Bevrijd van schaamte en schuld – Brigitte M. Lommers

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Boeken: ervaringsverhalen & fictie Bevrijd van schaamte en schuld – Brigitte M. Lommers

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 03/06/2019 om 20:08 door Mark.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #240443
  Mark
  Moderator

   Bevrijd van schaamte en schuld
   Auteur: Brigitte M. Lommers

   Uit het voorwoord bij dit boek van Karin Bloemen
   Ieder verhaal heeft zo z’n eigen specifieke punten en in dit boek leest u het verhaal en het gevecht van de schrijfster. Ze schrijft meedogenloos eerlijk, zonder terughoudendheid. Dat maakt dat het zo nu en dan dwars door je ziel snijdt. Ik heb enorm respect voor haar zoektocht naar geluk en voor haar rotsvaste vertrouwen dat dat geluk ooit komt. Respect ook voor hoe ze het in dit boek heeft durven formuleren, tegen alle schaamte in. Want schaamte is een gemeen gif, een monster waartegen je bijna net zo hard moet vechten als tegen alle angst die misbruik met zich meebrengt.

   Samenvatting
   In dit boek wordt beschreven hoe seksueel misbruik de basis kan zijn van een traumatische seksuele ontwikkeling. Van daaruit maakt Brigitte Lommers de verbinding met het hoofdthema: seksualiteit na seksueel misbruik. Vele vrouwen en mannen zijn seksueel misbruikt en zoeken naar een effectieve vorm van hulpverlening. De hulpverlening richt zich op de verwerking van de trauma’s en niet op de ontwrichte seksualiteit. Dit zorgt bij velen voor latere problemen op seksueel vlak. Haar zoektocht naar haar (beleving van) seksualiteit is herkenbaar voor vele lotgenoten. Het boek bevat 14 levensverhalen (12 vrouwen en 2 mannen) over hun misbruikverleden èn hoe zij nu seksualiteit beleven.

   Dit boek is ook voor de kinderen van nu, zij die nu seksueel misbruikt worden. Zodat zij niet die lange en complexe weg hoeven te bewandelen om hun seksuele ontwikkeling een gezonde kans te geven.

   Brigitte Lommers zet zich al jaren in voor vrouwenrechten en geeft aandacht aan (seksueel) geweld, en dan met name seksueel misbruik van minderjarigen en (seksueel) geweld tegen vrouwen. Dit doet ze door als professional in de welzijns- en jeugdzorg aandacht te vestigen op dit onderwerp. Ze heeft ook veel blogs geschreven over dit onderwerp, te vinden op haar site http://www.brigitte-lommers.nl. De reacties op deze blogs zijn overweldigend. Ze worden direct honderden malen gelezen, gedeeld en onder lotgenoten besproken.

   Recensie
   Zo’n 25% van de vrouwen en 13% van de mannen in westerse landen worden slachtoffer van seksueel misbruik door volwassenen voor het zeventiende jaar. In deze publicatie gaat de auteur, zelf slachtoffer van seksueel misbruik in haar jeugd, op zoek naar het effect misbruik op haar seksuele ontwikkeling en beleving van seksualiteit. In een dagboekachtige stijl beschrijft zij haar worsteling. Ze interviewt (digitaal en face-to-face) twaalf vrouwen en twee mannen over hun misbruikervaringen en huidige beleving van seksualiteit. Ook interviewt ze prof. dr. Agnes van Minnen, specialist in angstregulatie en de behandeling van angststoornissen. De interviews worden afgesloten met een epiloog van de auteur. Volgens de auteur richt de hulpverlening zich teveel op verwerking van trauma’s en te weinig op de consequenties van ontwrichte seksualiteit. Met een voorwoord van Karin Bloemen.

   Drs. Marion Welling

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 57 ▪︎ leden online: 2
  Vinnie, Paul1966
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.731, reacties: 20.939, leden: 2.732