Het hout – Jeroen Brouwers

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst bijgewerkt op 25/09/2019 om 00:49 door Skye.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #244960
  Skye
  Moderator

  Het hout - Jeroen Brouwers

  Het hout
  auteur: Jeroen Brouwers

  Samenvatting
  In een door kloosterlingen geleid jongenspensionaat vindt in de jaren vijftig van de vorige eeuw seksueel misbruik, sadisme en vernedering plaats. Broeder Bonaventura is er getuige van en zwijgt zoals iedereen. Maakt dit hem medeplichtig? Het hout geeft een cynisch beeld van de misdaden en de hypocrisie in de roomse kerk, die heden nog de verontwaardiging en frustratie oproepen van wie er het slachtoffer van zijn geweest.

  #244961
  Skye
  Moderator
  Topic starter

  Het regiedebuut van filmmaker Michiel van Erp bij Internationaal Theater Amsterdam (ITA)

  ‘Wat bezielde die mensen om te blijven en om te zwijgen?’ – Jeroen Brouwers

  ‘Dat was ook de uitdaging voor me: geloofwaardig maken dat Bonaventura niet weg kàn, niet spreken kàn.  Vanuit die vraag regisseerde Michiel van Erp voor het eerst een theatervoorstelling in de grote zaal. Van Erp: ‘Het hout gaat over de mechanismen die schuil gaan achter het collectief verzwijgen van wantoestanden. En over de dilemma’s waar je als individu voor komt te staan als je er wat tegen wil doen, en over de moed die nodig is om naar voren te stappen.’

  In Het hout kijkt de jonge broeder Bonaventura met lede ogen toe hoe de leerlingen door een aantal van de broeders systematisch worden gebrutaliseerd en zelfs seksueel misbruikt. Iedereen weet ervan maar niemand grijpt in. Bonaventura staat voor een verlammende keuze: weglopen uit protest of blijven zodat hij de jongens voor erger kan behoeden? Er is een vrouw in de wereld buiten het klooster voor nodig om die knoop te kunnen doorhakken. Tijdens een bezoek aan de tandarts ontmoet Bonaventura de jonge weduwe Patricia. Maar ook nadat zij een geheime liefde ontwikkelen, blijft hij nog lange tijd besluiteloos.

  Recensie in de volkskrant >>

  Meer informatie over de toneelvoorstelling vind je in de evenementenkalender >>

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 14 ▪︎ leden online: 5
Luka, Sioux, ikkkke, Michael, Lyn
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.216, reacties: 12.365, actieve leden: 1.012