› Forum Lotgenoten Seksueel Geweld › Achtergrond & Informatie › Hulpverleningsinstanties › Zorgcentra na Seksueel Geweld (België)
Tags: crisishulp, hulp bij aangifte, medische hulp
- Dit onderwerp bevat 14 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 04/06/2023 om 18:38 door Luka.
-
AuteurReacties
-
18 maart 2018 om 15:28 #219588LukaModerator
Een Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) is een dienst in:
- UZ Gent
- UMC Sint Pieter in Brussel
- UMC Luik
- UZ Antwerpen
- AZ Delta in Roeselare
- UZ Leuven
- CPVS Charleroi
- CPVS LIÈGE
- ZOL Genk
Elk slachtoffer van seksueel geweld kan er terecht, op gelijk welk uur, op gelijk welke dag. Let wel: voorlopig gaat het om een pilootproject.
Op het ZSG kan een slachtoffer de volgende zorg krijgen:
- medische zorg: zowel verzorging van verwondingen en letsels als onderzoeken en behandeling van allerlei fysieke, seksuele of reproductieve gevolgen;
- psychische zorg: de eerste psychische zorgen (zowel een luisterend oor als ook uitleg over wat normale reacties zijn na een schokkende gebeurtenis, advies over hoe je daar mee om kan gaan) alsook verdere begeleiding bij de ZSG-psycholoog;
- een forensisch onderzoek: het vaststellen van letsels, onderzoeken van sporen van de pleger, verzamelen van bewijsmateriaal voor een eventuele aanklacht en rechtszaak;
- klacht neerleggen bij de politie indien gewenst, met behulp van speciaal opgeleide zedeninspecteurs;
- opvolging nadien: zowel medische opvolging voor eventuele medicatie of voor letsels, als psychische opvolging bij het verwerkingsproces van het gebeurde.
In de Belgische ZSG krijg je deze zorg door speciaal daartoe opgeleide forensisch verpleegkundigen die samenwerken met en ondersteund worden door specialisten als spoedartsen, gynaecologen, urologen, pediaters, geriaters, psychiaters en speciaal hiervoor opgeleide ZSG-psychologen. Steunfiguren die meekomen met een slachtoffer kunnen zelf ook terecht bij de forensisch verpleegkundige voor eerste opvang, uitleg en advies.
Voor meer tips en informatie kun je hier terecht: Stop Geweld.be >>
18 maart 2018 om 15:35 #219591LukaModeratorTopic starter3 nieuwe centra voor slachtoffers seksueel geweld
In Brussel, Gent en Luik zijn 3 hulpcentra geopend voor slachtoffers van seksueel geweld. In de centra werken hulpverleners samen met politie en justitie. Zo kunnen mannen en vrouwen op één plaats aangifte doen en de nodige medische en psychosociale zorg krijgen.
Vanmorgen (9 november 2017) zijn in ons land 3 hulpcentra gestart voor slachtoffers van seksueel geweld. Het gaat om multidisciplinaire centra in Brussel, Gent en Luik. In de zorgcentra na seksueel geweld werken hulpverleners onder één dak samen met politie en justitie. De bedoeling? Slachtoffers zo goed en snel mogelijk helpen. Want mannen en vrouwen kunnen voortaan op één plaats aangifte doen en de nodige gerechtelijke, medische en psychologische bijstand krijgen.
Volgens staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) moet dit de drempel verlagen voor slachtoffers om hulp te zoeken: “Slachtoffers van seksueel geweld moeten niet meer naar tien verschillende instanties gaan en tien keer opnieuw hun verhaal vertellen. Dat is niet meer van deze tijd.”
18 maart 2018 om 16:07 #219592LukaModeratorTopic starterIn 4 maanden melden zich 265 slachtoffers van seksueel geweld
De zorgcentra voor slachtoffers van seksueel geweld, die vorig jaar werden opgestart, krijgen veel meer mensen over de vloer dan verwacht. Al 265 slachtoffers werden opgevangen.
De drie zorgcentra, in ziekenhuizen in Gent, Brussel en Luik, zijn een proefproject van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir
(N-VA) en het UZ Gent. Verpleegkundigen, psychologen en zedeninspecteurs zitten er onder één dak, zodat slachtoffers van seksueel geweld er maar één keer hun verhaal uit de doeken moeten doen.Van begin november vorig jaar tot eind vorige maand kwamen er al 265 slachtoffers naar de centra. De meesten werden opgevangen in Brussel (148). In Gent en Luik ging het om 77 en 40 dossiers. Van die slachtoffers is één op de vier jonger dan achttien jaar. Zo’n 15 procent zijn mannen. Het jongste slachtoffer was een kind van 2, het oudste een dame van 65.
“Zelden heeft een proefproject zo snel bewezen dat de noodzaak eraan zo immens groot is”, stelt staatssecretaris Demir. “We hadden erop gerekend om in één jaar tijd 600 slachtoffers op te vangen, aan dit tempo zullen dat er 800 zijn.”
Begin volgend jaar zouden er al drie nieuwe centra openen. Het doel is om er in elke provincie één te krijgen.
Bron: HLN.be >>
22 november 2018 om 20:36 #230980MarkModeratorStaatssecretaris Demir wil een zorgcentrum voor seksueel geweld in elke provincie
Zo’n jaar geleden richtte staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) 3 zorgcentra voor seksueel geweld op. 1000 slachtoffers zochten daar hulp. Dat is een pak meer dan verwacht. Demir wil daarom aan de regering meer steun vragen.
Een jaar geleden werden in Gent, Brussel en Luik zorgcentra opgericht waar slachtoffers van seksueel geweld terechtkonden. Het ging om een pilootproject. Op één locatie krijgen de slachtoffers alle hulp die ze nodig hebben. Ze kunnen praten met psychologen, kunnen er terecht bij een forensisch verpleegkundige en er is ook een zedeninspecteur om eventueel klacht in te dienen bij de politie.
1000 slachtoffers vonden het voorbije jaar de weg naar de zorgcentra. En da’s een succes, vindt staatssecretaris Demir. Want het cijfer ligt een pak hoger dan de verwachtingen. “Aangezien de politie in 2017 ongeveer 3.400 gevallen van verkrachting registreerde, zou bijna één derde hiervan naar een zorgcentrum stappen”, zegt Demir.
Negentig procent van de slachtoffers zijn vrouwen, maar het gaat dus ook om 10 procent mannen. Een derde is minderjarig. Opvallend ook: twee derde van de slachtoffers dient uiteindelijk ook klacht in bij het gerecht tegen de dader. Dat percentage is hoger dan andere landen die gelijkaardige centra hebben. In Nederland gaat het bijvoorbeeld maar om één derde.
De staatssecretaris garandeert dat de drie zorgcentra tot eind 2019 gefinancierd zullen blijven. Maar ze wil ook graag een nationale uitrol zien: een zorgcentra in elke provincie. Dit voorjaar zal ze extra middelen vragen op een ministerraad.
Bron: vrt.be
6 maart 2019 om 00:08 #236111MarkModeratorDrie nieuwe zorgcentra voor slachtoffers van seksueel geweld in Antwerpen, Leuven en Charleroi
Er komen in ons land drie nieuwe zorgcentra voor slachtoffers van seksueel geweld. Dat brengt het totaal op zes. Dat heeft minister van Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V) aangekondigd. In de centra werken hulpverleners samen met politie en justitie om de slachtoffers van seksueel misbruik verschillende soorten bijstand te verlenen.
Sinds oktober 2017 heeft België drie zorgcentra voor slachtoffers van seksueel geweld, in Gent, Brussel en Luik. De centra zijn verbonden aan ziekenhuizen en bieden verschillende diensten voor slachtoffers van seksueel geweld aan. Slachtoffers kunnen er zowel terecht voor medisch onderzoek, traumaverwerking, als advies en bijstand van politie en parket.
Bij seksueel geweld is er een groot dark number, 90 procent van de slachtoffers dient geen klacht in
Hoewel ze geen reclame maken, vinden steeds meer slachtoffers hun weg naar de centra. De centra werden in oktober en november 2017 opgericht, en in het eerste jaar werden ongeveer duizend slachtoffers behandeld, 400 meer dan oorspronkelijk gedacht. Ondertussen steeg het aantal behandelde slachtoffers verder tot 1.281. Zeven op de tien van hen diende ook een klacht in bij de politie.
Bijkomende centra in Antwerpen, Leuven en Charleroi
Maar volgens minister van Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V) zijn er nog veel meer slachtoffers. “Er is nog heel veel seksueel geweld in onze samenleving”, zegt Peeters. “Er is een dark number dat niemand weet, maar dat zorgwekkend is. Naar schatting dient negentig procent van de slachtoffers geen klacht in. Daarom is het belangrijk dat we inzetten op die centra na seksueel geweld.”Naast de bestaande centra in Gent, Brussel en Luik, worden er nu bijkomende centra in Antwerpen, Leuven en Charleroi opgericht
Peeters maakt dan ook geld vrij om het aantal zorgcentra te verdubbelen van drie naar zes. “Naast de bestaande centra in Gent, Brussel en Luik, worden er nu bijkomende centra in Antwerpen, Leuven en Charleroi opgericht”, zegt de minister.
Eerder maakte de voormalige staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) al bekend dat de centra in Gent, Brussel en Luik open zullen blijven, want daar ging het om een pilootproject. Demir pleitte in november nog voor zorgcentra in alle provincies.
Peeters zal in Vlaanderen nu twee bijkomende centra oprichten, in Antwerpen en Leuven. “De keuze voor de locaties houdt verband met het relatief aantal hoge meldingen van seksueel geweld op die plaatsen”, zegt hij. Voor de blijvende financiering van de bestaande centra en de oprichting van de drie nieuwe centra wordt 4,5 miljoen euro vrijgemaakt.
Wie zijn de slachtoffers?
Negentig procent van de slachtoffers zijn vrouwen, maar er zijn dus ook mannelijke slachtoffers die zich aanmelden. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers ligt rond de 24 jaar. 68 procent van de patiënten zijn tussen de 11 en 37 jaar. Maar liefst 18 procent is jonger dan 15. De meeste slachtoffers, zo’n 83 procent, kreeg te maken met verkrachting.Bron: vrt.be
10 maart 2019 om 14:51 #236367tinneLid LSGHoi,
Wat fijn om te lezen dat er drie nieuwe centra’s erbij komen en ook de ligging. Ben er blij om. Weet namelijk vanuit iemand in Gent dat het ontzettend druk is en dat ze zelfs meerdere mensen hebben moeten opleiden en aanwerven om het aan te kunnen. Dus blij dat er nu extra centra’s bij komen. Ook voor de Nederlands talige mensen want deze mensen konden bijna alleen maar in Gent terecht omdat ze daar Nederlands gesproken word. Nu het centrum in Brussel kon het ook maar daar was maar een iemand die Nederlands sprak dus was voor sommige wel lastig want je wist niet of deze aanwezig was.
Maar als jullie het fijn en goed vinden leg ik twee van deze centra’s even in de kijker. Dit doordat ik er zelf mee in contact ben gekomen.
Zal eerst beginnen met het centra in Brussel. Heel goed onthaal ondanks dat er maar een iemand is die echt goed Nederlands sprak. Ben met haar in contact gekomen en ze heeft echt goed voor me gezorgd. En alles uitgelegd en ook de tijd genomen. Ondanks dat het in de late avond/nacht was was het wel goed. Ook heeft ze gelijk ook verdere onderzoeken laten doen omdat ze iets niet vertrouwde omwille dat ik zoveel pijn had. Nu ze is heel de tijd bij me gebleven. Ook heb ik daar kunnen overnachten omdat er geen trein meer was waar ik mee naar huis kon. Het was niet ideaal maar wel fijn dat het kon. En je kon altijd op haar terug vallen als er wat was want ze bleef in de buurt. Later ook nog meerdere malen contact met haar gehad en dat was wel fijn. Dit deed ze omdat de psychologen daar ook alleen maar Franstalig waren en ze toch bezorgd was en de zaak wou opvolgen.
Dus alleen maar lovend over hun ondanks de taal kwestie.
Het centra in Gent was anders. Hebben een mooi ingerichte werkplek. Het is er rustig en niemand kan er zomaar binnen. Wel wat klein maar het was er wel rustgevend. Heb daar een eerste keer op een zondag geweest en die verpleegkundige heeft echt haar tijd genomen. Alles verliep op mijn tempo en alleen als ik het wou en er klaar voor was. Nu het heeft wel een aantal uur in beslag genomen maar het was allemaal zorgvuldig.
De tweede keer dat ik daar was was net hetzelfde. De zelfde zorg met de nodige zorgvuldigheid. Ze namen echt de tijd en ze dringen je helemaal niets op om aangifte te doen of niet. Ze zeggen dat het wel kan en dat dan de rechercheurs naar hun centrum komen en meestal zorgen ze ook wel dat zelfs daar een dame bij is omdat dit voor vrouwelijke slachtoffers toch makkelijker is. Er is zelfs een mogelijkheid om te douche en als je geen extra kleding mee hebt krijg je van hun kleding (soort van jogging) om aan te trekken. Zij bellen je ook zelf op voor de nazorg en om te kijken hoe het met je gaat. En ze regelen ook een afspraak op het centrum met een psychologe. Deze psychologe is verbonden met daar en dus ook gespecialiseerd om met dit thema aan de slag te gaan. En ze volgen je allemaal goed op. Ook kan je als je vragen hebt of even wil praten ook bij hun terecht. Echt fijn, zeker als je alleen bent. En als je aangifte doet blijven ze in de buurt als er wat is. Maar ook de politie mensen geven je de tijd. Het gaat niet allemaal snel snel maar echt op jou tempo en jij bepaald wat er gebeurd en wat niet. Net als met de onderzoeken, jij houdt de controle en ze leggen ook elke stap uit wat ze gaan doen. Eerlijk heb ik me daar heel veilig gevoeld ondanks dat het voor zo iets naars was. En de mensen daar die helpen zijn echt top.
Heb met de psychologe vandaar nog steeds contact, we mailen of bellen af en toe en dat is zo fijn. En als ik eerlijk mag zijn die psychologe is de eerste die mij echt heeft leren kennen. Met alle stukjes die ik in me heb en wat ik verborgen heb gehouden. Ze begreep me ook en gaf mij ook ontzettend veel inzicht. Dus jammer dat ik niet meer naar haar toe kan.
Maar ik kan alleen maar positief zijn over deze centra’s want ze leveren echt goed werk. En ze zijn allemaal super lief en rustig en dat is belangrijk voor een slachtoffer denk ik. En niets moet jij bepaald wat er gebeurd. Al wil je alleen maar even praten met iemand van daar dat kan ook. Dus laat het je niet tegen houden om hulp bij hun te zoeken ook al is het al een aantal dagen geleden. Ze proberen alsnog alles uit de kast te halen.
Hoop dat ik hier lotgenoten mee heb geholpen om toch deze stap te zetten want het is alleen maar positief. Het is moeilijk, zwaar en lang maar wel de moeite waard.
Groeten.
12 april 2019 om 22:20 #237830LukaModeratorTopic starterSlachtoffers seksueel geweld kunnen via chat contact opnemen met zorgcentra
Voortaan kunnen slachtoffers van seksueel geweld ook via een chatfunctie anoniem contact opnemen met zorgcentra. Dat meldt minister van gelijke kansen Kris Peeters. “Voor sommige slachtoffers is het makkelijker om neer te schrijven wat ze meegemaakt hebben, dan er mondeling over te praten”, zegt Peeters.
Sinds 2017 beschikken Gent, Brussel en Luik over een zorgcentrum na seksueel geweld. Het gaat om centra die verbonden zijn aan ziekenhuizen en alle diensten aanbieden voor slachtoffers van seksueel geweld. Slachtoffers kunnen er terecht voor medisch en forensisch onderzoek, traumaverwerking, advies, en bijstand van politie en parket. Naast medisch personeel werken de centra samen met zedeninspecteurs van de politiediensten, de referentiemagistraat seksueel geweld van het parket en met een door het parket aangesteld DNA-lab.
Slachtoffers konden zich tot nu rechtstreeks of telefonisch melden bij de centra of door andere diensten worden doorverwezen. Om de drempel naar de zorgcentra nog verder te verlagen, kan wie recent slachtoffer is geweest van seksueel geweld, voortaan ook via chat contact opnemen met een hulpverlener op de website seksueelgeweld.be. Voor sommige slachtoffers is het makkelijker om neer te schrijven wat ze meegemaakt hebben, dan er mondeling over te praten. Via de chatfunctie, die bemand wordt door psychologen, worden de slachtoffers begeleid naar verdere hulp. Dat kan bij de zorgcentra zijn of bij andere organisaties. Het chatten gebeurt in alle anonimiteit.
Veel slachtoffers van seksueel geweld kampen met schuld- of schaamtegevoelens, het is belangrijk dat we de drempel voor hen zo laag mogelijk maken.
Kris Peeters (CD&V), minister van Gelijke Kansen“Voor slachtoffers van seksueel geweld is het soms een grote stap om hulp te zoeken. Ze kampen met schuld- of schaamtegevoelens, of hebben moeite om te praten over wat ze hebben meegemaakt. Daarom is het belangrijk dat we de drempel naar hulpverlening zo laag mogelijk maken. Vanaf vandaag kunnen slachtoffers van seksueel geweld daarom ook via een online chatfunctie contact opnemen met de hulpverleners van de zorgcentra na seksueel geweld”, kondigt Peeters aan. Via de chatgesprekken worden slachtoffers gehoord en worden ze begeleid naar de nodige hulp. Dat chatten gebeurt in alle anonimiteit.
Ruim 1.200 slachtoffers hebben zich gemeld bij zorgcentra
Begin maart kondigde minister Peeters aan dat hij permanente middelen voor de centra had gevonden en hun aantal zal verdubbelen. Zo komen er ook centra in Charleroi, Antwerpen en Leuven. Tussen oktober 2017 en maart 2019, vonden 1.281 slachtoffers hun weg naar de zorgcentra na seksueel geweld. Dat is veel meer dan verwacht.Bron: VRT.be >>
10 november 2019 om 20:24 #246233LukaModeratorTopic starterCD&V-Kamerlid Nawal Farih pleit voor Limburgs zorgcentrum na seksueel geweld
In Bilzen deelde Vrouw & Maatschappij (CD&V) naar jaarlijkse gewoonte witte lintjes uit tegen geweld op vrouwen. “Momenteel zijn er drie zorgcentra in Gent, Luik en Brussel”, zegt federaal parlementslid Nawal Farih die al vroeg uit de veren was om flyers uit te delen. “Binnenkort komen er daar nog drie bij in Antwerpen, Leuven en Charleroi. In een volgende fase moet ook Limburg een centrum krijgen.”
Samen met nationaal voorzitter Liesbeth Maris, voorzitter van Trots op Bilzen Koen Moermans, een handvol CD&V-mandatarissen en enkele vrijwilligers deelde Farih witte lintjes aan het Bilzerse station uit om iedereen ervan te overtuigen geweld tegen vrouwen te stoppen. Een van de actiepunten: meer specifieke informatiecampagnes over de zorgcentra na seksueel geweld. “Maar naast sensibiliseren, willen we ook concrete hulp voorzien in ieders nabije omgeving”, vervolgt Farih. “Iedereen moet terecht kunnen in een ‘safe house’ voor voor medische zorg, juridische begeleiding, opvolging en veiligheid. Een zorgcentrum is dan ook 24 op 24 en 7 dagen per week open.”
Onderschat probleem
600 slachtoffers. Dat was de slordige optelsom die in acht genomen werd bij de oprichting van de eerste drie centra in 2017. “Achteraf bleek dat een flinke onderschatting”, zegt de Genkse volksvertegenwoordiger. “In 18 maanden tijd vonden maar liefst 1.281 slachtoffers de weg naar één van die centra. Door de patiëntgerichte aanpak van de centra, komen de slachtoffers er vaak sneller bovenop. Een zorgcentrum is niet enkel belangrijk voor de nazorg. Een centrum zorgt ook voor sensibilisering en taboe-vermindering rond dit thema. Vrouwen gaan zich makkelijker geneigd voelen om over hun slechte ervaring te spreken als hulp laagdrempelig aangeboden wordt.”Centrum in Limburg
Gemiddeld zijn er in ons land 8,5 aangiftes van verkrachting per dag en komt 1 op 4 vrouwen in aanraking met geweld in een relatie. Voormalig minister van Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V) maakte begin 2019 extra budget vrij voor een verdere uitrol van zorgcentra naar andere provincies. Over een centrum is Limburg is er voorlopig nog geen sprake. “Nochtans zou ook onze provincie een zorgcentrum goed kunnen gebruiken”, vindt Kamerlid Nawal Farih. “Alle slachtoffers hebben ondersteuning nodig, ongeacht de regio waar ze in wonen. Mijn collega’s en ik zullen in de Kamer pleiten voor minimaal 1 zorgcentrum per provincie.”Bron: HLN.BE >>
8 december 2019 om 13:57 #247055LukaModeratorTopic starterZorgcentrum na Seksueel Geweld van Brussel ontving dit jaar al 508 klachten
Het Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) van Brussel, dat verbonden is aan het Universitair Medisch Centrum Sint-Pieter, heeft dit jaar al 508 klachten van seksueel geweld ontvangen. Dat maakt Brussels gemeenteraadslid en voorzitter van het CMU Sint-Pieter Mohamed Ouriaghli (PS) maandag bekend na een vraag van gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V).
Op zondag 24 november kwamen 10.000 mensen in Brussel de straat op voor een betoging tegen geweld tegen vrouwen. In het licht daarvan wilde gemeenteraadslid Bianca Debaets weten hoe het staat met de slachtoffers van seksueel geweld in Brussel en hoeveel aanmeldingen het ZSG van Brussel sinds zijn oprichting in november 2017 had ontvangen.
Gemiddelde leeftijd
In 2017 waren er dat in de eerste twee maanden waarin het open was 79, in 2018 steeg dat aantal naar 474 en dit jaar zit het ZSG in Brussel al aan 508 ontvangen klachten. “De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is 24 jaar en 30 procent is jonger dan 18. Een op de twee van hen dient uiteindelijk een klacht in”, vertelt gemeenteraadslid Ouriaghli.
Het ZSG biedt aan de slachtoffer onder meer medische zorg, een forensisch onderzoek voor het vaststellen van letsels, psychologische ondersteuning, de mogelijkheid om klacht neer te leggen en ondersteuningsgroepen voor naast van slachtoffers.
De politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene registreerde vorig jaar bovendien 3.796 gevallen van intrafamiliaal geweld. Het hoogste cijfer sinds vijf jaar.
“Hallucinante cijfers waar men even stil van wordt”, besluit gemeenteraadslid Debaets.
Bron: Nieuwsblad.be >>
19 juni 2020 om 14:42 #251505MarkModeratorEr komt in onze provincie een “Zorgcentrum na seksueel geweld”. Slachtoffers kunnen daar terecht voor een medisch onderzoek, psychische zorg en om advies te krijgen van politie en parket.
De 3 eerste zorgcentra in Gent, Brussel en Luik werden opgericht in 2017. Het West-Vlaamse zorgcentrum zal vasthangen aan een ziekenhuis. Die kunnen zich daarvoor kandidaat stellen.
JUSTITIE
Minister Muylle (CD&V) wil vier extra zorgcentra voor seksueel geweld: “Slachtoffers moeten overal terechtkunnen”Het dichtste centrum voor West-Vlaamse slachtoffers is dat in Gent. “Maar het is belangrijk dat slachtoffers van seksueel geweld in hun eigen provincie terechtkunnen”, zegt minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V) uit Roeselare. “Het is ook belangrijk dat er wordt samengewerkt met de eigen politiezones. Het centrum moet gekend zijn bij de politie, zodat mensen kunnen doorverwezen worden.”
Wanneer het zorgcentrum er zal zijn, hangt af van welk ziekenhuis het zal organiseren en of er bouwwerken nodig zijn. Het geld is er in ieder geval om volgend jaar op te starten.
Bron: vrt.be
-
AuteurReacties
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.