MomS

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 28/01/2022 om 23:33 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #269793
  Skye
  Moderator

   Psychotraumacentrum lanceert website voor zorg voor Moeders met een kind geboren uit Seksueel geweld

   Vandaag heeft het Psychotraumacentrum Zuid Nederland (onderdeel van Reinier van Arkel) MomS gelanceerd. Dit is een website voor moeders met kinderen geboren uit seksueel geweld, hun kinderen en voor professionals.

   Geschat wordt dat één op de twintig vrouwen die verkracht zijn, zwanger raakt. Om passende zorg voor moeders met een kind geboren uit seksueel geweld en hun kinderen te bieden, is de website MomS ontwikkeld. Professionals van het Psychotraumacentrum Zuid Nederland ontwikkelden in samenwerking met ervaringsdeskundigen en het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit in Nijmegen, de website en het preventieve zorgaanbod aan de hand van onderzoek. Dit onderzoek heeft laten zien dat toegankelijke informatie absoluut nodig is. Een dergelijke website die naast informatie, voorlichting en uitleg ook preventieve zorg op een toegankelijke en empathische manier biedt, was er tot nu toe niet.

   “Met deze website willen we informeren, de veerkracht van moeders en kinderen versterken en hen de weg naar passende hulp wijzen.”

   Aldus hoofdonderzoeker Elisa van Ee. Zij is klinisch psycholoog bij het Psychotraumacentrum Zuid Nederland en bijzonder hoogleraar en hoofdopleider aan de Radbouduniversiteit.

   Meer informatie vind je hier: RvA.nl

   #270061
   Luka
   Moderator

    MomS-site biedt steun aan vrouwen met kind geboren uit seksueel geweld
    Om passende ondersteuning te bieden aan moeders met een kind geboren uit seksueel geweld, deze kinderen en hulpverleners, heeft het Psychotraumacentrum Zuid Nederland de website http://www.moms.nl gelanceerd. De website informeert, versterkt de veerkracht van moeders en kinderen en wijst hen de weg naar passende hulp. Dit meldt huiselijkgeweld.nl.
    Een dergelijke website die naast informatie, voorlichting en uitleg ook preventieve zorg op een toegankelijke en empathische manier biedt, was er tot nu toe niet.

    Professionals van het Psychotraumacentrum Zuid Nederland ontwikkelden in samenwerking met ervaringsdeskundigen en het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit de website en het preventieve zorgaanbod. “Wat ik hoop voor deze moeders is dat zij een professional tegenkomen die tijdens de zwangerschap al vraagt naar de oorsprong van het kind en de betekenis daarvan. Dat moeders en kinderen de ruimte krijgen alles te bespreken wat er in hen omgaat en dat zij vanaf het allereerste begin gesteund worden in het ontwikkelen van hun relatie”, aldus Elisa van Ee, klinisch psycholoog, bijzonder hoogleraar en hoofdopleider.

    Moederschap ontstaan uit seksueel geweld is psychisch zwaar
    Naar schatting wordt 1 op de 20 vrouwen zwanger na verkrachting. Een deel van deze vrouwen houdt, om verschillende redenen, van het kind. Deze moeders en hun kinderen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van ernstige psychische problemen. Onderzoek laat zien dat deze moeders pas laat, of niet, de juiste zorg krijgen. Zij weten vaak niet waar zij met hun problemen terechtkunnen. Het bespreken van het moederschap ontstaan uit seksueel geweld is mogelijk nog moeilijker, omdat er een taboe op rust. “Deze moeders en hun kinderen hebben een hoog risico op het ontwikkelen van problemen, zoals hechtingsproblematiek binnen de moeder-kindrelatie, gedragsproblematiek, depressie en angstklachten”, zegt Van Ee. Hulpverleners hebben daarnaast vaak een vermoeden dat er iets speelt, maar vinden het moeilijk om ernaar te vragen.

    Ontwikkeling MomS-website
    Op de MomS-website staan ook verhalen van lotgenoten, oefeningen, adviezen en adressen waar moeders met een kind geboren uit seksueel geweld hulp kunnen krijgen. Er is een ingang voor moeders, kinderen en hulpverleners. De informatie van MomS is ontwikkeld op basis van (literatuur)onderzoek en interviews met verloskundigen, verpleegkundigen en ervaringsdeskundigen. De resultaten hiervan werden besproken in een focusgroep van experts en vervolgens vertaald naar toegankelijke informatie voor de website.

    Bron: Nationale Onderwijs Gids >>

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 19 ▪︎ leden online: 1
   Chris
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.812, reacties: 21.449, leden: 2.901