Zembla: Misbruik op weg naar het Paradijs – BNNVARA, 11 april 2019

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Films, documentaires, radio & TV programma’s Zembla: Misbruik op weg naar het Paradijs – BNNVARA, 11 april 2019

 • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 18/09/2019 om 20:45 door Luka.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Reacties
 • #237722
  Mark
  Moderator

   Ook de Jehovah’s Getuigen laten zich niet onbetuigd als het om seksueel misbruik bij kinderen gaat. Wereldwijd zijn er schandalen. Ook in Nederland komen de verhalen los. De patronen zijn overal hetzelfde: De Jehovah’s Getuigen hebben hun eigen interne rechtssysteem waarmee zij misbruik afhandelen, niets wordt aangegeven bij de politie. De verslagen van interne ‘rechtszaken’ worden niet met justitie gedeeld. Plegers worden beschermd en slachtoffers verguisd omdat ze het misbruik ter sprake brachten. Zembla onderzoekt: Kan dit zomaar en wie beschermt de kinderen?

   #237725
   Mark
   Moderator
   Topic starter

    Misbruik op weg naar het Paradijs

    Wereldwijd zijn Jehovah’s Getuigen in opspraak gekomen vanwege kindermisbruik. Ook in Nederland komen steeds meer verhalen naar buiten. De stichting Reclaimed Voices zegt van 300 gevallen van kindermisbruik in Nederland op de hoogte te zijn. Decennialang moesten slachtoffers zwijgen en werd hen verboden naar de politie te gaan. ZEMBLA onderzoekt hoe het kerkgenootschap het misbruik toedekte, en hoe slachtoffers werden verguisd.

    Lange tijd vonden de Jehovah’s Getuigen dat Jehovah’s naam niet bezoedeld mocht worden en daarom werd slachtoffers afgeraden aangifte te doen. Een van de slachtoffers is de inmiddels 55-jarige Marianne. Ze vertelt in de ZEMBLA-uitzending ‘Misbruik op weg naar het Paradijs’: “De dader bekende, maar er werd ons verboden naar de politie te gaan.”

    OM zoekt interne documenten
    Het Openbaar Ministerie, dat momenteel onderzoek doet naar seksueel misbruik bij de Jehovah’s Getuigen, is op zoek naar interne documenten over misbruik.  Daarom deed ze in november vorig jaar een inval bij het hoofdkantoor van de Jehovah’s Getuigen in Emmen. Daarnaast doorzocht justitie diverse Koninkrijkszalen en ook vier woningen.

    De woordvoerder van de Jehovah’s Getuigen in Nederland, Michel van Hilten, zegt tegen ZEMBLA dat het aantal gevallen van kindermisbruik op één hand te tellen is. Hij vindt dat er een hetze tegen zijn geloofsgemeenschap gaande is.

    Beleid bijgesteld
    De Jehovah’s Getuigen hebben hun beleid sinds kort bijgesteld. In ‘het Bijbelse standpunt over de bescherming van kinderen’ – een instructie van het hoofdkantoor aan de ouderlingen – staat nu: “Kindermisbruik is een misdrijf. Zeg nooit dat iemand geen aangifte mag doen.”

    De Universiteit Utrecht is afgelopen maand in opdracht van de Tweede Kamer een onderzoek gestart naar de omvang en de ernst van misbruik binnen de Jehova’s Getuigen in Nederland. Tot nu toe zijn daar 200 meldingen binnengekomen. Pas in het najaar is het onderzoek klaar en worden de resultaten bekendgemaakt.

    Intern rechtssysteem
    De Jehovah’s Getuigen hebben een intern rechtssysteem. Daders van kindermisbruik moeten voor een gerechtelijk comité van ouderlingen verschijnen. Volgens de Belgische ex-ouderling Kurt de Kerf wordt alles gedocumenteerd. Het hoofdkantoor ontvangt een verslag. En er blijft een dossier achter voor in het vertrouwelijke archief. De Kerf zegt in ZEMBLA: “Als een dader berouw toont, en weer wil worden opgenomen in de gemeenschap, wordt op basis van het document de zaak opnieuw geopend.”

    Bron: zembla.bnnvara.nl

    #244695
    Luka
    Moderator

     Schandalen rond Jehovah’s Getuigen en seksueel misbruik van kinderen: hoe kon dit gebeuren?

     Henri Dahlem (47) verhuisde op zijn vierde met zijn zusje naar een streng Jehovah’s Getuigen pleeggezin, waar hij de rest van zijn jeugd zowel fysiek als mentaal zwaar mishandeld werd. ‘Fysiek ben ik heel vaak geslagen. Soms met een houten lepel en zelfs met een houten stok’, zegt hij in ZEMBLA.

     Het verhaal van Dahlem staat niet op zichzelf; wereldwijd zijn er schandalen rond Jehovah’s Getuigen en seksueel misbruik van kinderen. Ook in Nederland komen die verhalen los. De patronen zijn overal hetzelfde: de Jehovah’s Getuigen hebben hun eigen interne rechtssysteem waarmee zij misbruik afhandelen, en niets wordt aangegeven bij de politie. De verslagen van interne ‘rechtszaken’ worden ook niet met justitie gedeeld.

     Bron + filmpje >>

    3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 14 ▪︎ leden online: 1
    Sunlight
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.734, reacties: 20.971, leden: 2.736