Medicijnen

Tags: 

 • Dit onderwerp bevat 46 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 16/05/2023 om 16:22 door Luka.
10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 47)
 • Auteur
  Reacties
 • #216062
  LSG
  Beheer
  Topic starter

   In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:

   Medicijnen

   Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.

   #216131
   Mark
   Moderator

    Informatie over slaapmiddelen

    somnio.eu

    Slaapmiddelen zijn geneesmiddelen die gebruikt kunnen worden wanneer je last hebt van slaapproblemen. Slaapproblemen zijn bijvoorbeeld het niet goed kunnen inslapen of doorslapen. Slaapmiddelen kunnen er voor zorgen dat je makkelijker in slaap valt en/of beter doorslaapt. Het onderliggende probleem wordt echter niet opgelost met slaapmiddelen. Wanneer je slaapmiddelen gedurende langere tijd gebruikt, bestaat er kans op verslaving. Meer informatie vind je op de website.

    #216136
    Mark
    Moderator

     Informatie over antidepressiva

     psychosenet.nl/medicatie/antidepressiva

     Antidepressiva zijn medicijnen die worden ingezet om depressieve klachten te verminderen. Antidepressiva zijn geen geneesmiddel in de zin dat ze een depressie, of depressieve klachten, genezen. Dat kan ook niet, want een depressie heeft zelden maar één zuivere oorzaak, laat staan één biologische. Je kunt antidepressiva daarom beter beschouwen als een steuntje in de rug. Ze worden ingezet om je klachten te verminderen, zodat je weer meer energie hebt om met andere gebieden in je leven aan de slag te gaan. Vaak worden antidepressiva daarom ook voorgeschreven in combinatie met therapie, waarin je kan werken aan de achterliggende oorzaken van jouw klachten.

     Omdat elk type antidepressiva een iets ander werkingsmechanisme heeft, is het moeilijk te voorspellen welk antidepressivum effectief is voor welke gebruiker. Soms is het een kwestie van verschillende middelen uitproberen om er achter te komen welke voor jou voldoende effectief werkt.

     #216143
     Mark
     Moderator

      Informatie over antipsychotica

      psychosenet.nl/medicatie/antipsychotica

      Antipsychotica hebben geen genezende werking; ze nemen de oorzaak van de psychose niet weg en lossen achterliggende problemen niet op. De medicatie zorgt ervoor dat angst en agitatie worden gedempt. Dit kan je helpen weer meer controle te krijgen op je leven, zeker als je merkt dat de psychotische symptomen voor veel stress en angst zorgen.

      #216144
      Luka
      Moderator

       Antidepressiva

       mindblue.nl/depressie/antidepressiva

       Bij langdurige en matige of ernstige depressieve klachten kunnen medicijnen, antidepressiva genaamd, uitkomst bieden. Deze antidepressiva beïnvloeden stoffen in de hersenen, die bepalend zijn voor gevoelens en die invloed hebben op je stemming.

       Je vind hier informatie, ervaringsverhalen, tests en meer.

       #216910
       Luka
       Moderator

        Nederlandse veteranen gaan ‘partydrug’ mdma testen tegen trauma’s

        Nederlandse veteranen gaan dit jaar meedoen aan een internationaal onderzoek naar mdma, de werkzame stof in de partydrug xtc, als medicijn tegen trauma’s. Eerdere studies suggereren dat de drug, in combinatie met psychotherapie, 70 à 80 procent van de patiënten met ernstige trauma’s geneest.

        Lees verder op de site van de Volkskrant >>

        #217958
        Mark
        Moderator

         Afkicken van antidepressiva moet vergoed worden

         “Je hebt van die vrouwen die zeggen, ik ben lekker gek. Nou, ik ben dus écht gek”, zegt cabaretière Marjolijn van Kooten in een van haar shows. Ze steekt er de draak mee, maar spreekt uit ervaring. Want Van Kooten was jarenlang depressief en had angstaanvallen. Zo erg zelfs dat ze niet meer naar buiten durfde. Haar artsen schrijven haar antidepressiva voor, en het werkt. Ze voelt zich een stuk beter, gaat weer naar buiten en is dit jaar voor het eerst zelfs weer ver weg op vakantie gegaan.

         Toch zou ze graag haar medicatie afbouwen. “Ik heb erg last van zweten en kwam veel aan, ik kreeg een hoge bloeddruk. En ik denk dat het wel met wat minder toe kan, het zijn toch best zware medicijnen.” Marjolijn van Kooten is één van de 1,2 miljoen Nederlanders die jaarlijks antidepressiva slikt. Veel van hen komen niet meer van de pillen af, omdat die verslavend zijn. De oplossing kan een zogeheten taperingstrip zijn, maar deze wordt door de meeste zorgverzekeraars niet vergoed.

         En daar moet verandering in komen, vinden cabaretière Marjolijn Van Kooten en psychiater Bram Bakker. Een petitie, aangeboden aan de Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport, moet ervoor zorgen dat de taperingstrips in het basispakket worden opgenomen.

         Lees & kijk verder op eenvandaag.avrotros.nl >>

         #218092
         Luka
         Moderator

          Onderzoek laat zien: slecht imago antidepressiva is onterecht​

          Antidepressiva werken bij het behandelen van een depressie. Dat is de conclusie van een grootschalig Brits onderzoek, waarbij data over meer dan honderdduizend patiënten bij elkaar is gebracht. Met het onderzoek aan de Universiteit van Oxford willen de wetenschappers misverstanden rond antidepressiva de wereld uit helpen.

          Want twijfels zijn er genoeg. Zo schreef epidemioloog Dick Bijl twee jaar geleden dat 98 procent van de miljoen Nederlanders die antidepressiva gebruiken, daar geen baat bij heeft. Mensen zouden verslaafd raken aan het middel, en afgestompt raken.

          Psychiater Christiaan Vinkers van het UMC Utrecht Hersencentrum schreef eerder een boek waarmee hij het gebruik van antidepressiva uit het verdomhoekje wil halen, en is blij met de uitkomsten van het Britse onderzoek.

          Lees verder op nos.nl >>

          #218093
          Luka
          Moderator

           Antidepressiva zijn een goede optie voor volwassenen

           Antidepressiva hebben enig effect op volwassenen met een depressie. Dat blijkt uit een grootscheepse analyse van honderden klinische studies.

           Een internationaal consortium van onderzoekers onder Britse leiding heeft meer dan vijfhonderd klinische studies onder loep genomen waarin antidepressiva werden vergeleken met placebo’s. Placebo’s zijn nepmiddelen die mogelijk wel op het gemoed werken, maar in het lichaam niets doen. En de antidepressiva blijken inderdaad meer te doen dan die placebo’s. Het verschil kan in een enkele studie moeilijk te zien zijn, maar omdat ze meer dan vijfhonderd studies bijeen namen, zijn de onderzoekers zeker van hun zaak. Die studies telden in totaal meer dan 100.000 deelnemers.

           Lees verder op trouw.nl >>

           #222609
           Luka
           Moderator

            Bijwerkingencentrum Lareb

            Bijwerkingencentrum Lareb is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen, waaronder vaccins, én geneesmiddelengebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding. Lareb signaleert risico’s van het gebruik van geneesmiddelen in de dagelijkse praktijk en genereert en verspreidt kennis hierover.

            Je kan er door jou ervaren bijwerkingen melden van medicijnen en vaccins.

            https://www.youtube.com/watch?v=jlNOMqxAeG0

           10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 47)
           • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
           gasten online: 34 ▪︎ leden online: 1
           Chris
           FORUM STATISTIEKEN
           topics: 3.730, reacties: 20.934, leden: 2.731