Medicijnen

Tags: 

 • Dit onderwerp bevat 42 reacties, 3 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op 15/06/2021 om 18:10 door Luka.
25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 43)
 • Auteur
  Berichten
 • #216062
  LSG
  Beheer
  Topic starter

  In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:

  Medicijnen

  Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.

  #216131
  Mark
  Moderator

  Informatie over slaapmiddelen

  somnio.eu

  Slaapmiddelen zijn geneesmiddelen die gebruikt kunnen worden wanneer je last hebt van slaapproblemen. Slaapproblemen zijn bijvoorbeeld het niet goed kunnen inslapen of doorslapen. Slaapmiddelen kunnen er voor zorgen dat je makkelijker in slaap valt en/of beter doorslaapt. Het onderliggende probleem wordt echter niet opgelost met slaapmiddelen. Wanneer je slaapmiddelen gedurende langere tijd gebruikt, bestaat er kans op verslaving. Meer informatie vind je op de website.

  #216136
  Mark
  Moderator

  Informatie over antidepressiva

  psychosenet.nl/medicatie/antidepressiva

  Antidepressiva zijn medicijnen die worden ingezet om depressieve klachten te verminderen. Antidepressiva zijn geen geneesmiddel in de zin dat ze een depressie, of depressieve klachten, genezen. Dat kan ook niet, want een depressie heeft zelden maar één zuivere oorzaak, laat staan één biologische. Je kunt antidepressiva daarom beter beschouwen als een steuntje in de rug. Ze worden ingezet om je klachten te verminderen, zodat je weer meer energie hebt om met andere gebieden in je leven aan de slag te gaan. Vaak worden antidepressiva daarom ook voorgeschreven in combinatie met therapie, waarin je kan werken aan de achterliggende oorzaken van jouw klachten.

  Omdat elk type antidepressiva een iets ander werkingsmechanisme heeft, is het moeilijk te voorspellen welk antidepressivum effectief is voor welke gebruiker. Soms is het een kwestie van verschillende middelen uitproberen om er achter te komen welke voor jou voldoende effectief werkt.

  #216143
  Mark
  Moderator

  Informatie over antipsychotica

  psychosenet.nl/medicatie/antipsychotica

  Antipsychotica hebben geen genezende werking; ze nemen de oorzaak van de psychose niet weg en lossen achterliggende problemen niet op. De medicatie zorgt ervoor dat angst en agitatie worden gedempt. Dit kan je helpen weer meer controle te krijgen op je leven, zeker als je merkt dat de psychotische symptomen voor veel stress en angst zorgen.

  #216144
  Luka
  Moderator

  Antidepressiva

  mindblue.nl/depressie/antidepressiva

  Bij langdurige en matige of ernstige depressieve klachten kunnen medicijnen, antidepressiva genaamd, uitkomst bieden. Deze antidepressiva beïnvloeden stoffen in de hersenen, die bepalend zijn voor gevoelens en die invloed hebben op je stemming.

  Je vind hier informatie, ervaringsverhalen, tests en meer.

  #216910
  Luka
  Moderator

  Nederlandse veteranen gaan ‘partydrug’ mdma testen tegen trauma’s

  Nederlandse veteranen gaan dit jaar meedoen aan een internationaal onderzoek naar mdma, de werkzame stof in de partydrug xtc, als medicijn tegen trauma’s. Eerdere studies suggereren dat de drug, in combinatie met psychotherapie, 70 à 80 procent van de patiënten met ernstige trauma’s geneest.

  Lees verder op de site van de Volkskrant >>

  #217958
  Mark
  Moderator

  Afkicken van antidepressiva moet vergoed worden

  “Je hebt van die vrouwen die zeggen, ik ben lekker gek. Nou, ik ben dus écht gek”, zegt cabaretière Marjolijn van Kooten in een van haar shows. Ze steekt er de draak mee, maar spreekt uit ervaring. Want Van Kooten was jarenlang depressief en had angstaanvallen. Zo erg zelfs dat ze niet meer naar buiten durfde. Haar artsen schrijven haar antidepressiva voor, en het werkt. Ze voelt zich een stuk beter, gaat weer naar buiten en is dit jaar voor het eerst zelfs weer ver weg op vakantie gegaan.

  Toch zou ze graag haar medicatie afbouwen. “Ik heb erg last van zweten en kwam veel aan, ik kreeg een hoge bloeddruk. En ik denk dat het wel met wat minder toe kan, het zijn toch best zware medicijnen.” Marjolijn van Kooten is één van de 1,2 miljoen Nederlanders die jaarlijks antidepressiva slikt. Veel van hen komen niet meer van de pillen af, omdat die verslavend zijn. De oplossing kan een zogeheten taperingstrip zijn, maar deze wordt door de meeste zorgverzekeraars niet vergoed.

  En daar moet verandering in komen, vinden cabaretière Marjolijn Van Kooten en psychiater Bram Bakker. Een petitie, aangeboden aan de Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport, moet ervoor zorgen dat de taperingstrips in het basispakket worden opgenomen.

  Lees & kijk verder op eenvandaag.avrotros.nl >>

  #218092
  Luka
  Moderator

  Onderzoek laat zien: slecht imago antidepressiva is onterecht​

  Antidepressiva werken bij het behandelen van een depressie. Dat is de conclusie van een grootschalig Brits onderzoek, waarbij data over meer dan honderdduizend patiënten bij elkaar is gebracht. Met het onderzoek aan de Universiteit van Oxford willen de wetenschappers misverstanden rond antidepressiva de wereld uit helpen.

  Want twijfels zijn er genoeg. Zo schreef epidemioloog Dick Bijl twee jaar geleden dat 98 procent van de miljoen Nederlanders die antidepressiva gebruiken, daar geen baat bij heeft. Mensen zouden verslaafd raken aan het middel, en afgestompt raken.

  Psychiater Christiaan Vinkers van het UMC Utrecht Hersencentrum schreef eerder een boek waarmee hij het gebruik van antidepressiva uit het verdomhoekje wil halen, en is blij met de uitkomsten van het Britse onderzoek.

  Lees verder op nos.nl >>

  #218093
  Luka
  Moderator

  Antidepressiva zijn een goede optie voor volwassenen

  Antidepressiva hebben enig effect op volwassenen met een depressie. Dat blijkt uit een grootscheepse analyse van honderden klinische studies.

  Een internationaal consortium van onderzoekers onder Britse leiding heeft meer dan vijfhonderd klinische studies onder loep genomen waarin antidepressiva werden vergeleken met placebo’s. Placebo’s zijn nepmiddelen die mogelijk wel op het gemoed werken, maar in het lichaam niets doen. En de antidepressiva blijken inderdaad meer te doen dan die placebo’s. Het verschil kan in een enkele studie moeilijk te zien zijn, maar omdat ze meer dan vijfhonderd studies bijeen namen, zijn de onderzoekers zeker van hun zaak. Die studies telden in totaal meer dan 100.000 deelnemers.

  Lees verder op trouw.nl >>

  #222609
  Luka
  Moderator

  Bijwerkingencentrum Lareb

  Bijwerkingencentrum Lareb is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen, waaronder vaccins, én geneesmiddelengebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding. Lareb signaleert risico’s van het gebruik van geneesmiddelen in de dagelijkse praktijk en genereert en verspreidt kennis hierover.

  Je kan er door jou ervaren bijwerkingen melden van medicijnen en vaccins.

  #222653
  Luka
  Moderator

  ‘Antidepressiva kunnen pijnstillend werken’

  Brede voorlichting over de pijnstillende werking van sommige nieuwe antidepressiva is dringend gewenst, aldus emeritus hoogleraar psychologie Dolph Kohnstamm.

  Dezer dagen zie ik hoe van twee gepensioneerde psychotherapeuten de ene een nieuw leven kon beginnen dankzij een modern antidepressivum, terwijl de ander zo’n middel resoluut van de hand wees en binnenkort door zijn huisarts met een dodelijk middel van zijn hevig lichamelijk lijden verlost gaat worden.

  Oudere psychotherapeuten hebben over het algemeen weinig op met antidepressiva. Zij zagen in hun jongere jaren hoe mensen met zware psychische problemen bij hen kwamen na een traject waarin zij door psychiaters met zware, inmiddels verouderde, antidepressiva waren behandeld en daardoor niet meer helder genoeg voor gesprekstherapie. Het woord ‘platgespoten’ kwam in zwang.

  Lees verder op de site van de Volkskrant >>

  #223623
  Luka
  Moderator

  Medicatie afbouwen

  Ieder mens reageert anders op medicatie.  Voor de één werkt een middel, voor de ander levert het vooral bijwerkingen op. De één ervaart geen problemen met afbouwen, de ander heel veel. Een standaardmanier om medicatie af te bouwen is er dan ook niet. Wel zijn er gemeenschappelijke ervaringen, basale onderzoeksresultaten en relevante informatie die behulpzaam kunnen zijn bij het afbouwproces.

  Voor iedereen geldt: bouw nooit op eigen houtje af en overleg dit altijd met je arts en/of behandelaar. ‘Cold turkey’ stoppen met medicatie kan ernstige ontwenningsverschijnselen veroorzaken en tot heftige psychotische en/of stemmingsklachten leiden.

  Lees verder op de site van Psychosenet.be >>

   

  #224051
  Luka
  Moderator

  Ga je beter slapen van een melatoninepil?

  Eindeloos woelen, de uren op de wekker zien verstrijken of ruim voor het ochtendgloren ontwaken en niet meer inslapen – veel mensen kampen met slaapproblemen. Bijna een vijfde van alle Nederlanders boven de 12 jaar om precies te zijn, zo blijkt uit de meest recente gezondheidsenquête van het CBS.

  Niemand kan zonder slaap. Een slaaptekort kan wanhopig maken en is ongezond. Om toch de gewenste uren per nacht te maken, grijpen mensen naar hulpmiddelen. Een veel aangeprezen middel onder slapelozen is de melatoninepil. Vrij verkrijgbaar bij de drogist, dus kwalijk zal het niet zijn. Of toch wel?

  Lees verder op de site van de Volkskrant >>

  #224469
  Luka
  Moderator

  Hoe lang kun je antidepressiva blijven slikken?

  Experts raden mensen aan antidepressiva, na het verminderen van de ziekteverschijnselen, vier tot zes maanden te blijven slikken. Toch slikken sommigen de pillen de jarenlang.

  Andrew Lee (29) werd zeven jaar geleden met een zware depressie gediagnosticeerd, toen hij bezig was met zijn opleiding tot ingenieur. Sinds zijn diagnose neemt hij een combinatie van twee hoge doses antidepressiva om zijn symptomen de kop in te drukken: fluoxetine (Prozac) en bupropion (Wellbutrin), 60 milligram en 300 milligram respectievelijk. “Ik heb ergens altijd het idee in mijn hoofd gehad, dat het ultieme doel is om geen medicijnen meer te hoeven slikken,” zegt Lee. “Maar ik weet zelf nog niet helemaal zeker hoe ik daar tegenover sta.”

  Wat in ieder geval niet helpt, is wanneer mensen vraagtekens bij zijn medicijngebruik zetten. Hij zegt dat een aantal van de meest stigmatiserende opmerkingen die hij te horen heeft gekregen niet van vrienden of familie kwam, maar van professionals uit de zorg. Al meerdere keren heeft hij te maken gehad met veroordeling van huisartsen en apothekers die wat aan te merken hadden op de hoge doses die hij slikt, en of dit wel of niet gepast is.

  “Als ik mijn recepten ophaal bij apotheken, zeggen apothekers vaak iets over de dosis, en dan merken ze op dat ik niet zo’n hoge dosis zou moeten slikken, dat het veel te veel is,” vertelt Lee. “En iedere keer als ik zoiets te horen krijg, denk ik bij mezelf: maar dat zijn jouw zaken helemaal niet, om voor mij te bepalen hoe hoog mijn dosis moet zijn, of wat voor mij wel of niet werkt. Vervolgens begin ik altijd aan mezelf te twijfelen. Zijn mijn doses inderdaad te hoog? Zou ik er zo langzaamaan niet mee moeten stoppen?”

  Lees verder op Tonic.Vice >>

  #224470
  Luka
  Moderator

  Hoe antidepressiva onterecht als zondebok worden weggezet

  “Als antidepressiva echt de makkelijke uitweg zouden zijn, zou ik hier een rij met mensen voor de spreekkamer hebben die allemaal hun handje ophouden.”

  Al jaren gaan in de media de wildste verhalen over antidepressiva en depressies rond. Zo zou er in in Nederland sprake zijn van een ware “depressie-epidemie”, zouden antidepressiva aanzetten tot moord, en daarbij ook nog eens “nutteloos en schadelijk” zijn. De schandalen rondom antidepressiva, die zo breed uitgemeten zijn in de pers, hebben er mede voor gezorgd dat antidepressivagebruik enorm gestigmatiseerd is geraakt, aldus Christiaan Vinkers. Ook kritiek op antidepressiva uit wetenschappelijke hoek draagt hieraan bij.

  Christiaan Vinkers is psychiater en als onderzoeker verbonden aan het UMC Utrecht, en promoveerde in 2009 op de relatie tussen stress en de lichaamstemperatuurreactie. Hij en Roeland Vis, ziekenhuisapotheker in het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein en Utrecht, zijn van mening dat de hetze rondom antidepressiva inmiddels veel te ver doorgeslagen is. Ze besloten de nuchtere feiten over antidepressivagebruik en depressies in Nederland op tafel te leggen in een boek dat Even slikken: de zin en onzin van antidepressiva heet.

  Ik reisde af naar het UMC Utrecht, en sprak Christiaan daar over antidepressiva als ‘makkelijke uitweg’, de rol van de farmaceutische industrie in dit debat en de miljoen Nederlanders die antidepressiva slikken.

  Lees verder op de site van Tonic.Vice >>

  #224940
  Mark
  Moderator

  Effectiviteit antidepressiva overschat door subjectief onderzoek

  Antidepressiva werken minder goed dan de wetenschappelijke literatuur ons doet geloven. Dit ontdekte Ymkje Anna de Vries in haar promotieonderzoek. “In werkelijkheid zijn 50 tot 70 procent van de medische studies positief over het effect van antidepressiva. In de literatuur is dit 95 procent”, stelt zij. Volgens de postdoc steekt de farmaceutische industrie er veel tijd in om dit positieve beeld te scheppen en weert de sector kritische studies.“Meer onafhankelijk onderzoek is echt nodig.”

  De gevolgen van deze vooringenomenheid in de wetenschap – Ymkje Anna de Vries spreekt in haar onderzoek over ‘bias’ -, heeft verstrekkende gevolgen voor patiënten. “Zorgverleners hebben hierdoor een positiever beeld van antidepressiva dan de werkelijkheid rechtvaardigt. We zien dan ook dat zij deze medicatie op grote schaal voorschrijven, terwijl het effect relatief klein is”, uit zij haar zorg. “Dat is achter de schermen precies wat de farmaceutische industrie graag wil. Uit rechtszaken die zijn gevoerd in de Verenigde Staten kwam uit bedrijfsdocumenten klip-en-klaar naar voren dat marketeers meekijken met onderzoekers. Zo kunnen zij invloed uitoefenen op de wijze waarop resultaten de wereld ingebracht worden.”

  Lees verder op ggztotaal.nl >>

  #226483
  Luka
  Moderator

  Waarom ik nooit meer antidepressiva wil

  Toen zowel mijn huisarts als de psycholoog bij wie ik onder behandeling was voor depressieve klachten er beiden op aandrongen dat ik maar eens aan de antidepressiva zou gaan, zette ik mijn hakken in het zand. Vraag me niet waarom, maar ik heb een intrinsieke afkeer van medicijnen, en wilde dit pertinent niet.

  De huisarts ging echter zelfs zover me onder druk te zetten om toch tot medicijngebruik over te gaan door me in klare taal te verstaan te geven dat ik, mocht ik blijven weigeren, te maken zou krijgen met vervelende consequenties en dat de hulp op zou houden of een vorm aan zou nemen die ik niet wilde.

  Nadat ze me doorverwezen had naar de psychiater, kon ik er niet meer onderuit: ik moest aan de medicatie. Vooral van mijn omgeving dan. Want inmiddels waren mijn moeder en stiefvader er ook van overtuigd geraakt dat ik antidepressiva moest gaan slikken, en stelden ze het als voorwaarde voor hun hulp. De enige die hier niet in meeging, was mijn vader die zelf ook een depressie had gehad en bij wie verschillende antidepressiva niks hadden uitgehaald.

  Ik wist niet wat ik moest doen. Er werd niet meer naar mij geluisterd en over mijn hoofd beslist. Als ik niet zou toegeven aan de druk van mijn omgeving om in te stemmen met medicatie, zou dat voor mij vervelende consequenties kunnen hebben.

  Ik deed dus maar alsof ik akkoord ging, en slikte braaf de pillen die mijn moeder me elke ochtend en avond kwam brengen met een glaasje water. Of nou ja braaf: regelmatig spuugde ik ze, nadat ik ze onder mijn tong verborgen hield, uit in het vaasje naast mijn bed.

  Eenmaal opgenomen in de kliniek kreeg ik behalve antidepressiva ineens ook antipsychotica voorgeschreven. Toegegeven, het zat even helemaal niet lekker in mijn bovenkamer, maar ik zag toch echt geen regenbogen en dansende kaboutertjes uit de muren komen, ik hoorde ook geen stemmen. Dus hoezo psychotisch? Die antipsychotica heb ik nooit genomen en belandden elke avond linea recta in de toiletpot.

  Verplicht medicijnen slikken?
  Omdat ik dacht dat het slikken van medicatie bij een gedwongen opname verplicht was (dat is het niet, maar niemand, noch de artsen, noch het verplegend personeel, noch mijn advocaat die me hier op wees), en ik bang was dat ik op dwangmedicatie gezet zou worden wanneer ik openlijk zou weigeren, speelde ik het spelletje maar mee.

  Lees verder op Bedrock.nl >>

  #227934
  Luka
  Moderator

  Charlie checkt: kunnen drugs ons helpen?

  Kennis is macht. Daarom checkt Charlie voor jou hoe dingen werken. Deze keer: Psychedelica in de psychiatrie, is dat een gek idee?

   

  Psychedelica zijn bezig aan een comeback in de psychiatrie. Drugs die vroeger vooral met hippies en het nachtleven werden geassocieerd, worden nu wereldwijd opnieuw onderzocht door wetenschappers, omdat ze echt nuttig kunnen zijn. Denk aan mdma, de actieve stof in xtc. Aan psilocybine, de stof in paddo’s en magic mushrooms, en aan ketamine.
  Als je zoals ik bent opgegroeid in de jaren 80 en 90, dan heb je misschien alleen horrorverhalen gehoord over psychedelische drugs zoals lsd. Bijvoorbeeld dat je ervan uit het raam gaat springen, omdat je denkt dat je kan vliegen. Maar wist je dat het ooit een potentieel middel was tegen alcoholisme? Een van de oprichters van de Anonieme Alcoholisten, Bill Wilson, werd ooit behandeld met lsd tijdens een sessie met een psychologe en hij was er heilig van overtuigd dat het zelfs de meest cynische verslaafden kon helpen afkicken. Wilson heeft de AA nooit kunnen overtuigen van zijn standpunt en verliet uiteindelijk de organisatie.

  In de jaren 50 en 60 was lsd een veelbelovend middel voor de behandeling van alcoholisme. Een meta-analyse uit 2012 van die oude studies toonde aan dat 59 procent van de proefpersonen die lsd namen drastisch minder alcohol dronken of helemaal stopten, in vergelijking met 38 procent van de proefpersonen die een veel kleinere dosis namen of een andere behandeling volgden.

  Intussen weten we allemaal hoe het is afgelopen met lsd. De hippies zijn het massaal beginnen te gebruiken, en toen werd het verboden.

  Ongeveer hetzelfde gebeurde met mdma, de actieve stof in xtc. Ook die drug werd eerst gebruikt door therapeuten als hulpmiddel bij psychotherapie in de jaren 80, maar vanaf het moment dat het een party drug werd, werd het middel ook verboden.

  Toch is er de laatste jaren weer meer onderzoek naar dit soort middelen. Lsd, psilocybine – de actieve stof in een aantal magic mushrooms – en ketamine zijn veruit de meest bekende psychedelica. Letterlijk betekent psychedelisch ‘mind manifesting’ of geestverruimend. Mdma, vooral bekend onder de naam xtc, wordt tot de niet-klassieke psychedelica gerekend, omdat het middel de werkelijkheid veel minder vervormt voor wie het inneemt.

  STOPPEN MET ROKEN
  Hoewel lsd niet helemaal in ere is hersteld, wordt de werking ervan wel weer bestudeerd. In Zwitserland is er een psychiater die er terminale patiënten mee behandelt, maar omdat het zo’n lange werking heeft, wordt er minder onderzoek naar gedaan dan naar psilocybine, het kleine broertje van lsd, dat een kortere werking heeft en vooral daarom gemakkelijker te onderzoeken is.

  Zo werd psilocybine, de actieve stof in magic mushrooms, in combinatie met therapie getest bij patiënten die terminaal zijn en als gevolg van hun ziekte kampen met angst en depressie. Na zes maanden was 78 procent van de proefpersonen nog altijd minder depressief, terwijl 83 procent zich nog steeds minder angstig voelde.

  Hoe dat precies werkt? Wie depressief is, zit met chronische negatieve gedachten over zichzelf en het leven. Experts denken dat psychedelica kunnen helpen om die vicieuze cirkel te doorbreken. Niet alleen op het moment zelf, maar op lange termijn, omdat patiënten nieuwe perspectieven kunnen krijgen en hun gedrag aanpassen.

  Psilocybine werd in de VS ook getest bij rookverslaafden. In een studie aan de Johns Hopkins University kregen vijftien zware rokers – ze rookten gemiddeld 31 jaar lang minstens 19 sigaretten per dag – twee keer psilocybine toegediend. 80 procent was na een half jaar nog altijd rookvrij. Iedereen die ooit geprobeerd heeft om te stoppen met roken, of een ander heeft zien proberen te stoppen, weet dat dat een spectaculair resultaat is.

  Ook het Zuid-Amerikaanse geestverruimende plantenbrouwsel ayahuasca – met als actieve stof dmt – heeft veel potentieel als hulpmiddel om van een drugsverslaving af te komen, onder meer in een Canadese studie – al zijn er nog veel meer studies nodig.

  Lees verder op charliemag.be >>

  #227941
  Luka
  Moderator

  We slikken minder antidepressiva, al is de daling miniem

  Vorig jaar kregen net geen 1.200.000 Belgen antidepressiva voorgeschreven, het jaar ervoor waren het er nog 2.000 meer. Een minieme achteruitgang, maar na jaren met stijgende cijfers is het opvallend. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block hoopt dat de kentering is ingezet, schrijft Het Nieuwsblad.

  at de Belg sukkelt met depressies is genoegzaam bekend. Dat is ook te zien aan het aantal gebruikers van antidepressiva, dat aantal steeg jaar na jaar. Maar nu is er een daling, zij het miniem: vorig jaar kregen 1.199.586 patiënten een medicijn voorgeschreven, het jaar ervoor waren het er nog 1.202.040 om exact te zijn. Hoe dan ook, het blijft een hallucinant cijfer: 1 op de 10 Belgen slikt iets tegen depressie.

  Een ommekeer? Is de daling definitief ingezet? Moeilijk te zeggen, zeker ook omdat het aantal dagdosissen wél weer is gestegen. Dat gaat over 325 miljoen in totaal, een patiënt neemt gemiddeld 270 dagen medicatie. Dat is allemaal wel in lijn met een nieuwe richtlijn die bepaalt dat huisartsen minder snel mogen voorschrijven bij lichte symptomen. Bij ernstige depressies moeten patiënten hun medicijnen wel lang genoeg innemen.

  Minister van Volksgezondheid Maggie De Block is voorzichtig positief: “Ik wil geen victorie kraaien, maar ik zie een eerste teken van een kentering. Ik besef dat we moeten voortwerken op de weg die nu ingeslagen is: alle zorgverleners betrekken, goede richtlijnen geven en de mensen informeren dat bij lichte depressies de oplossing niet in pillen ligt. De terugbetaling van de psycholoog zal daarbij kunnen helpen.”

  Vanaf volgend jaar wordt een bezoek aan de psycholoog inderdaad terugbetaald, toch voor patiënten met een psychische aandoening. De Block wil zo elk jaar 120.000 mensen helpen. Maar heel wat artsen wezen er al op dat er een veel bredere steun nodig is (lees: meer centen) bij de begeleiding van psychisch zieken.

  Bron: vrt.be

  #228413
  Luka
  Moderator

  Antidepressiva afbouwen lukt nu vaak niet, maar daar moet verandering in komen

  Het lukt gebruikers van antidepressiva vaak niet het gebruik ervan goed en op de juiste manier af te bouwen als ze eraan toe zijn. En dat kan leiden tot ernstige en onnodige klachten. Artsen-, apothekers- en patiëntenorganisaties komen daarom met een gezamenlijke aanbeveling die alle partijen handvatten moet bieden.

  “Afbouwen is eigenlijk maatwerk. Er is goede begeleiding nodig door de behandelend arts, huisarts of psychiater, zodat tijdens het afbouwen van de antidepressiva wordt gekeken of het schema wat de patiënt aanhoudt wel werkt”, zegt psychiater Eric Ruhe die meewerkte aan het advies.

  Het moet ervoor zorgen dat mensen niet te snel afbouwen, waardoor klachten weer kunnen terugkomen. Ook is het belangrijk dat mensen het verschil leren kennen tussen de zogeheten onttrekkingsverschijnselen die kunnen optreden en hun ‘oude’ klachten, zegt Ruhe.

  “Die zijn namelijk lastig uit elkaar te houden. De onttrekkingsverschijnselen kunnen lijken op een terugval, van bijvoorbeeld een depressie. Er kan bijvoorbeeld somberheid optreden. Dan worden mensen vaak bang en stoppen ze met het afbouwen. En dat is zonde.”

  Kiezen tussen twee kwaden
  Dat afbouwen lastig is weet Nathalie Kelderman, voorzitter van de Depressie Vereniging. Ze slikte antidepressiva vanwege een depressie, maar wilde stoppen met de medicijnen toen ze zwanger wilde worden. “Ik had wel overlegd met mijn huisarts, maar ik kreeg van hem geen begeleiding. Ik moest de pillen maar halveren en zo afbouwen.”

  Maar toen Kelderman eenmaal in verwachting was, kreeg ze opnieuw te maken met een zware depressie. “Mijn klachten kwamen terug en behoorlijk heftig ook. Toen heb ik uiteindelijk, in overleg met een psychiater, toch weer het gebruik van de medicijnen opgebouwd. Het voelde als kiezen tussen twee kwaden: depressief en zwanger of toch weer pillen slikken.”

  Met goede begeleiding had het afbouwen bij haar anders kunnen lopen, zegt Kelderman. “En dat geldt niet alleen voor mij. Van leden van onze vereniging horen we dat ook zij in hun eentje ermee worstelen. Het is echt een serieus probleem. Daarom vinden we het ook heel belangrijk dat er nu goed de aandacht op gericht wordt.”

  Een pil halveren lukt nog wel, maar ‘m in twintig stukjes snijden lukt natuurlijk niet.
  Eric Ruhe, psychiater

  Psychiater Ruhe legt uit dat er voor goed afbouwen van antidepressiva soms een tussenstap nodig is. Dat betekent dat je van het middel dat je gebruikt een lagere dosering moet slikken. Maar dat is niet eenvoudig omdat die niet altijd voorhanden is.

  Ruhe hoort van patiënten dat ze dan vaak zelf aan de slag gaan met hun medicijnen. “Een pil halveren lukt nog wel, maar ‘m in twintig stukjes snijden lukt natuurlijk niet. Soms zie je dat mensen de korrels gaan tellen van hun capsules om het op die manier te verdelen.”

  En dat kan weer tot onjuiste doseringen leiden, zegt apotheker Evelyn Schuil. “Dat is gevaarlijk, omdat je dan een te lage dosering of een te hoge kan nemen, met alle gevolgen van dien. De depressie kan weer terugkomen of je krijgt juist last van bijwerkingen.”

  Kleinere eenheden
  Zelf dokteren met antidepressiva is dus niet veilig. Mensen die een heel lage dosering nodig hebben, moeten daarom naar de apotheek voor een bereiding op maat. Maar dat is kostbaar en minder eenvoudig te verkrijgen. Daarnaast vergoeden verzekeraars ook lang niet altijd een op maat gemaakt medicijn.

  De opstellers van het gezamenlijke advies zouden daarom graag zien dat er in Nederland kleinere eenheden van antidepressiva beschikbaar komen. “Dat is ontzettend belangrijk om goed te kunnen afbouwen”, zegt Ruhe. “We hopen dat door dit advies die kleinere eenheden er snel komen.”

  Bron: nos.nl/nieuwsuur

  #229433
  Luka
  Moderator

  Essay Onbesuisde popularisering van wetenschap
  Het ‘ontbrekende stofje in het brein’

  Psychische problemen zouden het gevolg zijn van een chemische onbalans in de hersenen. Die wankele hypothese is jarenlang als waarheid verspreid. Dat is niet alleen de farmaceutische industrie maar ook de wetenschappelijke gemeenschap te verwijten.

  Begint iemand met ‘Ik verlies niet snel mijn geduld’, dan zal zelden ‘en nu dus ook niet’ volgen. De Amerikaanse psychiater Ronald Pies, hoofdredacteur van Psychiatric Times, opende in 2011 een redactioneel commentaar met het dreigende eerste zinsdeel. Pies vertelde dat hij zich enorm boos maakt over de theorie van een ‘ontbrekend stofje in het brein’ als verklaring voor psychische problemen. Zijn grootste ergernis betreft de suggestie dat dit ‘belachelijke idee’ door wetenschappelijk geschoolde deskundigen zou zijn verspreid.

  Die ergernis moet Pies dan regelmatig overkomen, want het gewraakte idee komt in allerlei neurobiologische bewoordingen voor. Men heeft het bijvoorbeeld ook over een ‘chemische onbalans’ in de hersenen, of een tekort (soms teveel) aan neurotransmitters, dat – net zoals insulinetekort bij diabetes – met medicatie moet worden gecorrigeerd. Specifieker zegt men dat er een onbalans is in de dopamine-, serotonine- of noradrenaline-huishouding van mensen met ongewenste eigenschappen, emoties of gedrag. Soms volgt nog als aanvulling dat het ontbrekende stofje in iemands hersenen verband houdt met een ontbrekend stukje in zijn of haar DNA.

  Volgens Pies kunnen dergelijke uitspraken dus niet van wetenschappelijke experts afkomstig zijn. Verbaast dit u, omdat ook u dacht dat de stofjesverklaring klopt? Dat is dan volkomen begrijpelijk. Patiënten krijgen deze verklaring bijvoorbeeld veelvuldig te horen van hun huisarts. Dat concludeerde de Nijmeegse arts Rhona Hoven-Eveleigh in haar proefschrift uit 2015 over ‘onterecht langdurig gebruik van antidepressiva’. De reden voor dit proefschrift is dat het gebruik van deze pillen heel groot is en nog altijd blijft stijgen, terwijl de twijfels erover groeiend zijn: de effectiviteit blijkt gering als ook niet gepubliceerde onderzoeksresultaten worden meegenomen, terwijl er wel duidelijke bijwerkingen zijn en stoppen met het gebruik voor veel mensen grote problemen oplevert.

  Het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) was altijd al enigszins sceptisch over grootschalig antidepressivagebruik en wil tegenwoordig ‘onterecht gebruik’ actief tegengaan. De pillen zouden niet meer moeten worden voorgeschreven bij slechts matige klachten, die na een half jaar vaak vanzelf over gaan, en een recept zou niet als vanzelfsprekend moeten worden herhaald als een patiënt zes maanden klachtenvrij is.

  De NHG heeft de huisartsen echter niet aan de leiband. Als artsen de verklaring van het ontbrekende stofje vertellen aan hun patiënten beginnen de patiënten gemakkelijker aan de pillen. De stofjesverklaring geeft hun bovendien het idee dat hun hersenen fundamenteel afwijkend zijn en daardoor hun pillen levenslang onontbeerlijk. Hoven-Eveleigh citeert uitspraken van gebruikers als: ‘Mijn lichaam is niet in staat voldoende serotonine te maken en dus neem ik daar een pil voor’, en: ‘Als ik me goed zou blijven voelen, zou ik er morgen mee stoppen, maar weer door die hel gaan? Nee.’ Mensen blijken dus angstig te worden door de theorie van het ontbrekende stofje en hun vertrouwen in hun lichaam en brein kwijt te raken. Het artsentijdschrift Medisch Contact plaatste dan ook de kop ‘Niet meer over serotoninetekort praten’ boven een artikel over dit proefschrift. Het citeert Hoven-Eveleigh met de uitspraak dat de artsen die de onhoudbare verklaring geven zelf even goed ‘zijn beetgenomen’.

  Lees verder op de site van de Groene Amsterdammer >>

  #233013
  Luka
  Moderator

  Stoppen met antidepressiva: weet hoe het werkt

  Jaarlijks gebruiken ruim 1,1 miljoen Nederlanders antidepressiva. Artsen schrijven ze ondermeer voor bij depressie, angst- en paniekklachten of burn-out. Carolien Wentink, onderzoeker bij Pro Persona, is als promovendus betrokken bij een meerjarig onderzoek naar het afbouwen van antidepressiva. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Pro Persona en Radboudumc.

  Het afbouwen is volgens Carolien vaak ingewikkelder dan gedacht: ’De wereldwijde toename van langdurig gebruik van antidepressiva is opvallend. Schijnbaar is het lastig om er vanaf te komen, terwijl mensen dat wel willen. Bijvoorbeeld vanwege hinderlijke bijwerkingen zoals het afvlakken van emoties, gewichtstoename of vermindering van het libido.’

  Keuzehulp en afbouwschema’s
  Voor het onderzoek delen patiënten, maar ook huisartsen hun ervaringen met de onderzoekers. Patiënten die langdurig antidepressiva gebruiken worden uitgenodigd om het afbouwen te bespreken met hun huisarts of behandelaar. Wanneer ze daadwerkelijk gaan afbouwen worden ze een jaar gevolgd. Dit leidt tot nieuwe inzichten over wat werkt en wat niet. Een concreet resultaat van het onderzoek is de keuzehulp: een handleiding met aandachtspunten en vragen die de behandelaar, huisarts en patiënt helpen bij het maken van goede keuzes in de afbouw van antidepressiva. Daarnaast zijn er afbouwschema’s gemaakt waarmee patiënten op individuelere maat kunnen afbouwen.

  Succesfactoren
  Ook hier blijkt goede voorbereiding uiteindelijk het halve werk. Carolien: ’Psycho-educatie, vooraf een signalerings- en preventieplan maken en afspraken maken over de gewenste begeleiding zijn belangrijke succesfactoren. Neem bijvoorbeeld onttrekkingsverschijnselen: deze treden vaak tijdelijk op, maar worden gemakkelijk verward met een terugval in depressie of angst. Als je kennis hebt van deze verschijnselen en weet hoe je ermee kunt omgaan maakt dat de kans op een succesvolle afbouw groter’.

  Het onderzoek loopt tot oktober 2019.

  Bron: propersona.nl

  #233750
  Luka
  Moderator

  CBD olie als remedie tegen angsten en pijnen: wat is het nu eigenlijk en hoe werkt het?

  Grote kans dat je weleens van CBD olie hebt gehoord of het zelfs in een winkel hebt zien liggen. Je koopt het goedje nu namelijk gewoon in drogisterijen. Het komt van de bekende hennepplant en niet alleen Nederland, ook de rest van de wereld lijkt in de ban van het wondermiddeltje. Maar wat is het nu eigenlijk en wat doet het precies?

  De letters CBD olie komen van het woord cannabidiol, wat de werkzame stof is uit bladeren en bloemtoppen van de vezelhennep. Het is de industriële variant van de hennepplant die dus legaal geteeld wordt. Door de krachtige werkzame stoffen wordt de olie als voedingssupplement verkocht. Het is niet goedkoop, je bent zo’n €30 tot €40 euro kwijt voor een flesje. Maar, de plant heeft dan ook talloze helende krachten.

  Wat zijn de voordelen van CBD olie?
  Cannabis is sinds oudheid een veelgebruikt kruidengeneesmiddel dankzij haar preventieve én helende krachten bij zowel geestelijke als lichamelijke klachten. CDB heeft namelijk kalmerende, pijnstillende, antidepressieve, slaapbevorderende, misselijkheidsonderdrukkende, ontstekingsremmende, krampwerende en eetlustopwekkende eigenschappen.

  Ook zou het epilepsieaanvallen significant verminderen, stressgerelateerde klachten verminderen, de slaap bevorderen, helpen bij stemmingswisselingen in de overgang en veel pijnklachten (zoals hoofdpijn) verhelpen, legt Gezondheidsnet uit. Ook kan CBD olie de bloedsuikerspiegel stabiliseren wat gunstig is bij de ziekte diabetes.

  En dan zijn we er nog niet, want ook mensen met ADHD hebben baat bij de natuurlijke olie die kalmeert en pijnen wegneemt. Ook mensen met de ziekte van Parkinson of mensen die migraine en reuma hebben, merken massaal positieve effecten van de olien. Hoewel wetenschappelijk bewijs uitblijft, worden de klachten (ook bij pijn van kanker) aanzienlijk minder, vertelt het Kankerfonds.

  Het verschil tussen wietolie en CBD olie
  CBD olie komt dan wel van de cannabisplant, toch is er een verschil tussen wietolie en CBD olie. Het zijn beide medicinale cannabisplanten, maar hebben niet dezelfde werking. Gezondheidsnet legt uit dat het belangrijkste verschil tussen hennepplanten en wietplanten is dat hennepplanten geen of nauwelijks THC bevatten en juist veel CBD. En dat geldt andersom ook: wietplanten bevatten juist veel THC en weinig CBD.

  Dat is de reden waarom olie met THC (wietolie) niet legaal te koop is, maar is alleen op recept verkrijgbaar is. CBD olie is tegenwoordig in Nederland en de meeste andere Europese landen volledig legaal te koop is.

  Verwacht geen high bij CBD olie
  Wie verwacht dat hij na het nemen van een capsule of druppeltje CDB olie er als een stonede garnaal bij loopt, heeft het mis. De dosering is zo geconcentreerd dat je er alleen de medicinale krachten van zult merken. Het stofje dat voor de bekende high zorgt zit namelijk in niet in CBD olie, maar in wietolie. Ook goed om te weten: CBD olie werk niet verslavend.

  Hoe doseer je CBD olie?
  Begin met een lage dosering om te kijken welke dosis zorgt voor positieve effecten. Gezondheidsnet raadt aan om met 2 druppels per dag te beginnen. Leg een druppeltje onder je tong of drup het op een stukje eten, het proeft namelijk niet bepaald lekker. De effecten kan je na ongeveer een paar weken merken.

  De olie is verkrijgbaar in flesjes in verschillende concentraties: van 2,5 procent tot 10 procent. De meest voorkomende concentratie is 5 procent. Heb je een flesje gevonden met een mindere hoeveelheid? Deze worden voornamelijk gebruikt om preventieve redenen.

  Tips voor het kopen van CBD olie

  • Zorg in elk geval dat je de CBD-olie aanschaft via een betrouwbare bron.
  • Merk je niets? Stop er dan mee, CBD olie werkt niet bij iedereen (elk lichaam is anders)
  • Let op het keurmerk Skal. Zij werken in opdracht het het Ministerie van Economische Zaken en waarborgen de kwaliteit.
  • Pas op met het combineren van CBD olie met verdovende middelen, het kan elkaars effect versterken.
  • Mocht je CDB olie (gaan) slikken vanwege medische klachten, bespreek deze dan ook altijd met de huisarts!

  Bron: Bedrock.nl

  #242203
  Luka
  Moderator

  Kruidensupplementen kunnen werking medicijnen verminderen, waarschuwt geneesmiddelenautoriteit


  Sint-Janskruid, een veelgebruikt kruidenproduct tegen neerslachtigheid, kan invloed hebben op medicijnen tegen kanker, antidepressiva, antibiotica, anticonceptiemiddelen en medicijnen die de afweer onderdrukken, waarschuwt het CBG.

  Kruidenproducten zoals groene thee, kurkuma, sint-janskruid of knoflook zijn minder onschuldig dan ze lijken: in combinatie met medicijnen kunnen ze de werking daarvan verminderen en de kans op bloedingen of hartinfarcten verhogen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) begint daarom een campagne om patiënten te waarschuwen.

  Lees verder op de site van: de Volkskrant >>

  #244511
  Luka
  Moderator

  Een partydrug tegen depressie

  Psychofarmacologie Het narcosemiddel ketamine, ook in zwang als partydrug, lijkt een veelbelovend medicijn tegen hardnekkige depressie. Het onderzoek is nog in volle gang, maar depressiepatiënten kunnen niet wachten.

  ‘Mijn broer zag eerder dat er iets veranderd was dan dat ik het voelde. Zo’n 45 minuten nadat ik ketamine had genomen, veranderde mijn gezichtsuitdrukking. Daarna voelde ik mijn stemming verbeteren. En na anderhalf uur kon ik gewoon uit mijn stoel opstaan en soepel de trappen aflopen. Bij depressie verandert vaak de motoriek. Mijn vrouw zag het altijd als er weer een depressie was, aan mijn stijve pasjes.”

  Harry Jaspers, nu 72 jaar, werkt als huisarts als hij in 1995 een zware depressie krijgt. „Het zit in de familie. Vroeger praatte men daar niet over, maar er zijn verschillende ooms van mijn vader overleden aan een ‘ongeluk’.” Vier jaar later stopt hij zijn huisartspraktijk. De depressieve periodes duren steeds langer, worden steeds donkerder. „Ik had geen energie, ik was somber, ik had nergens zin in.” Een jarenlange tocht langs verschillende psychiaters volgt. Hij probeert gesprekstherapie, gedragstherapie, zes verschillende antidepressiva en zelfs magnetische hersenstimulatie. Niets helpt. „Ik was ten einde raad. Stond steeds vaker met een doodswens bij het spoor. Ik had zelfs al met de huisarts over euthanasie gesproken, met mijn broer en mijn dochter erbij.”

  Lees verder op NRC.NL >>

25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 43)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 19 ▪︎ leden online: 0
No users are currently active
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.759, berichten: 14.841, leden: 1.609
Scroll Up