Bijeenkomsten

en lotgenotengroepen

Behalve online lotgenotencontact op LSG kun je natuurlijk ook deelnemen aan activiteiten voor lotgenoten van andere organisaties.

Om je te helpen een keuze te maken, hebben wij een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet.

Praatgroepen, lotgenotendagen & informatie bijeenkomsten

Offline en online lotgenotencontact kunnen elkaar heel goed aanvullen en zelfs versterken. Maar vind maar eens een offline lotgenotengroep of -activiteit bij jou in de buurt. Dat is vaak zoeken naar een speld in een hooiberg en dan moet je nog maar afwachten of het je biedt wat je zoekt. Wij hopen dat het vinden van een lotgenotengroep of -bijeenkomst door ons overzicht wat makkelijker wordt.

Let op! In verband met corona kan het zijn dat activiteiten niet doorgaan of online plaatsvinden. Kijk op de website van de betreffende organisatie voor meer info.

Lotgenotenactiviteiten in Nederland

Expertise Centrum Traumaseksualiteit

Therapeuten die opgeleid zijn door het Expertise Centrum Traumaseksuologie organiseren regelmatig informatiebijeenkomsten en verwerkings- en praatgroepen, zowel voor mannen als vrouwen. Verwerkings- en praatgroepen zijn alleen voor lotgenoten, maar informatiebijeenkomsten zijn ook voor partners, ouders, vrienden en andere belangstellenden.

Meer informatie over Expertise Centrum Traumaseksuologie vind je op www.excetra.nl.

Samen helen van seksueel misbruik

‘Samen helen’ praatgroepen zijn ontwikkeld door Ivonne Meeuwsen, schrijfster van het boek ‘Samen helen van seksueel misbruik’. Begeleiders van ‘Samen helen’ groepen zijn ook door haar opgeleid. In ‘Samen helen’ groepen ondersteun je elkaar bij het helen door met elkaar de thema’s uit het boek te bespreken. Als voorbereiding hierop krijg je vooraf een leesopdracht. Behalve groepen voor lotgenoten, zijn er ook enkele ‘Samen helen’ groepen voor partners.

Meer informatie over ‘Samen helen’ vind je op www.helenvanseksueelmisbruik.nl.

Talking Circles

In een Talking Circle ben je omringd met lotgenoten die je steunen. Je mag vertellen als je de talking stick in je handen hebt terwijl anderen naar je luisteren. Er is professionele begeleiding aanwezig om het proces in goede banen te leiden. Talking Circles zijn geen therapiesessies maar praatgroepen waarin ervaringen gedeeld worden.

Meer informatie over Talking Circles vind je op www.talkingcircles.nu.

Stichting 'Voor Ons'

Stichting ‘Voor Ons’ organiseert meerdere keren per jaar een lotgenotendag. Op deze dag zijn niet alleen slachtoffers van seksueel misbruik of seksueel geweld welkom, maar ook familieleden, vrienden, hulpverleners en andere betrokkenen. Het doel van deze dag is om elkaar te versterken en te ondersteunen.

Meer informatie over Stichting ‘Voor Ons’ vind je op www.stichtingvoorons.org.

Blauwe Maan

Bij Blauwe Maan kun je deelnemen aan lotgenotengroepen waarin je herkenning en steun vindt door ervaringen met elkaar te delen. Er wordt gewerkt aan de hand van opdrachten en oefeningen. Daarnaast is er ruimte voor eigen inbreng. Behalve groepen voor meiden, vrouwen en mannen, heeft Blauwe Maan ook gemengde groepen voor mannen en vrouwen samen en groepen voor ouders en partners.

Meer informatie over Blauwe Maan vind je op www.blauwemaan.nl.

Slachtofferhulp Nederland

Lotgenotengroepen van Slachtofferhulp zijn geen therapiesessies maar praatgroepen waarin je herkenning en steun vindt door ervaringen met elkaar te delen. Er zijn groepen voor slachtoffers van recent misbruik en groepen voor slachtoffers van misbruik in het verleden. Daarnaast heeft Slachtofferhulp Nederland ook lotgenotengroepen voor ouders van misbruikt kinderen.

Meer informatie over Slachtofferhulp Nederland vind je op www.slachtofferhulp.nl.

Lotgenotenactiviteiten in België

Punt vzw

Punt vzw organiseert workshops, evenementen en praatgroepen voor slachtoffers van seksueel geweld. Praatgroepen van Punt vzw bieden de mogelijkheid om in te gaan op je eigen verhaal en wat jou nu nog moeilijk valt. De groepen worden begeleid door een therapeut en een ervaringsdeskundige. Naast lotgenotengroepen voor slachtoffers heeft Punt vzw ook lotgenotengroepen voor familie en vrienden.

Meer informatie over de activiteiten van Punt vzw vind je op puntvzw.be.

Anaktisi

Anaktisi organiseert praatgroepen voor vrouwen en mannen die slachtoffer zijn van eenmalig of herhaaldelijk seksueel geweld, als kind of volwassene, binnen of buiten het gezin. Deelnemers vinden (h)erkenning en steun bij elkaar en helpen elkaar zo op hun persoonlijke weg naar herstel.

Meer informatie over Anaktisi vind je op www.anaktisivzw.be.

Vereniging UilenSpiegel

UilenSpiegel is een vereniging voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en/of levensmoeilijkheden. UilenSpiegel organiseert activiteiten waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen, waaronder een lotgenotengroep voor slachtoffers van seksueel misbruik.

Meer informatie over UilenSpiegel vind je op www.uilenspiegel.net.

Echo Lotgenotenwerking

Echo is een initiatief van het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling. Elke dinsdag en woensdagavond organiseert Echo lotgenotenbijeenkomsten voor overlevers van psychisch, fysiek en/of seksueel geweld waar zij hun verhaal kunnen delen en (h)erkenning bij elkaar kunnen vinden.

Meer informatie over Echo vind je op echo-lotgenotenwerking.be.