Reageer op: Seksueel geweld (algemeen)

#246816
mara
Lid LSG

  Rebecca werd 2 keer verkracht: Ik bevroor compleet

  „Op mijn achttiende liep ik zeven maanden stage in Amerika. Tijdens deze stage ben ik verkracht op een huisfeestje van een goede vriend. In Amerika is het normaal dat je blijft slapen tijdens een feestje, dus zo geschiedde. Het was een groot huis met meerdere slaapkamers.”

  „De volgende ochtend wilde ik vertrekken om te gaan werken. Ik werd echter hard aan mijn arm een van de kamers in getrokken. De jongen die het deed was ook blijven slapen maar ik kende hem verder niet. Hij duwde me op het bed en verkrachtte me. Ik wist dat er anderen in de woonkamer zaten, maar ik durfde niet te gillen. Daarnaast durfde ik me niet te verzetten uit angst dat de jongen agressiever zou worden. Woorden kwamen mijn keel niet uit en mijn lichaam deed niet mee. Ik bevroor compleet.”

  „Na afloop liep de jongen de kamer uit en zag ik hem in de keuken doodnormaal een ontbijtje maken. Ik zei gedag en liep de deur uit alsof er niets aan de hand was. De woede kwam pas toen ik thuis kwam. Ik voelde me vies en ontzettend boos. Niet eens op hem, maar op mezelf.”

  Gedrogeerd
  „De tweede verkrachting was vijf jaar later, ook in Amerika. Ik was met een vriendin op vakantie in Las Vegas. We zaten in een hotel met een eigen club en tijdens een avondje uit werd ik in die club gedrogeerd. Ik weet niets meer van de verkrachting. Achteraf zijn we er via camerabeelden achter gekomen dat ik ben meegenomen naar een hotelkamer.”

  „De dag erna werd ik wakker in bed met een onbekende man. Mijn lichaam deed heel veel pijn, maar ik wist niet wat er was gebeurd. Naarmate de tijd verstreek, kreeg ik meer flashbacks en kwam het besef. Ook die ervaring ging voor mij gepaard met schaamte en ik hield opnieuw mijn mond. Ik heb zeven jaar met mijn geheimen rondgelopen en gaf mezelf de schuld. ’Ik ben hiervoor op de wereld gezet’, dacht ik.”

  Taxi
  „Dat mijn lichaam totaal bevroor en me elke keer in de steek liet, maakte mij angstig. Tot ik in 2015 in een taxi zat met een jongen. Hij wilde seks en ik wilde niet, maar in tegenstelling tot de vorige twee keer werd ik woedend. Het werd zwart voor mijn ogen en ik schopte hem met alle macht weg. Ik kwam in de overlevingsstand: niet een derde keer! Ik wist de taxi uit te komen zonder dat hij me kon aanraken.”

  Ouders
  „Na deze ervaringen is mijn leven wel veranderd. Ik ben na die laatste ervaring letterlijk dingen gaan vermijden: ik ging niet meer uit, wilde niet meer met de trein en niet meer alleen naar de supermarkt. Ik heb bijna een half jaar thuis gezeten uit angst voor wat er kon gebeuren als ik buiten zou komen. Mijn ouders wisten ondertussen van niets.”

  „Pas drie jaar geleden ben ik hulp gaan zoeken. Omdat ik zo lang met mijn ervaringen heb rondgelopen had ik mezelf wijsgemaakt dat niemand me zou geloven. Ook dacht ik dat mensen mij een aandachtszoeker zouden vinden. Pas toen de huisarts me direct doorverwees naar de psycholoog was ik opgelucht: ik werd eindelijk gehoord!”

  Paniekaanval
  „Ik ken mijn vriend al tien jaar: vanuit vriendschap zijn we we langzaam een relatie begonnen. We hebben nu 3,5 jaar een relatie en hij is mijn eerste vriendje. Mannen duwde ik uit angst altijd weg als ze te dichtbij komen. Seks met hem lukte in het begin niet. Mijn vriend wist niets van mijn verleden en elke keer tijdens de seks kreeg ik een enorme paniekaanval en moest ik huilen. Seks riep bij mij immers herinneringen op die ik juist wilde vergeten.”

  „Ik was bang en had een grote afkeer tegen seks. Mijn vriend schrok elke keer heel erg als ik een paniekaanval kreeg. Hij nam de schuld op zich en vroeg wat hij fout deed. Toen ik hem mijn verhaal vertelde, luchtte dat ontzettend op. Langzaam ontdekten we manieren waardoor de seks voor mij wel fijn en veilig voelt.”

  Depressie
  „Mijn angst is dankzij therapie weggenomen, al kamp ik met een complexe vorm van PTSS. Daarnaast zit ik momenteel – met mijn zoontje – intern in een kliniek vanwege een postnatale depressie. Ik kreeg na de bevalling afgelopen oktober namelijk een afkeer jegens hem, nam hem alles kwalijk. Waarschijnlijk komt dat omdat ik te vroeg ben gestopt met traumatherapie.”

  „Mijn ervaringen houden me niet meer elke dag bezig: ik kan nu weer prima alleen naar de supermarkt. De angst zit me niet meer dwars, maar zit er nog wel. Ik heb met name angst voor onbekende mannen en de urgentie voor zelfbescherming. Naar Amerika wil ik nog wel terug, maar dit keer met mijn vriend. En alleen als hij me belooft dat hij me geen seconde loslaat.”

  Deze week is de campagne ’Wat kan mij helpen’ van het Ministerie van Justitie en Veiligheid gestart. De campagne wil mensen die tegen hun wil seks hebben gehad, motiveren zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken. Maar liefst 70% van de vrouwen bevriest – net als Rebecca – tijdens een heftige gebeurtenis. Die freeze levert vaak een schuldgevoel op, terwijl het een natuurlijke reactie van het lichaam is. Zo snel mogelijk hulp vragen, helpt om na zo’n ingrijpende seksuele ervaring verder te kunnen. Rebecca zelf vraagt met #freeze op Instagram aandacht voor het feit dat zoveel mensen bevriezen tijdens een nare seksuele ervaring.

  Bron: De Telegraaf >>