Reageer op: Seksueel geweld (algemeen)

#256046
Luka
Moderator
Topic starter

  “Ondanks een verleden van seksueel kindermisbruik kunnen we ons leven zelf in handen nemen”

  Zo’n 3 weken geleden zoomde ‘De Wereld van Sofie’ in op seksueel misbruik bij kinderen. Cynthia vertelde toen heel moedig over haar eigen ervaringen met misbruik. Er volgde een golf aan berichten van mensen die zich herkenden in haar verhaal. Goele was één van hen.

  Tijdens de uitzending schreef Goele ons toen : “Heftig en confronterend om te horen. Dit triggert een trauma waarvan ik dacht dat ik het onder controle had, maar ik typ hier met trillende vingers en tranen, die blijven vloeien.”

  Misbruikt als kind
  Goele werd ook misbruikt als kind. “Dat begon toen ik ongeveer 3, 4 jaar oud was. Ik zat toen in een leefwereld waarin fantasie en werkelijkheid heel dicht op elkaar zaten.” Ze werd 16 jaar lang misbruikt door haar oom. Hij woonde bij haar grootouders waar ze vaak ging logeren. “Het heeft geduurd tot mijn 19e ongeveer. Toen is hij gestorven aan kanker en daardoor is het gestopt. Het allermoeilijkste aan het verwerken van dat trauma is het onder ogen zien dat het zo lang geduurd heeft. Daar kwam heel veel schuldgevoel en schaamte bij kijken. Omdat ik dat zo lang heb toegelaten.”

  “Pas toen ik 27 was, heb ik het voor het eerst verteld”
  Niemand wist al die jaren wat er aan de hand was. “Ik heb het voor de eerste keer verteld aan de papa van mijn dochter. Toen we een jaar samen waren. Omdat het toch moeilijkheden gaf. Hij voelde dat er blokkades zaten bij mij. Toen mijn dochtertje 3 jaar werd, overviel me de angst dat ik haar nooit zou kunnen beschermen. Ik herbeleefde het trauma dat ik jaren zwaar onderschat had, door haar te zien opgroeien.”

  “Ik voelde me waardeloos en nietig”
  Op haar 27e scheurde haar loodzware rugzak en vertelde Goele over het misbruik aan haar familie. Die reageerde vol begrip. Door die erkenning viel er een enorme last van haar schouders. Ze is toen naar een psycholoog gestapt die haar een paar goede handvatten aanreikte voor de verwerking van het trauma. “Ik voelde me altijd waardeloos en nietig. Ik voelde me nooit goed genoeg en werd naar de afgrond geduwd.” Daar leerde ze anders naar kijken. Cruciaal waren haar familie en vrienden, hun begrip en erkenning gaven haar haar eigenwaarde terug.

  Ik werk nu met veel ambitie aan mijn eigen identiteit

  “Het gaat nu eigenlijk heel goed. Ik werk met veel ambitie aan mijn eigen identiteit. Ik heb mijn vrouwelijkheid terug kunnen opeisen. Ik heb een nieuwe, gezonde betekenis kunnen geven aan seks. Ik heb ook geleerd om bevestiging te zoeken in mezelf. Ik kijk vaak terug naar de weg die ik heb afgelegd en krijg dan heel veel goesting om de volgende berg te beklimmen.”

  Goele wil ook Cynthia moed inspreken. “Toen ik Cynthia hoorde vertellen dat ze op haar zesde levenslang kreeg, dacht ik : ‘Nee, dat is helemaal niet eerlijk. Je leven is van jou en van niemand anders. Niemand heeft het recht om dat van je af te nemen. De impact van het misbruik is immens en het verdriet zal er tot de laatste snik blijven. Maar dat hoeft je helemaal niet tegen te houden om je leven te leiden en je ding te doen. Ondanks het verleden hebben we de keuze om ons leven in handen te nemen.”

  Ze vindt het heel belangrijk om te getuigen over seksueel kindermisbruik. Hoe meer mensen weten dat het een alledaags gegeven is in alle lagen van de bevolking, hoe sterker we daar als samenleving op kunnen reageren, het bespreekbaar kunnen maken om misbruik te voorkomen.

  Bron: Radio 1 Be >>