Borderline & bipolaire stoornis

 • Dit onderwerp bevat 25 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 14/05/2022 om 20:55 door Luka.
10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 26)
 • Auteur
  Reacties
 • #216050
  LSG
  Beheer
  Topic starter

   In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:

   Borderline & bipolaire stoornis

   Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.

   #216152
   Luka
   Moderator

    Borderline

    wijzijnmind.nl/psychipedia/borderline

    Iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis ervaart veel instabiliteit in zijn of haar leven. Abrupte veranderingen in gevoelens, stemmingen, relaties, zelfbeeld en gedrag zijn kenmerkend voor deze psychische aandoening.

    Lees hier meer over de oorzaken, symptomen en behandeling van borderline. Je vind er ook ervaringsverhalen.

    #216247
    Mark
    Moderator

     Mentaal Vitaal: Borderline persoonlijkheidsstoornis

     mentaalvitaal.nl/borderline-watishet

     ls je borderline hebt, verandert je humeur om de haverklap. Net als je gedachten en je gedrag. Je bent enorm impulsief, denkt zwart-wit en je reageert vaak extreem. Je relaties zijn intens en je wisselt snel van partner. Mannen met borderline gebruiken eerder alcohol en drugs. Vrouwen krijgen eerder eetbuien.

     Of iemand borderline heeft, is moeilijk vast te stellen. Er zijn veel symptomen. Hoe erg je er last van hebt, verschilt ook nog eens per persoon. Maar deze vuistregel kun je hanteren: als je minimaal vijf van deze symptomen bij jezelf of een ander herkent, kan er sprake zijn van borderline.

     • Je bent impulsief.
     • Je vindt het moeilijk je te beheersen.
     • Je bent heel bang om in de steek gelaten te worden.
     • Je hebt intense relaties met anderen, maar deze zijn vaak niet stabiel.
     • Je hebt steeds een ander zelfbeeld.
     • Je hebt sterk wisselende stemmingen of buien.
     • Je hebt een blijvend gevoel van leegte.
     • Je kunt intens boos worden.
     • Je denkt achtervolgd of bedreigd te worden.
     • Je hebt het gevoel er niet meer bij te zijn en als het ware weg te raken.
     • Je heb zelfmoordgedachten of misschien ook al één of meerdere pogingen gedaan.

     Op mentaalvitaal.nl vind je meer informatie over symptomen, oorzaken, gevolgen en hoe je ermee om kunt gaan.

     #218977
     Luka
     Moderator

      Meetbare littekens op de ziel

      Een borderline-persoonlijkheidsstoornis maakt iemand bijzonder lastig in de omgang, zegt psychiater dr. Thomas Rinne. Hij ontdekte dat kindermishandeling en seksueel misbruik meetbare hormonale ‘littekens’ achterlaten in de hersenen. Die lijken niet te repareren, maar met medicijnen zijn depressies misschien wel te voorkomen bij deze groep.

      “Als je kijkt naar het serotonerge systeem, valt de groep duidelijk in twee delen uiteen: één met een normaal functionerend serotonine systeem en één met een ernstig verstoorde reactie. Die groep van de borderliners met een afwijkende serotoninehuishouding bleek te bestaan uit vrouwen die als kind langdurig waren mishandeld of seksueel misbruikt. In tegenstelling tot wat eerder bij mannen was gevonden, ging de verstoring in dit hormoonsysteem niet samen met impulsief en agressief gedrag. Het lijkt er dus op dat sekseverschillen een rol spelen. Dat zou bijvoorbeeld aan de mannelijke hormonen kunnen liggen.”

      Rinne peilde de reactie van het serotonerge systeem met een zogenaamde provocatietest, waarbij een stof wordt ingespoten en vervolgens de concentraties van andere stoffen in het bloed worden gemeten. Het is een breed geaccepteerde maat voor het functioneren van het serotonerge systeem.

      Lees verder op de site van Nemo Kennislink >>

      #220371
      Luka
      Moderator

       Bipolaire stoornis

       Vrijwel alle mensen met een bipolaire stoornis hebben last van perioden van (hypo)manie en perioden van depressie. Minder vaak hebben zij ook last van gemengde episoden. Hieronder lees je meer over de verschijnselen en subtypen.

       Op deze pagina vind je informatie over de oorzaken van:

       • Een manische episode
       • Een hypomane episode
       • Een depressieve periode
       • Wat een Gemengde episode is

       En informatie over de verschillende subtypen:

       • Bipolaire-I stoornis
       • Bipolaire-II stoornis
       • Cyclothyme stoornis
       • Bipolaire-stemmingsstoornis door een middel/medicatie
       • Bipolaire-stemmingsstoornis door een somatische aandoening
       • Ongespecificeerde bipolaire-stemmingsstoornis

       Moeilijk herkenbaar
       Het kan jaren duren voordat de bipolaire stoornis wordt herkend. Dit komt doordat de eerste verschijnselen vaak niet erg opvallen. Maar ook doordat meerdere perioden elkaar eerst afgewisseld moeten hebben. Bovendien zoeken mensen met deze stoornis meestal alleen hulp wanneer ze depressief zijn. Tijdens een (hypo)manie voelen ze zich immers vaak prima. Verder is de bipolaire stoornis soms moeilijk te onderscheiden van sommige andere psychische aandoeningen. Deze zaken maakt de stoornis moeilijk te herkennen. In Nederland zijn er daardoor nog veel mensen bij wie niet de juiste diagnose is gesteld.

       Lees verder op de site van Mind Blue: Symptomen
       Lees verder op de site van Mind Blue: Oorzaken
       Lees verder op de site van Mind Blue: Behandeling

       #220372
       Luka
       Moderator

        Ervaringsverhaal: Karen heeft een bipolaire stoornis

        Karen (45) heeft een bipolaire stoornis (ook wel manisch-depressieve stoornis genoemd, red.). De stoornis heeft haar leven en dat van haar gezin lange tijd flink ontwricht. Momenteel gaat het gelukkig goed. ‘Maar de angst voor een van de twee uitersten blijft altijd bestaan.’

        ‘De omslag kwam onverwacht en heel abrupt. Op vrijdag had ik nog gewoon gewerkt, net als anders. Maar ’s nachts kon ik onmogelijk de slaap vatten. Ik vond plotseling ook dat slapen eigenlijk maar onzin was. Veel beter kon ik lekker in de woonkamer muziek draaien. Om niet alleen te zijn, had ik ons konijn vanuit de tuin naar binnen gehaald. ’s Ochtends wachtte ik mijn dochters bij het ontbijt op met keiharde muziek. Gezellig toch!? De nachten erna deed ik opnieuw geen oog dicht en ik bedacht de wildste plannen: ik zou een boek schrijven, alle milieuproblemen oplossen. En de televisie mocht onder geen beding meer uit, want zolang ík keek, zou ik de wereld behoeden voor onheil, ik wist het zéker. Voor mijn man en dochters was het heel eng, er was geen land met mij te bezeilen. Op een gegeven moment deed ik niets anders dan gillen. Toen de huisarts kwam, met een spuitje, ben ik naar de badkamer gevlucht. Waren ze nu helemaal gek?’

        Karen kwam bij op de gesloten afdeling van het ziekenhuis. Ze bleek een manische psychose te hebben; daarmee werd vastgesteld dat ze manisch-depressief is. Want dat ze last had van depressies, dat was al langer bekend. ‘Maar ik bleek dus ook gevoelig voor uitglijders naar de andere kant. Hoewel het natuurlijk geen prettige diagnose is, was ik toch blij dat ik eindelijk wist wat er aan de hand was. Nu kon ik eindelijk de juiste medicijnen gaan slikken en mijn leven aanpassen aan mijn ziekte. Daar had ik meer dan twintig jaar op moeten wachten!’

        Lees verder op de site van Mind Blue >>

        #220373
        Luka
        Moderator

         Altijd zocht ik de oorzaak buiten mezelf, in wat er vroeger was gebeurd
         Tine heeft een bipolaire stoornis

         Tine (53): “Mijn eerste manie kreeg ik toen ik werd behandeld met prednison, zo’n tien jaar geleden. Ik had bronchitis, lag in het ziekenhuis, en dit leek een goede behandeling. Voor de bronchitis wel ja, maar ik ontspoorde volledig. Ik werd vreselijk druk, deed niets anders dan praten, lachen, lawaai maken. Mensen werden dol van me.

         Maar ik was niet te houden. Ik vertelde iedereen dat ik een boek over mijn familie zou schrijven, dat ik cabaretière zou worden, net zo goed als Karin Bloemen, beter nog! En ik zou bij Pauw & Witteman komen. Wedden? Na tien dagen, ik was inmiddels gestopt met prednison, ging deze uitgelaten stemming, zo over the top, voorbij. Wat een raar bijverschijnsel, dachten de artsen, dacht ik zelf. Dat het een teken was dat ik een psychische stoornis had, kwam niet bij me op. Ook niet toen ik daarna maandenlang in een gitzwarte depressie belandde. Zoals ik mijn hele leven al deed, zocht ik de oorzaak buiten mezelf.

         Lees verder op de site van Mind Blue >>

         #220375
         Luka
         Moderator

          John vertelt over zijn ervaringen met zijn bipolaire stoornis

          Vanaf dat ik 24 ben worstel ik met een bipolaire stoornis. Mijn 3e en hopelijk laatste opname in de psychiatrie was in 2001 en sinds die tijd is mijn ziekte een draagbare last geworden. Met veel ziekte-inzicht, contragedrag en wat liefdevolle mensen om mij heen gaan er soms echt maanden voorbij, zodat ik bijna zou denken dat ik er “volledig van genezen ben”. Gelukkig weet ik dat hier juist het gevaar in zit, dus, blijf ik, ook nu ik dus al zo’n 15 jaar volkomen stabiel ben, toch maar mijn medicatie slikken en houdt ik mij aan die ouderwetse regels van “structuur en grenzen stellen”.

          https://www.youtube.com/watch?v=LRUIYrej8AU

          #220376
          Luka
          Moderator

           Ervaringsverhaal Borderline

           #220379
           Luka
           Moderator

            Psychosegevoeligheid kan hand in hand gaan met symptomen van manie (extreem uitgelaten) en depressie (enorm somber).
            In deze animatie wordt uitgelegd wat manisch-depressiviteit ofwel bipolaire stoornis is, en hoe je er mee om kunt leren gaan.

           10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 26)
           • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
           gasten online: 18 ▪︎ leden online: 0
           No users are currently active
           FORUM STATISTIEKEN
           topics: 3.812, reacties: 21.449, leden: 2.901