Reageer op: Zorgcentra na Seksueel Geweld (België)

#273019
Luka
Moderator
Topic starter

Bijna 5.000 slachtoffers klopten aan bij zorgcentra na seksueel geweld

Sinds 2017 hebben 4.943 slachtoffers van seksueel geweld de weg gevonden naar de zorgcentra. Dat hebben federaal minister voor Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) bekendgemaakt tijdens de opening van het zevende Zorgcentrum voor Seksueel Geweld (ZGS) in Leuven. Ruim zes op de tien slachtoffers doen een aangifte bij de politie.

De cijfers gaan over de periode tussen oktober 2017 en december 2021, toen er in totaal vijf ZGS’en geopend waren: in Gent, Antwerpen, Charleroi, Luik en Brussel. In maart van dit jaar is er een zesde centrum geopend in Roeselare. Gegevens over dat centrum zitten nog niet vervat in deze cijfers. Het zevende centrum in Leuven is maandag officieel ingehuldigd, vanaf komende woensdag kunnen slachtoffers ook hier terecht.

De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers die zich aangemeld hebben tussen 2017 en 2021 is 24 jaar. Het jongste slachtoffer was 2 maanden oud en het oudste 86 jaar. Van het totaal aantal was 30 procent minderjarig.
De overgrote meerderheid van de slachtoffers (89 procent) bestaat uit vrouwen; 9 procent is man, en 2 procent is transgender. Bijna de helft van de slachtoffers (47 procent) is student. Het gaat zowel om studenten uit de hogescholen of universiteiten als leerlingen uit de lagere of middelbare school.

In elk zorgcentrum hebben slachtoffers de mogelijkheid om, als ze dat willen, een klacht neer te leggen bij de politie. Ruim zes op de tien slachtoffers die naar een centrum gaan, maken gebruik van die mogelijkheid. Volgens de website http://www.seksueelgeweld.be, een initiatief van de federale regering en het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen, doet 90 procent van alle slachtoffers in de brede samenleving geen aangifte.

Bron: HLN.be >>