Dissociatie en dissociatieve identiteitsstoornissen

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Informatieve websites & mediaberichten Dissociatie en dissociatieve identiteitsstoornissen

  • Dit onderwerp bevat 31 reacties, 8 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 25/01/2023 om 22:15 door Moderator.
10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 32)
  • Auteur
    Reacties
  • #216051
    LSG
    Beheer
    Topic starter

      In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:

      Dissociatie en dissociatieve identiteitsstoornissen

      Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.

      #216242
      Mark
      Moderator

        De psycholoog: dissociatieve stoornis

        depsycholoog.nl/dissociatieve-stoornis

        Op de site van De psycholoog vind je informatie over dissociatieve identiteitsstoornis, dissociatieve amnesie, dissociatieve fugue, depersonalisatie en andere vormen van dissociatieve stoornissen.

        #218641
        Mark
        Moderator

          Dissociatieve Identiteitsstoornis: Als je meerdere persoonlijkheden hebt

          Vooral in de jaren ’90 was de dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) volop in de media. Het aantal gemelde gevallen steeg toen ook explosief. Niet alleen door de toegenomen kennis, maar ook omdat er de nodige fakers tussen zaten. Terwijl het hebben van een meervoudige persoonlijkheidsstoornis (zoals dat toen heette) echt niets ‘interessants’ is. En meestal ook nog eens het gevolg van ernstige traumatisering in de kindertijd.

          Hoe is het om ermee te leven? Mirte – die er ook over schrijft op Ikbenwijzijn.nl – vertelt. Maar voordat we naar haar ervaringsverhaal gaan, eerst nog wat achtergrondinformatie over DIS.

          Wat is een dissociatieve identiteitsstoornis?

          Normaal gesproken is een groot deel van je manier van denken en doen stabiel: zowel in verschillende situaties als met het ouder worden (vanaf 20-30 jaar). Dat is je persoonlijkheid (of karakter). Je kunt je persoonlijkheid zelfs in maar vijf termen samenvatten: de Big Five. Denk aan termen als intro- en extravert, (on)vriendelijk en (on)nauwkeurig.

          Als je aan een dissociatieve persoonlijkheidsstoornis lijdt, heb je niet één, maar twee of meer verschillende persoonlijkheidstoestanden. Die nemen de controle over je denken en doen afwisselend van elkaar over. Ze leiden als het ware hun eigen leven, met eigen herinneringen, een eigen zelfbeeld en soms ook een eigen naam.

          Lees verder op passievoorpsychologie.nl >>

          #218642
          Mark
          Moderator

             

            ikbenwijzijn.nl

            Website van Mirte & Co waarop zij schrijven over hun leven met DIS. Je vindt hier informatie over DIS en wat het voor  Mirte’s betekent om met DIS te leven.

            “Doordat ik vanaf mijn geboorte ernstig getraumatiseerd werd, creëerde ik onbewust, mijn eigen binnenwereld die bestond uit meerdere persoonlijkheden. Voor de buitenwereld leek het alsof ik met fantasievriendjes speelde maar in werkelijkheid speelde ik met verschillende persoonlijkheden uit mijn eigen binnenwereld.”

            #218842
            Anouk
            Lid LSG
              #218986
              Luka
              Moderator

                De vraag van Michel: Hoe maak je contact met iemand die dissocieert?
                Deze vraag stelt Michel als partner van iemand die seksueel misbruikt is, maar ook hulpverleners kunnen met deze vraag worstelen. Maar al te vaak wordt dissociatie niet tijdig gezien of weten hulpverleners niet hoe ze met iemand die dissocieert om moeten gaan.

                Informeer jezelf over Trauma
                Door te weten hoe trauma werkt en dat het er is, kun je er rekening mee houden. De Amerikanen noemen dit ‘Trauma Informed Practice’ oftewel TIP. TIP betekent weten dat het trauma bestaat en hoe dat er uitziet. Zorg dat je een algemeen begrip krijgt van waar je mee te maken hebt, als iemand seksueel misbruikt is. Het gedrag dat het resultaat is van seksueel misbruik is heel divers. Dissociatie is maar één van de verschijnselen waar je mee te maken kunt hebben. In mijn boek ‘Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij’ geef ik onder andere een aantal afweermechanismes weer, met wat voorbeelden van hoe dat er uit kan zien.

                Lees verder op de site ‘Helen van misbruik’ >>

                #220716
                Luka
                Moderator

                  Dissociatieve fugue: ’s nachts dwalen over straat

                  Gemiddeld een nacht in de week verlaat Angel (42) haar bed om doelloos te dwalen over straat. Ze heeft last van dissociatieve fugue.

                  Een keer stond ze midden in het kanaal. Een andere keer moest het treinverkeer rond haar woonplaats in Brabant worden stilgelegd, omdat ze over het spoor liep. Maar meestal doolt Angel, in haar pyjama en met een knuffelbeer onder haar oksel, door de straten van haar eigen wijk. Tot ze gevonden wordt en haar man haar weer bij haar positieven brengt.

                  Dissociatieve fugue
                  Angel van der Vecht (het pseudoniem waaronder ze actief is op internet) is een van de circa 30.000 Nederlanders die last hebben van dissociatieve fugue. Inderdaad, de stoornis waar volgens een psychiater de verdachte van de moord op Marianne Vaatstra mogelijk ook mee kampt.

                  Drie jaar geleden werd bij Angel zowel de diagnose dissociatieve fugue als een posttraumatische stressstoornis (ptss) vastgesteld. Dissociatieve stoornissen gaan vrijwel altijd samen met ptss of een beschadiging van de hersenen. Angel vlucht voor de herinneringen uit haar jeugd, waarin ze seksueel werd misbruikt door meerdere familieleden.

                  Moord op Marianne Vaatstra onder dissociatieve fugue
                  Ze is de spin in het web van lotgenoten die op internet contact met elkaar hebben over hun aandoening. Het nieuws dat de Vaatstra-verdachte de moord mogelijk onder invloed van een dissociatieve vlucht zou hebben gepleegd, is in hun onlinegemeenschap ingeslagen als een bom.

                  “We vinden het vreselijk dat onze aandoening hiermee geassocieerd wordt”, zegt Angel. “Maar ook vreemd. Ik heb dit al vijftien jaar en heb nog nooit een vlieg kwaad gedaan. Ik ken tientallen mensen bij wie vaststaat dat ze dit hebben en geen van ons is tijdens een vlucht ooit agressief geworden. Je raakt juist in jezelf gekeerd en registreert niet wat er om je heen gebeurt.”

                  Dat iemand tijdens een dissociatieve vlucht in staat is om een moord te plegen, lijkt Angel daarom erg onwaarschijnlijk. Rechters geloven echter dat dit wel degelijk kan, zo blijkt uit twee arresten. In 2002 werd een man uit Nietap vrijgesproken omdat hij tijdens een fugue zijn vrouw zou hebben gewurgd. Hetzelfde gebeurde in 2006 met een vrouw die haar man in zijn hart had gestoken.

                  “Ik zeg niet dat het onmogelijk is, maar zulk gedrag past niet bij deze aandoening”, zegt Angel. Zelf herinnert ze zich nooit iets van haar vlucht. Van mensen die haar ’s nachts zien zwerven, hoort ze dat ze niet reageert op mensen die haar aanspreken. Ook voorbijrazend verkeer maakt op haar geen indruk. “Ik steek over zonder uit te kijken. Gelukkig rijden er ’s nachts weinig auto’s.”

                  ‘s Nachts aan de wandel
                  Als haar man ’s nachts merkt dat Angel uit bed is, seint hij de politie in hun woonplaats in. Die logt in op een site, waar via de gps in haar mobiel (die ze ’s nachts standaard in haar pyjama bewaart), is te zien waar ze zich bevindt. Als ze gevonden is, pakt haar man haar meestal beet en praat rustig op haar in totdat ze uit haar vlucht ontwaakt.

                  “Dan komt de schaamte. Dat je als volwassen vrouw in je pyjama en met een knuffel over straat doolt, dat is mensonterend. Maar gevaarlijk voor anderen? Dat nooit.”

                  Bron: Gezondheid en Co >>

                  #221355
                  Luka
                  Moderator

                    Dissociatie: Leven in een film

                    Mijn Film. Dat stond er altijd op de voorkant van mijn dagboekjes. Het ging nooit over mijn leven, het ging altijd over mijn film. Het voelde regelmatig alsof ik op de set van mijn eigen film rondliep. Ik was wel de hoofdrolspeelster, maar had niet de regie. Het voelde niet werkelijk, niet echt, net als een film. Als kind dacht ik dat ieder ander kind ook een film had waar hij of zij in speelde. Pas veel later kwam ik erachter dat dit niet zo was, maar voor mij was dit de normaalste zaak van de wereld.

                    Ik schoot er soms ineens in. Of uit. Ik schoot uit mijn leven en in mijn film. Soms zag ik mijzelf dan van bovenaf of vanaf de overkant van de straat. Nooit letterlijk. Ik zag mijzelf niet letterlijk lopen, maar tijdens het lopen raakte ik wel de realiteit kwijt. Ik was het, die daar liep, en tegelijkertijd was ik het niet. Alles voelde onwerkelijk, de geluiden van de stad, de wind op mijn gezicht, de gedachtes in mijn hoofd. Alles werd verdoofd en dof. Het was of ik alles wat ik kende voor de eerste keer zag. Alles wat ik voelde voor de eerste keer voelde. Er bestaat geen tijd en er bestaat geen pijn.

                    Lees verder op Proud2bme.nl >>

                    #221356
                    Luka
                    Moderator

                      Nooit Alleen: Dissociatieve Identiteitsstoornis

                      “Voordat ik kon accepteren dat in mijn lichaam niet één persoon woonde, maar dat ik het lichaam moest delen met ook heel veel anderen was ik heel veel tijd kwijt. Na 3 jaar zeer intensieve gespecialiseerde therapie kon ik op mijn 22e zeggen dat ik het wel accepteerde.”

                      Soms krijg ik de vraag van mensen “Wat houdt het leven met een Dissociatieve Identiteits Stoornis in?”. Op die vraag ga ik proberen antwoord te geven.

                      De beste manier om dit uit te leggen is door te beginnen bij de term dissociatie. Dissociëren is jezelf psychisch gedeeltelijk afscheiden van wat er met jou of om je heen gebeurt. Zo kun je dissociëren van wat je aan het doen bent (gedrag); wat je voelt (emoties); wat je in je lichaam ervaart (zintuigen); je besef van wat er gebeurt (tijd of kennis). Dissociëren kan variëren van enigszins tot volledig, dus van het missen van een paar kleine details tot zo weinig weten dat het lijkt alsof je er niet bij bent geweest. Dissociatie is niet hetzelfde als dromerig zijn of selectieve aandacht.

                      De meest ernstige vorm van dissociatie is de Dissociatieve Identiteits Stoornis, afgekort DIS, vroeger ook wel de Meervoudige Persoonlijkheids Stoornis (MPS) genoemd. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet zo dat mensen met DIS stemmen die van buitenaf komen horen, zoals het geval is bij schizofrenie.

                      Het komt vaak voor dat men naast Dis ook persoonlijkheidsproblematiek heeft. Naar schatting heeft 1 procent van de volwassenen Dis. 90% is vrouw en in 90% van de gevallen is er sprake van een verleden met ernstig fysiek of seksueel geweld.

                      Lees verder op de site van
                      Proud2bme >>

                      #234396
                      Lexa
                      Lid LSG

                        Uitleg over dissociatie

                        “Soms voel ik mee heel wazig en suf en weet ik nog maar heel vaag hoe ik hier gekomen ben. Ik voel dan pijn ook heel anders.”

                        Dissociatie is een toestand van verlaagd bewustzijn. Als je last hebt van dissociatie kan het voelen alsof je gedachten, gevoelens, herinneringen en lichamelijke gewaarwordingen niet van jezelf zijn (depersonalisatie). Ook kunnen de wereld en de mensen om je heen kunnen heel vreemd aanvoelen (derealisatie). Je tijdsbeleving kan anders zijn dan normaal. De tijd lijkt bijvoorbeeld veel te snel of te langzaam te gaan. Het kan ook voorkomen dat je wat je meemaakt niet goed opslaat. Je bent bijvoorbeeld ergens maar weet niet of maar heel vaag hoe je daar gekomen bent. Het kan zijn dat je geen pijn meer voelt of je heel wazig en suf voelt.

                        Lees verder op gedachtenuitpluizen.nl/zozitdat/dissociatie >>

                      10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 32)
                      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
                      gasten online: 14 ▪︎ leden online: 3
                      Flowe, sterrewind, Ollybolly
                      FORUM STATISTIEKEN
                      topics: 3.893, reacties: 22.131, leden: 3.042