Zorgcentra na Seksueel Geweld (België)

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergronden & Informatie Hulpverleningsinstanties Zorgcentra na Seksueel Geweld (België)

Dit onderwerp bevat 3 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Mark 22/11/2018 om 20:36.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #219588

  Luka
  Moderator

  Een Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) is een dienst in UZ Gent, het UMC Sint Pieter in Brussel en het UMC Luik waar elk slachtoffer van seksueel geweld terecht kan, op gelijk welk uur, op gelijk welke dag. Let wel: voorlopig gaat het om een pilootproject.

  Op het ZSG kan een slachtoffer de volgende zorg krijgen:

  • medische zorg: zowel verzorging van verwondingen en letsels als onderzoeken en behandeling van allerlei fysieke, seksuele of reproductieve gevolgen;
  • psychische zorg: de eerste psychische zorgen (zowel een luisterend oor als ook uitleg over wat normale reacties zijn na een schokkende gebeurtenis, advies over;
   hoe je daar mee om kan gaan) alsook verdere begeleiding bij de ZSG-psycholoog
  • een forensisch onderzoek: het vaststellen van letsels, onderzoeken van sporen van de pleger, verzamelen van bewijsmateriaal voor een eventuele aanklacht en
   rechtszaak;
  • klacht neerleggen bij de politie indien gewenst, met behulp van speciaal opgeleide zedeninspecteurs;
  • opvolging nadien: zowel medische opvolging voor eventuele medicatie of voor letsels, als psychische opvolging bij het verwerkingsproces van het gebeurde

  In de Belgische ZSG krijg je deze zorg door speciaal daartoe opgeleide forensisch verpleegkundigen die samenwerken met en ondersteund worden door specialisten als spoedartsen, gynaecologen, urologen, pediaters, geriaters, psychiaters en speciaal hiervoor opgeleide ZSG-psychologen. Steunfiguren die meekomen met een slachtoffer kunnen zelf ook terecht bij de forensisch verpleegkundige voor eerste opvang, uitleg en advies.

  Voor meer tips en informatie kun je hier terecht: Stop Geweld.be >>

  #219591

  Luka
  Moderator

  3 nieuwe centra voor slachtoffers seksueel geweld

  In Brussel, Gent en Luik zijn 3 hulpcentra geopend voor slachtoffers van seksueel geweld. In de centra werken hulpverleners samen met politie en justitie. Zo kunnen mannen en vrouwen op één plaats aangifte doen en de nodige medische en psychosociale zorg krijgen.

  Vanmorgen (9 november 2017) zijn in ons land 3 hulpcentra gestart voor slachtoffers van seksueel geweld. Het gaat om multidisciplinaire centra in Brussel, Gent en Luik. In de zorgcentra na seksueel geweld werken hulpverleners onder één dak samen met politie en justitie. De bedoeling? Slachtoffers zo goed en snel mogelijk helpen. Want mannen en vrouwen kunnen voortaan op één plaats aangifte doen en de nodige gerechtelijke, medische en psychologische bijstand krijgen.

  Volgens staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) moet dit de drempel verlagen voor slachtoffers om hulp te zoeken: “Slachtoffers van seksueel geweld moeten niet meer naar tien verschillende instanties gaan en tien keer opnieuw hun verhaal vertellen. Dat is niet meer van deze tijd.”

  Lees en kijk verder op VRT.be >>

  #219592

  Luka
  Moderator

  In 4 maanden melden zich 265 slachtoffers van seksueel geweld

  De zorgcentra voor slachtoffers van seksueel geweld, die vorig jaar werden opgestart, krijgen veel meer mensen over de vloer dan verwacht. Al 265 slachtoffers werden opgevangen.

  De drie zorgcentra, in ziekenhuizen in Gent, Brussel en Luik, zijn een proefproject van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir
  (N-VA) en het UZ Gent. Verpleegkundigen, psychologen en zedeninspecteurs zitten er onder één dak, zodat slachtoffers van seksueel geweld er maar één keer hun verhaal uit de doeken moeten doen.

  Van begin november vorig jaar tot eind vorige maand kwamen er al 265 slachtoffers naar de centra. De meesten werden opgevangen in Brussel (148). In Gent en Luik ging het om 77 en 40 dossiers. Van die slachtoffers is één op de vier jonger dan achttien jaar. Zo’n 15 procent zijn mannen. Het jongste slachtoffer was een kind van 2, het oudste een dame van 65.

  “Zelden heeft een proefproject zo snel bewezen dat de noodzaak eraan zo immens groot is”, stelt staatssecretaris Demir. “We hadden erop gerekend om in één jaar tijd 600 slachtoffers op te vangen, aan dit tempo zullen dat er 800 zijn.”

  Begin volgend jaar zouden er al drie nieuwe centra openen. Het doel is om er in elke provincie één te krijgen.

  Bron: HLN.be >>

  #230980

  Mark
  Moderator

  Staatssecretaris Demir wil een zorgcentrum voor seksueel geweld in elke provincie

  Zo’n jaar geleden richtte staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) 3 zorgcentra voor seksueel geweld op. 1000 slachtoffers zochten daar hulp. Dat is een pak meer dan verwacht. Demir wil daarom aan de regering meer steun vragen.

  Een jaar geleden werden in Gent, Brussel en Luik zorgcentra opgericht waar slachtoffers van seksueel geweld terechtkonden. Het ging om een pilootproject. Op één locatie krijgen de slachtoffers alle hulp die ze nodig hebben. Ze kunnen praten met psychologen, kunnen er terecht bij een forensisch verpleegkundige en er is ook een zedeninspecteur om eventueel klacht in te dienen bij de politie.

  1000 slachtoffers vonden het voorbije jaar de weg naar de zorgcentra. En da’s een succes, vindt staatssecretaris Demir. Want het cijfer ligt een pak hoger dan de verwachtingen. “Aangezien de politie in 2017 ongeveer 3.400 gevallen van verkrachting registreerde, zou bijna één derde hiervan naar een zorgcentrum stappen”, zegt Demir.

  Negentig procent van de slachtoffers zijn vrouwen, maar het gaat dus ook om 10 procent mannen. Een derde is minderjarig. Opvallend ook: twee derde van de slachtoffers dient uiteindelijk ook klacht in bij het gerecht tegen de dader. Dat percentage is hoger dan andere landen die gelijkaardige centra hebben. In Nederland gaat het bijvoorbeeld maar om één derde.

  De staatssecretaris garandeert dat de drie zorgcentra tot eind 2019 gefinancierd zullen blijven. Maar ze wil ook graag een nationale uitrol zien: een zorgcentra in elke provincie. Dit voorjaar zal ze extra middelen vragen op een ministerraad.

  Bron: vrt.be

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.