EenVandaag – Lokadvertenties in de strijd tegen jongens prostitutie

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit EenVandaag – Lokadvertenties in de strijd tegen jongens prostitutie

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 12/01/2018 om 23:41 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #215789
  Luka
  Moderator

   Er is weinig zicht bij politie en Justitie op het probleem van minderjarige jongens werkzaam in de prostitutie. Dat zeggen hulpverleningsinstanties, verenigd in WATCH Nederland (Terre des Hommes, Stichting Fier en CKM).

   Watch gaat komend jaar met lokadvertenties infiltreren in die wereld. Gideon van Aartsen:

   “Als mensen reageren sturen we ze een waarschuwing: BLIJF WEG van jongens. Doe je dat niet dan kom je in een smoelenboek. Dat boek gaan wij niet publiceren, het wordt geen ordinaire naming and shaming, maar het is wel een lijst van mannen die willens en wetens zoeken naar betaalde seks met minderjarige jongens. We werken hierin nauw samen met justitie.”

   Er stonden een aantal opmerkelijke conclusies in het onderzoek waar naar gelinkt wordt in het artikel:

   – Minderjarige jongens prostitutie komt weinig voor (tegelijkertijd wordt er wel gezegd dat de groep vrijwel onzichtbaar is).
   – De meeste jongens kiezen er zelf voor. Afdracht van geld aan pooiers is zeldzaam. (Is het dan oké? Is kiezen voor dit soort werk ooit écht een eigen, vrijwillige keuze?)
   – Focus op homoseksuele jongens (alsof dat de enige reden is dat ze er in rollen). Dat wordt later wel weer enigszins recht getrokken wanneer ze de verschillende ‘soorten’ jongens prostituees steeds weer opnieuw beschrijven.
   – Er is slechts met 7 jongens een interview afgenomen. Wel is er ook online op chatsites met jongens gechat. (Ik heb geen inzage in de interviews maar vraag mij ernstig af of die jongens het wel kúnnen zien als het niet echt een vrijwillige keuze is. Denial is a powerful mind protection tool.. Tevens vraag ik mij af of als het over meisjes gaat ze überhaupt het woord vrijwillig hadden dúrven gebruiken.)
   – Klanten worden vrijwel uitsluitend online geworven. (Ja, uiteraard is internet erg belangrijk anno 2018, maar mond op mond reclame ook. Zeker als je langer in de business zit, of een pooier hebt met een vast klantenbestand.)

   De commissie Azough (Aanpak meisjesslachtoffers loverboys/mensenhandel) concludeerde eerder al dat zo’n 1500 minderjarige jongens zichzelf prostitueren. Ook zij geven weer aan dat dit vaak eigen keuze is, ook al zijn er ook veel slachtoffers onder deze groep. Dat snap ik dan weer niet. Het lijkt mij logisch dat álle kinderen die seks hebben met volwassenen, of er nu duidelijk aanwijsbaar dwang is of niet, slachtoffer zijn. Ook twijfel ik aan de schatting. Meestal zijn die veel te conservatief..
   Leden van deze site die ik om hun mening heb gevraagd denken ook dat de schatting te laag is. We denken bovendien dat veel jongens het niet als prostitutie zien als zij geen pooier hebben, dan is het gewoon een date waar ze ook geld voor krijgen.

   Daarnaast weet ik uit eigen ervaring dat ik het zelf ook niet als prostitutie of misbruik zag. Ik deed gewoon af en toe wat terug voor de man die om mij gaf.. Die aandacht had voor mij en naar mij luisterde, vertelde dat hij van mij hield en dat bij echte liefde leeftijdsgrenzen niet tellen. Daarnaast gaf hij mij ook regelmatig dingen die ik thuis niet kreeg zoals eten, schoolspullen en kleding. Dus dat doe je dan toch voor hem? Ik zag het eerder als een soort van vriendendienst dan als uitgeleend worden voor seks in ruil voor geld voor hem. Zo zag ik het toen in ieder geval, al begrijp ik nu wel dat hij mij dat soort dingen voorhield om er voor te zorgen dat ik deed wat hij wilde. En weet ik nu wel dat ook dat gewoon een vorm van prostitutie is. Het is niet pas prostitutie als je het dagelijks doet i.p.v. af en toe.

   Overigens heb ik hem niet via het internet gevonden, maar gewoon via een jongen die ik van de straat kende en daar ook regelmatig kwam. En ik weet natuurlijk niet precies hoe hij aan al die klanten kwam, maar hij leek ze gewoon te kennen. Een soort van klanten/vrienden bestand die hij in de loop der jaren heeft opgebouwd. Ik vraag me dan ook af of dit rapport écht meerwaarde heeft. Misschien dat het helpt om het probleem bij instanties en de overheid op de kaart te zetten. Dan is wat er in staat voor ons weliswaar niet echt nieuw, maar heeft het toch nog zin gehad.

   https://www.volkskrant.nl/opinie/metoo-beweging-strijdt-voor-onbezorgd-plezier~a4556479/

   Hier kan je de uitzending bekijken:
   https://www.lotgenotenseksueelgeweld.nl/forums/onderwerp/een-vandaag-meer-aandacht-voor-probleem-jongensprostitutie/

   #215791
   Luka
   Moderator
   Topic starter
   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 15 ▪︎ leden online: 2
   Fabienne001, Zodiac
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.760, reacties: 21.129, leden: 2.799