Loverboys & seksuele uitbuiting van meisjes en vrouwen

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Informatieve websites & mediaberichten Loverboys & seksuele uitbuiting van meisjes en vrouwen

  • Dit onderwerp bevat 68 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 28/12/2022 om 21:47 door Luka.
10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 69)
  • Auteur
    Reacties
  • #216064
    LSG
    Beheer
    Topic starter

      In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:

      Loverboys & seksuele uitbuiting van meisjes en vrouwen

      Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.

      #215532
      Luka
      Moderator

        Vraag het de politie

        vraaghetdepolitie.nl

        Dwang & Seks
        Wat doe je als de hele school jouw naaktfoto rondstuurt? Hoe herken je een loverboy? Hoe praat je met je ouders als ze vinden dat je moet trouwen? Wat doe je tegen online en offline chantage? Vind hier de antwoorden.

        Thema’s

        • Misbruik
        • Dwang huwelijk
        • Loverboys & Lovergirls
        • Chantage
        • Naaktfoto’s & filmpjes
        • Handige links
        #216171
        Luka
        Moderator

          Slachtofferhulp

          slachtofferhulp.nl/gebeurtenissen/seksueel-misbruik-geweld/loverboys

          Ben je slachtoffer van een loverboy? Voel je jezelf geen slachtoffer, maar weet je toch dat het niet klopt? Wat er met jou gebeurt roept waarschijnlijk veel verschillende gevoelens bij je op. Je kunt bang zijn of boos, je kunt last hebben van gevoelens van schaamte of je zelfs schuldig voelen. Uit ervaring weten wij dat dit heel normale en begrijpelijke reacties zijn. Het is goed om te weten dat je niet de enige bent en dat het strafbaar is wat hij met jou doet. Kies voor je eigen veiligheid en probeer voor jezelf op te komen.

           

          Je vindt hier veel informatie, tips, advies en (links naar) hulp en ondersteuning.

          #216173
          Luka
          Moderator

            Slachtoffer loverboy: ik moest seks hebben met zijn vrienden

            ‘Aan het begin was hij heel lief, maar later ging hij dingen aan mij vragen die ik eigenlijk niet wilde doen.’ – Slachtoffer loverboy

            Ze was 12 toen ze de jongen ontmoette die haar vriend én pooier zou worden. Tot haar 18e was ze in handen van deze loverboy. Nu is ze 19 en vertelt ze, anoniem, haar verhaal om andere meisjes te waarschuwen.

            Haar loverboy was “gewoon een Hollandse jongen”, vertelt ze in een documentaire die is gemaakt door haar en andere slachtoffers. De voorlichtingsfilm wordt de komende tijd op scholen vertoond. “Hij was eigenlijk heel normaal.”

            Naar schatting worden jaarlijks rond de 1320 meisjes seksueel uitgebuit, meldt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel vandaag in een rapport over mensenhandel. Het is bijna een kwart van het totaal aantal gevallen van mensenhandel in Nederland.

            Naar schatting worden jaarlijks rond de 1320 meisjes seksueel uitgebuit, meldt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel vandaag in een rapport over mensenhandel. Het is bijna een kwart van het totaal aantal gevallen van mensenhandel in Nederland.

            Rapporteur Corinne Dettmeijer maakt zich vooral zorgen dat maar een op de tien in beeld is bij hulpinstanties. “Dat betekent dat 90 procent van de meisjes niet de hulp krijgt die ze nodig hebben.”

            Luisterend oor
            Het anonieme slachtoffer zocht juist hulp bij haar loverboy. Ze kon met hem praten over de situatie thuis, waar vaak ruzie was. “Hij was mijn luisterend oor. Door dat praten ben ik hem gaan vertrouwen”, zegt ze tegen de NOS.

            De jongen vertelde dat hij schulden had bij een vriend en dat die het geld wel wilde kwijtschelden als zij seks met hem had. “Ik dacht eerst: ‘doe normaal’. Maar die vriend sloeg hem in elkaar. Ik gaf om mijn vriendje en omdat het maar één keer zou zijn, wilde ik dat wel voor hem doen.”

            Daarmee begon het misbruik. “De drempel was veel lager geworden. Hij zei: ‘je hebt het al een keer gedaan, dan kan het ook nog wel een keer’.” Ze moest seks hebben met zijn vrienden en later met mannen die hij helemaal niet kende.

            Ze wist vanaf het begin dat er iets niet pluis was, maar kon lange tijd niets doen. “Hij sloeg me en bedreigde me.” Zo had hij een foto gemaakt van haar zus, die hij wat zou aandoen als ze bij hem wegging.

            Minder meldingen
            Corinne Dettmeijer zegt dat het aantal meldingen van mensenhandel steeds verder terugloopt. Dat ligt volgens Dettmeijer deels aan de politie, waar te weinig aandacht is voor mensenhandel. Maar de slachtoffers doen ook geen aangifte.

            Dettmeijer: “Meisjes zullen zich niet vaak zelf melden, omdat ze heel bang zijn of geïndoctrineerd. Misschien denken ze wel dat ze verliefd zijn op zo’n jongen.”

            Hulp
            Pas toen het anonieme slachtoffer 18 werd, besloot ze actie te ondernemen. “Hij wilde me meenemen naar het buitenland. Als ik toen niet zou stoppen, dan was het nooit gestopt.” Ze meldde zich bij een opvanghuis, waar ze werd geholpen.

            Nu gaat het redelijk goed met haar. “Ik ben nog niet waar ik zijn wil, maar het gaat stukken beter.”

            Bron: NOS.nl >>

            #216513
            Mark
            Moderator

              Documentaire Loverboys

              Zes cliënten van Fier –  slachtoffers van loverboys en (seksueel) geweld – en vijf bekende Nederlanders gaan samen de strijd aan tegen mensenhandel. In de documentaire ‘Vertel het me alsjeblieft’, gemaakt door de cliënten van Fier, delen ze hun verhaal over hoe ze in handen vielen van een loverboy en interviewen ze bekende Nederlanders over de werkwijze van mensenhandelaren. De documentaire is onderdeel van ons voorlichtingsaanbod voor scholen, sportverenigingen en hulpverleningsinstanties.

              Lees verder op fier.nl >>

               

              #216553
              Mark
              Moderator

                watchnederland.nl

                WATCH Nederland wil de vraag naar seks met kinderen stoppen en de personen die minderjarigen seksueel uitbuiten en misbruiken ontmoedigen en frustreren. Dat doen zij onder andere met het uitpluizen van verdachte seksadvertenties, het inzetten van privédetectives op locatie, online lokprofielen, interventies en publiciteitscampagnes. Ze onderscheppen potentiële klanten en schrikken hen af met persoonlijke waarschuwingen.

                Bij WATCH Nederland kunnen ouders, verzorgers, familie, vrienden, kennissen en ieder ander die vermoedt dat een minderjarige slachtoffer is van een loverboy, hun signalen delen.

                Meer over WATCH Nederland vind je hier >>

                #216949
                Luka
                Moderator

                  Xandra* belandde op haar 15de in de prostitutie: MIJN OUDERS WISTEN NERGENS VAN

                  Justitie maakt zich grote zorgen over meisjes die steeds jonger de prostitutie ingaan. Kinderen van 13 jaar zijn allang geen uitzondering meer, schrijft De Telegraaf vandaag op de voorpagina. Ook Xandra* (26) werkte als 15-jarige – gedwongen – in de prostitutie. “Mijn ouders hadden niks door.”

                  “Ik kom uit een stabiel en warm gezin”, vertelt Xandra*, die dit verhaal vanwege privacyredenen niet onder haar eigen naam wil vertellen. “Mijn ouders zijn niet gescheiden en ik kreeg alles wat mijn hartje begeerde. Ik had geen aandacht te kort. Het zijn niet altijd de kwetsbare meiden uit gebroken gezinnen die slachtoffer worden. Mijn enige kwetsbaarheid was dat ik in de pubertijd zat.

                  Lees verder op de site van Vrouw >>

                  #219531
                  Luka
                  Moderator

                    ‘Mannen met wie ik seks moest hebben stonden voor school op me te wachten’

                    Roos (niet haar echte naam) was elf toen ze in een netwerk van loverboys belandde. Ze kwam met een jongen in aanraking op een chatsite en werd na een jaar gedwongen om naaktfoto’s van zichzelf te sturen.

                    Vanaf daar ging het bergafwaarts. Op haar vijftiende werd ze van school opgehaald door oudere mannen die ze niet kende en waar ze tientallen keren seks mee moest hebben.

                    Loverboys en uitbuiting zijn regelmatig in het nieuws, de impact op de slachtoffers is enorm. Roos vertelt nu haar verhaal aan NOS Mashup om andere meisjes te helpen.

                    Slachtoffers van seksuele uitbuiting worden steeds jonger. Van de 103 cliënten die hulporganisatie Fier vorig jaar opving, was 73 procent minderjarig. “We zien dat de leeftijd waarop de meisjes bij ons terecht komen, verschuift”, zegt de organisatie. “Eerst waren het vooral meisjes rond de veertien, nu zien we al vaak elfjarigen bij ons binnenkomen.”

                    Social media hebben daar volgens de organisatie een grote rol in. “Meisjes worden vaak op Instagram of op chatsites benaderd door mannen die ze niet kennen”, zegt Fadoua Mouman, teamleider bij Fier. “Eerst sturen ze dan vaak lieve berichtjes, waarna meisjes al snel worden verleid om (naakt)foto’s te sturen. En vanaf daar gaat het vaak mis.”

                    Aan het eind moest ik zelfs op de webcam seks met mezelf hebben.

                    Roos

                    Als Roos (18) terugdenkt aan hoe ze als elfjarige was, ziet ze een heel eenzaam meisje met veel problemen thuis. “Het voelde heel fijn om online met iemand die ik niet kende over die problemen te praten.” Maar al snel werd alle informatie die ze had gedeeld, tegen haar gebruikt. “Hij zei eerst dat ik seksueel getinte berichtjes moest sturen, anders zou hij alle lelijke dingen die ik over mijn ouders had gezegd doorvertellen”, zegt Roos. “Op een gegeven moment deed ik dat maar gewoon, maar het was nooit genoeg. Later moest ik foto’s en video’s sturen waarop ik seksuele handelingen verrichtte en aan het eind moest ik zelfs op de webcam seks met mezelf hebben.”

                    De webcamshows die Roos moest opvoeren waren allang niet meer alleen voor die ene man waar ze al die tijd mee heeft gepraat. “Op een gegeven moment waren het ook vrienden en kennissen van hem”, zegt ze. “Ik wist zelf ook niet meer met wie ik te maken had.”

                    Roos durfde uit schaamte met niemand te praten over de situatie waar ze inzat. “Ik wilde niets tegen mijn ouders en vriendinnen zeggen”, zegt ze. “Ik leidde eigenlijk continu een dubbelleven en ik probeerde die twee levens zoveel mogelijk gescheiden te houden.”

                    Maar toch werd dat steeds moeilijker, want de verzoeken van de mannen met wie ze te maken had werden steeds heftiger. “Ik was op school iedere minuut op mijn telefoon aan het kijken of ze dingen stuurden waar ik direct op moest reageren”, aldus Roos. “Ze wilden vaak direct naaktfoto’s, die ik zelf moest gaan maken op de wc van school.”

                    “Als ik niet snel genoeg reageerde, werd er met van alles en nog wat gedreigd”, zegt Roos. “Dan zouden ze al het materiaal dat ik ze al eerder had gestuurd online zetten. En die dreigementen hebben ze ook wel eens waargemaakt, dus ik wist dat het serieus was.”

                    Heb je zelf te maken met gedwongen seks? Praat erover! Neem contact op met Fier, bijvoorbeeld via hun anonieme chat. Denk je dat iemand in je omgeving te maken heeft met seksuele uitbuiting? Neem dan contact op met Watch.

                    Volgens teamleider Fadoua is chantage één van de lastigste dingen waar je als slachtoffer mee te maken krijgt. “Vaak sturen meiden voor het eerst een foto of filmpje omdat ze leuk gevonden willen worden”, zegt de teambegeleider. “Daarna volgen er steeds meer foto’s en video’s omdat ze bang zijn dat ander materiaal wordt doorgestuurd.”

                    Het is volgens Fadoua dan ook heel moeilijk om uit zo’n web van klemzitten en schaamte te komen. “Toch is praten één van de belangrijkste dingen om te doen”, zegt ze. “Dat kan met je ouders, een mentor of een vriendinnetje. Of anoniem via Chat met Fier.”

                    Intussen bleven de mannen die Roos bedreigden dat niet alleen meer online doen. Ze stonden regelmatig voor haar deur als ze niet op tijd aan een verzoek had voldaan. “Dan stonden ze heel hard op de deur te kloppen als mijn ouders niet thuis waren”, zegt ze. “Ik deed dan maar alsof ik niet thuis was.”

                    “Op een gegeven moment moest ik ook in het echt afspreken met verschillende mannen”, zegt Roos. “Dan kreeg ik berichtjes dat ik uit de les moest komen en dan stonden ze om de hoek van school op me te wachten.” Vaak werd Roos dan door twee of drie mannen in een auto meegenomen en moest ze seks met ze hebben: “Ik had weinig te zeggen. En als ik wel iets zei, zorgden ze er wel voor dat ik niets meer kon zeggen.”

                    Roos weet niet meer hoe vaak dit haar is overkomen. “Ontelbare keren”, zegt ze. “Op een gegeven moment voelde het als een dagelijkse routine. En soms gebeurde het dan weer weken niet.”

                    Vaak verstopte Roos met make-up de blauwe plekken en wonden die ze tijdens haar ontmoetingen opliep. “Maar op een gegeven moment hebben mensen op school het toch gezien”, zegt ze. “Via de mensen op school kwam het bij hulporganisaties en nu ben ik bij stichting Fier terechtgekomen.”

                    Daar kreeg Roos drie jaar lang therapie en probeerde ze haar leven weer op de rit te krijgen. “Het gaat nu een stuk beter met me”, zegt ze. “Ik heb hier mijn schooldiploma gehaald, heb sinds kort een vriendje en heb leuk werk.”

                    Ze vindt het vooral belangrijk om haar verhaal te vertellen om andere meisjes te helpen. “Ik weet zeker dat er nog zoveel meisjes zijn die tegen precies dezelfde dingen aan lopen”, aldus Roos. “Na al die jaren voel ik me nu herboren. Een nieuw mens.”

                    Bron: NOS.nl >>

                    #220070
                    Mark
                    Moderator

                      NIGERIAANSE TIENER IN BELGISCHE PROSTITUTIE GELOKT

                      Als het beloofde land de hel is

                      Achttien was Becky toen een ‘madam’ haar in Nigeria aansprak en een luxueus leven in Europa beloofde. De realiteit was anders. ‘Ik had sommige nachten seks met twintig mannen en wat ik verdiende, moest ik afgeven.’

                      Lees verder op standaard.be >>

                      (Om het artikel te kunnen lezen, heb je een account nodig, deze kun je gratis aanmaken.)

                      #220351
                      Luka
                      Moderator

                        Slachtoffers van loverboys massaal in de kou

                        Negen van de tien minderjarige meisjes die het slachtoffer zijn van een loverboy, ondergaan daarvoor geen behandeling. Dat stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd i.o. in een vanmiddag verschenen rapport.

                        Volgens recente cijfers wordt het aantal minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting in ons land geschat op 1.363. In het voorjaar van 2017 kwam de groep meisjes die werd behandeld uit op 142, oftewel 10,4 procent van het totaal.

                        Zorgelijk
                        Het beschikba­re aanbod van gespeciali­seer­de hulp voor deze slachtof­fers nog onvoldoen­de bekend bij de verwijzers

                        Inspecteur-generaal Ronnie van Diemen-Steenvoorde
                        De inspectie noemt het zorgelijk dat veruit de meeste meisjes in nood vaak over het hoofd worden gezien. Ook wordt deze groep onvoldoende doorverwezen naar professionele hulpverleners op dit vlak.

                        Volgens inspecteur-generaal Ronnie van Diemen-Steenvoorde is het onderscheid tussen daadwerkelijke, vermoedelijke en potentiële slachtoffers in de praktijk moeilijk te maken. ,,Daarnaast is het beschikbare aanbod van gespecialiseerde hulp voor deze slachtoffers nog onvoldoende bekend bij de verwijzers.”

                        De inspectie wijst naar de gemeenten. Die zorgen, naast de signalering van slachtoffers door lokale wijkteams, ook voor doorverwijzing naar gespecialiseerd hulp. Daarnaast is het van groot belang dat er wat dat betreft een landelijk dekkend aanbod komt, stelt Van Diemen.

                        Ook moet er verandering komen in de situatie dat de aanbieders van gesloten jeugdhulp de behandeling van een jongere vaak niet af kunnen maken omdat de machtiging van de kinderrechter binnen afzienbare tijd afloopt.

                        Dertien jeugdhulpinstellingen
                        De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting deed onderzoek naar de kwaliteit van de gespecialiseerde hulp die dertien jeugdinstellingen bieden aan minderjarige (vermoedelijke) slachtoffers van loverboys. Zij zijn beoordeeld op de uitvoering van de hulpverlening, veiligheid, leefklimaat, cliëntenpositie en organisatie.

                        De conclusie: het merendeel van de instellingen biedt goede hulp. Tijdens de behandeling werken professionals samen met de meisjes aan het versterken van hun zelfbeeld en weerbaarheid, het bevorderen van een gezonde seksuele ontwikkeling en aan traumaverwerking. Ook ouders worden volgens de inspectie goed betrokken bij het hulptraject.

                        Er is ook kritiek. Vier van de dertien onderzochte jeugdhulpaanbieders werken onvoldoende samen met medewerkers die geregistreerd staan als professionals in de jeugdsector. En zes jeugdhulpaanbieders zetten professionals in die onvoldoende geschoold zijn in het werken met (vermoedelijke) loverboyslachtoffers. Twee aanbieders hebben desgevraagd een verbeterplan opgesteld.

                        Mensenhandel
                        Zorgminister Hugo de Jonge wil slachtoffers van loverboys dezelfde status geven als slachtoffers van mensenhandelaren. ,,Dit kabinet gaat daar extra in investeren.” De Jonge sluit zich verder aan bij de conclusies van de inspectie.

                        Artsen gaan volgens de minister nadenken over de vraag hoe ze in staat gesteld kunnen worden slachtoffers beter te signaleren. Ook worden politiemedewerkers vanaf dit jaar getraind in het herkennen van mensenhandel. Momenteel werken meerdere partijen aan een plan van aanpak voor deze misstanden.

                        Wachttijden
                        Volgens Xandra van StopLoverboysNU, een stichting die voorlichting geeft over loverboys en interventies verzorgt voor meisjes in nood, zijn vooral de wachttijden bij de erkende instellingen een probleem.

                        ,,Zo hadden we laatst een jonge vrouw die door de buurman werd gebruikt en geprostitueerd. We doen dan een interventie en willen zo’n slachtoffer in overleg doorverwezen krijgen naar een gespecialiseerde instelling. Maar dan krijgen we te horen dat het een paar maanden gaat duren voordat deze vrouw geplaatst kan worden en zijn we gedwongen andere oplossingen te zoeken.”

                        De woordvoerster herkent dat het heel moeilijk is om signalen te krijgen dat iemand in de macht is van een loverboy. ,,Zo’n dame realiseert zich namelijk zelf vaak niet dat ze slachtoffer is, dus moet de omgeving de puzzelstukjes leggen.”

                        Bron: AD >>

                      10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 69)
                      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
                      gasten online: 24 ▪︎ leden online: 3
                      Koalatje, Trees50, Ollybolly
                      FORUM STATISTIEKEN
                      topics: 3.761, reacties: 21.136, leden: 2.802