Seksueel geweld en seksueel misbruik (algemeen)

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Informatieve websites & mediaberichten Seksueel geweld en seksueel misbruik (algemeen)

  • Dit onderwerp bevat 166 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 08/01/2024 om 22:27 door Luka.
10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 167)
  • Auteur
    Reacties
  • #219326
    Luka
    Moderator

      Aan intimidatie op straat van vrouwen en homo’s moet zo snel mogelijk een einde komen. Dat vinden PvdA’er Lodewijk Asscher en Madeleine van Toorenburg van het CDA, die daarover vandaag (10 maart 2018) een initiatiefwet indienen.

      De wet regelt dat seksuele intimidatie als overtreding wordt opgenomen in het wetboek van strafrecht en dat de politie boetes kan gaan uitdelen aan daders.

      ‘s Avonds niet de straat op
      “De vrijheid om onszelf te zijn is een groot goed en het verdedigen waard. Die vrijheid wordt aangetast door seksuele intimidatie en dat mogen we niet accepteren”, zegt Asscher.

      “Vrouwen bekennen ’s avonds toch liever niet de straat op te gaan. Of zich anders te kleden. Natuurlijk is er meer nodig, maar deze wet biedt meer mogelijkheden tot handhaving en legt de norm helder vast: seksuele intimidatie is niet normaal. Je wilt er zeker van zijn dat je veilig en ongestoord over straat kan lopen.”

      Boete: 8200 euro
      Als de wet wordt aangenomen, komt er een maximale boete van 8200 euro te staan op seksuele intimidatie.

      Volgens Van Toorenburg kan het ‘niet langer zo zijn dat onverlaten heersen over de straten, anderen serieus intimideren en daar gewoon mee weg kunnen komen’. “Laat maar duidelijk zijn wat niet getolereerd wordt”, zegt zij. “En dan hebben we het beslist niet over wat nagefluit, hoe hinderlijk soms ook. Nee, het gaat hier om lieden die anderen vrees aanjagen.”

      Bron: RTL Nieuws >>

      #216041
      LSG
      Beheer

        In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:

        Seksueel misbuik en seksueel geweld in het algemeen

        Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.

        #215574
        LSG
        Beheer

          Helen van seksueel misbruik

          helenvanseksueelmisbruik.nl

          Website van Ivonne Meeuwsen, zelf lotgenote en nu als coach/hulpverlener/schrijfster actief om mensen te helpen seksueel misbruik te verwerken. Op de website vind je veel nuttige informatie over seksueel misbruik en wat je kunt doen om hiervan te helen.

          In de rubriek ‘Boeken: informatie & hulpverlening’ vind je de beschrijving van haar boeken:

          #216100
          Mark
          Moderator

            Movisie

            Kennisdossier Seksueel Geweld van Movisie

            In het kennisdossier staan de onderwerpen seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag centraal. Je vindt hier artikelen die ontwikkelingen in beleid en praktijk duiden. Daarnaast vindt je er feiten en cijfers, nieuws, informatie over trainingen van Movisie, interventies en praktijkvoorbeelden.

            #216132
            Luka
            Moderator
            Topic starter

              Aanranding en verkrachting

              Hier vind je informatie over (hulp na) aanranding en verkrachting en de lichamelijke en psychologische gevolgen ervan.

              Lees verder op mindkorrelatie.nl.

              #216521
              Luka
              Moderator
              Topic starter

                Vraag door! Seksueel geweld in de partnerrelatie

                Seksueel geweld door de partner kan ernstige vormen aannemen. ‘Door het repetitieve karakter van seksueel geweld in intieme relaties, in combinatie met fysiek geweld, behoren vrouwen die seksueel geweld door de partner meemaken tot de meest ernstig beschadigde slachtoffers in onze samenleving’, schrijven Boucher et al. in hun artikel ‘Marital rape and relational trauma’¹. Gezien de ernst van het geweld en de gevolgen voor de slachtoffers is het dringend noodzakelijk dat zij adequate aandacht en hulp ontvangen.

                Lees verder op de site van Movisie.

                #216750
                Luka
                Moderator
                Topic starter

                  Tussenkomen is niet evident. Elke situatie is verschillend en u zal zelf (snel) moeten inschatten wat te doen. De belangrijkste stelregel is: probeer de ander te helpen zonder uzelf in gevaar te brengen. Bied hulp als iemand u in vertrouwen neemt of als u getuige bent van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

                  Enkele nuttige tips:

                  • Bied hulp aan het slachtoffer:
                  • Vraag of hij/zij ok is
                  • Vraag of je kan helpen door vrienden/familie te bellen
                  • Blijf bij het slachtoffer tot hij/zij zich weer veilig voelt
                  • Probeer de lastigvaller verbaal te stoppen: roep er andere omstanders bij.
                  • Bel de politie op het noodnummer 101 als de situatie erg onveilig is.
                  • Onthoud de kenmerken van de lastigvaller.
                  • Kom alleen fysiek tussenbeide als u voldoende sterk (of met meer personen) bent.
                  • Stel u beschikbaar als getuige.

                  Campagne ´Ik grijp in´ is een initiatief van de Staatssecretaris voor Gelijke Kansen, de Politie en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen in België. De campagne is afgelopen. Voor algemene informatie kun je nog wel terecht op Stop Geweld (België)

                  #216756
                  Luka
                  Moderator
                  Topic starter

                    Hoe seksuele intimidatie je hoofd binnendringt #Metoo

                    door Bregje Hofstede

                    Toen ik op klaarlichte dag onder mijn rok werd gegrepen, ervoer ik hoe hevig seksuele intimidatie je hoofd binnendringt. Angst slaat je gedachten lam, voorzichtigheid maakt je wereld kleiner. De seksuele intimidatie waarmee bijna alle vrouwen te maken krijgen, is daarom een groter probleem dan ze misschien lijkt.

                    Wanneer vrouwen klagen over seksuele intimidatie, heten ze al snel hysterisch. Goed, verkrachting, dat is erg, maar sissen, fluiten, lastigvallen: triviaal. En gewoon bekeken worden? Kom nou.

                    Maar een billenknijper knijpt óók pijnlijk in je geest.

                    Dat ervoer ik toen ik, inmiddels een jaar terug, op klaarlichte dag over straat liep en een onbekende man zich tegen me aan drukte en met zijn volle hand onder mijn rok greep. Ik schold hem de huid vol en weerde hem af.

                    Daarna wilde ik verder met mijn dag. Ik complimenteerde mezelf met mijn nuchtere reactie. Pas toen ik weer achter mijn bureau zat, kwam de weerslag. Ik voelde me niet alleen fysiek ontstellend kwetsbaar, maar wat me ook midscheeps raakte was hoe weerloos ik me voelde juist waar ik me altijd onaantastbaar had gewaand: in mijn geest. Ik kon niet nadenken. Het duurde een poos voor ik weer iets schreef.

                    Ongewenste seksuele aandacht dringt je bewustzijn binnen
                    En dat effect ervaar ik niet alleen bij aanranding. Ook als ik bijvoorbeeld in de trein zit te werken, en de man tegenover me staart me indringend aan en maakt, als ik terugkijk, een lik-beweging, krijg ik geen letter meer op papier.

                    Het is onmogelijk om zulke ongewenste seksuele aandacht van je af te laten glijden zonder dat ze je bewustzijn binnendringt. Bij ongewenste benadering merk ik hoe ik mijn bekkenbodem samentrek en mijn knieën op elkaar duw: een reactie die benadrukt hoe fysiek het gevoel van dreiging is waarop ik reageer, ook al raakt niemand me aan. Een man die sist kan me al rillingen bezorgen; indringend staren is werkelijk indringend.

                    En dat beperkt je vrijheid op heel veel manieren
                    Lastiggevallen worden – of: de situatie waarin je weet dat je, zodra je je als vrouw in de publieke ruimte begeeft, wellicht zult worden lastiggevallen – beperkt je vrijheid op verschillende manieren.

                    Een even ongewenste als voor de hand liggende strategie om zulke ongevraagde aandacht te vermijden, is proberen geen signalen uit te zenden. Niet te luid lachen, niet rennen, niet leunen, niet je benen strekken, niet je armen spreiden. Niemand aankijken! Nooit iets langwerpigs eten in het openbaar.

                    Niet te luid lachen, niet rennen, niet leunen, niet je benen strekken, niet je armen spreiden, nooit iets langwerpigs eten in het openbaar

                    Zo’n verstarrend zelfbewustzijn hindert het meisje of een vrouw, niet degene die haar lastigvalt. Dat is precies verkeerd om. Bovendien heeft het een belangrijke bijwerking: wie niet wil zenden, kan ook niet ontvangen. Er is veel minder communicatie mogelijk. Een schelp die zich dichtklemt als je hem aanraakt, kan niet eten.

                    Het is dus niet alleen onprettig om angst en afwijzing te voelen ten opzichte van de wereld. De grotere schade ligt in wat er, naast ongure types, allemaal nog méér wordt afgeschermd.

                    De maatregelen richten zich alleen op vrouwen
                    Wanneer ik vrouwen om me heen hoor discussiëren over de vraag of ze ’s avonds nog door het park durven, of alleen met de fiets op stap, voel ik weer de woede die ik voelde toen ik als meisje van elf op zelfverdedigingscursus werd gestuurd.

                    In een muf buurtzaaltje leerden twintig leeftijdsgenotes om in te slaan op stootkussens. We leerden altijd voor de ballen en de ogen te gaan en vooral heel hard te schreeuwen, want meer dan tijdwinst zouden de trucs die wie hier oppikten, niet opleveren tegen de fysieke overmacht van mannen. We leerden dat we als meisjes altijd onveilig waren op een manier die goeddeels buiten onze controle lag. We leerden voorzichtig te zijn en voorzorgsmaatregelen te nemen: nooit alleen fietsen, nooit ’s avonds, nooit buiten de bebouwde kom.

                    Van zoveel angst krimpt de wereld.

                    Terwijl mijn wereld naarmate ik opgroeide jarenlang groter was geworden (het huis, de tuin, de buurt, het dorp, het bos), voelde ik dat ik op een onzichtbare grens stuitte. Hoe meer mijn lichaam groeide, hoe meer de wereld om me heen leek te krimpen.

                    De voorzorgsmaatregelen die meisjes al op jonge leeftijd leren nemen, vormen zo een dwangbuis die onzichtbaar is, maar daarom niet minder echt. En beperking wordt aan de slachtoffers opgelegd, niet aan de daders. Waarom is dit ónze verantwoordelijkheid? Waarom worden jongens niet op cursus gestuurd om te leren over ongewenst gedrag?

                    Defensief denken bestaat niet
                    De voorzorgsmaatregelen van vrouwen tegen seksueel geweld zijn helaas terecht. 45 procent van de vrouwen heeft fysiek of seksueel geweld meegemaakt. 73 procent van de vrouwen is ooit seksueel geïntimideerd. 10 procent van de vrouwen is ooit verkracht.

                    Bron: Atria: ‘Geweld tegen vrouwen en cijfers’ (rapport niet meer te vinden)

                    Mannen zijn in meerderheid de dader.

                    Voor de gemiddelde vrouw is zoiets als in je kruis gegrepen worden geen dagelijkse ervaring, maar subtielere vormen van lastigvallen zijn dat wél. Het effect daarvan is geraffineerder, maar wel quasi-permanent. Het komt neer op een kleine verstarring, op verborgen remmingen, op iets wat je niet immobiliseert maar wat onder het oppervlak continu voor weerstand zorgt.

                    Dat is de reden dat zelfs zoiets als staren of fluiten géén oppervlakkig probleem is: zoiets grijpt diep in op je denken, op een even subtiele en onontkoombare manier. Het drukt je in het defensief en defensief denken bestáát niet. Dat heet dichtslaan.

                    Deze tekst is een aangepaste en sterk ingekorte versie van een essay dat eerder verscheen in het boek De herontdekking van het lichaam
                    Lees hier meer over het boek De herontdekking van het lichaam. (Uitgeverij Cossee, 2016).

                    Bron: de Correspondent >>.

                    #216921
                    Luka
                    Moderator
                    Topic starter

                      Seksuele gezondheid in Nederland 2017

                      De monitor Seksuele gezondheid in Nederland 2017 is representatief bevolkingsonderzoek onder ruim 17.000 respondenten. Het rapport biedt een schat aan informatie over de seksuele gezondheid van volwassenen tussen de 18 en 80 jaar in Nederland anno 2017: over seksueel gedrag, beleving en attituden, seksuele oriëntatie, anticonceptie en zwangerschap, soa en hiv, seksuele grensoverschrijding en seksueel geweld, seksuele problemen en bijzondere seksuele voorkeuren.

                      Lees het rapport op rutgers.nl >>

                      #216945
                      Luka
                      Moderator
                      Topic starter

                        Als je verkracht bent: ervaringsverhalen van vrouwen

                        Wat betekent het voor vrouwen om een verkrachting te hebben meegemaakt? In Nederland worden naar schatting jaarlijks ongeveer 41000 zedenmisdrijven gepleegd, waaronder verkrachting. Slechts 3 procent hiervan leidt tot aangifte. In dit artikel worden de ervaringen van verkrachte vrouwen belicht, hun eigen gedachten, gevoelens en (re)acties.

                        Zeer uitgebreide verzameling van reacties van vrouwen over o.a. gevoelens, gedachten, acties tijdens en na afloop van de verkrachting of aanranding, lichamelijke reacties etc.

                        Lees verder op de site van Mens en Samenleving >>

                      10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 167)
                      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
                      gasten online: 37 ▪︎ leden online: 0
                      No users are currently active
                      FORUM STATISTIEKEN
                      topics: 3.768, reacties: 21.162, leden: 2.814