Hoe ik het misbruik door mijn oom verwerk

Hoe ik het misbruik door mijn oom verwerk

Ik zal me even voorstellen: mijn naam is Stefan Bartelds, ben 22 jaar en woon in Noord-Brabant. Mijn voornaamste hobby’s zijn ICT (met computers en andere communicatiemiddelen werken), foto- en videografie, muziek en ik heb daarnaast een fascinatie voor Suske en Wiske. Ik maak sinds een jaar of 8 video’s, welke ik deel op YouTube, variërende van gameplays, reviews, vlogs en sfeervideo’s. Ik haal hier veel inspiratie, motivatie maar ook afleiding uit.

Helaas ben ik ook voor 5 jaar seksueel misbruikt door mijn oom. Toen het begon was ik 12 á 13 jaar (eind 2009, begin 2010) en het is gestopt toen ik 18 jaar oud was. Begin 2015 heb ik mijn verhaal naar buiten gebracht. In eerste instantie heb ik het mijn broer verteld en daarna ook de rest van de familie. Er volgde een rechtszaak, die 2,5 jaar duurde, inclusief hoger beroep. Mijn oom is toen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden (waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met aftrek van voorarrest/voorlopig hechtenis), een straat- en contactverbod en een schadevergoeding, met een proeftijd van 3 jaar.

Ik heb hierover ook een paar video’s gemaakt. Blijkbaar is dat een van de manieren van hoe ik het verwerk. Voor mij is het niet alleen belangrijk dat ik mijn verhaal kan delen, maar ook dat anderen er wat aan hebben zodat het taboe wordt doorbroken. Dit vooral omdat jongens meestal worden gezien als degenen die ‘het maar van zich af moet slaan’, terwijl lang niet iedereen dat kan. Zeker niet met een onderwerp als (seksueel) misbruik, aanranding en/of verkrachting. Ook wil ik een gezicht zijn bij de berichten van misbruik (onder jongens) die je misschien wel vaker ziet op internet of in kranten met de intentie dat mensen begrijpen dat het gewoon iedereen kan overkomen.

Dit verhaal is geschreven en deze video’s zijn gemaakt door Stefan.

Wil je reageren op dit verhaal?

Op reacties zijn onze huisregels en ons privacybeleid van toepassing. Wij behouden ons het recht voor reacties die niet conform onze huisregels zijn, niet te plaatsen. Reacties worden doorgaans binnen 24 uur beoordeeld en geplaatst.

1 gedachte op “Hoe ik het misbruik door mijn oom verwerk”

  1. Beste lezer,

    Ik ben heel erg geraakt door het verhaal van Stefan. Momenteel ontwikkel ik samen met Taskforce Kindermishandeling vanuit Bureau Jong & Je Wil Wat een campagne voor jongeren over kindermishandeling. Ik ben op zoek naar een ervaringsdeskundige die zijn ervaring wil delen, ter input van de campagne die we aan het ontwikkelen zijn. Wil Stefan me helpen?

    Bedankt alvast.
    Ik hoor graag van jullie.

    Groet Lotte

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *