Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Toneelvoorstelling ‘Het hout’

4 december 2019 - 30 januari 2020

vanaf €10

Het hout gaat over het verzwijgen van wantoestanden binnen de katholieke kerk. Over de dilemma’s waar je als individu voor komt te staan als je er wat tegen wilt doen en over de moed die nodig is om naar voren te stappen. Het tekent een ontluisterend beeld van een jongenspensionaat, waarin een verziekte kloostergemeenschap straffeloos gaat in het misbruik van minderjarige leerlingen. De voorstelling is een regie van Michiel van Erp – de gevierde filmmaker van o.a. de tv-serie Ramses en de speelfilm Niemand in de stad.

Over de voorstelling

Met zijn succesroman Het hout bewees Jeroen Brouwers zich opnieuw als één van de grootheden van de Nederlandse literatuur. Jeroen Brouwers verblijft als kind in een jappenkamp in Indonesië. Na de oorlog komt hij in Nederland in een pensionaat terecht. Het is een strafkamp en concentratiekamp in één. In zijn vroege roman Bezonken rood schrijft hij: ‘Ik begrijp het principiële verschil niet tussen een Japanse kampbewaker en een kloosterling.’ Vele jaren later schrijft hij met Het hout deze ervaringen van zich af. Brouwers doopt zijn pen in gif als hij het beeld schetst van een rooms klooster annex jongenspensionaat waarin een volkomen verziekte mannengemeenschap straffeloos haar gang kan gaan. Hij krijgt er in 2015 de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek voor, de ECI-Literatuurprijs.

Jeroen Brouwers:‘Wat bezielde die mensen om te blijven en om te zwijgen? Dat was ook de uitdaging voor me: geloofwaardig maken dat Bonaventura niet weg kàn, niet spreken kàn.’ Vanuit die vraag regisseerde Michiel van Erp voor het eerst een theatervoorstelling in de grote zaal. Van Erp: ‘Het hout gaat over de mechanismen die schuil gaan achter het collectief verzwijgen van wantoestanden. En over de dilemma’s waar je als individu voor komt te staan als je er wat tegen wil doen, en over de moed die nodig is om naar voren te stappen.’

In Het hout kijkt de jonge broeder Bonaventura met lede ogen toe hoe de leerlingen door een aantal van de broeders systematisch worden gebrutaliseerd en zelfs seksueel misbruikt. Iedereen weet ervan maar niemand grijpt in. Bonaventura staat voor een verlammende keuze: weglopen uit protest of blijven zodat hij de jongens voor erger kan behoeden? Er is een vrouw in de wereld buiten het klooster voor nodig om die knoop te kunnen doorhakken. Tijdens een bezoek aan de tandarts ontmoet Bonaventura de jonge weduwe Patricia. Maar ook nadat zij een geheime liefde ontwikkelen, blijft hij nog lange tijd besluiteloos.

Gegevens

Begin:
4 december 2019
Einde:
30 januari
Kosten:
vanaf €10
Evenement Categorie:
Website:
ita.nl/nl/voorstellingen/het-hout/3931/

Locatie

Amsterdam, Rotterdam en Utrecht
Website:
ita.nl/nl/voorstellingen/het-hout/3931/#tickets

Organisator

INTERNATIONAAL THEATER AMSTERDAM
Telefoon:
020 795 99 00
E-mail:
info@ita.nl
Website:
ita.nl/nl/