Depressie

 • Dit onderwerp bevat 82 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 04/03/2022 om 09:50 door Mark.
10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 83)
 • Auteur
  Reacties
 • #216048
  LSG
  Beheer
  Topic starter

  In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:

  Depressie

  Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.

  #215307
  Luka
  Moderator

  Leven met de zwarte hond die depressie heet

  Een filmpje wat duidelijk maakt hoe het is om een depressie te hebben en hoe mensen om iemand met een depressie heen ermee om kunnen gaan.

  #215711
  Mark
  Moderator

  Campagne ‘Omgaan met depressie’

  Met de slogan ‘Herken de signalen en praat erover’ is het ministerie van Volksgezondheid samen met de Mental Health Foundation in 2016 een landelijke publiekscampagne gestart over depressie. Om ervoor te zorgen dat depressie nu eindelijk wél onderwerp van gesprek wordt. Want ook al lijdt een op de twintig Nederlanders er aan en is het de belangrijkste reden voor ziekteverzuim, toch wordt over depressie veel te weinig gesproken. Televisiespotjes en acties op social-media laten zien wat het is om een depressie te hebben. De campagne is weliswaar gestart in 2016 maar zal enkele jaren lopen.

  Meer informatie vind je op de website omgaanmetdepressie.nl.

  Bioscoop spot ‘Omgaan met depressie’ (jongen)

  Bioscoop spot ‘Omgaan met depressie’ (vrouw)

  #215780
  Luka
  Moderator

  WAAROM IS HET BELANGRIJK TE OPENUPPEN OVER WAT JE DWARSZIT? 
  “Als je praat over je problemen, verwerk je ze beter. Daarnaast kunnen je familie en vrienden je goed ondersteunen. Als zij niets van jouw problemen afweten, kunnen ze ook niet weten hoe ze ermee om moeten gaan.

  “Ook voel je je uiteindelijk sterker als je praat over je probleem. Jij bepaalt wie je in vertrouwen neemt en je kiest er zelf voor om te praten over je probleem. Doordat je deze twee dingen zelf bepaalt, heb je de leiding. Je hebt het gevoel dat je echt iets doet met je probleem, en daardoor ga je je beter voelen.”

  Lees verder op mindyoung.nl >>

  8 tips om te openuppen >>

  #215853
  Luka
  Moderator

  Vraag liever niet elke dag hoe het gaat

  20 procent van de volwassenen is een keer in een zijn leven depressief. Wat kun je doen of moet je laten om iemand met een depressie te helpen? Tips van (ervarings)deskundigen.

  Blue Monday, de zogenaamd somberste dag van het jaar, is voor een grote groep mensen geen gimmick maar realiteit – ook op dinsdagen, woensdagen en andere dagen zijn ze zwaar somber. Een op de vijf volwassenen in Nederland is volgens het Trimbos-instituut een keer in zijn leven depressief. Om daar aandacht voor te vragen organiseert de Mental Health Foundation deze maandag voor de derde keer het Depressiegala, waar cabaretiers en schrijvers vertellen over hun ervaringen met de ziekte. NRC vroeg (ervarings)deskundigen wat je kunt doen om iemand met een depressie te helpen.

  Lees verder op nrc.nl >>

  #215855
  Luka
  Moderator

  Eén derde van de jongeren met psychische klachten is juist niet open over tegenover vrienden of familie. “Maar als je praat over je problemen, ga je je uiteindelijk beter voelen,” vertelt Jean-Pierre van de Ven, psycholoog van MIND en Korrelatie. Wij spraken met hem over openstellen en het delen van je problemen.

  Lees verder op npo3fm.nl >>

   

  #215856
  Luka
  Moderator

  37% van de Nederlandse jongeren die psychische klachten hebben, praat daar niet over – zo blijkt uit onderzoek van Newcom. 3FM Tussenuur en Mind Young organiseren deze week daarom de allereerste #open-up week. Het doel: meer openheid over psychische problemen onder jongeren.

  Lees verder op human.nl >>

   

  #216081
  Mark
  Moderator

  Omgaan met depressie

  omgaanmetdepressie.nl

  Op deze site vind je veel informatie die je kan helpen een depressie te herkennen, bespreekbaar te maken en iemand met een depressie te helpen. Depressie is een veelvoorkomende ziekte, die bijna 20 procent van de volwassenen ooit in hun leven treft. Het is niet altijd eenvoudig symptomen van een depressie te herkennen.

  #216083
  Luka
  Moderator

  Project ‘Alles goed’

  allesgoed.org

  Waarom we niet praten over een depressie
  We antwoorden zelden negatief, als iemand vraagt of alles goed is. Zelfs niet in het diepste dal van een depressie. Waarom eigenlijk? Want als je een gebroken been hebt, kun je dat wél vertellen. En dan krijg je de troost en begrip die je nodig hebt. Maar als we het geestelijk moeilijk hebben, schamen we ons. Zo jammer. Want juist tijdens een depressie heb je troost en begrip nodig.

  En waarom het zo goed is om dat wel te doen
  Op Alles Goed zie je mensen die net zoals jij – of een van je dierbaren – leven met een depressie. Wat heb je daaraan? Simpel. Dankzij de verhalen van anderen ontdek je dat je (láng) niet de enige bent. Dat depressie voor iedereen anders is. En dat je niet raar bent, of stom, of wat je depressie je ook influistert. Deel ook je verhaal of steun dit project.

  #216105
  Luka
  Moderator

  Stichting Durf Te Vragen

  stichtingdtv.nl/problemen/depressie

  Ben jij vaak verdrietig of somber? Beleef jij geen plezier aan activiteiten die je normaal gesproken wel leuk vindt?
  Op de website van Stichting ‘Durf te vragen’ vind je meer informatie, feiten en tips over stemmingsproblemen.

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 83)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 11 ▪︎ leden online: 6
Leentje, Moontje, Maureen89, Moderator, Kabouter23, Ollybolly
FORUM STATISTIEKEN
topics: 3.359, reacties: 18.426, leden: 2.224