Eetstoornissen

 • Dit onderwerp bevat 32 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 12/08/2022 om 21:49 door Luka.
10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 33)
 • Auteur
  Reacties
 • #216055
  LSG
  Beheer
  Topic starter

  In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:

  Eetstoornissen

  Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.

  #215393
  Luka
  Moderator

  Tien fabels over eetstoornissen

  Lees de tien fabels over eetstoornissen op psyq.nl >>

  #215410
  Luka
  Moderator

  Jonge mannen vatbaar voor ontwikkelen onzichtbare eetstoornis

  ‘Een eetstoornis wordt vaak gezien als een ‘vrouwenziekte’, maar ook mannen ontwikkelen regelmatig een eetprobleem. Onderzoek wijst uit dat 3 procent van de mannen tot 20 jaar last heeft gehad van eetstoornis. Toch is het voor mannen vaak moeilijker om hier voor uit te komen. De meest voorkomende eetstoornis bij mannen is de vaak onzichtbare eetbuistoornis.’

  Lees het hele artikel op psyq.nl >>

  #216097
  Mark
  Moderator

  Proud2bme

  Proud2Bme is sinds 2009 de grootste online hulpsite van Nederland en België met meer dan 200.000 unieke bezoekers per maand. De site is er voor iedereen die problemen heeft met zelfbeeld, eten en aangrenzende problematiek. Op Proud2Bme worden dagelijks meerdere nieuwe artikelen en blogs geplaatst over gezondheid, lifestyle, fashion, beauty, eetproblemen, gezond eten en over jezelf accepteren zoals je bent. Via het forum en de chat kan je in contact komen met lotgenoten en steun krijgen van ervaringsdeskundigen en professionals voor jouw problemen.

  proud2bme.nl

  #216110
  Luka
  Moderator

  Stichting Durf Te Vragen

  stichtingdtv.nl/problemen/eetstoornis

  Ben jij veel met eten bezig?
  Problemen met eten ontstaan vaak in de pubertijd. Hier vind je meer informatie en feiten over eetproblemen.

  #216142
  Luka
  Moderator

  Eetstoornissen

  wijzijnmind.nl/psychipedia/eetstoornis

  Mensen die lijden aan een eetstoornis zijn extreem veel bezig met eten en hun gewicht. Dit beïnvloedt in grote mate hun dagelijks functioneren. Vormen van eetstoornissen zijn anorexia nervosa, boulimia nervosa en de eetbuistoornis (binge eating disorder, afgekort BED).

  Je vind hier informatie, ervaringsverhalen, tests en meer.

  #216251
  Mark
  Moderator

  Mentaal Vitaal: Anorexia nervosa

  Als je anorexia hebt, probeer je op een extreme manier af te vallen. Terwijl je al te weinig weegt voor je lichaamslengte. We zeggen meestal anorexia, maar de officiële benaming is anorexia nervosa. Dat betekent letterlijk: geen honger hebben door een psychische oorzaak. Dit klopt niet helemaal. Met anorexia heb je namelijk wel honger, maar je onderdrukt dit gevoel.

  Als je anorexia nervosa hebt, is eten een obsessie voor je. Je eetpatroon is volledig in de war. Misschien eet je helemaal niet, of heb je juist last van eetbuien en probeer je het voedsel dat je binnenkrijgt er zo snel mogelijk weer uit te krijgen. Dat kan door overgeven, laxeermiddelen, plaspillen of een klysma. Dat gaat ver. Maar je wordt gedreven door de angst om aan te komen in je gewicht. Het is een ernstige stoornis: eten wordt een bron van angst en spanning.

  Anorexia doet veel met je. Zowel sociaal, emotioneel als lichamelijk. Je voelt minder en je zin in seks neemt af. Je trekt je terug en als je niet oppast raak je in een isolement. Met ouders of vrienden krijg je conflicten over (niet) eten. Later kun je ook last krijgen van andere eetstoornissen, zoals boulimia (zie hieronder).

  Op mentaalvitaal.nl/anorexia vind je meer informatie over symptomen, oorzaken, gevolgen en hoe je ermee om kunt gaan.

  #216252
  Mark
  Moderator

  Mentaal Vitaal: Boulimia nervosa

  Met boulimia nervosa heb je last van eetbuien. In korte tijd stop je je helemaal vol. Vaak heb je een negatief zelfbeeld en is je lichaamsgewicht bijna een obsessie. Om maar niet aan te komen ga je bijvoorbeeld vasten, braken of gebruik je laxeermiddelen. We noemen deze stoornis ook wel boulimie of kortweg BN.

  Tijdens eetbuien verlies je totaal de controle over je eetgedrag. Je eet door, zelfs als de honger al over is. Honger is niet de reden om te eten. Een onrustig, angstig of gespannen gevoel wel. Eten verdooft. Je vlucht dus eigenlijk weg van je gevoel.

  We zien vaak een neerwaartse spiraal: na een eetbui voel je je schuldig en schaam je je. Je wil het liefst het eten zo snel mogelijk weer kwijtraken door te braken of laxeermiddelen te gebruiken. Tot de volgende eetbui. Extreem lijnen en vasten horen er ook bij. Waarop vaak weer een nieuwe eetbui volgt.

  Op mentaalvitaal.nl/boulimia vind je meer informatie over symptomen, oorzaken, gevolgen en hoe je ermee om kunt gaan.

  #216751
  Luka
  Moderator

  Vier jonge Nederlandse mannen vertellen hoe het is om een eetstoornis te hebben.

  Steeds meer Nederlandse mannen laten zich behandelen voor een eetstoornis, maar worden niet altijd serieus genomen – door zowel mensen in hun omgeving als hulpverleners – omdat het een ‘vrouwenziekte’ zou zijn.

  Naar schatting lijdt tien procent van de Nederlanders aan een eetstoornis. Hoewel eetstoornissen gewoonlijk worden weggezet als een kwaal voor jonge, witte vrouwen, bestaat vijf tot tien procent van deze groep uit mannelijke patiënten. Dit aantal, dat overigens alleen de mannen vertegenwoordigt die daadwerkelijk hulp zoeken voor hun stoornis, neemt landelijk rap toe. Toch horen we nog veel te weinig over en van deze ‘onzichtbare’ mannen.

  Lees verder op de site van Vice >>

  #219424
  Luka
  Moderator

  ‘Pro-ana verbieden kan, meisjes helpen is beter’

  Staatssecretaris Van Rijn wil zogenoemde pro-ana websites, die anorexia aanmoedigen, verbieden. Ervaringsdeskundige en oprichter van hulpsite ‘Proud 2b me’ Scarlet Hemkes is ook voor zo’n verbod, maar vindt het toch vooral symboolpolitiek.

  “Zo’n zes jaar geleden voerde ik zelf actie tegen pro-anasites. Ik diende een petitie in bij de Kamer, maar daar werd niet veel mee gedaan”, zegt Scarlet Hemkes. “Ondertussen kreeg ik wel heel veel hulpvragen binnen van jongeren met eetproblemen. Ik wilde ze doorverwijzen, maar merkte dat er online eigenlijk geen goede plek was waar ze terecht konden. Toen begreep ik waarom mensen naar pro-anasites toe gaan: er was geen alternatief.”

  Lees verder op de site van RTL Nieuws >>

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 33)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 16 ▪︎ leden online: 2
Leentje, Ollybolly
FORUM STATISTIEKEN
topics: 3.359, reacties: 18.426, leden: 2.224