Reageer op: Seksueel geweld en seksueel misbruik van mannen en jongens

#273228
Mark
Moderator

JACOB WERD OP ZIJN 13E MISBRUIKT DOOR ZIJN MOEDER: ‘JE SCHAAMT JE DOOD’

Er is steeds meer aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar het bekende verhaal is dat vrouwen slachtoffer zijn en de mannen daders. Zondagavond bij ‘Humberto’ vertelden Iva Bicanic en Jacob over mannelijke slachtoffers van seksueel misbruik.

Iva is directeur van Centrum Seksueel Geweld, Jacob werd zelf slachtoffer van seksueel geweld, toen hij nog maar 13 jaar oud was. Bij Humberto breken zij samen het taboe rondom praten over misbruik van mannen.

TABOE
Volgens Iva Bicanic is het niet raar dat er veel minder meldingen over seksueel misbruik komen van mannen. Statistisch gezien worden mannen minder vaak slachtoffer dan vrouwen, maar ook durven ze er geen melding van te maken als het wel gebeurt.

Vanuit de maatschappij komen er veel negatieve reacties als een man zegt dat hij misbruikt is door een vrouw. “Een vrouw heeft je een plezier gedaan, dat is toch fijn?” Iva noemt het het “Luckyboysyndrome”.

Daarnaast heeft een man tijdens seksueel misbruik vaak een fysieke reactie die ze verwarrend vinden. Door de stress van de gebeurtenis kunnen ze een erectie krijgen en klaarkomen. Dit levert voor mannen veel schaamte en verwarring op.

40 JAAR STILTE
Jacob wordt op zijn dertiende door zijn moeder verkracht. “Het was een hele zware gebeurtenis, emotioneel.” Ook schaamde hij zich, omdat hij de fysieke reactie die Iva eerder omschreef ook had ervaren. “Je schaamt je dood. Het is echt verschrikkelijk.”

Hij heeft destijds geprobeerd om hulp te zoeken en ging zelfs naar de huisarts met zijn verhaal. “Ik stond binnen anderhalve minuut weer buiten.” De huisarts had er geen boodschap aan.

Ook op andere plekken wilden mensen Jacobs verhaal niet horen. Dus hij leerde ermee leven. Veertig jaar lang zweeg hij over zijn trauma. Het leverde hem vele nachtmerries en moeizame seksuele relaties op. “Je bent zo stuk van binnen.”

LUISTEREN
Gelukkig kan Jacob vertellen dat het inmiddels goed met hem gaat. “Ik heb veel liefde gehad en dat scheelt. Liefde is aandacht en ruimte en zonder oordeel luisteren.” Vooral dat laatste is volgens Jacob erg belangrijk. “Luisteren doen we zo slecht.”

Iva wil aan iedereen meegeven dat we niet meer moeten oordelen als iemand vertelt over seksueel misbruik. “Je bent niet raar, je bent niet vies, je bent niet de reden dat je seksueel bent misbruikt.” Of je nou een man of een vrouw bent, iedereen verdient een luisterend oor om het misbruik te kunnen verwerken.

Bron: linda.nl