Psychose

Tags: 

  • Dit onderwerp bevat 30 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 25/10/2022 om 19:05 door Luka.
10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 31)
  • Auteur
    Reacties
  • #216137
    LSG
    Beheer
    Topic starter

      In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:

      Psychose

      Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.

      #216138
      Mark
      Moderator

        PsychoseNET

        psychosenet.nl

        Wanneer je een psychose hebt kan het zijn dat je dingen hoort of ziet die anderen niet zien (hallucinaties), of dat je ideeën of overtuigingen hebt die anderen om je heen niet hebben of niet lijken te begrijpen (wanen). Sommige mensen beschrijven het als een ‘breuk met de realiteit’. Artsen beschrijven het vaak als psychotische symptomen, een psychotische episode of een psychotische ervaring.

        PsychoseNET is een open, multideskundige eCommunity van ervaringsdeskundigen, betrokkenen en professionals die opereert onder de paraplu van Stichting Psychosenet. Je vind er o.a. informatie over psychose, ervaringsverhalen en behandelingen.

        #216162
        Luka
        Moderator

          Psychose

          wijzijnmind.nl/psychipedia/psychose

          Een psychose is een toestand waarbij iemands contact met de werkelijkheid ernstig verstoord is. Mensen in een psychose leven in hun eigen werkelijkheid. Ze zien beelden of horen stemmen die er voor anderen niet zijn. Of iemand is ervan overtuigd dat hij achtervolgd wordt.

          Als iemand een psychose heeft, kan er sprake zijn van schizofrenie. Maar dit hoeft niet. Niet iedereen die een psychose doormaakt, heeft schizofrenie. Een psychose kan bijvoorbeeld ook optreden na een moeilijke, uitputtende periode in iemands leven. Of het gevolg zijn van drugsgebruik of een depressie. Ook mensen met een bipolaire stoornis (manisch-depressiviteit) krijgen soms een psychose.

          #216163
          Luka
          Moderator

            Schizofrenie

            wijzijnmind.nl/psychipedia/schizofrenie

            Van schizofrenie is sprake als je een langdurige psychose of meerdere psychosen hebt doorgemaakt en in de tussenliggende periodes niet goed functioneert. Een psychose is een toestand waarbij je contact met de werkelijkheid ernstig verstoord is. Je ziet bijvoorbeeld beelden of hoort stemmen die er voor anderen niet zijn. Of je bent ervan overtuigd dat je wordt achtervolgd. Mensen in een psychose leven in hun eigen werkelijkheid.

            Je vindt op deze site informatie en ervaringsverhalen.

            #218509
            Luka
            Moderator

              >

              #222558
              Luka
              Moderator

                Oorzaken van psychose

                Wat de oorzaken zijn van psychosegevoeligheid is niet precies bekend. Soms zit het in de familie en wordt een gevoeligheid voor psychose doorgegeven van de ene generatie op de andere. Soms is er een duidelijk verband met vroegere gebeurtenissen.

                Psychose in de familie
                Als je bijvoorbeeld een vader of moeder hebt met een psychose, is de kans dat jij het ook krijgt groter dan voor iemand zonder psychose in zijn familie. Uit onderzoek blijkt dat dit komt door een combinatie van genetische gevoeligheden én omgevingsfactoren die families met elkaar delen.

                Psychosegevoeligheid en omgevingsfactoren
                Je kunt echter niet voorspellen wie een psychose krijgt puur op basis van de familiegeschiedenis. Ook omgevingsfactoren dragen bij aan de gevoeligheid voor een psychose. Tot een minderheidsgroepering horen in de maatschappij kan een rol spelen. Ook blijkt uit onderzoek dat in grote steden mensen vaker een psychose krijgen, dan op het platteland. Het vermoeden bestaat dat een stedelijke omgeving risico verhogend is, omdat het bij kan dragen aan een chronisch gevoel van onveiligheid, of nergens bij horen.

                Psychose en trauma
                Wanneer je in de leeftijd van vijf tot vijftien jaar trauma’s hebt meegemaakt zoals seksueel misbruik, mishandeling of gepest worden, kan dit je kwetsbaarheid voor een psychose vergroten. Jonge mensen die opgroeien in zo’n ‘onveilige’ omgeving lijken als volwassenen sneller op stress te reageren met psychosesymptomen.

                Lees verder op Psychosenet.be >>

                #222559
                Luka
                Moderator

                  Psychose en trauma

                  Een psychose wordt niet per se veroorzaakt door trauma, maar uit onderzoek blijkt wel dat het meemaken van een trauma de kans op een psychose flink vergroot. Met trauma bedoelen we dat je nare dingen meemaakt of hebt meegemaakt, waar je in het dagelijks leven last van blijft hebben.

                  Vaak wordt bij trauma gedacht aan zeer schokkende gebeurtenissen zoals ernstige fysieke mishandeling of seksueel misbruik. Dat klopt ook zeker, maar in feite kan een trauma veroorzaakt worden door elke gebeurtenis die voor jou persoonlijk heel ingrijpend is geweest, hoe groot of klein ook.

                  Trauma en psychose
                  De relatie tussen een trauma en psychotische ervaringen is soms erg duidelijk en direct. Direct na een schokkende ervaring komen stemmen horen en gevoelens van achterdocht regelmatig voor. Soms is de schokkende ervaring een trigger die een psychose uitlokt, soms is de ervaring ook een onderdeel van de psychose. Iemand kan bijvoorbeeld de stem van een dader horen, of zich achtervolgd voelen door iemand die betrokken was bij de schokkende gebeurtenis.

                  Uit onderzoek in Nederland blijkt dat zo’n 16% van onze noorderburen die in zorg zijn voor een psychotische stoornis daarnaast ook PTSS (posttraumatische stress stoornis) heeft. Deze mensen hebben vaak ernstigere klachten en functioneren minder goed dan mensen met psychotische klachten zonder PTSS. Het uitvragen van trauma’s en behandelen van eventuele PTSS-klachten is dan ook heel belangrijk.

                  Lees verder op Psychosenet.be >>

                  #222560
                  Luka
                  Moderator

                    De rol van stress binnen psychose

                    Al decennialang weten onderzoekers dat stress een belangrijke rol speelt bij het ontstaan en het beloop van verschillende psychiatrische ziektebeelden. In essentie is stress echter helemaal geen boosdoener, maar een erg belangrijk fenomeen dat mensen en dieren helpt te overleven. In levensbedreigende situaties zorgt de stress respons ervoor dat de overlevingskans wordt vergroot, door het lichaam een energie-boost te geven (wat het bijvoorbeeld in staat stelt om te vechten of te vluchten). Zonder stress zouden we niet zijn wie we zijn.

                    Dus stress is goed voor ons?
                    Toch kan deze respons, die zo cruciaal is voor ons welbevinden, zeer heftige en beperkende gevolgen hebben op onze gezondheid. Zo ook binnen psychose. Zeer intense of aanhoudende stress kan, in kwetsbare individuen, psychotische ervaringen uitlokken of verergeren. Denk bij dit soort stressoren bijvoorbeeld aan traumatische ervaringen of langdurig gepest of buitengesloten worden. Daarnaast kan blootstelling aan dit soort situaties ervoor zorgen dat mensen gevoeliger worden. Ze gaan dan heftiger reageren op kleinere stressoren, wat het risico op een psychose verhoogt.

                    Lees verder op Psychosenet.be >>

                    #223624
                    Luka
                    Moderator

                      Hoe gaat het? Geen makkelijke vraag met een wisselende gemoedstoestand

                      Kaat is psychosegevoelig. Zelf onderscheidt ze 5 fasen in haar gemoedstoestand die een mogelijke psychose kunnen aankondigen. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Lees ook de vijf fasen van psychose en herstel.

                      ‘Hoe gaat het met je?’

                      Nog steeds op en af. Nu zit ik een opje. Ik heb af en toe nog afjes.

                      Tja, wat moet je altijd antwoorden op die vraag? Ik moet mezelf behoeden om niet meer in een hypomane fase terecht te komen. Door mijn jarenlange therapie bij mijn psychiater Jacqueline, door veel gesprekken te voeren met vrienden, door veel na te denken, heb ik voor mezelf een schema opgesteld met mijn valkuilen. Hoe voel ik me? In welke gemoedstoestand zit ik? Zijn er signalen die een voorbode kunnen zijn voor een psychose? Daarom hieronder mijn 5 fases:

                      1. rust en slaap
                      2. energie in balans
                      3. hyperhappy
                      4. hypomaan
                      5. psychose

                      Lees verder op Psychosenet.be >>

                      #225736
                      Luka
                      Moderator

                        Eerste Hulp Bij Psychose – Wat kun je voor iemand doen?

                        ‘Anne, help! Het gaat mis, je moet nu komen!’ sms’te Audrey. Het was 06.10 uur, ik was net wakker.
                        ‘Wat is je adres? Ik kom er aan,’ schreef ik terug. Ik trok gauw mijn kleren aan en sprong op de fiets. Met mijn hart in mijn keel fietste ik in record tempo naar het station, nam een trein en trok vervolgens een sprint naar haar huis. Onderweg ging er van alles door me heen. Wat zou ik aantreffen? Hoe zou ik haar aantreffen?

                        Dat het heftig zou worden stond buiten kijf. Als ik toen had geweten hoe heftig het werd, was ik misschien wel nooit vertrokken. Bij voorbaat verlamd door de angst en machteloosheid die me te wachten stond.

                        Toen ik haar overstuur in de woonkamer aantrof was het meteen duidelijk: psychose.
                        Ik zag het aan haar ogen, aan hoe ze bewoog, aan het geluid van haar stem. En zij wist het zelf ook. Ruim drie jaar geleden ontstond voor het laatst kortsluiting in haar hoofd en volgde maanden van opname en ellende.

                        Ik nam me direct voor alles uit de kast te halen om te voorkomen dat er zou gebeuren wat er toen gebeurde: dwang, drang en traumatische dagen in de isoleer. Misschien was het naïef van me te denken dat ik het in me had om haar dat leed te besparen. Terugkijkend kan ik in ieder geval wel zeggen dat ik er alles aan gedaan heb om de pijn en schade te beperken.

                        Lees verder op Psychosenet.nl >>

                      10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 31)
                      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
                      gasten online: 29 ▪︎ leden online: 1
                      Lieza
                      FORUM STATISTIEKEN
                      topics: 3.872, reacties: 21.900, leden: 3.003