Jaaroverzicht Lotgenoten Seksueel Geweld

Vol plannen zijn wij eind 2017 begonnen met LSG. Ons doel was een lotgenotenplatform voor vrouwen én mannen die slachtoffer zijn (geweest) van seksueel misbruik en seksueel geweld. Een veilige, online plek waar zij (h)erkenning, bemoediging en steun bij elkaar zouden kunnen vinden. Samen met jullie willen we elk jaar terugblikken op wat er dat jaar allemaal gebeurd is om dit doel te bereiken.

Met veel enthousiasme zijn wij in 2019 verder gegaan met de doorontwikkeling van LSG. Omdat wij nog meer lotgenoten willen bereiken, hebben wij verschillende activiteiten ontplooid.

Weekthema’s op de chat

In januari zijn we begonnen met weekthema’s op de chat omdat we merkten dat er onderwerpen zijn waar leden moeilijk over kunnen praten. Denk aan je schamen voor seksueel gedrag, lichamelijke klachten, de rol van moeders bij kindermisbruik, omgaan met je eigen kinderen en het doorbreken van innerlijke overtuigingen. De weekthema’s maakten deze onderwerpen bespreekbaar, wat de noodzaak aan weekthema’s overbodig maakte. Daarom zijn we er in december weer mee gestopt.

Uit de betaalde media

Steeds meer online media plaatsen artikelen achter een paywall. Helaas gebeurt dat ook met artikelen die voor lotgenoten belangrijk kunnen zijn. Daarom zijn wij in januari gestart met een overzicht van interessante artikelen uit de betaalde media. Denk aan artikelen waarin lotgenoten veel herkenning vinden en artikelen over nieuwe behandelingen, therapieën of medicijnen. Omdat wij deze artikelen niet zomaar mogen verspreiden, zijn ze alleen toegankelijk voor onze leden.

Ervaringsverhalen

Omdat wij het belangrijk vinden dat lotgenoten zich herkennen in wat zij op onze website lezen, hebben wij onze website in februari uitgebreid met ervaringsverhalen. Lotgenoten kunnen hun verhaal — al dan niet anoniem — insturen, waarna wij het op de website plaatsen. Alle bezoekers van de website kunnen op deze verhalen reageren. Behalve herkenning onder lotgenoten hopen we hiermee ook te bereiken dat niet-lotgenoten die onze website bezoeken zich meer bewust worden van de impact van seksueel misbruik op de levens van slachtoffers.

Enquête over de impact van seksueel misbruik

In maart hebben wij een anonieme enquête gehouden onder lotgenoten. Het doel van deze enquête was: meer inzicht krijgen in de impact van seksueel misbruik op de levens van slachtoffers. Wij hebben met name ook vragen gesteld over onderwerpen waar lotgenoten erg moeilijk over praten. Bijvoorbeeld de invloed die misbruik heeft op je seksuele ontwikkeling en seksuele voorkeuren. In totaal hebben 196 mensen de enquête helemaal ingevuld. Zij hebben ons veel waardevolle informatie verstrekt die wij gebruikt hebben om de informatie op onze website uit te breiden.

Campagne ‘Daarom praten ze er zo weinig over’

Om meer aandacht te krijgen voor seksueel misbruik van jongens en mannen hebben wij in juni op social media campagne gevoerd. Gedurende deze maand hebben wij de acht meest voorkomende redenen waarom mannen nauwelijks praten over seksueel misbruik benoemd. Deze campagne is nog steeds terug te lezen op onze website.

Overzicht offline lotgenotengroepen

Naast online lotgenotencontact bestaat onder lotgenoten ook behoefte aan offline lotgenotencontact. Wij organiseren dit echter niet. Wel zijn wij bekend met offline lotgenotengroepen. Om lotgenoten te helpen offline lotgenotengroepen te vinden, zijn wij in juli gestart met een overzicht van lotgenotengroepen en -bijeenkomsten van andere organisaties. Dit overzicht is gekoppeld aan onze agenda.

YouTube en promotiefimpje

Vanaf september hebben wij onze social media activiteiten uitgebreid naar YouTube. We hebben een eigen kanaal ingericht waarop we interessante filmpjes verzamelen. Verder zijn we begonnen met het plaatsen van reacties op relevante video’s van anderen en hebben we een promotiefilmpje voor ons kanaal ontwikkeld. Dit promotiefilmpje kun je ook bekijken op de homepagina van onze website en natuurlijk delen wij dit ook regelmatig op Facebook en Twitter.

Overige activiteiten

Naast al deze activiteiten zijn we blijven investeren in zoekmachine-optimalisatie en het leggen van contacten met andere organisaties. Verder hebben wij ons team uitgebreid met zes nieuwe leden en afscheid genomen van één teamlid. In totaal hebben wij nu:

 • twee beheerders van de website en het forum;
 • drie moderators op het forum;
 • zes gastvrouwen/heren op de chat;
 • vier promotiemedewerkers;
 • drie social media-redacteuren;
 • vier speurneuzen die het internet afspeuren naar interessante artikelen voor op het forum en berichten uit de media in het ledendeel van de website.

Graag willen wij met jullie delen wat het resultaat is van al deze inspanningen.

Aan het einde van 2019 zijn er
 • 631 leden;
 • waaronder 142 mannen en 489 vrouwen;
 • in de leeftijd van 15 tot 71 jaar;
 • waarvan 540 in meer of mindere mate actief hebben deelgenomen aan gesprekken op het forum en/of de chat.
Samen hebben zij in 2019
 • 42.376 keer ingelogd;
 • 817 topics op het forum geplaatst;
 • daar 6290 reacties op gegeven;
 • en 31002 keer deelgenomen aan gesprekken op de chat.
In totaal hadden we in 2019
 • 244.825 unieke bezoekers op de website en het forum;
 • die gemiddeld 7:43 minuten op de website bleven (exclusief de chat);
 • en waarvan 187.995 het forum bezochten.

De 5 meest bekeken pagina’s op de website
 1. homepage;
 2. seksueel misbruik van mannen en jongens;
 3. seksueel misbruik van vrouwen en meisjes;
 4. verhalen van lotgenoten;
 5. over chatten op LSG.
De 5 meest gelezen topics op het openbare forum
 1. seksueel misbruikt door een vrouw;
 2. incest;
 3. seksueel misbruikt door een kind;
 4. PTSS & CPTSS;
 5. lichamelijke klachten.

Al met al kijken wij heel tevreden terug op het tweede jaar LSG en gaan wij vol nieuwe plannen het derde jaar in!

Het team van LSG

In 2018 lag de focus vooral op het opbouwen van LSG. Een website, een forum en meerdere chatrooms waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten. 

Informatie op de website

In de loop van het jaar hebben wij de website uitgebreid met informatie over (de gevolgen van) seksueel misbruik en seksueel geweld. Omdat wij het belangrijk vinden dat bezoekers op de website herkenning vinden, hebben wij deze informatie gebaseerd op ervaringen van onze leden.

Veiligheid

Omdat wij een veilige online omgeving nastreven, hebben we huisregels opgesteld, een privacybeleid gemaakt en technische beveiligingsmaatregelen getroffen. Als team zien wij er op toe dat de huisregels ook nageleefd worden.

Vindbaarheid

Verder hebben wij veel tijd gestoken in zoekmachine-optimalisatie en het opbouwen van een netwerk, zodat lotgenoten LSG ook kunnen vinden.

Graag willen wij met jullie delen wat het resultaat is van deze inspanningen.

Aan het eind van 2018 zijn er
 • 220 leden die in meer of mindere mate actief hebben deelgenomen aan gesprekken op het forum en/of de chat;
 • waaronder 76 mannen en 144 vrouwen;
 • in de leeftijd van 16 tot 70 jaar.
Samen hebben zij
 • 17.833 keer ingelogd;
 • 857 topics op het forum geplaatst;
 • daar 3752 reacties op gegeven;
 • en 8395 keer deelgenomen aan gesprekken op de chat.
In totaal hadden we in 2018
 • 123.629 unieke bezoekers op de website en het forum;
 • die gemiddeld 8:27 minuten op de website bleven (exclusief de chat);
 • en waarvan 61.534 het forum bezochten.

De 5 meest bekeken pagina’s op de website
 1. homepage;
 2. over chatten op LSG;
 3. seksueel misbruik van mannen en jongens;
 4. seksueel misbruik van vrouwen en meisjes;
 5. word lid van Lotgenoten Seksueel Geweld.
De 5 meest gelezen topics op het openbare forum
 1. seksueel misbruikt door een vrouw;
 2. seksueel misbruikt door een kind;
 3. incest;
 4. PTSS & CPTSS;
 5. seksueel geweld en seksueel misbruik van jongens en mannen.

Al met al kijken wij heel tevreden terug op het eerste volledige jaar LSG. Niet alleen vanwege de ‘harde’ cijfers, maar vooral ook vanwege de open en eerlijke houding van onze leden. Geen onderwerp werd gemeden, leden hielpen elkaar over angst en schaamte heen. Daaruit maken wij op dat onze leden zich veilig voelen op LSG en daar zijn wij erg blij mee. Wij gaan dan ook met een heel goed gevoel het tweede jaar van LSG in.

Het team van LSG

Scroll Up