Niet van iedereen – Nikki Lee Janssen, Silvie Kamphuis

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Boeken: ervaringsverhalen & fictie Niet van iedereen – Nikki Lee Janssen, Silvie Kamphuis

 • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 21/01/2019 om 23:20 door Luka.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Reacties
 • #229381
  Mark
  Moderator

   Niet van iedereen
   de hel die online shaming heet

   Auteur: Nikki Lee Janssen, Silvie Kamphuis

   Heb jij weleens naaktfoto’s en video’s van jezelf gemaakt en gedeeld met anderen? Waar zijn die foto’s nu?
   ‘Niet van iedereen – de hel die online shaming’ heet is het waargebeurde, taboedoorbrekende verhaal van Nikki Lee Janssen. Haar pikante foto’s en filmpjes werden via Facebook en Dumpert verspreid nadat een cybercrimineel haar Dropbox hackte. Zonder schaamte of terughoudendheid vertelt ze hoe dat je kapot kan maken in een online wereld.
   Een indrukwekkend relaas en handboek ineen, vol tips en tricks en bijdragen van professionials, onder wie Peter R. de Vries, Sven Koopmans (Tweede Kamerlid VVD), Royce de Vries (advocaat) en Frank Baalbergen (ICT Security Specialist).

   ”Het boek van Nikki heeft alles in zich. Ik heb het in één adem uitgelezen en voelde de woede en verontwaardiging met elke regel van haar lotgevallen weer opborrelen. Er is moed voor nodig – veel moed – om zo’n boek te schrijven. […] Haar boek is bedoeld als een getuigenis, een aanklacht, maar zeker ook als een aanmoediging voor al die toekomstige slachtoffers om wel door te gaan, wel die strijd te leveren. Omdat het echt wel kan. Omdat het moet. Omdat er iets moet veranderen.” – misdaadverslaggever en schrijver Peter R. de Vries

   #233541
   Luka
   Moderator

    ‘Heel gek dat je 6500 euro moet betalen om pikant filmpje te verwijderen’

    Nikki Lee Janssen en haar vriend wonen op twee uur rijden van elkaar. Ze gebruiken daarom opslagruimte van Dropbox om pikante foto’s en video’s met elkaar te delen. Heel bewust op die plek, en niet via de telefoon, want het leek ze veiliger zo via de cloud die beveiligd wordt door een wachtwoord.

    Al een jaar lang gebruiken ze de Dropbox eigenlijk niet meer. Tot Nikki ineens een mail krijgt dat er op een onbekende plek is ingelogd. Ze checkt het, komt op een lege pagina terecht en kan de mail daarna niet meer terugvinden. ‘Wat is dit voor iets raars’, vraagt ze zich af.

    Dan komt het eerste Facebookbericht van een oud-klasgenoot. Of ze dat ene filmpje in haar lingerie wel écht op haar tijdlijn wil hebben?

    Vanaf dat moment weet ze: het is goed mis. Ze is gehackt.

    Wat doe jij op Dumpert?
    Er komen afpersingsberichten binnen. Als er voor een bepaalde tijd niet 3000 bitcoins worden overgemaakt, wordt de video ook op Dumpert gezet. Nikki blokkeert het nummer en zoekt contact met de politie, maar die kan niets voor haar betekenen.

    Niet veel later komt er wéér een bericht van een oud-klasgenoot: ‘Wat doe jij op Dumpert?’

    Een half uur later staat de teller bij de video op 30.000 views. Dit gaat helemaal niet goed, denkt ze. Ze neemt weer contact op met de politie, die opnieuw dezelfde mededeling doet. Op telefoontjes, mailtjes en appjes reageert Dumpert niet. Pas nadat ze via misdaadverslaggever Peter R. de Vries een advocaat in de hand heeft genomen en er wordt gedreigd met een kort geding, wordt de video verwijderd. Inmiddels staat de teller dan al op ruim 900.000 views.

    Vandaag krijgt Nikki gelijk van de rechter: Dumpert heeft de pikante video onrechtmatig verspreid en moet haar een schadevergoeding betalen.

    Als ik puur kijk naar mijn eigen gewin, heb ik duizenden euro’s ingeleverd.
    Nikki Lee Janssen

    Dat ze gelijk heeft gekregen van de rechter, doet haar goed. “Maar het is wel gek dat ik 6500 euro aan advocaatkosten verder ben om een filmpje verwijderd te krijgen. Ik heb alles gedaan om met Dumpert in contact te komen, maar ze gaven geen gehoor.”

    “Ik heb gewonnen, wat we bereikt hebben is vooral een statement voor mezelf en hopelijk ook voor anderen”, zegt Nikki. “Maar als ik puur kijk naar mijn eigen bankrekening, heb ik duizenden euro’s ingeleverd.”

    Volgens internetjurist Arnoud Engelfriet gebeurt het heel weinig dat iemand aansprakelijk wordt gehouden voor het verspreiden van een seksfilmpje. “Je neemt een nickname en een IP-adres uit het buitenland en dan loopt het al vrij snel stuk voor de meeste mensen.” Zo is de hacker van Nikki nog steeds spoorloos.

    Wie die gegevens wél heeft, moet nog altijd het geld hebben om een rechtszaak te kunnen bekostigen. Daarnaast is het de vraag wanneer je je zin krijgt, of de tegenpartij de schadevergoeding wel kan betalen.

    En volgens Engelfriet nog belangrijker: je moet er ook maar net zin in hebben. “Zo’n zaak zorgt voor de nodige publiciteit. Als je eenmaal in het nieuws komt, vinden platformen al snel: o, nu mag ik het ook publiceren.”

    Ik ga voor de tweede keer met de billen bloot.
    Nikki Lee Janssen

    Dumpert moet nu een schadevergoeding betalen, omdat het ongeoorloofd het portret van Nikki openbaar heeft gemaakt. De video komt langs een zogenaamde moderator, waardoor de site verantwoordelijk wordt gehouden voor publicatie. Juristen zijn er nog niet over uit in hoeverre moderators in alle gevallen verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor publicatie. “Dit brengt de rechtspraak een stapje verder en brengt meer duidelijkheid over waar we staan en heen kunnen gaan”, stelt Engelfriet.

    Na deze zaak gaat Nikki, zoals ze zelf zegt, “voor de tweede keer met de billen bloot”. Omdat ze andere slachtoffers wil helpen, een taboe wil doorbreken en omdat ze tips wil geven voor als iemand dit ineens overkomt.

    Daarom schreef ze een boek. “Ik wil hier positieve energie aan overhouden. Ik heb niets gedaan waardoor ik me dader zou kunnen voelen, terwijl ik wel zo word neergezet op internet, dat het bijvoorbeeld mijn eigen schuld is. Als je je voordeur openzet, betekent het toch ook niet dat je ergens mág inbreken. Het is te makkelijk om te zeggen dat het je eigen schuld is. Hopelijk snappen mensen dat.”

    Dumpert laat in een reactie weten dat de schadevergoeding aan Nikki Lee Janssen al voor de rechtszaak is betaald en dat ze dit soort video’s ook helemaal niet online willen plaatsen. “Wij willen helemaal niet dat Dumpert gebruikt wordt voor dit soort shit. Dus stuur het ook niet op. Wij zitten er niet op te wachten.”

    Bron: NOS.nl >>

    #233542
    Luka
    Moderator

     2,5 jaar cel voor stelen en delen van pikante video Medemblikse

     Een 25-jarige man uit Den Bosch is veroordeeld tot 2,5 jaar cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk, voor onder meer het stelen en delen van een pikante video van Nikki Lee Janssen. De inwoonster van Medemblik kwam vorig jaar in het nieuws, nadat het filmpje van haar op videowebsite Dumpert terecht was gekomen.

     De man uit Den Bosch kwam in het bezit van de video door het Dropbox-account van Janssen te hacken, meldt NH Nieuws. Hij perste haar vervolgens af door te dreigen de video op Dumpert te zetten. Toen Janssen weigerde te betalen, voegde hij de daad bij het woord.

     Janssen stapte naar de rechter, omdat Dumpert aanvankelijk weigerde de video te verwijderen. De rechter veroordeelde Dumpert tot het betalen van een schadevergoeding van 4566 euro. Toen Dumpert het filmpje van de website haalde, was het inmiddels 911.775 keer bekeken.

     De man uit Den Bosch werd daarnaast veroordeeld voor smaad, oplichting en witwassen. Hij dupeerde tientallen klanten van webshops. Hij achterhaalde hun inloggegevens, om vervolgens op hun naam dure spullen te bestellen en die na ontvangst door te verkopen. Ook maakte hij zich schuldig aan fraude via de website Marktplaats.

     Bron: NOS.nl >>

    3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 18 ▪︎ leden online: 1
    Paul1966
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.734, reacties: 20.971, leden: 2.736