Reageer op: Alcohol, drugs en verslaving

#272932
Luka
Moderator

    Middelenmisbruik en verslaving

    NJI

    Middelenmisbruik gaat over overmatig gebruik van alcohol, nicotine en drugs. Het is normaal dat jongeren hiermee experimenteren. Het wordt gevaarlijk als ze daardoor niet meer goed functioneren of zelfs verslaafd raken. Het gebruik van alcohol en wiet heeft een negatieve invloed op de hersenen. Dat kan betekenen dat het minder goed gaat op school. Jongeren lopen meer risico om verslaafd te raken dan volwassenen. Vaak hebben jongeren met problematisch middelengebruik ook andere problemen.

    Uitgelicht

    Wat werkt bij middelengebruik?
    In de aanpak van middelengebruik gaat het om twee componenten: preventie van middelengebruik en behandeling van middelenmisbruik en verslaving.

    Opvoeding en middelenmisbruik
    De meeste ouders realiseren zich dat hun kind vroeg of laat in aanraking komt met genotmiddelen. Kinderen zien vaak dat volwassenen plezier beleven aan een sigaretje of een glas bier of wijn. Dat er ook risico’s aan zitten, kunnen kinderen zich moeilijk voorstellen. Het is daarom belangrijk dat ouders hun kinderen informeren over de effecten van roken, alcohol en drugs en laten merken hoe zij daarover denken.

    Opgroeien in een kansrijke omgeving
    IJsland heeft het aantal gebruikers van drank, sigaretten en drugs onder jongeren met succes teruggedrongen. Deze aanpak richt zich vooral op het versterken van de beschermende factoren in de omgeving van kinderen en jongeren. Zestien Nederlandse gemeenten omarmen deze werkwijze en doen mee aan het project Opgroeien in een Kansrijke Omgeving.

    Achtergronden

    Hoe zit het?
    Definitie van middelenmisbruik en verslaving
    Risicofactoren
    Gevolgen

    Cijfers
    Cijfers over middelenmisbruik en afhankelijkheid
    Cijfers over alcoholgebruik
    Cijfers over drugsgebruik
    Cijfers over roken

    Hulpmiddelen
    Richtlijnen
    Erkende interventies
    Instrumenten

    Lees meer
    Online bronnen
    Literatuur