Oproep: ervaringsverhalen omtrent aangifte doen van zedenmisdrijf

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Oproepjes Oproep: ervaringsverhalen omtrent aangifte doen van zedenmisdrijf

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 17/09/2020 om 11:41 door LSG.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #253083
  LSG
  Beheer
  Topic starter

   Naar aanleiding van de VPRO ARGOS radiouitzending Glasscherven en Duistere Rituelen, (triggerwaarschuwing: de uitzending kan heftige emoties oproepen), zijn er schriftelijke kamervragen gesteld over het plaatsvinden van ritueel misbruik en de werkzaamheden van de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ). Deze vragen zijn op 27 augustus beantwoord door de minister van Justitie en Veiligheid, dhr. Grapperhaus (zie dit kamerstuk). Dhr. Grapperhaus heeft hierin laten weten dat er geen onafhankelijk onderzoek komt naar ritueel misbruik in Nederland, omdat hij gezien het geringe aantal aangiftes hier geen draagvlak voor ziet.

   Als Caleidoscoop zijn we hier erg van geschrokken en willen we met een brief onze stem laten horen voor een onafhankelijk onderzoek naar ritueel misbruik in Nederland, maar ook naar de werkwijze van het LEBZ. Daarom hebben we vanuit de werkgroep Belangenbehartiging Dissociatieve Stoornissen besloten om een brief te schrijven om aan te dringen op deze onderzoeken.

   Als fundering van onze brief, zijn we op zoek naar verhalen betreffende het wel of niet melden en/of aangifte doen van zedenzaken waaronder ook ritueel misbruik. Ook overwegingen om geen aangifte te doen zijn hierbij belangrijk. De verhalen willen we als bijlage bij onze brief voegen die naar het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat en naar meerdere specifieke kamerleden. Het kan zijn dat we enkele uitspraken in de brief zelf gebruiken.

   We begrijpen dat dit enorm gevoelige informatie is en we daarmee iets heel bijzonders van mensen vragen. We doen ons best om je verhaal, op jouw manier en met respect voor jouw grenzen en veiligheid te delen. Dit houdt dus ook in dat je je verhaal anoniem mee kan geven aan ons en we niet vragen om specifieke informatie. Deze ervaringsverhalen dienen ter ondersteuning van ons verzoek om twee onafhankelijke onderzoeken op te starten over Ritueel Misbruik in Nederland en over het functioneren van het LEBZ.

   Leidraad omschrijving eigen ervaring m.b.t. aangifte doen zedenmisdrijven.
   Dit is als hulp bij het schrijven bedoeld. Je kan de vragen beantwoorden, maar dit hoeft niet. Je mag ook zelf wat schrijven.

   • Omschrijving van het zedenmisdrijf. Betrokkenen en leeftijd, om wat voor misdrijf gaat het, in welke tijd, hoelang duurde het?
   • Jouw leeftijd nu en ten tijde van aangifte overweging. Hoe lang is het geleden?
   • Is bij jouw ervaring sprake van rituele kenmerken?
   • Heb je aangifte en/of melding gedaan?
   • Welke reden(en) had je om dit wel/niet te doen?
   • Als je aangifte gedaan hebt, wanneer was dat, waar ging de aangifte over, hoe was het verloop van de afhandeling. Wat was hier goed aan, wat was niet fijn etc.?
   • Welke gevolgen heeft het wel/niet doen van aangifte gehad voor jou?
   • Welke gevolgen heeft het wel/niet doen van aangifte gehad voor anderen?
   • Aanbevelingen, tips?
   • Waarom is voor jou een onafhankelijk onderzoek naar Ritueel Misbruik belangrijk?
   • Waarom is voor jou een onafhankelijk onderzoek naar het LEBZ belangrijk?
   • Wat zou jij de Nederlandse politiek willen zeggen (in 1 zin)?

   Vermeld erbij of je anoniem wilt blijven, welke naam of nickname je vermeld wilt hebben en of je evt. benaderd kan worden voor extra vragen, mocht dit nodig zijn.

   We willen licht schijnen op jullie ervaringen, met respect voor wat jullie willen en kunnen delen. We vragen dus expliciet niet om belastende en heftige details. Wat we willen, is jouw ervaring, op jouw manier met deze onderwerpen. Alleen daar waar jij je oké bij voelt.

   Om je verhaal te delen, maar ook bij alle vragen, twijfels en onzekerheden, kun je mailen naar annemarie@caleidoscoop.nl. Voel je vrij om contact met mij op te nemen en dan regelen we het.

   Hartelijke groeten,

   Annemarie
   Interim-bestuurslid Caleidoscoop

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 14 ▪︎ leden online: 1
  Paul1966
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.734, reacties: 20.971, leden: 2.736