Amsterdam wil onveiligheid vrouwen en meisjes verminderen

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Amsterdam wil onveiligheid vrouwen en meisjes verminderen

  • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 09/02/2020 om 20:47 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Reacties
  • #248621
    Luka
    Moderator

      De gemeente Amsterdam wil de veiligheid van vrouwen en meisjes in de hoofdstad verbeteren. Ongeveer de helft van de vrouwen wordt wel eens lastiggevallen op straat. In de leeftijd 15 tot 34 jaar is dit zelfs tachtig procent. Ook worden veel vrouwen online geïntimideerd of hebben ze te maken met huiselijk geweld.

      Doordat er vele vormen zijn van seksuele intimidatie en geweld, variërend van sissen en nafluiten op straat tot herhaald seksueel misbruik, neemt de gemeente verschillende maatregelen.

      ‘Uitbuiting en intimidatie worden niet geaccepteerd’
      Een van die maatregelen is de campagne ‘Jij staat niet alleen’. Deze richt zich op meisjes en vrouwen die te maken hebben met seksuele intimidatie of geweld. Voor wie dat wil staat een Amsterdamse vrouw klaar die als vriendin een steun kan zijn. De boodschap is dat uitbuiting en intimidatie niet worden geaccepteerd.

      Verder roept burgemeester Femke Halsema horecapersoneel op om misbruik en intimidatie te melden als ze dat zien. In eerste instantie is dat op vrijwillige basis, maar de burgemeester kijkt ook of ze bedrijven kan dwingen dit te doen.

      Samen met de politie en het Openbaar Ministerie probeert de gemeente ook iets te doen tegen online intimidatie, zoals sextortion (afpersing door gebruik van naaktbeelden).

      Persoonsgerichte aanpak
      Voor vrouwen met complexe problemen is er ook een persoonsgerichte aanpak. Verder wordt onderzoek gedaan naar wat zich precies afspeelt in de verschillende stadsdelen en welke signalen scholen, jongerenwerk en hotels krijgen. Daarnaast gaat de gemeente zich inzetten voor meer woonruimte en opvang voor kwetsbare meisjes.

      Bron: NOS.NL >>

      #248775
      Luka
      Moderator
      Topic starter

        Minister wil de wet uitbreiden om straatintimidatie tegen te gaan

        Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) wil de wet uitbreiden om straatintimidatie tegen te gaan. Dat zei hij dinsdagavond in het actualiteitenprogramma Op1. Ook burgemeester Femke Halsema schoof aan om te praten over seksueel geweld tegen vrouwen.

        “Aanranding is strafbaar, maar intimidatie niet,” legde de minister uit. Hij wil kijken of hij de wet kan uitbreiden, zodat ook ‘de verwensingen’ en ‘obscene gebaren’ strafbaar kunnen worden gesteld. “We moeten natuurlijk gaan passen en meten wat daar allemaal onder valt,” zei hij in Op1. De grens ligt volgens hem bij daden waardoor vrouwen zich ‘echt onveilig voelen’ op straat. “Ik vind zaken als sissen en fluiten lastiger, maar het moet wel ruimer dan het nu is.”

        Tegenover hem aan tafel zat burgemeester Femke Halsema, die dinsdag een nieuwe campagne tegen seksueel geweld tegen vrouwen aankondigde. In de stad krijgt 51 procent van de vrouwen te maken met straatintimidatie. In de leeftijdscategorie 15-34 jaar is dit zelfs 81 procent. Die cijfers zijn volgens Halsema niet uniek voor Amsterdam; seksuele intimidatie van vrouwen is een landelijk probleem.

        #jijstaatnietalleen
        De gemeente Amsterdam start met de campagne #jijstaatnietalleen. Deze campagne is gericht op meisjes en vrouwen die te maken krijgen met seksuele intimidatie en geweld op straat of online. Boodschap is dat de stad ook van deze meisjes en vrouwen is en dat intimidatie en geweld niet worden geaccepteerd. Amsterdamse rolmodellen zullen de vrouwen daarbij steunen en fungeren als vriendin.

        Het actieplan is er gekomen nadat het gerechtshof in Den Haag besloot dat een verbod op straatintimidatie, het zogenoemde ‘sisverbod’, in strijd was met de vrijheid van meningsuiting.

        Ook zal de burgemeester in gesprek gaan met hotels, restaurants en nachtclubs om praktijken als ronselen, intimidatie en misbruik te melden. Vermoed wordt dat personeel zulke misstanden op regelmatige basis ziet, maar het melden ervan niet als hun verantwoordelijkheid beschouwt. Daarbij zal de gemeente onderzoeken of ondernemingen gedwongen kunnen worden om deze misstanden te melden. Ook wordt gekeken of gebiedsverboden een oplossing zijn voor personen die zich schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag.

        Bewustzijn vergroten
        “We zoeken dus ook naar meer repressieve middelen,” legde de burgemeester in Op1 uit. Maar hoewel zowel de burgemeester als de minister dus kijken naar manieren waarop de wet kan helpen om intimidatie van vrouwen tegen te gaan, stelt Halsema dat we ook vooral met elkaar beter moeten opletten. Want het lastige aan dit soort zaken blijft altijd dat je iemand op heterdaad moet betrappen. De nadruk van haar boodschap ligt dan ook op ‘het bewustzijn vergroten’. “We moeten er met elkaar als samenleving beter op letten. Want je moet ook niet denken dat je het met de wet allemaal kunt tegenhouden.”

        Bron: Het Parool >>

      2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
      gasten online: 24 ▪︎ leden online: 0
      No users are currently active
      FORUM STATISTIEKEN
      topics: 3.870, reacties: 21.863, leden: 2.997