› Forum Lotgenoten Seksueel Geweld › Achtergrond & Informatie › Informatieve websites & mediaberichten › Angst & paniek
Tags: angst en paniek
- Dit onderwerp bevat 41 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 14/05/2022 om 20:33 door Luka.
-
AuteurReacties
-
12 januari 2018 om 19:09 #216054LSGBeheerTopic starter
In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:
Angst en paniek
Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.
Angst en paniek kan wijzen op PTSS. Voor meer informatie over PTSS, klik hier >>
12 januari 2018 om 19:10 #215775LukaModeratorOverstappen van Angst naar Vertrouwen
Animatiefilmpje met drie eenvoudige stappen om van angst naar vertrouwen te gaan.
12 januari 2018 om 19:57 #215781LukaModerator3FM Tussenuur – ‘Nick heeft een angststoornis’
20 januari 2018 om 15:17 #216104LukaModeratorStichting Durf Te Vragen
stichtingdtv.nl/problemen/angstBen jij vaak bang of in paniek? Er zijn heel veel jongeren die hier last van hebben.
Hier vind je meer informatie, feiten en tips over angst.Vlog van de oprichter over de lancering van de stichting en zijn eigen ervaringen met zijn angststoornis
20 januari 2018 om 16:30 #216140LukaModeratorAngststoornis
Bijna 20% van de Nederlanders krijgt in het leven een angststoornis. Vrouwen hebben vaker een angststoornis dan mannen. Het gaat om serieuze klachten, die je kwaliteit van leven ernstig aantasten.
Er zijn verschillende angststoornissen te onderscheiden:
- specifieke fobie
- sociale-angststoornis
- paniekstoornis
- agorafobie
- gegeneraliseerde-angststoornisselectief mutisme
Je vind hier informatie, ervaringsverhalen, tests en meer.
Meer informatie over angststoornissen: wijzijnmind.nl
7 maart 2018 om 20:40 #218844LukaModerator5-4-3-2-1 methode om paniekaanvallen te beteugelen
Als paniek onze gemoedsrust aantast, kan het moeilijk zijn om in het hier en nu te blijven.
Maar deze mindfulness methode, die door veel psychologen wordt gebruikt, kan je hoofd vrij van angst en paniek maken door je te ‘gronden’ in het hier en nu.De 5-4-3-2-1 methode is een simpele maar effectieve manier om weer de controle terug te krijgen als je in paniek dreigt te raken en het bestaat uit meer dan terug tellen van 5 naar 1. De methode gebruikt hiervoor je 5 zintuigen; reuk, zicht, aanrakingen, gehoor en proeven.
Stap 1 – Kijk om je heen en noem 5 dingen op die je ziet
Stap 2 – Noem 4 geluiden die je kan horen
Stap 3 – Noem 3 dingen die je kan voelen
Stap 4 – Noem 2 dingen die je kan ruiken
Stap 5 – Noem 1 ding die je kan proeven9 maart 2018 om 19:51 #218975LukaModeratorTopbasketballer praat over paniekaanval: ‘Ik dacht dat ik doodging’
Basketballer Kevin Love heeft gisteren bekendgemaakt dat hij tijdens een wedstrijd in november moest uitvallen vanwege een paniekaanval. In een open brief schrijft hij dat hij dit onthult om de discussie over geestelijke gezondheid aan te wakkeren.
Love, die drie jaar geleden een contract van meer dan 100 miljoen dollar bij NBA-team Cleveland Cavaliers ondertekende, zegt dat de aanval kwam door onder meer de stress van familieproblemen, de slechte resultaten van het team en slaaptekort.
Hartkloppingen en ademhalingsproblemen
In de tweede helft van de wedstrijd tegen Atlanta Hawks kreeg hij last van hartkloppingen en ademhalingsproblemen. “Ik dacht dat ik doodging. Ik belandde hijgend op de vloer van onze trainingsruimte”, zegt hij op The Players’ Tribune.Na een bezoek aan het ziekenhuis zocht Love aarzelend hulp van een therapeut. “Ik moest lachen om het idee. In het basketbal praat niemand over hoe hij zich voelt.” Hij had ook nog nooit gehoord van collega’s die openlijk over mentale problemen spraken. “Ik wilde niet de enige zijn, ik wilde niet dat ze me zagen als zwakkeling.”
Het belangrijkste
Hij besloot de brief te schrijven nadat zijn therapie positief bleek uit te pakken en mede-NBA-ster DeMar DeRozan op Twitter toegaf dat hij leed aan een depressie. “Daardoor zag ik dat iedereen rondloopt met zijn eigen problemen, en dat we soms denken dat we de enigen zijn.” Love drukt de lezer op het hart dat het niet vreemd is om te praten over je gevoelens. “Het is het belangrijkste wat je kunt doen. Dat was het in elk geval voor mij.”Sterker dan ooit
De basketballer kreeg veel steun op sociale media van fans en medespelers. “Je bent nu sterker dan ooit!!! Hulde en respect!”, twitterde LeBron James, in de NBA vier keer uitgeroepen tot meest waardevolle speler.Steeds meer sterren bekennen te lijden aan frequente paniekaanvallen. Zo gaven onder meer zanger Zayn Malik, cabaretier Javier Guzman en presentatrice Anna Nooshin toe dat zij extreme angst voelen vlak voor optredens.
Bron: RTL Nieuws >>
22 maart 2018 om 16:09 #219912LukaModeratorParnassia Groep begint volledig digitale poli
Ggz-instelling Parnassia Groep heeft een volledig digitale poli voor angst- en stemmingsklachten ontwikkeld. Contact tussen behandelaar en patiënt vindt niet meer plaats in de behandelkamer, maar online via beeldbellen of een chat.
–
De online poli van de Parnassia Groep wordt ondersteund door een app die inzicht geeft in het gedrag van de patiënt en de bijbehorende gevoelens. Als de patiënt merkt dat het niet goed gaat, kan hij of zij direct contact zoeken met de behandelaar.
De patiënt geeft in de digitale poli aan welke vorm van ondersteuning gewenst is. Samen met de professionals van de Parnassia Groep wordt gekeken welke hulp hier het beste op aansluit.
Met de bus
Feline Barth, psycholoog bij de digitale poli, is tevreden over de nieuwe werkwijze. ‘Ik had met een patiënt, die kampt met een angststoornis, afgesproken dat zij met de bus naar haar werk zou gaan’, vertelt ze. ‘Ik stond stand-by om haar te steunen als ze in paniek zou raken. Tijdens de busrit stuurde ze een chatbericht dat ze in paniek dreigde te raken. Ik herinnerde haar aan de door ons eerder geformuleerde helpende gedachten. Ook zei ik dat ik ervan overtuigd was dat het haar zou lukken. Even later ontving ik een chatberichtje met een spierballen-emoji van een trotse en blije patiënt vanaf haar werk.’Erg spannend
Uit een eerste onderzoek blijkt dat bijna 70 procent van de patiënten die deze vorm van behandelen krijgt aangeboden, dit ook daadwerkelijk wil. ‘In het begin vond ik het videobellen erg spannend’, aldus een van hen. ‘Ik had het gevoel dat je geen band met je behandelaar kunt opbouwen, maar ik heb het tegendeel ervaren. In de spreekkamer moet je een situatie omschrijven, tijdens videobellen kan ik de situatie laten zien.’Persoonlijk contact
Het project van Parnassia Groep is een trendbreuk. Videobellen en andere vormen van digitale communicatie worden vaker ingezet in de zorg. Maar een volledig digitale behandeling is vooralsnog uitzonderlijk. Meestal is er bij een online behandeling toch met enige regelmaat direct persoonlijk contact met de behandelaar.Bron: Zorgvisie.nl >>
23 maart 2018 om 19:14 #219986LukaModeratorWaarom piekeren we?
Beter/levenAntwoord op lezersvragen over gezondheid, voeding, leefstijl en psyche. Deze week: Waarom piekeren we?
Wie kent het niet: (nachtelijk) getob over onheil op het werk, complexe liefdeskwesties of de hiaten in het leven. Piekeren doen we allemaal – of in elk geval alle proefpersonen die internationaal ooit meededen aan pieker-onderzoek. ‘Mensen die zeggen dat ze nooit piekeren kom je eigenlijk niet tegen’, zegt Bart Verkuil, universitair docent klinische psychologie aan de Universiteit Leiden.
Maar waarom doen we het? Piekeren is een logische reactie op onzekerheid, legt Verkuil uit. Van nature is de mens geneigd om oplossingen te zoeken voor problemen. Evolutionair gezien vergrootte voorzichtigheid de kans op overleving. Nadenken, zou je het overpeinzen van problemen in dat opzicht ook wel kunnen noemen.
Tot zover prima. Het gaat pas mis als we gaan nadenken over zaken waar geen oplossing voor bestaat. Piekeren wordt in de wetenschappelijke literatuur vaak omschreven als ‘een aaneenschakeling van negatieve gedachten over zaken die een mogelijk negatief gevolg kunnen hebben.’
Een veelvoorkomende variant is volgens Verkuil de ‘wat als’-gedachte. Rampgedachten zoals: als ik deze klus niet afkrijg, verlies ik mijn baan of als ze me verlaat, ben ik voor altijd ongelukkig.
‘Bij zulke gedachtes gaat het om tamelijk abstracte problemen waarover we geen controle hebben’, zegt Verkuil. Als je mensen vraagt om dergelijke problemen ‘af’ te denken met de vraag ‘en dan?’, komt er geen antwoord, maar een volgende nog heftigere rampgedachte. Uiteindelijk zijn het diepgewortelde menselijke angsten. Om verlaten of verstoten te worden, om te sterven, om door de mand te vallen.’
Wetenschappers noemen piekeren daarom ook wel ‘psychologisch herkauwen’. Het is niet het uitdenken van een probleem, maar het rond blijven denken in een cirkel. Malen als een vorm van schijncontrole.
Mocht u het willen checken, er bestaat helaas niet zoiets als een gezonde piekerlimiet, qua tijdsduur. De ene mens is nu eenmaal neurotischer aangelegd dan de ander. De grens tussen gezond en ongezond ligt in de psychologie en psychiatrie bij het wel of niet kunnen functioneren.
Als de gedachten zo afleidend en aanhoudend zijn dat ze je afhouden van je dagelijkse bezigheden of nachtrust, kun je spreken van chronisch piekeren. ‘Er zijn mensen die meerdere uren per dag kwijt zijn aan piekeren, dan heb je het over een piekerstoornis of een gegeneraliseerde angststoornis’, zegt Verkuil.
Hoe abstracter het probleem, hoe riskanter. Nadenken over een functioneringsgesprek van morgen is concreet en kan nuttig en praktisch zijn. Abstracte problemen zijn niet op te lossen. Verkuil: ‘Daarover blijven malen zet dus ook niet aan tot actie, maar eerder tot terugtrekken of vermijden.’
Bij piekeren zie je een lichaamsreactie die identiek is aan die in een gevaarlijke situatie. De hartslag gaat omhoog, stresshormonen komen vrij, er gaat extra energie naar de spieren voor een eventuele vecht- of vluchtreactie. Als je dat hele delen van de dag hebt, kan dat niet alleen geestelijk negatieve gevolgen hebben, maar ook lichamelijke, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zegt Verkuil.
Omdat geest en lichaam als altijd hand in hand gaan is een fit en gezond lichaam een goede start om de piekerdruk te verlagen. ‘Ga naar buiten, beweeg, sport, ontspan’, zegt Verkuil.
Ook de gedachtes kun je aanpakken. Volgens Verkuil begint een heilzaam piekerdieet met het ontdekken wanneer je het doet en waarover je zoal maalt. Geef jezelf vervolgens een half uur per dag de tijd om de problemen die opspelen echte aandacht te geven. Schrijf ze eventueel op.
In dat half uur denk je gestructureerd na over de problemen en beslis je ‘ik doe er iets mee óf ik kan het niet beïnvloeden en accepteer het probleem’. Wegduwen heeft geen zin, zegt Verkuil.‘Het klinkt een beetje wrang, maar het is goed om een prettige relatie met je piekergedachten te hebben.’
Bron: de Volkskrant >>
4 april 2018 om 21:06 #220632LukaModeratorTandartsangst is een wijd verbreid en diepgeworteld fenomeen.
Maar liefst 40% van de Nederlandse volwassenen zegt bang te zijn om een tandarts te bezoeken.
Zo’n 12% van de bevolking moet zelfs als zeer tot extreem angstig worden beschouwd en 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de behandeling dat zij niet meer durven te gaan. Gelukkig lijkt de angst bij de Nederlandse kinderen minder groot te zijn. Onderzoek laat zien dat ongeveer 15% bang is voor een behandeling en dat 6% extreme angst vertoont.Op tandarts.nl vind je tips >>
Speciale angsttandartsen vind je op zorgkaartnederland.nl >>
-
AuteurReacties
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.