Reageer op: Ouders, partners, familie en vrienden van misbruikslachtoffers

#270580
Luka
Moderator

Oordeel uit, aandacht aan

‘Waarom ga je dan ook met hem mee?’ of ‘Ik zou daar nooit ‘s nachts alleen lopen’. Slachtoffers krijgen regelmatig met dit soort reacties te maken. Meningen en adviezen die goed bedoeld zijn, kunnen pijnlijk en kwetsend zijn voor een slachtoffer. Zo wordt het slachtoffer dubbel geraakt. Passend reageren op iemand die iets vervelends heeft meegemaakt is niet altijd makkelijk. Bekijk hoe jij je oordeel uit kunt zetten en met aandacht kunt reageren.

Staat jouw oordeel uit? Doe de test!
Stel dat je vriend, zus of collega je vertelt dat er iets naars is gebeurd, zoals een misdrijf of een verkeersongeluk. Weet jij dan wat je kunt zeggen om iemand verder te helpen? Een opmerking komt soms anders over dan hoe die bedoeld is. Beantwoord 10 vragen en ontdek of jouw oordeel uit staat.

Beter helpen met de gratis online cursus
Als iemand in je omgeving slachtoffer wordt, is alles ineens anders. Je wil iemand zo goed mogelijk helpen, maar dat kan best lastig zijn. Hoe weet je of je het goed doet? En hoe sluit je echt aan op wat iemand nodig heeft? Met de online cursus leer je hoe je er voor iemand kan zijn op een manier die prettig is voor jezelf en de ander.

Bron: Slachtofferhulp Nederland >>