Slaapproblemen & nachtmerries

  • Dit onderwerp bevat 25 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 25/01/2023 om 22:01 door Luka.
10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 26)
  • Auteur
    Reacties
  • #216060
    LSG
    Beheer
    Topic starter

      In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:

      Slaapproblemen en nachtmerries

      Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.

      Slaapproblemen en nachtmerries kunnen wijzen op PTSS. Voor meer informatie over PTSS, klik hier >>

      #216165
      Luka
      Moderator

        Slaapstoornis

        wijzijnmind.nl/slaapstoornis

        Een derde van de volwassen Nederlanders heeft wel eens slaapproblemen. Vrouwen hebben twee keer zo vaak last van slapeloosheid als mannen. Ook komen slaapproblemen vaker voor op latere leeftijd.

        Je vind hier informatie over de verschillende soorten slaapstoornissen, de oorzaken en behandeling.

        En hier vind je ontspanningsoefeningen.

        #216255
        Mark
        Moderator

          Mentaal Vitaal: Slaapstoornissen

          mentaalvitaal.nl/slaapstoornissen

          Piekeren, opzien tegen een spannende of drukke dag of wakker schrikken uit een nachtmerrie: iedereen slaapt weleens slecht. Eén nacht is dat niet erg. Twee ook niet. Maar het wordt anders als je het elke nacht drie uur ziet worden en elke ochtend doodmoe uit bed stapt. Want als je regelmatig slecht slaapt, daar minstens een maand last van hebt en daardoor overdag minder goed functioneert, heb je een slaapstoornis.

          Op de website vind je meer informatie over symptomen, oorzaken en gevolgen van slaapstoornissen en hoe je ermee om kunt gaan.

          #218990
          Luka
          Moderator

            Enkele sites over slaapproblemen en nachtmerries, mede mogelijk gemaakt door Wij zijn MIND

            #219523
            Luka
            Moderator

              Vandaag is het de Internationale dag van de slaap 2018

              Volgens het CBS slaapt één op de vijf Nederlanders slecht. Voor België zijn de cijfers ongeveer hetzelfde.
              Ik denk dat het voor niemand een verrassing is dat deze getallen onder mensen die seksueel misbruikt zijn nog vele malen hoger liggen.

              Slecht slapen kan allerlei ernstigegevolgen hebben zoals stemmingswisselingen, depressies, vergeetachtigheid, een verhoogde kans op ziektes en obesitas, een verlaagd concentratievermogen en daardoor natuurlijk weer een hoger risico op grote en kleine ongelukjes.

              Zonder een goede nachtrust gaat alles nou eenmaal een stuk moeilijker en voelt elke tegenslag een stuk zwaarder. Iedereen die wel eens meerdere dagen achter elkaar niet of nauwelijks slaapt weet dit uit ervaring.

              Dont’s:

              • Drink bij voorkeur geen alcohol. Het lijkt alsof alcohol helpt om in slaap te kunnen vallen, maar uiteindelijk schaadt het de kwaliteit van je nachtrust enorm. Tevens kan het voor gewenning zorgen waardoor je uiteindelijk helemaal niet meer in slaap valt zonder alcohol.
                Het verlengt ook nog je diepe slaap en verkort daardoor je REM slaap. Hierdoor kan je last krijgen van slaapwandelen, slaapapneu en nachtmerries. Daarnaast heeft alcohol op zich ook een slechte invloed op je mentale gezondheid. Je combineert zo dus twee dingen met elkaar die tot depressies kunnen leiden.
              • Kort voor het slapen gaan op beeldschermen turen.
                Het licht van tv’s, laptops en computers maakt je dag/nacht ritme in de war. Dit zou komen doordat het om blauw licht gaat, wat je wakker houdt. Een mogelijk interessante tip: Volgens PcMag.com is uit onderzoek van Harvard gebleken dat rood (beeldscherm) licht het minst schadelijk is. Door de kleurtemperatuur van je scherm naar het rode spectrum te verschuiven kan je langer achter de computer blijven zitten voordat je gaat slapen. Lees hier hoe je dit doet.
                Beeldschermlicht mijden zo’n 1 – 2 uur voor het slapen gaan werkt echter nog steeds het beste. Maar dat advies volgt toch niemand op. 😉
              • Eet niet te veel of te zwaar zo’n twee uur voordat je naar bed gaat. Drink ook geen cafeïne houdende dranken en thee (met theïne)
                4-6 uur van te voren. Dranken met veel suiker zoals frisdrank en vruchtensap worden ook afgeraden. Je kan beter groene thee of kruidenthee zonder theïne drinken, of bijvoorbeeld water natuurlijk.
              • Doe een uur of twee voordat je gaat slapen geen inspannende dingen zoals studeren, sporten en zware gesprekken voeren.
              • Ga geen uren liggen woelen. Ga uit bed als je wakker ligt, loop of drink wat water of warme melk en kruip dan weer in bed. Maar negeer dingen waar je wakker van wordt: laat je televisie, computer en mobiel met rust. Als je slecht van je mobiel af kan blijven leg deze dan niet op je nachtkastje, maar ergens waar je er van uit bed niet bij kan.
              • Ga niet overdag een slechte nacht compenseren door dutjes te nemen. Als het dan toch echt moet beperk het dan tot 30 minuten. Eerder naar bed gaan is beter om bij te slapen dan door op vrije dagen uit te slapen: tijdens de extra uren in de ochten slaap je licht en daar raak je niet extra uitgerust van.
              • Slaapmedicatie is niet de heilige graal: Het kan helpen om bij een verstoord slaapritme deze weer in het gareel te krijgen. En soms is het ook gewoon even nodig als je al tijden niet meer slaapt. Maar het is geen oplossing. Bovendien kan er gewenning ontstaan waardoor je er steeds meer van nodig hebt, of het uiteindelijk zelfs helemaal niet meer werkt. De meeste huisartsen zijn niet voor niets voorzichtig met het uitschrijven van slaapmedicijnen voor een lange periode.

              Do’s

              • Probeer eens apart te slapen van je eventuele partner. Vooral als je partner last heeft van jouw slaapprobleem, kan dit jullie allebei rust geven.
              • Zorg voor de optimale slaapomgeving: een opgeruimde, goed geventileerde, donkere kamer met een goed bed dat niet kraakt, een fijn kussen en een matras dat op jouw lichaam is afgesteld; niet te hard en niet te zacht.
              • Sporten of een warm bad zo’n 3 tot 4 uur voordat je gaat slapen helpt om s’avond beter in slaap te komen.
              • Zorg ervoor dat je overdag minimaal een half uur buiten komt. Buitenlucht en zonlicht verbetert je humeur en helpt je om s’avonds beter te slapen. Ook als het de hele dag grijs is geweest buiten.
              • Houdt altijd hetzelfde slaap/ontwaak ritme aan, ook op de dagen dat je vrij bent. Zo raakt je lichaam er aan gewend om elke dag om rond 10 of 11 uur s’avonds in slaap te vallen. Houd het dus simpel en voorspelbaar voor je lichaam.

              Bronnen:

              Heb jij nog goede tips? Deel ze vooral met ons! Bijvoorbeeld hier of op de chat.

              #221399
              Luka
              Moderator
                #221402
                Luka
                Moderator
                  #222518
                  Luka
                  Moderator

                    Het onlangs in het Nederlands vertaalde boek van Matthew Walker: Slaap, Nieuwe wetenschappelijke inzichten over slapen en dromen en het artikel van de Volkskrant hierover vind je hier: Boeken: informatie & hulpverlening

                    #222541
                    Luka
                    Moderator
                      #243533
                      Mark
                      Moderator

                        500 slaapdeskundigen maken zich zorgen: ‘Melatonine is geen slaapmiddel’

                        Zo’n 500 wetenschappers en artsen op het gebied van slaap maken zich zorgen om het gebruik van melatoninepillen als slaapmiddel. Nu ligt het nog in de schappen bij de drogist, maar de experts zouden het liefst zien dat het alleen nog met goede begeleiding en op doktersrecept te krijgen is bij de apotheek.

                        “Bij verkeerd gebruik van melatonine kunnen mensen juist hun slaap gaan tegenwerken”, zegt slaapprofessor Ysbrand van der Werf. “De werking is eigenlijk niet om beter te slapen, maar om je biologische klok te verzetten.”

                        Toch gebruiken veel mensen het hormoon wel om in slaap te komen. Je valt misschien vijf minuten eerder in slaap, maar je biologische klok kan een uur per dag opschuiven. Dat is alleen handig bij bijvoorbeeld een jetlag.

                        NOS Stories zocht uit waarom veel mensen melatonine gebruiken als slaapmiddel en wat de gevolgen kunnen zijn:

                         

                        De waarheid over melatonine
                        “Melatonine gebruik je makkelijk verkeerd, omdat je het precies op het goede tijdstip moet innemen”, zegt slaaponderzoeker Annemarie Luik. Als je het te laat neemt, kan het meer slaperigheid veroorzaken overdag.

                        Dat weet niet iedereen, omdat op veel bijsluiters staat dat je het “kort voor het slapen gaan” of “1 uur voor het slapen gaan” moet innemen. Maar als je je ritme wil veranderen, waar het hormoon voor bedoeld is, moet je het uren voor je gewenste bedtijd slikken.

                        Het is geen eenvoudig, onschuldig stofje.

                        slaapprofessor Ysbrand van der Werf

                        Daarnaast kan een te hoge dosering de slaperigheid overdag versterken. Bovendien zijn de effecten van het slikken van melatonine op lange termijn nog niet duidelijk.

                        Van der Werf vindt daarom dat er te vrijblijvend met melatonine wordt omgegaan. “Het is een hormoon, het is geen eenvoudig, onschuldig stofje.”

                        Maar als je melatonine beter kunt laten liggen als je slaapprobleem niet met je ritme te maken heeft, wat kan je dan beter doen? Volgens deskundigen is het belangrijk eerst de oorzaak van je slaapprobleem te vinden.

                        “Als je melatonine inneemt om beter te slapen terwijl stress de oorzaak is, bestrijd je alleen een symptoom”, zegt slaapdeskundige Hans Hamburger. Dan heeft een pilletje dus weinig zin, maar werkt slaaptherapie beter.

                        Voor de informatie in de video sprak de redactie van NOS Stories met meerdere deskundigen. Naast de experts in dit artikel, leverden ook Ruud Coolen van Brakel (directeur Instituut Verantwoord Medicijngebruik), Sebastiaan Overeem (somnoloog en neurowetenschapper) en Gerard Kerkhof (emeritus hoogleraar psychofysiologie) input.

                        De 500 wetenschappers en artsen die waarschuwen voor het verkeerde gebruik van melatonine vallen onder de drie grote slaapverenigingen van ons land: de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waakonderzoek (NSWO), de Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland (SVNL) en Vereniging Kind en Slaap.

                        Bron: nos.nl

                      10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 26)
                      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
                      gasten online: 36 ▪︎ leden online: 0
                      No users are currently active
                      FORUM STATISTIEKEN
                      topics: 3.769, reacties: 21.167, leden: 2.814