Reageer op: Lichamelijke klachten door seksueel geweld

#257626
Luka
Moderator

  Kun je kale plekken krijgen van stress?

   

  Je staat lekker onder de douche je haar te wassen en opeens heb je een hand vol haar. Komt door de stress! Of kan dat niet?

  Van stress krijg je niet direct kale plekken, zegt dokter E.P.B. Plinck van de Haarkliniek in Rotterdam. Maar stress kan wel indirect van invloed zijn, doordat je afweersysteem erdoor wordt beïnvloed. “Met een duur woord noemen we de kale plekken alopecia areata”, vertelt de tricholoog (haarexpert).

  “Het kan op elke leeftijd voorkomen, ook bij kinderen, en het komt heel plots opzetten. De kale plekken ontstaan doordat het haar ter plekke tijdelijk stopt met groeien.” Hierdoor kunnen mensen één of meerdere kale plekken van een paar centimeter doorsnede hebben of al hun haar verliezen. “De haarwortel is echter niet dood, dus het haar komt gelukkig terug.”

  P(r)uik plan
  Waarom stopt het haar plaatselijk met groeien? “Dat weten we niet precies, maar het heeft in ieder geval iets met je afweer te maken. We zien ook dat alopecia areata vaker voorkomt bij mensen met auto-immuunziektes. Aanleg speelt zeker een rol: in sommige families komt het vaker voor.” En is er iets tegen te doen?

  “Niet veel”, antwoordt Plinck. “Soms gebruiken mensen corticosteroïdecrème, maar dat heeft weinig effect en het is best een zwaar middel. Je kunt natuurlijk een pruik dragen, of een deelpruik – maar dat is lastig, want je weet niet hoe groot de plekken gaan worden. En trouwens ook niet hoelang het herstel duurt.” Gemiddeld duurt het een halfjaar tot een jaar, maar je kunt er ook na een paar weken al vanaf zijn. “Misschien is je haar wel weer aangegroeid tegen de tijd dat je pruik klaar is.”

  Bron: Kijk Magazine >>