig anders op dan instappen. De jongens roken naar drank en zagen eruit of ze stoned waren, maar ze beloofden ons netjes naar huis te brengen, al moesten ze eerst even langs huis om iets op te halen. We stopten in een wijk waar ik niet eerder was geweest. Later dacht ik: waarom hebben we niet gewoon buiten op hen gewacht? Mijn vriendin was bang en ik zei haar dat ze zich aanstelde, maar boven in een kamer, deden die jongens de deur op slot. De oudste en dominantste kondigde meteen aan ons te zullen verkrachten. Mijn vriendin zei dat ze ongesteld was en wendde het acute gevaar af. De andere jongen hield zich afzijdig, maar bleef loyaal aan zijn vriend, ook nadat deze in slaap gedommeld was, en weigerde ons vrij te laten. Pas na een paar uur, toen ook hij in slaap gevallen was, vonden we in een laatje een sleutel van de deur en renden naar buiten, net zo lang tot we een bus zagen die we aanhielden en die ons meenam.

        Lees verder op volkskrant.nl >>

        #219989
        Luka
        Moderator
        Topic starter

          Hoe zorg je dat iedereen zich veilig voelt op werk?

          Sinds de #MeToo-discussie losbarstte staat het voorkomen van seksuele intimidatie bij veel bedrijven hoog op de agenda. Maar wat is goed beleid? „Zorg dat altijd duidelijk is wát er met een melding gebeurt.”

          3 STAPPEN – ZO GA JE INTIMIDATIE OP DE WERKVLOER TEGEN

          1. Breng in kaart welke risico’s werknemers lopen.

          Werken werknemers ook buiten kantooruren, werken ze regelmatig in het buitenland of hebben ze een flexcontract? Dat zijn allemaal omstandigheden die de kans op ongewenst gedrag verhogen. Breng die in kaart en bedenk hoe je ze kunt vermijden of inperken. In de schoonmaaksector werken medewerkers om die reden bijvoorbeeld steeds vaker alleen nog maar overdag.

          2. Zorg voor betrokkenheid van leidinggevenden.

          De vertrouwenspersoon of bedrijfsarts kan pleisters plakken, maar het zijn bovenal leidinggevenden die moeten zorgen voor een veilig sociaal klimaat. Dat is niet iets voor ‘erbij’, want als zij niet intrinsiek gemotiveerd zijn om ongewenst gedrag tegen te gaan, voelen werknemers dat aan. Cursussen voor leidinggevenden kunnen helpen om signalen te leren herkennen.

          3. Zet in je plan van aanpak hoe je met meldingen omgaat.

          Onderzoek vooraf hoe je met meldingen om wilt gaan en zorg dat die gespeend zijn van willekeur en rechtsongelijkheid. Hiermee voorkom je dat een melder met een zwakke positie het veld ruimt, en een invloedrijk persoon een vertrekregeling meekrijgt. Een goed begin is om zwart op wit te benoemen welke gedrag ongewenst is en welke sancties er volgen bij overtreding.

          Lees verder op nrc.nl >>

          #219990
          Luka
          Moderator
          Topic starter

            ‘De dader kon het niet weten’, zegt de rechter

            Rechters oordelen veel te mild als het gaat om seksuele intimidatie op het werk, betoogde een drietal advocaten onlangs. Klopt dat? Blijft grensoverschrijdend gedrag inderdaad onbestraft? Zes arbeidsrecht advocaten delen hun ervaring.

            Het eerste signaal kwam niet van een collega, maar van een patiënt. Zijn gedrag ontstond „geleidelijk aan”, laat ze de zorginstelling op 30 november 2008 weten. Haar vader is bij het gesprek aangeschoven, net als de leidinggevende van haar begeleider. Ze is lichamelijk gehandicapt en wordt begeleid in een Zeeuwse instelling. Over haar begeleider, dan 54 jaar oud en twaalf jaar in dienst, vertelt ze die dag dat hij haar al ruim een jaar betast. Hij knuffelde haar, raakte haar billen aan, merkte op dat ze een mooi kontje had in een nieuwe broek. Na een vakantie begroette hij haar met een zoen op de mond. Ze heeft al maanden onrustige dromen en wordt misselijk als hij in de dezelfde ruimte is. Ze is bang om hem te zien, negeert hem waar mogelijk, maar nu is het genoeg.

            Lees verder op nrc.nl >>

            #219991
            Luka
            Moderator
            Topic starter

              Loïs (21) wil verkrachting bespreekbaar maken: ‘Je bent niet alleen’

              “Ik voelde me vies, leeg en misbruikt.” Loïs Rijgersberg (21) durft inmiddels openlijk te spreken over haar ervaring met seksueel geweld. Dat is niet altijd zo geweest. Twee jaar geleden eindigde een afspraakje met een ‘vriend’ in een verkrachting.

              “Ik heb hem duidelijk gemaakt dat ik geen seks wilde, maar doordat hij psychische spelletjes speelde, kreeg ik het idee dat ik wel moest. Ik verlamde helemaal waardoor hij zijn gang kon gaan.”

              Als onderdeel van haar traumaverwerking organiseert ze vandaag een expositie rondom seksueel geweld. Ze verkoopt de schilderijen die ze in haar depressieve periode heeft gemaakt. De opbrengst gaat naar Centrum Seksueel Geweld (CSG) in Amsterdam om naamsbekendheid te creëren.

              Lees verder op NOS.nl >>

              #220239
              Luka
              Moderator
              Topic starter

                Creëert awareness over (seksuele) intimidatie tijdens concerten en festivals

                Ons verhaal
                (Seksuele) intimidatie terwijl je bij een band, artiest of DJ staat te dansen: teveel mensen maken dit nog dagelijks mee. Zelfs zo vaak dat een dergelijk incident vaak wordt weggewuifd want zoiets gebeurt nou eenmaal, toch?

                Tijd om deze instelling te veranderen, vinden wij! Concerten en festivals horen een veilige plek te zijn waar je, zonder risico op een billengrijper of een andere vorm van (seksuele) intimidatie, moet kunnen genieten van muziek.

                Dit is ons doel. NO THANKS! wil bewustzijn creëren over dit probleem en het gevoel van veiligheid in concertzalen en op festivalvelden vergroten. Deze veiligheid bereiken we alleen als meerdere partijen samenwerken. Duidelijke maatregelen vanuit podia en festivals, samenwerking tussen organisaties én het bewustzijn vergroten van het publiek. Jij hebt als omstander of slachtoffer een belangrijke stem die je kunt gebruiken om het probleem van (seksuele) intimidatie tegen te gaan.

                Meer informatie over saynothnks.nl >>

                #220366
                Mark
                Moderator

                  MEER MELDINGEN BIJ DE VERTROUWENSINSPECTEURS

                  In het schooljaar 2016-2017 hebben de vertrouwensinspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs in totaal 2074 meldingen ontvangen. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van het schooljaar ervoor. De meeste meldingen (1004) gingen over psychisch geweld, gevolgd door 554 meldingen over fysiek geweld. Dat blijkt uit de factsheet meldingen vertrouwensinspecteurs over het schooljaar 2016-2017 die vandaag (29 maart 2018) is gepubliceerd. Dit meldt de onderwijsinspectie.

                  […]

                  VERTROUWENSINSPECTEURS
                  Ouders, leerlingen, docenten, directies en besturen, maar ook vertrouwenspersonen kunnen de vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs raadplegen wanneer zich in of rond de school problemen voordoen op het gebied van seksuele intimidatie en seksueel misbruik, psychisch en fysiek geweld of discriminatie en radicalisering.

                  Meldingen hierover kunnen (en in geval van seksueel misbruik: moeten) worden voorgelegd aan de vertrouwensinspecteur. Deze zal luisteren, informeren en zo nodig adviseren. Als de vertrouwensinspecteur, al dan niet samen met het schoolbestuur concludeert dat er sprake is van een redelijk vermoeden van een zedenmisdrijf, dan is het schoolbestuur verplicht hiervan direct aangifte te doen bij de politie. De vertrouwensinspecteur ziet er op toe dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.

                  Lees het hele artikel op nationaleonderwijsgids.nl >>

                  Download de factsheet  ‘Meldingen vertrouwensinspecteurs’ >>

                  #220555
                  Mark
                  Moderator

                    Laat je nu horen!
                    Een onderzoek naar grensoverschrijdende seksuele ervaringen en gedragingen onder jongeren

                    Dit rapport bevat de uitkomsten van het door ZonMw gefinancierde onderzoek “Laat je nu horen: een onderzoek naar grensoverschrijdende seksuele ervaringen en gedragingen onder jongeren”. Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit Utrecht en de Rutgers Nisso Groep. Het doel van het onderzoek was het vergoten van inzicht in de diversiteit aan grensoverschrijdende seksuele ervaringen en gedragingen van jongeren, de risico- en beschermingsfactoren voor deze ervaringen en gedragingen en de potentiële consequenties ervan.

                    “Uiteindelijk lagen we dus samen in haar bed en begon zij plots m’n arm te strelen… zoiets had ik al verwacht en ik maakte een opmerking in de richting ‘Is het normaal in Amsterdam om zoiets te doen bij een jongen die je nog maar zo lang kent?’. Ze zei dat het inderdaad normaal was (ligt er natuurlijk aan wie je het vraagt) en ging niet kort daarna verder met m’n buik te strelen. Vervolgens besloot ik zelf dus niets te doen en algauw begreep zij ook de ‘subtiele’ hints dat ik daar geen behoefte aan had.” (Man, 20 jaar)

                    “Ik had een nog al opdringerig vriendje wat seks betreft. En ik was nog maar 14. Maar we lagen een beetje in bed te zoenen en hij probeerde maar me broek uit te trekken maar ik wilde dat niet. en ik was ook nog es ongesteld. Toen die naar de wc ging en terug kwam deed die een beetje vreemd en zei van ‘ja je houd niet van me hè’. dus ik van ‘dat slaat nergens op’. hij van ‘nou, waarom wil je dan geen seks’. en toen had ik het uiteindelijk maar gedaan met hem terwijl ik er eigenlijk niet klaar voor was, en ik had ook nog is me tampon in, wist ik veel dat je die er uit moest halen. en na 5 minuten vond ik het wel weer genoeg en had ik onwijze pijn.” (Vrouw, 19 jaar)

                    “Na een eindje gewandeld te hebben begon hij mij aan te raken. Ik schrok hiervan en zei dat hij dat niet moest doen. Hij werd boos en sloeg mij. Ik werd bang en durfde niks meer te zeggen. We liepen verder en hij deed alsof er niks was gebeurd. Toen begon hij mij te zoenen en op andere plekken aan te raken. Ik verstijfde van angst en durfde niks meer te zeggen omdat ik bang was dat hij weer ging slaan. Hij ging steeds verder waarna hij mij uiteindelijk op de grond gooide en mij dwong handelingen bij hem te verrichten. Hij schold mij uit en zei dat ik er met niemand over mocht praten. Vervolgens drong hij bij mij naar binnen waarna hij mij alleen achterliet.” (Vrouw, 22 jaar)

                    Lees het onderzoeksrapport op rutgers.nl >>

                    #220986
                    Mark
                    Moderator

                      Ouderenmishandeling

                      Lichamelijke mishandeling, psychische mishandeling, verwaarlozing, seksueel misbruik, financiële uitbuiting en schending van de rechten. Jaarlijks zijn minstens 1 op de 20 ouderen slachtoffer van mishandeling. Dit cijfer wordt echter gezien als het topje van de ijsberg. Lang niet alles is bekend, er wordt gezwegen over wat zich in de omgeving van veel ouderen afspeelt; er is veel verborgen leed. Ouderen melden zelf niet of nauwelijks grensoverschrijdend gedrag en mishandeling. Of kunnen dit simpelweg niet. Taboe en schaamte, loyaliteit, angst, ziekte, zwakte, kwetsbaarheid, sociaal isolement en het ontbreken van beleid rond (on)gewenste omgangsvormen zijn redenen.

                      De wilsonbekwame moeder van Sijtze en André werd op tweeënnegentigjarige leeftijd misbruikt in het verzorgingshuis waar ze woonde. Nu, een klein jaar na haar dood, doen ze hun verhaal.

                      #221039
                      Luka
                      Moderator
                      Topic starter
                      10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 153)
                      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
                      gasten online: 14 ▪︎ leden online: 0
                      No users are currently active
                      FORUM STATISTIEKEN
                      topics: 3.534, reacties: 19.584, leden: 2.405