Depressie

 • Dit onderwerp bevat 79 reacties, 3 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op 23/08/2020 om 21:34 door Luka.
25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 80)
 • Auteur
  Berichten
 • #216048
  LSG
  Beheer
  Topic starter

  In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:

  Depressie

  Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.

  #215307
  Luka
  Moderator

  Leven met de zwarte hond die depressie heet

  Een filmpje wat duidelijk maakt hoe het is om een depressie te hebben en hoe mensen om iemand met een depressie heen ermee om kunnen gaan.

  #215711
  Mark
  Moderator

  Campagne ‘Omgaan met depressie’

  Met de slogan ‘Herken de signalen en praat erover’ is het ministerie van Volksgezondheid samen met de Mental Health Foundation in 2016 een landelijke publiekscampagne gestart over depressie. Om ervoor te zorgen dat depressie nu eindelijk wél onderwerp van gesprek wordt. Want ook al lijdt een op de twintig Nederlanders er aan en is het de belangrijkste reden voor ziekteverzuim, toch wordt over depressie veel te weinig gesproken. Televisiespotjes en acties op social-media laten zien wat het is om een depressie te hebben. De campagne is weliswaar gestart in 2016 maar zal enkele jaren lopen.

  Meer informatie vind je op de website omgaanmetdepressie.nl.

  Bioscoop spot ‘Omgaan met depressie’ (jongen)

  Bioscoop spot ‘Omgaan met depressie’ (vrouw)

  #215780
  Luka
  Moderator

  WAAROM IS HET BELANGRIJK TE OPENUPPEN OVER WAT JE DWARSZIT? 
  “Als je praat over je problemen, verwerk je ze beter. Daarnaast kunnen je familie en vrienden je goed ondersteunen. Als zij niets van jouw problemen afweten, kunnen ze ook niet weten hoe ze ermee om moeten gaan.

  “Ook voel je je uiteindelijk sterker als je praat over je probleem. Jij bepaalt wie je in vertrouwen neemt en je kiest er zelf voor om te praten over je probleem. Doordat je deze twee dingen zelf bepaalt, heb je de leiding. Je hebt het gevoel dat je echt iets doet met je probleem, en daardoor ga je je beter voelen.”

  Lees verder op mindyoung.nl >>

  8 tips om te openuppen >>

  #215853
  Luka
  Moderator

  Vraag liever niet elke dag hoe het gaat

  20 procent van de volwassenen is een keer in een zijn leven depressief. Wat kun je doen of moet je laten om iemand met een depressie te helpen? Tips van (ervarings)deskundigen.

  Blue Monday, de zogenaamd somberste dag van het jaar, is voor een grote groep mensen geen gimmick maar realiteit – ook op dinsdagen, woensdagen en andere dagen zijn ze zwaar somber. Een op de vijf volwassenen in Nederland is volgens het Trimbos-instituut een keer in zijn leven depressief. Om daar aandacht voor te vragen organiseert de Mental Health Foundation deze maandag voor de derde keer het Depressiegala, waar cabaretiers en schrijvers vertellen over hun ervaringen met de ziekte. NRC vroeg (ervarings)deskundigen wat je kunt doen om iemand met een depressie te helpen.

  Lees verder op nrc.nl >>

  #215855
  Luka
  Moderator

  Eén derde van de jongeren met psychische klachten is juist niet open over tegenover vrienden of familie. “Maar als je praat over je problemen, ga je je uiteindelijk beter voelen,” vertelt Jean-Pierre van de Ven, psycholoog van MIND en Korrelatie. Wij spraken met hem over openstellen en het delen van je problemen.

  Lees verder op npo3fm.nl >>

   

  #215856
  Luka
  Moderator

  37% van de Nederlandse jongeren die psychische klachten hebben, praat daar niet over – zo blijkt uit onderzoek van Newcom. 3FM Tussenuur en Mind Young organiseren deze week daarom de allereerste #open-up week. Het doel: meer openheid over psychische problemen onder jongeren.

  Lees verder op human.nl >>

   

  #216081
  Mark
  Moderator

  Omgaan met depressie

  omgaanmetdepressie.nl

  Op deze site vind je veel informatie die je kan helpen een depressie te herkennen, bespreekbaar te maken en iemand met een depressie te helpen. Depressie is een veelvoorkomende ziekte, die bijna 20 procent van de volwassenen ooit in hun leven treft. Het is niet altijd eenvoudig symptomen van een depressie te herkennen.

  #216083
  Luka
  Moderator

  Project ‘Alles goed’

  allesgoed.org

  Waarom we niet praten over een depressie
  We antwoorden zelden negatief, als iemand vraagt of alles goed is. Zelfs niet in het diepste dal van een depressie. Waarom eigenlijk? Want als je een gebroken been hebt, kun je dat wél vertellen. En dan krijg je de troost en begrip die je nodig hebt. Maar als we het geestelijk moeilijk hebben, schamen we ons. Zo jammer. Want juist tijdens een depressie heb je troost en begrip nodig.

  En waarom het zo goed is om dat wel te doen
  Op Alles Goed zie je mensen die net zoals jij – of een van je dierbaren – leven met een depressie. Wat heb je daaraan? Simpel. Dankzij de verhalen van anderen ontdek je dat je (láng) niet de enige bent. Dat depressie voor iedereen anders is. En dat je niet raar bent, of stom, of wat je depressie je ook influistert. Deel ook je verhaal of steun dit project.

  #216105
  Luka
  Moderator

  Stichting Durf Te Vragen

  stichtingdtv.nl/problemen/depressie

  Ben jij vaak verdrietig of somber? Beleef jij geen plezier aan activiteiten die je normaal gesproken wel leuk vindt?
  Op de website van Stichting ‘Durf te vragen’ vind je meer informatie, feiten en tips over stemmingsproblemen.

  #216128
  Luka
  Moderator

  MINDblue – depressie

  mindblue.nl/depressie

  Ruim 40 procent van de Nederlanders heeft ooit psychische klachten gehad. Er is dus een grote kans dat jij hier ook mee te maken hebt. Zelf of als partner, ouder, kind, vriend, hulpverlener, buurman, noem maar op. Waar kun je dan terecht?
  Bij MINDblue vind je informatie over depressie, een depressietest en ervaringsverhalen. Ook kun je vragen stellen aan een ervaringsdeskundige.

  Check ook:

  MINDblue is een initiatief van Fonds Psychische Gezondheid/Korrelatie en MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid.

  #216135
  Luka
  Moderator

  “Op sommige dagen wil ik aan mijn toekomst werken, op andere dagen zie ik geen morgen meer”

  Depressieve tieners kreunen onder prestatiedruk en sociale media, volgens experts.

  Drieduizend tieners tussen elf en vijftien jaar slikken anti­depressiva. Een triest record. Ze kreunen onder de druk, kraken onder sociale media. Pubers aan de piekerpillen. ‘Soms zie ik geen morgen meer. Donker, hè?’

  Kayleigh is maar één gezicht achter de cijfers die de ziekteverzekering onlangs bekendmaakte. Van alle tieners tussen 11 en 15 slikken er 3.125 antidepressiva. Een stijging van 8,6 procent tegenover een jaar eerder, toen het aantal ook al alarmerend hoog lag. Het maakt van de 11- tot 15-jarigen de sterkste klimmers in een bedroevende categorie.

  Lees verder op demorgen.be >>

  #216182
  Luka
  Moderator

  Zelfdoding

  wijzijnmind.nl/psychipedia/zelfdoding

  In 2016 maakten 1.894 mensen in Nederland een einde aan hun leven. Het aantal mensen dat aan zelfdoding (andere termen: zelfmoord, suïcide) denkt, ligt veel hoger. Boven de 400.000. Van deze mensen doet bijna een kwart een suïcidepoging.

  Je vindt hier informatie over:

  • Signalen zelfdoding
  • Risicofactoren zelfdoding
  • Gevoelens bij zelfdoding
  • Hulp wanneer je denkt aan zelfdoding
  • Tips voor naasten
  #216184
  Luka
  Moderator

  MINDYoung

  mindyoung.nl

  MIND Young is een platform over je MIND voor en door jongeren. Het biedt info, herkenbare verhalen, nieuws, tips en events over alles wat met je MIND te maken heeft.

  Op MINDyoung.nl vind je informatie over psychische klachten en problemen, kun je ervaringen en hersenspinsels van anderen lezen, blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je MIND en vind je tips en herkenning bij vaak en minder vaak voorkomende psychische klachten.

  #216670
  Luka
  Moderator

  Een man met een depressie is nog te vaak een vreemde eend

  Er wordt veel gesproken over de emancipatie van vrouwen. Maar als het over openheid bij psychische ziekten en aandoeningen gaat, is er voor mannen nog een hele wereld te winnen.

  Opinie stuk op Joop door Roland van Tilborg, oud SP-Statenlid provincie Zeeland.

  Lees verder op joop.bnnvara.nl >>

  #216759
  Luka
  Moderator

  Fit in je hoofd

  fitinjehoofd.be

  Met deze website leer je controle over je eigen leven te hebben. Je leert jezelf te waarderen. Je kan het hoofd bieden aan stress en tegenslag. Je leert positief in het leven te staan.

  Deze website is bedoeld voor mensen ouder dan 16 jaar. Fit in je Hoofd is een campagne van de Vlaamse overheid.

  #216760
  Luka
  Moderator

  Campagne ‘Leef zonder filter’

  fitinjehoofd.be/leef-zonder-filter

  Hoe gaat het écht met jou?
  Praat erover met je vrienden of je ouders.
  Eet gezond, beweeg, slaap voldoende én zorg goed voor jezelf.

  Sta je wel eens stil bij hoe je je voelt?

  #216761
  Luka
  Moderator

  Nok Nok

  noknok.be

  Ben je tussen 12 en 16 jaar? Je bent jong en je kan heel wat aan. Maar een dipje of een tegenslag komt iedereen wel eens tegen. Hier vind je informatie en opdrachten om je goed in je vel te voelen. Ga zelf aan de slag en zoek de tips die je het meest aanspreken.

  Kom hier meer te weten over:

  • ANGST
  • JEZELF PIJN DOEN
  • DEPRESSIE
  • ZELFDODING
  • EETPROBLEMEN
  • SLAAPPROBLEMEN
  • ADHD
  • AUTISME
  #216907
  Luka
  Moderator

  YouTubers hebben het echt niet alleen maar over onzin

  De afgelopen maanden gebruiken steeds meer bekende jonge mensen hun voorbeeldfunctie om een maatschappelijk probleem aan te kaarten.

  “Ik vind het heel erg dat een meisje van 12 aan zelfmoord denkt. Daarom heb ik specifiek deze brief eruit gepikt”, zegt Bo Beljaars (21) in een recente video. “Maar ik krijg vaker brieven die over zelfmoordgedachten gaan.” In de video adviseert Bo het meisje van 12 om contact op te nemen met 113 Zelfmoordpreventie.

  Anke Wammes van 113 Zelfmoordpreventie is heel blij met de reactie van Bo. “Op de dag dat de video online ging, zagen we ‘s avonds gelijk een piek in het aantal mensen die chatten of bellen met onze professionals.”

  Nog een paar voorbeelden:

  Rapper Ronnie Flex liet zich opnemen in een kliniek vanwege zijn wietverslaving.

  Vlogger Gio besteedde eind vorig jaar in een video-serie aandacht aan de Kindertelefoon, omdat hij veel brieven en mails ontvangt van jonge fans met problemen. “Na afloop van die serie zagen wij een flinke toename in contacten. Dat loopt misschien wel in de honderden”, vertelt Heleen Alders van De Kindertelefoon.

  Ook YouTubers Dylan Haegens (25) en Marit Brugman (27) zetten zich in voor problemen van jongeren. Met een site en video’s waarin ze over hun eigen angsten en paniekaanvallen (hij) en anorexia (zij) praten, sporen ze hun kijkers aan om over problemen te praten en hulp te vragen.

  Lees verder op NOS.nl >>

  #216909
  Luka
  Moderator

  Overheidsrecept tegen depressie: praat erover

  Praten over een depressie moet hetzelfde zijn als praten over een simpele verkoudheid, vindt staatssecretaris Paul Blokhuis van volksgezondheid. Dus begint hij een campagne.

  Zo’n 800.000 mensen lijden aan depressieve klachten, berekende zijn ministerie. Dat kost de maatschappij jaarlijks zo’n 1,5 miljard euro, aldus de staatssecretaris. Ze melden zich ziek, hebben behandeling nodig, zijn minder productief. In 2030, zo wil de overheid, moet het aantal mensen met een depressie 30 procent lager zijn. Blokhuis trekt daarom een miljoen uit voor een tv-spotje en een website die het makkelijker moeten maken om over een depressie te praten.

  Lees verder op de site van Trouw >>

  #216936
  Luka
  Moderator

  Postnatale depressie: mannen krijgen het ook

  Mannen kunnen ook last hebben van deze symptomen. Het verschil is dat er geen officiële diagnose bestaat voor postnatale depressie bij mannen. Studies uit verschillende landen zoals Brazilië, de VS en het VK tonen aan dat 4-5% van de vaders zich depressief voelt na de geboorte van hun kind. Andere studies beweren zelfs dat het eerder om 10% van de vaders gaat.

  De oorzaak voor deze depressie bij mannen is dezelfde als bij vrouwen. Toch zijn er extra complicaties wanneer mannen last hebben van een postnatale depressie. Over het algemeen zoeken mannen minder snel hulp voor hun mentale problemen.

  Lees verder op de site van EOS Wetenschap >>

  #218193
  Luka
  Moderator

  Pupiltest moet terugval na depressie gaan voorspellen

  De oude wijsheid ‘ogen zijn de vensters van de ziel’ blijkt echt waar te zijn. Uit de pupillen van je ogen is namelijk af te lezen of je behandeld moet worden voor depressie. Als het aan neurowetenschapper Marie-José van Tol van het UMCG ligt, gaat elke huisarts in de toekomst een pupiltest gebruiken om depressies bij patiënten voorspellen, zo meldt RTLnieuws.

  Lees verder op ggznieuws.nl >>

  #218548
  Luka
  Moderator

  Zet een bloemetje neer naast je bed voor een beter ochtendhumeur

  Eerlijk is eerlijk: de kans is klein dat je op maandag boordevol energie uit bed springt en meteen klaar bent voor de dag. Last van een klein ochtendhumeurtje? Dan helpt deze tip om net iets vrolijker uit bed te stappen.
  Veel hoef je niet te doen voor een iets minder geforceerde glimlach aan de ontbijttafel op maandagochtend. Investeer in een ruikertje bloemen dat je op het nachtkastje neerplant, om meteen vol energie aan de dag te beginnen.

  Lees verder op hln.be >>

  Zou het? Nou ja het staat in ieder geval gezellig en baadt het niet dan schaadt het ook niet…

  #218571
  Luka
  Moderator

  Qmusic-dj open over depressie: ‘Het gaat niet goed met me’

  DJ Stephan Bouwman heeft vanmiddag in zijn programma bij Qmusic openhartig bekend dat hij worstelt met een depressie.

  “Het gaat gewoon niet goed met me. Het gaat gewoon klote”, zei hij huilend in de uitzending. De dj voelde zich bijna verplicht om dit met zijn luisteraars te delen. “Want er zijn heel veel mensen die zich, net als ik, dagelijks heel alleen voelen en eenzaam. En ondanks dat je omringd bent door mensen, dat maakt dan even niet uit.”

  Stemmetje
  Bouwman vertelde dat hij een stemmetje in zijn hoofd heeft dat de laatste dagen steeds harder werd. “Als ik in de spiegel kijk, dan zegt ie hoe lelijk ik ben en als ik iets doe dan vindt ie dat heel slecht.” Stephan legde uit dat hij altijd eerlijke radio wil maken, maar dat het nu zo slecht met hem gaat dat hij niet meer kan en wil doen alsof het allemaal wel goed gaat.

  De dj staat op een wachtlijst voor professionele hulp. “Dat betekent dat er zoveel mensen zijn die hulp nodig hebben, maar die die hulp niet kunnen krijgen.”

  Stephan laat weten heel veel reacties te hebben gekregen op zijn emotionele ontboezemingen en bedankt iedereen daarvoor.

  Bron: RTL Nieuws

  #218629
  Mark
  Moderator

  Kun je doorwerken met een depressie? Alleen als die mild is, anders is naar de wc gaan al een inspanning

  Alleen bij een beginnende of matige depressie kun je doorwerken, zegt Marcus Huibers, depressie-expert bij de VU. ‘Bij een langdurige en ernstige depressie kom je tot stilstand. Dan wil je het liefst in bed liggen met de dekens over je hoofd. Naar de wc gaan is dan al een hele inspanning – laat staan dat je kunt werken.’

  Lees verder op volkskrant.nl >>

25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 80)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 19 ▪︎ leden online: 1
Muffin
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.431, reacties: 13.255, leden: 1.206
Scroll Up