Seksueel misbruikt door een kind

 • Dit onderwerp bevat 6 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 08/08/2019 om 18:59 door Mark.
7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #216275
  LSG
  Beheer
  Topic starter

  In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:

  Seksueel misbruikt door een kind

  Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.

  Seksueel misbruik door een kind komt ook voor binnen de eigen familie. We spreken dan over incest. Voor meer informatie over incest, klik hier >>

   

  #215310
  Luka
  Moderator

  Hoe ik als kind seksueel werd misbruikt door een ander kind


  !!!Triggers!!!

  Als kind misbruikt worden door een ander kind. Veel mensen denken ten onrechte dat dat onder de noemer ‘doktertje spelen’ valt en zien het daarom als iets wat hoort bij de normale ontwikkeling van kinderen en niet als misbruik. Toch is dat niet altijd het geval. Het komt wel degelijk voor dat een kind een vriendje, vriendinnetje, broertje of zusje seksueel misbruikt. Soms gaat het daarbij om leeftijdsgenootjes, soms om een kind dat een paar jaar ouder is. Ondanks dat je misschien kunt zeggen dat de dader in zo’n geval niet verantwoordelijk kan worden gehouden omdat hij/zij zelf nog maar een kind is, kunnen de gevolgen voor slachtoffers heel ernstig zijn.

  Lees het artikel op vice.com >>

  #218789
  Luka
  Moderator

  Elke dag vijf klachten tegen minderjarigen voor zedenfeiten

  Elke dag krijgt justitie vijf klachten voor aanranding of verkrachting gepleegd door een minderjarige. Jaarlijks zijn dat iets minder dan 1.800 jongeren, van wie twee derde nog geen 16 is. “We stappen veel sneller naar justitie bij grensoverschrijdend gedrag”, zeggen experts.

  Gemiddeld behandelen de jeugdparketten 1.777 zedendossiers waarin de vermoedelijke pleger jonger dan 18 is. De grootste groep is zelfs jonger dan 16 jaar. “Ontstellend”, vindt Barbara Pas, Kamerlid voor Vlaams Belang, die de cijfers opvroeg.

  Lopen er werkelijk duizenden serieverkrachters in wording rond in België? Experts denken van niet. “We mogen niet vergeten dat het hier over klachten gaat”, zegt professor Jeugdcriminologie Jenneke Christiaens (VUB). “Het zou alvast goed kunnen dat een deel van deze jongeren onschuldig blijkt te zijn. Dat vertekent de cijfers.” Justitie geeft toe dat de leeftijden soms verkeerd geregistreerd zijn. Dat kan de 20 à 30 kinderen onder de 6 die jaarlijks opduiken in de statistieken verklaren.

  Lees verder op hln.be >>

  #218989
  Luka
  Moderator

  ‘Mijn dochter (5) werd op school misbruikt
  DOOR EEN JONGEN UIT GROEP ACHT’

  Het aantal meldingen van seksueel misbruik en seksuele intimidatie op scholen neemt toe. Moeder Heleen * kan daar – helaas – over meepraten. Haar vijfjarige dochter werd op de basisschool seksueel misbruikt door een leerling uit groep acht.

  Tijdens een druilerige herfstvakantie, nu vier jaar geleden, kwam het seksueel misbruik van de toen 5-jarige dochter van Heleen aan het licht. “Mijn dochter kwam met een voorovergebogen gezichtje naar mij toe. Ze was heel stil en durfde mij niet aan te kijken. Zachtjes fluisterde ze: ‘Mam, ik heb pijn aan mijn plassertje.’

  In eerste instantie zocht ik niets achter haar onthulling. Wellicht had ze iets te ruw afgeveegd of was het geïrriteerd. Pas op het moment dat ik haar ontblote onderlichaam zag, sloeg de schrik mij om het hart. Dit had ze niet zelf veroorzaakt, dit was haar aangedaan. Mijn dochter was misbruikt.”

  Lees verder op de site van Vrouw.nl >>

  #232990
  Mark
  Moderator

  Factsheet ‘ SEKSUEEL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG TUSSEN JONGEREN’ *

  Veel seksuele grensoverschrijdingen bij jongeren vinden plaats door leeftijdsgenoten. Jongeren zijn volop in ontwikkeling; daar hoort experimenteergedrag bij. En soms gaan ze over hun eigen grenzen of die van een ander. Jongeren zijn zich soms onvol- doende bewust van de grenzen van zichzelf en van een ander, ze weten niet hoe ze dit bij een ander moeten herkennen of ze vinden het moeilijk om hardop uit te spreken wat ze wel of niet prettig vinden. Ook groepsdruk kan hierbij een rol spelen; en/of er kan sprake zijn van de invloed van alcohol of andere drugs. (Profes- sionele) opvoeders hebben dan ook de taak jongeren hierin te begeleiden, en jongeren bewust te maken van wensen en grenzen op seksueel gebied. Wanneer het gaat om seks met een minder- jarige dan geldt het strafrecht (zie onder).

  • Meisjes lopen over het algemeen meer risico dan jongens op seksueel grensoverschrijdend gedrag.
  • Lesbische, homoseksuele, biseksuele of transgenderjongeren.
  • Laagopgeleide jongeren.
  • Jongeren met een beperking (fysiek of verstandelijk, ook een lichte verstandelijke beperking).
  • Jongeren die in een instelling voor jeugdzorg verblijven.
  • Jongeren met negatieve jeugdervaringen met zowel fysieke mishandeling, emotionele verwaarlozing als seksueel misbruik.

  Lees verder op huiselijkgeweld.nl >>

  * Deze factsheet is ontwikkeld door Movisie i.s.m. diverse ketenpartners in de strijd tegen seksueel geweld.

  #243088
  Mark
  Moderator

  ‘Jij, mijn beste vriend, ging over al mijn grenzen heen’

  In deze rubriek schrijven lezers een brief aan iemand die een belangrijke rol in hun leven heeft gespeeld, positief of negatief. Dit keer Maya (22). Ze schrijft een brief aan haar voormalige buurjongen en beste vriend, die haar seksueel misbruikte.

  Theo,

  We raakten bevriend toen ik een jaar of 13 was. Op school werd ik erg gepest en thuis had ik het ook niet leuk. De band met mijn moeder en stiefvader was slecht. Bij jou thuis vond ik het wel fijn. Je moeder was lief, ik was vaak bij jullie. Jij en ik werden steeds closer en ik had het gevoel dat ik met alles bij je terechtkon. Zelf was je ook veel gepest, dat bond ons.

  Maar na een paar jaar ging het de verkeerde kant op. Op een dag – ik was 15, jij 16 – zei je ineens tegen me dat je me mooi vond. Eerst voelde ik me gevleid, maar toen je vervolgens aan me vroeg of ik met je naar bed wilde, was ik verbijsterd. Ik voelde me niet tot je aangetrokken. Waarom vroeg je dat? Het verwarde me. Ik ben naar huis gegaan en we zijn er allebei niet meer op teruggekomen. We gingen door alsof er niets was gebeurd.

  ‘Ik zei dat ik niet wilde, jij drong aan omdat ik het ‘had beloofd”

  Als ik bij jou thuis was, was een van jouw beste vrienden er ook vaak bij. Steeds vaker begonnen jullie te praten over seks. Dat vond ik heel ongemakkelijk. Ook begonnen jullie elkaar op te stoken, me aan te raken. Een hand op mijn been, steeds iets verder. En steeds vaker vroegen jullie of ik met jullie naar bed wilde. Ik was jong, kwetsbaar, durfde niet heel hard te zeggen dat ik het niet wilde. Ik wees jullie voorzichtig af. Ik zei dat ik het raar zou vinden, dat ik nog maagd was, maar daardoor lieten jullie je niet ontmoedigen. Jullie probeerden me ervan te overtuigen dat ik geen reden had om nee te zeggen. Het intimideerde me, maar ik wilde de vriendschap niet opgeven. Jij was mijn toevlucht van thuis en school.

  Maandenlang vroegen jullie elke dag aan me waarom ik zo moeilijk deed. Stiekem voelde ik me ook wel een beetje gevleid, denk ik. Door alle dingen die jullie zeiden begon ik erg te twijfelen aan mezelf. Het was verwarrend. Op een gegeven moment ging ik akkoord. Omdat ik zelf heel slecht in mijn vel zat, ging ik dingen doen die slecht voor me waren. Om mezelf pijn te doen. Ik zei nog tegen jullie dat ik veel alcohol zou drinken omdat het me anders niet zou gaan lukken. Eenmaal in de slaapkamer met jullie twee besefte ik dat ik het echt niet wilde en durfde. Maar jullie drongen zo aan, dat er toch iets is gebeurd. Jullie hebben me die keer aangerand. Ik zei dat ik niet wilde, jij drong aan omdat ik het ‘had beloofd’. Ik had weg kunnen lopen, maar ik voelde me verplicht om te blijven.

  ‘Je gaf mij het gevoel dat alles mijn keuze was geweest omdat ik een slet was. Ik geloofde het’

  Na die aanranding was het hek van de dam. Het moment waarop je mij voor het eerst verkrachtte, staat me nog helder voor de geest. De vorige keer was ik toch ook akkoord gegaan, waarom nu dan niet? Terwijl ik me fysiek tegen je verzette, deed je het toch. Jij, mijn beste vriend, ging over al mijn grenzen heen. Ik maakte mezelf wijs dat je niet wist wat je deed, probeerde te doen alsof het niet was gebeur. Ik bleef met je omgaan en je bleef me misbruiken, vaak met die vriend erbij.

  In het begin deden jullie nog heel lief tegen me. Maar dat ebde weg toen ik – omdat ik door jullie toedoen helemaal ontspoorde – naar andere jongens toetrok. In die periode had je alleen maar kritiek op me. Je gaf mij het gevoel dat alles mijn keuze was geweest, omdat ik een slet was. Ik geloofde het. Ik voelde me heel slecht en vies toen, was heel onzeker. En jij maakte het er niet beter op.

  Je verspreidde een roddel over me waardoor het complete dorp me begon te pesten. Het voelde alsof de hele wereld tegen me was. Ik dronk veel om mijn gevoelens te verdoven. Je maakte spullen van mij kapot of kwijt. Alles ontkende je. Maar die keer dat je geld van me had gestolen, had ik bewijs. Toen pas zag ik hoe goed je kon liegen. Toen pas drong tot me door dat je al die keren dat je zo lief en oprecht leek, gewoon tegen me had gelogen. Dat was het moment dat ik het contact met je verbrak. Sindsdien heb ik je niet meer gesproken.

  ‘Pas jaren later durfde ik te erkennen dat jij me misbruikt had en dat je me bewust had gemanipuleerd’

  Lang was ik boos, verdrietig en gefrustreerd. Nu gaat het beter met me, ik heb geleerd wat mijn grenzen zijn en die aan te geven. Wat jij toen dacht en hoe je er nu over denkt, zal ik nooit weten. Als ik het je zou vragen, zou ik je antwoord toch niet serieus kunnen nemen. Ik weet hoe goed je kan liegen. Nog lang heb ik met gevoelens gezeten dat ik alles aan mezelf te danken had. Ik schaamde me lang voor wat er was gebeurd en praatte er niet over.

  Het was zo raar gelopen dat ik twijfelde of het wel echt misbruik was. Ik probeer op internet vergelijkbare verhalen te vinden, maar die lijken er niet te zijn. Vaak worden mensen misbruikt door iemand die veel ouder is, wij waren allemaal minderjarig. En ik had toch weg kunnen lopen? Ik maakte mezelf wijs dat je het onbewust deed, dat het niet je bedoeling was. Pas jaren later durfde ik te erkennen dat jij me misbruikt had en dat je me bewust had gemanipuleerd. Jij was degene die fout zat, jullie hebben misbruik van me gemaakt. Ik wil dat je weet dat ik dat weet.

  Maya

  Briefgeheim is een wekelijkse rubriek van RTL Nieuws Weekend. Hier schrijven lezers (anoniem) een open brief aan iemand die van grote betekenis is geweest in hun leven, positief of negatief. Wil je ook samen met een van onze redacteuren een brief schrijven? Mail ons dan op weekendmagazine@rtl.nl.

  *De namen Maya en Theo zijn op verzoek van de briefschrijfster gefingeerd. Haar echte naam is bekend op de redactie.

  Bron: rtlnieuws.nl

  #243393
  Mark
  Moderator

  Seksueel geweld tegen kinderen wordt vaak gepleegd door leeftijdsgenoten

  Van de plegers van seksueel geweld tegen kinderen is 46% een leeftijdsgenoot. Gezien de belangrijke rol van het onderwijs in de seksuele en relationele ontwikkeling van jongeren, komt de Nationaal Rapporteur met een factsheet voor docenten. De Nationaal Rapporteur wil hiermee bewustwording creëren en docenten handvatten bieden over hoe te handelen bij vermoedens van seksueel geweld. De komende maanden gaat de Nationaal Rapporteur in gesprek met docenten over deze problematiek.

  Lees verder op nationaalrapporteur.nl >>

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 11 ▪︎ leden online: 0
No users are currently active
FORUM STATISTIEKEN
topics: 3.249, berichten: 17.538, leden: 2.083