Reclaimed Voices

 • Dit onderwerp bevat 20 reacties, 2 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op 23/01/2020 om 18:57 door Luka.
21 berichten aan het bekijken - 1 tot 21 (van in totaal 21)
 • Auteur
  Berichten
 • #216641
  Luka
  Moderator

  reclaimedvoices.org

  Reclaimed Voices wil je de mogelijkheid bieden om je verhaal te delen. Wij willen naar je luisteren, je zien en je erkennen in de pijn die je is aangedaan. Wij zullen vertrouwelijk omgaan met wat je met ons wil delen. Misschien wil je je hele verhaal doen, of misschien wil je alleen maar kort melden dat je ook slachtoffer bent. Belangrijk is dat centraal staat wat JIJ wil.

  Daarnaast wil Reclaimed Voices inzicht krijgen in de omvang van het aantal slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Jehovah’s Getuigen in Nederland (en Vlaanderen).

  #216642
  Luka
  Moderator
  Topic starter
  #216686
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Interview met één van de oprichters van de stichting

  Ex-Jehovah’s Getuige Frank Huiting (39) beleefde dit jaar een dubbele coming out. Hij vertelde in Trouw anoniem over het misbruik in zijn jeugd, maar maakte zichzelf later bekend om anderen te kunnen helpen.

  Lees verder op trouw.nl >>

  #216893
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Slachtoffers seksueel misbruik Jehova’s Getuigen willen onderzoek

  De eis komt van Stichting Reclaimed Voices, die de belangen behartigt van slachtoffers. Bij de stichting zijn in twee maanden tijd 151 meldingen van misbruik binnengekomen. ,,De snelheid waarmee we de meldingen binnenkrijgen, toont aan hoe groot het probleem binnen deze kleine gemeenschap is”, aldus voorzitter Raymond Hintjes tegen RTL Nieuws.

  Lees verder op de site van het AD >>

  #217019
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  ‘Jehovah’s Getuigen Nederland houdt interne rechtszaken over kindermisbruik onder de pet’

  Jehovah’s Getuigen Nederland houdt verslagen van interne rechtszaken over kindermisbruik onder de pet. 
  Slachtoffers vrezen dat de organisatie de documenten zal vernietigen.

  Slachtoffermeldpunt Reclaimed Voices wil dat Jehovah’s Getuigen Nederland de documenten overdraagt aan het Openbaar Ministerie (OM). De organisatie weigert dat en stelt dat slachtoffers vrij zijn om aangifte te doen bij de politie.

  Jehova’s handelen beschuldigingen van seksueel misbruik van minderjarigen zelf af, via een eigen rechtbank. Die oordeelt over het algemeen mild: de zwaarste straf is uitsluiting uit de kerk. Kwesties worden zelden gemeld bij de politie.

  Lees verder op volkskrant.nl >>

  #217020
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Minister Dekker: ‘Geef misbruik Jehovah’s Getuigen aan’

  Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming roept slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Jehovah-gemeenschap op naar de politie te stappen. “De beste start van een onderzoek is een aangifte bij de politie”, stelt Dekker.

  De Jehovah’s Getuigen zijn in opspraak omdat de kerkelijke gemeenschap volgens RTL Nieuws seksueel misbruik en de interne afhandeling daarvan binnenskamers hield. Slachtoffers zijn bang dat bewijsmateriaal verloren gaat en willen dat het Openbaar Ministerie (OM) dat opvraagt. Maar justitie komt vooralsnog niet zelf in actie. Het OM roept slachtoffers op zich te melden, zodat het vervolgens een onderzoek kan instellen.

  Lees verder op hartvannederland.nl >>

  #219902
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Jehovah’s Getuigen weigert slachtoffers inzage in dossier

  Slachtoffers van seksueel kindermisbruik binnen Jehovah’s Getuigen Nederland krijgen vooralsnog geen inzage in de gegevens die het kerkgenootschap over hen heeft. Dat heeft de organisatie per brief laten weten aan de advocaat van de slachtoffers.

  Jehovah’s Getuigen wil niet meewerken, omdat ze niet weten op welke juridische grond het verzoek van de slachtoffers is gebaseerd, zo schrijven ze.

  Dertien slachtoffers willen inzage in de ‘strafdossiers’ die het kerkgenootschap zou hebben over hun individuele misbruikzaken. Daders van kindermisbruik binnen Jehovah’s Getuigen worden intern bestraft in zogenoemde ‘rechterlijke commissies’. Daarvan worden verslagen bewaard met details over de zaak en soms zelfs bekentenissen van daders.

  Lees verder op de site van rtlnieuws.nl >>

  #219903
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Jehovah’s Getuigen Nederland overweegt onafhankelijk onderzoek seksueel misbruik

  Jehovah’s Getuigen Nederland overweegt een onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik binnen hun kerk. Dat blijkt uit een brief van minister Dekker van Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer.

  Maar voordat het instemt met een onderzoek, wil het fundamentalistische kerkgenootschap eerst nog verder praten met de minister. Een afvaardiging van het hoofdbestuur van Jehovah’s Getuigen uit Amerika zal daarvoor binnen enkele weken naar Nederland komen.

  Documenten binnenskamers gehouden
  RTL Nieuws onthulde vorige maand dat Jehovah’s Getuigen Nederland jarenlang verslagen van interne rechtszaken tegen daders van seksueel misbruik heeft achtergehouden. Het kerkgenootschap deelde die dossiers niet met de politie, ook al stonden er soms bekentenissen van daders in. Minister Dekker pleitte daarop voor een onafhankelijk onderzoek, zoals dat ook door de Rooms-Katholieke Kerk is ingesteld na onthullingen over seksueel misbruik binnen die kerk.

  Lees verder op rtlnieuws.nl >>

  #221491
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Seksueel misbruik bij Jehovah’s Getuigen
  – Achtergronden en Aanbevelingen

  Voorwoord
  Seksueel misbruik bij Jehovah’s Getuigen is een probleem. Om dit probleem te begrijpen is informatie nodig over de achtergrond van deze religieuze organisatie, over hun beleid en over de religieuze overtuigingen die een rol spelen. Dit rapport is bedoeld om op beknopte wijze hierover informatie te verschaffen. Het eerste en vierde hoofdstuk betreffen grotendeels vertaald materiaal uit rapporten van de Royal Commission into Institutional Responses to Child Sexual Abuse van Australië, een onderzoekscommissie die onderzoek heeft gedaan naar hoe diverse instituten omgaan met situaties rond seksueel misbruik en daarbij ook de organisatie van Jehovah’s Getuigen heeft onderzocht. Het tweede hoofdstukje tracht inzicht te verschaffen in de procedures rondom seksueel misbruik binnen de Jehovah’s Getuigen. Enkele citaten van slachtoffers benadrukken dit beleid en wat het met hen deed. In het derde hoofdstuk zijn de aanbevelingen uit het rapport van de Commissie Deetman opgenomen en is getracht duidelijk te maken in hoeverre Jehovah’s Getuigen iets kunnen met de betreffende aanbevelingen alsook hoe zij mogelijk kunnen reageren ten einde er niets mee te hoeven. Het laatste hoofdstuk gaat over onze Stichting Reclaimed Voices, over het ontstaan, onze missie en welke doelen we nastreven. De verantwoording voor de eerste vier hoofdstukken ligt bij Aswin Suierveld, het laatste hoofdstuk is van de hand van Raymond Hintjes.

  Wij hopen hiermee bij te dragen aan een beter begrip van de problematiek rond seksueel misbruik bij Jehovah’s Getuigen.

  Januari 2018,

  Raymond Hintjes, Religiewetenschapper en voorzitter Reclaimed Voices
  Aswin Suierveld, Theoloog en algemeen bestuurslid Reclaimed Voices

  Het rapport vind je hier >>

  #221529
  Mark
  Moderator

  Jehova’s blijven slachtoffers seksueel misbruik negeren

  Slachtoffers van seksueel misbruik bij de Jehovah’s Getuigen zijn boos op het bestuur van de religieuze organisatie. Dat wil, ondanks een belofte daartoe, niet met hen in gesprek over het misbruik. Inmiddels zijn er 276 meldingen, zo meldt Trouw.

  In een open brief aan het bestuur verwijten de slachtoffers het hoofdkantoor in Emmen dat zij nog steeds niet zijn uitgenodigd, hoewel zij een half jaar lang verzoeken hebben ingediend om hun verhaal te mogen doen.

  Volgens Frank Huiting, zelf als misbruikslachtoffer actief voor de stichting Reclaimed Voices heeft de weigering ‘groot effect op de slachtoffers die eindelijk naar buiten durfden te treden met hun verhaal.’ Hij wil dat de slachtoffers zo snel mogelijk worden gehoord.

  Lees verder op ad.nl >>

  #222467
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Geen onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik bij Jehovah’s Getuigen

  Er komt geen onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik bij de Jehovah’s Getuigen in Nederland. Dat heeft de geloofsgemeenschap laten weten aan minister Sander Dekker van Rechtsbescherming. Dekker die op een onafhankelijk onderzoek had aangedrongen toen RTL Nieuws meldde dat er meer dan 150 meldingen waren binnengkomen over misbruik, noemt dat ‘teleurstellend’.

  Bij een meldpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de gemeenschap van de Jehovah’s Getuigen kwamen in twee maanden tijd 151 meldingen binnen, meldde RTL Nieuws in januari.

  Voorbij aan belang erkenning
  Dekker laat vandaag weten niet blij te zijn met de reactie van de Jehovah’s Getuigen. “Door het afwijzen van een onafhankelijk onderzoek gaat het bestuur van de Jehova’s Getuigen ook voorbij aan het belang van erkenning voor slachtoffers, dat uit een dergelijk onderzoek kan volgen. Deze slachtoffers willen nu juist worden gehoord door de gemeenschap.”

  Minister Dekker heeft geen wettelijke mogelijkheid om ze te verplichten mee te werken aan onafhankelijk onderzoek. De Rooms-Katholieke en de sportverenigingen deden na meldingen wel onafhankelijk onderzoek. Slachtoffers kunnen wel gewoon aangifte doen van het misbruik bij de politie, onderstreept Dekker.

  Lees verder op rtlnieuws.nl >>

  #222513
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Toetsing belastingvoordeel Jehovah’s Getuigen na weigeren onderzoek misbruik

  Er komt een onderzoek naar het intrekken van de belastingvoordelen voor de Jehovah’s Getuigen. Dat zei minister Sander Dekker van Rechtsbescherming vanmiddag in reactie op het niet meewerken van de geloofsgemeenschap aan een onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik.

  Bij een meldpunt kwamen de afgelopen maanden al meer dan tweehonderd meldingen binnen van seksueel misbruik bij de Jehovah’s Getuigen.

  Geen onafhankelijk onderzoek
  Deze week werd bekend dat de Jehovah’s Getuigen niet bereid zijn een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar kindermisbruik binnen hun eigen gelederen. Ze vinden dat niet nodig omdat zich maar een paar slachtoffers hebben gemeld, liet Dekker gisteren weten. Ook zouden ze zelf al maatregelen hebben genomen.

  Lees verder op rtlnieuws.nl >>

  #222845
  Mark
  Moderator

  Misbruikslachtoffer Astrid treedt uit de schaduw

  Vorig jaar augustus vertelde ze dat ze regelmatig dagen had waar ze het leven niet meer zag zitten. Ruim een half jaar verder is dat wel anders. Astrid van Oorschot uit Nieuw-Weerdinge, zelf het slachtoffer van 35 jaar misbruik binnen de kring van Jehovah’s Getuigen, staat er nu heel anders in.

  Strijdvaardig, is het woord dat de lading het beste dekt.
  Astrid vertelde vorig jaar onder het pseudoniem Claire haar verhaal aan deze krant. Dat deed ze naar aanleiding van verhalen in het landelijk dagblad Trouw, dat artikelen over kindermisbruik binnen deze religieuze organisatie publiceerde. De krant sprak met slachtoffers, leden, en ex-leden, die een ontluisterend beeld gaven van misbruik, verkrachting, aanranding van en geweld tegen kinderen.

  De gevolgen voor de daders zijn vaak minimaal: politie en justitie worden meestal buiten de deur gehouden. De Jehovah’s ‘lossen’ de meeste zaken zelf op. Binnen hun eigen muren en met een interne rechtbank. Ook Astrid zag zich vanaf jonge leeftijd geconfronteerd met deze praktijken. Bovendien speelden haar eigen ouders daarbij een rol.

  Lees verder op meppelercourant.nl >>

  #222920
  Mark
  Moderator

  Misbruik bij Jehovah’s Getuigen – Radio EenVandaag – NPO Radio 1

  Tien jaar lang seksueel misbruik door een oom en tante: het had grote gevolgen voor Hadassah Wiersma, die opgroeide als Jehova getuige. “Van buiten was ik altijd aan het lachen, maar van binnen ging ik kapot.”

  Beluister het fragment op nporadio1.nl/radio-eenvandaag >>

   

  #223634
  Mark
  Moderator

  Tweede Kamer eist onafhankelijk onderzoek naar misbruik Jehovah’s Getuigen

  Er moet tóch een onafhankelijk onderzoek komen naar het seksueel misbruik bij de Jehovah’s getuigen. Dat eist een meerderheid in de Tweede Kamer. Bij een speciaal meldpunt hebben zich in inmiddels bijna 300 slachtoffers gemeld. Eerder besloot minister Dekker van Rechtsbescherming dat zo’n onderzoek er niet kwam omdat de Jehovah’s zelf niet wilden meewerken.

  Hij noemde dat teleurstellend, maar hij liet het daarbij. Nu wil een Kamermeerderheid van SP, PvdA, CDA, GroenLinks en de VVD dat hij toch een onafhankelijk onderzoek laat doen.

  Woord van god
  Volgens Jehovah’s Getuigen is het woord van god de enige echte wet die voor hen geldt. Problemen lossen ze daarom het liefst op binnen de eigen kerk. Maar daarmee ontlopen daders een celstraf.

  Lees verder op rtlnieuws.nl >>

  #224428
  Mark
  Moderator

  Frank doorbrak het ‘heilige’ stilzwijgen over seksueel misbruik bij de Jehova’s Getuigen

  Frank Huiting uit Groningen doorbrak het stilzwijgen van slachtoffers van seksueel misbruik bij Jehova’s Getuigen. Door zijn moed zijn inmiddels 301 misbruikzaken bekend geworden. De Tweede Kamer eist onderzoek naar misbruik binnen de kerk, die haar hoofdkantoor heeft in Emmen. Maar de Jehova’s Getuigen werken niet mee.

  De voltallige Tweede Kamer eist onderzoek naar seksueel misbruik bij de Jehova’s Getuigen. Alle fracties steunen een voorstel daartoe van SP-Kamerlid Michiel van Nispen. Minister Sander Dekker gaf eerder al aan wel te voelen voor zo’n onderzoek.

  Dekker hoopte lange tijd dat de kerk zelf de bezem door de eigen organisatie zou halen, net als binnen de Katholieke kerk. Maar de Jehova’s Getuigen zeggen onderzoek niet nodig te vinden, omdat zich maar een paar slachtoffers zouden hebben gemeld.

  Lees dit premium artikel verder op dvhn.nl of als lid van LSG op ledendeel.

  #225396
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Jehovah’s passen hun misbruikbeleid aan, kritische leden noemen het een ‘wassen neus’

  Een jaar na het onderzoek van Trouw hebben de Jehovah’s Getuigen hun misbruikbeleid aangepast. Kritische leden noemen het een papieren werkelijkheid.

  Jehovah’s Getuigen hebben hun beleid rond seksueel misbruik aangepast. Dit voorjaar werd een document rondgestuurd aan ouderlingen waarin leden en ambtsdragers worden aangespoord aangifte te doen. Ook erkennen de getuigen voor het eerst expliciet dat het interne rechtssysteem waarmee ze misbruik afhandelen, geen vervanging is van, maar een aanvulling op de Nederlandse rechtspraak. Deze boodschap is bijzonder omdat in lectuur voor de getuigen de wereld buiten de religieuze organisatie wordt afgeschilderd als het terrein van Satan.

  Lees dit premium artikel verder op Trouw.nl of als lid van LSG in het ledendeel.

  #230236
  Luka
  Moderator
  Topic starter
  #234112
  Mark
  Moderator

  Jehovah’s Getuigen zien ‘hetze’ in beschuldiging seksueel misbruik

  “Wij herkennen ons niet in de hetze die momenteel gaande is tegen ons, alsof wij seksueel misbruik faciliteren of er niets aan zouden doen.” Dat zegt woordvoerder Michel van Hilten van de Jehovah’s Getuigen. De organisatie met het hoofdkantoor in Emmen reageert bij RTV Drenthe voor het eerst uitgebreid op de kwestie rond seksueel misbruik.

  Volgens de stichting Reclaimed Voices, die werd opgericht om slachtoffers binnen de geloofsgemeenschap een stem te geven, zijn inmiddels meer dan driehonderd meldingen van seksueel misbruik binnengekomen.

  Wel heel erg veel
  “Wij houden geen statistieken bij, maar het aantal dat door de stichting wordt genoemd is wel heel erg veel”, zegt Van Hilten. “Als het zulke aantallen geweest zouden zijn, dan zou het ons wel opgevallen zijn.”

  Het beleid van de Jehovah’s Getuigen staat sinds mei vorig jaar op de website van de organisatie. Daarin staat dat als een kindermisbruiker berouw toont, hij deel mag blijven uitmaken van de gemeenschap. Wel worden er restricties opgelegd en mag diegene niet meer met kinderen alleen zijn. Toont de misbruiker geen berouw, dan wordt hij direct uit de Jehovah’s Getuigen gezet.

  Aangifte doen
  Het initiatief om aangifte te doen wordt bij het slachtoffer gelegd. “Adviseren om aangifte te doen is een groot woord, maar we zullen diegene er wel op wijzen. We zullen iemand er niet van weerhouden noch stimuleren om dat te doen. Dat moet het slachtoffer zelf bepalen. Als het om heel jonge kinderen gaat, dan is het natuurlijk aan de ouders of voogd”, aldus Van Hilten.

  Op dit moment onderzoekt het Openbaar Ministerie negen aangiftes. Jehovah’s Getuigen hebben tot nu toe niet willen meewerken met politie en justitie.

  Lees ook: Inval hoofdkantoor Jehovah’s Getuigen Emmen wegens misbruik

  Van Hilten zegt dat een verandering van het beleid nu nog niet aan de orde is. “Reclaimed Voices is een stichting die zich ontpopt tot een schreeuwstichting met tendentieuze stellingname. Ook heeft de stichting een stijl van communiceren die niet de onze is en daar houden wij ons verre van.”

  Onderzoek
  Het hoofdkantoor wacht ook een onderzoek af dat de Universiteit van Utrecht binnenkort gaat doen. “Daaruit zal blijken wat er aan de hand is en in hoeverre.” Centrale vraag in het onderzoek is hoe de organisatie omgaat met misbruik in eigen kring en wat voor invloed dit heeft op de bereidheid van slachtoffers om aangifte te doen.

  Hoewel Jehovah’s Getuigen geen medewerking hebben verleend aan justitie en politie, zeggen ze dat de Utrechtse onderzoekers welkom zijn. “We zijn altijd bereid ons beleid toe te lichten, dus dat zullen we naar hen toe ook doen”, aldus Van Hilten.

  ‘Onveilige situatie in stand gehouden’
  Al jaren is er kritiek op het beleid van de organisatie over de manier waarop zij omgaat met seksueel misbruik binnen eigen kring. Uit onderzoek van dagblad Trouw in 2017 bleek dat de manier waarop Jehovah’s Getuigen omgaan met misbruikzaken, traumatisch is voor slachtoffers.

  “Daders worden niet aangegeven bij de politie, niet door de organisatie zelf in ieder geval, en daarmee houd je eigenlijk een onveilige situatie in stand”, zegt Frank Huiting, een van de oprichters van het meldpunt Reclaimed Voices.

  Lees ook: ‘Ik heb nog maandenlang bij de dader in de buurt moeten rondlopen, verschrikkelijk’

  Huiting heeft zelf misbruik ervaren binnen de geloofsgemeenschap. “Ik heb ervaren en gezien dat het een groot, structureel probleem is binnen deze gemeenschap. Ik heb er verschillende gesprekken over gehad met ouderlingen en ambtsdragers, maar er gebeurde niets.”

  ‘Complexe wereld’
  “Het wordt gezegd dat het je vrij staat om aangifte te doen, maar de consequenties zijn ook voor jou”, zegt Huiting. “Dus ja, in de werkelijkheid, hoe vrij voel je je om aangifte te doen?”

  Het is voor de buitenwereld lastig voor te stellen hoe het er bij de Jehovah’s Getuigen aan toe gaat. “De meeste mensen kennen ze van dat ze bij de deur komen. Het is een complexe wereld, dat is niet iedereen zich bewust. De Jehovah’s Getuigen hebben ook een heel ander wereldbeeld dan de rest van de maatschappij. Ze stellen zich boven anderen in de maatschappij, boven andere instanties bijvoorbeeld.”

  “Als kind weet je niet anders. Je wordt geacht om alles in dienst te stellen van Jehovah’s Getuigen. Je zo min mogelijk te mengen met de buitenwereld”, legt Huiting uit. Nadat hij uit de organisatie was gestapt, moest hij van alles opnieuw leren. “Dat was wel gênant, dat je niet weet hoe je je verjaardag viert. Of dat je op latere leeftijd een opleiding moet volgen, omdat dat afgeraden wordt.”

  Kind centraal
  Reclaimed Voices benadrukt dat ze niet tegen Jehovah’s Getuigen zijn, maar voor een beleidsverandering. “Het kind staat nu niet centraal”, legt Huiting uit. In zijn ogen moet er in het beleid opgenomen worden dat ook ouderlingen en ambtsdragers binnen de organisatie aangifte doen of melding maken bij de instanties van seksueel misbruik.

  “Wij zijn erg blij dat het onderzoek van de Universiteit Utrecht er komt”, zegt Huiting. “Het is uiteindelijk aan het bestuur van Jehovah’s Getuigen om iets met die conclusies te gaan doen.”

  Bron: rtvdrenthe.nl

  #248238
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Slachtoffers geven afhandeling misbruikzaken door Jehovah’s Getuigen een 1

  De manier waarop Jehovah’s Getuigen met seksueel misbruik omgaan, is traumatisch voor slachtoffers. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht op basis van de verhalen van 751 leden en ex-leden van het religieuze genootschap. Een poging dat onderzoek uit de openbaarheid te houden, strandde donderdagmiddag in de rechtbank.

  Van de personen die meededen aan het onderzoek, hebben 292 mensen zelf misbruik meegemaakt. Opvallend is dat er negen mensen zeggen dat het misbruik ook nu nog plaatsvindt. Het door de Jehovah’s Getuigen gehanteerde ‘formalistische systeem’ biedt volgens de onderzoekers vooralsnog geen waarborgen dat meldingen van misbruik adequaat behandeld worden.

  Binnen het genootschap worden meldingen van misbruik veelal intern afgehandeld door een comité van ouderlingen, mannelijke leidinggevenden. Zo’n comité komt er pas wanneer er twee getuigen van het misbruik zijn, of de dader heeft bekend. Als dat niet zo is, wordt de zaak ‘in Jehovah’s handen’ gelaten.

  Driekwart van de slachtoffers geeft een onvoldoende aan hoe hun zaak behandeld is, nadat ze die aan het licht hadden gebracht. Van alle slachtoffers die die vraag beantwoordden, gaf bijna 60 procent de aanpak van de Getuigen het rapportcijfer 1. Twee derde van de slachtoffers die wel naar de politie zijn gestapt, is tevreden over hoe ze daar geholpen zijn. Het meest gegeven rapportcijfer is daar een 10.

  De bevindingen van de onderzoeksgroep, die onder leiding stond van hoogleraar sociale psychologie Kees van den Bos, komen overeen met de conclusies die Trouw trok in een reeks publicaties in 2017. Daaruit bleek al dat slachtoffers van misbruik vaak onvoldoende hulp krijgen en daders van misbruik vaak vrijuit gaan waardoor een gevaarlijke situatie voor kinderen ontstaat.

  Slachtoffers ervaren geen erkenning voor wat hen is overkomen, wat ertoe leidt dat de manier waarop zij behandeld worden vaak een tweede trauma voor hen is, schrijven de onderzoekers. Zij stellen dat er in de voorschriften van de Jehovah’s Getuigen staat dat er veel aandacht moet worden geschonken aan de slachtoffers, maar dat er in de praktijk veel meer aandacht is voor de vermeende dader. “Veel interventies in de gemeenschap zijn erop gericht die persoon binnen de gemeenschap te houden.”

  Slachtoffer Marianne de Voogd, die eerder in Trouw vertelde over het misbruik op haar dertiende door een man uit haar gemeente, is heel blij met de uitkomst van het onderzoek. Ze ervoer totaal geen steun toen haar misbruikzaak intern behandeld werd. “Dit betekent dat de Jehovah’s Getuigen mij niet meer als een leugenaar weg kunnen zetten.”

  Gesloten karakter
  De kenmerken van de Jehovah-gemeenschap, zoals de sterke mannelijke hiërarchie, de geslotenheid van de gemeenschap en de strikte seksuele moraal dragen bij aan de pijnlijke ervaring van slachtoffers, merkten de onderzoekers in diepte-interviews met tien (ex-)leden van het genootschap. De geslotenheid staat volgens de onderzoekers een transparante omgang met misbruik in de weg.

  Zij roepen de gemeenschap van Jehovah’s Getuigen op om een intern meldpunt op te richten voor slachtoffers van misbruik, ‘met goede kennis van de materie en van de interne én externe routes die slachtoffers kunnen bewandelen’ en jaarlijks verslag te doen van de activiteiten van dit meldpunt, maar geloofsgenoten en de samenleving.

  Ook wensen de onderzoekers een cultuuromslag – meer openheid en transparantie over seksueel misbruik – waarin ook een duidelijke rol is weggelegd voor vrouwen.

  Het rapport is naar de Tweede Kamer gestuurd met een begeleidende brief van minister Dekker. Hij spreekt van een ‘uitermate zorgelijk beeld’ en heeft er in december al bij het bestuur van Jehovah’s Getuigen Nederland op aangedrongen om de aanbevelingen over te nemen. In het bijzonder de aanbeveling om een meldpunt in te stellen. Het bestuur heeft dit volgens de minister geweigerd omdat zij de noodzaak van zo’n meldpunt niet inzagen.

  Kort geding
  Het onderzoek vond plaats in opdracht van minister Sander Dekker voor rechtsbescherming nadat de Getuigen zelf weigerden een onafhankelijk onderzoek in te stellen. Het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatie Centrum (WODC) besteedde de opdracht uit aan de Universiteit Utrecht.

  Het was de eerste keer in Nederland dat de overheid een dergelijk onderzoek instelde naar een religieuze organisatie. De onderzoekers richtten een online meldpunt in, deden diepte-interviews, bestudeerden het beleid rond seksueel misbruik en keken naar vergelijkbare onderzoeken in Australië en het Verenigd Koninkrijk.

  De Jehovah’s Getuigen werkten eerst mee aan het onderzoek van de universiteit, maar probeerden de publicatie op het laatste moment tegen te houden door een kort geding aan te spannen. Ze vinden het rapport wetenschappelijk en feitelijk onjuist en noemen de uitkomsten ‘lasterlijk’.

  Zij vlogen voor de zaak de assistentie in van Shane Brady in, een advocaat in dienst van het internationale Wachttorengenootschap die van Rusland tot Canada zaken voor de Jehovah’s Getuigen behandelt. Vanmiddag bleek in de rechtbank van Utrecht dat de rechter niet meegaat in het verzoek van de Getuigen, omdat hij misstanden in de samenleving aankaarten belangrijker acht dan het eventuele reputatieschade van de Jehovah’s Getuigen. De rechter tilt er zwaar aan dat het niet gaat om een willekeurige publicatie, maar een door de Tweede Kamer gewild onderzoek.

  Bron: Trouw >>

  #248239
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  https://www.uu.nl/nieuws/deel-jehovas-getuigen-ontevreden-over-interne-afhandeling-misbruikklachten

  23 januari 2020
  Deel Jehova’s Getuigen ontevreden over interne afhandeling misbruikklachten
  Tijdens een onderzoek naar seksueel misbruik onder personen die onderdeel zijn (geweest) van de gemeenschap van Jehova’s Getuigen, hebben 751 onderzoeksdeelnemers ervaringen gedeeld via een door de Universiteit Utrecht ingericht contactpunt. Deze meldingen hebben in 27% van de gevallen tot aangifte bij de politie geleid. De respondenten oordelen relatief positief over de afhandeling door de politie. Over de interne afhandeling van misbruik zijn ze vaker negatief.

  Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het WODC op aanvraag van het Ministerie van Justitie en Veiligheid door een interdisciplinair team van UU-onderzoekers onder leiding van Kees van den Bos. Doel was inzicht te krijgen in ervaringen op het terrein van misbruik binnen de gemeenschap van Jehova’s en onderliggende patronen. Het bestuur van de Jehova’s Getuigen heeft mensen uit de gemeenschap opgeroepen om medewerking te verlenen aan het onderzoek. Het WODC heeft het rapport openbaar gemaakt.

  ONDERZOEKSOPZET
  Voor het onderzoek zijn ervaringen van Jehova’s Getuigen en ex-Jehova’s Getuigen met seksueel misbruik bestudeerd, die binnen zijn gekomen via een elektronisch contactpunt. Met tien slachtoffers en naasten van slachtoffers zijn diepte-interviews gehouden. Het onderzoeksteam heeft verder gesproken met het bestuur van de Stichting Reclaimed Voices, die zich inzet voor de slachtoffers van seksueel misbruik onder Jehova’s Getuigen. Daarnaast is met het bestuur van de Jehova’s Getuigen in Nederland en een vertegenwoordiger van het hoofdbestuur in de VS gesproken. Daarnaast heeft een dossierinzage in een zogeheten Koninkrijkszaal van de Jehova’s Getuigen plaatsgevonden en zijn eerder uitgevoerde internationale onderzoeken naar seksueel misbruik binnen de gemeenschap van Jehova’s Getuigen en vergelijkbare gemeenschappen geanalyseerd.

  Het onderzoek doet door de aard en opzet niet aan waarheidsvinding en het is niet exact aan te geven in hoeverre de bevindingen representatief zijn. Waar in het rapport gesproken wordt over slachtoffers, daders en misbruik gaat het om vermeende slachtoffers, vermeende daders en vermeend misbruik. Veel meldingen hebben betrekking op situaties die zich verder in het verleden hebben afgespeeld. 32 meldingen hadden betrekking op de laatste tien jaar.

  DRIEKWART GEEFT ONVOLDOENDE AAN BEHANDELING
  Van de onderzoeksdeelnemers heeft 80% de ervaringen met seksueel misbruik binnen de gemeenschap van Jehova’s Getuigen gemeld. Het gaat dan vrijwel altijd om melding bij de ouderlingen van de betreffende gemeente. 30% van de deelnemers aan het onderzoek heeft de ervaringen met misbruik gemeld bij de politie. 27% heeft aangifte gedaan. Driekwart van de respondenten (75%) geeft een onvoldoende aan de behandeling van hun melding door de gemeenschap van de Jehova’s Getuigen. Het gemiddelde rapportcijfer dat door slachtoffers wordt gegeven is een 3.3. Bijna tweederde (63%) van de slachtoffers kent een voldoende toe aan hun behandeling door de politie. Het gemiddelde rapportcijfer dat slachtoffers geven aan de behandeling van hun melding of aangifte door de politie is een 6.4.

  GESLOTEN CULTUUR
  Volgens respondenten van het onderzoek kan de gesloten cultuur van de gemeenschap van Jehova’s Getuigen in verband worden gebracht met de problemen in de afhandeling van meldingen van seksueel misbruik. Dit is ook in andere landen gebleken. De gemeenschap in Nederland heeft volgens de onderzoekers in de laatste tien jaar stappen genomen om de omgang met seksueel misbruik te verbeteren. Maar het door de Jehova’s Getuigen gehanteerde formalistische systeem biedt vooralsnog onvoldoende waarborgen dat meldingen van seksueel misbruik adequaat behandeld worden. Hoe met meldingen van seksueel misbruik dient te worden omgegaan is inmiddels door het bestuur vastgelegd in duidelijke protocollen en instructies, maar dit is vooral gericht op bescherming van de gemeenschap (en bij implicatie de dader) en niet van het slachtoffer. Als gevolg hiervan krijgen slachtoffers beperkte ondersteuning en onvoldoende erkenning. Het gesloten karakter van de gemeenschap bemoeilijkt ook het melden of het doen van aangifte bij de politie.

  AANBEVELINGEN
  Het bestuur van de Jehova’s Getuigen werkte actief mee aan het onderzoek. Het bestuur gaf ook aan de wet te willen volgen en de Stichting Reclaimed Voices bevestigde dit uitgangspunt van beleid. Dit geeft de Nederlandse politiek handvatten om te handelen en in gesprek te gaan met de gemeenschap over het patroon, (kerk)regels, gebruiken, structuren en de gevolgen voor de aangiftebereidheid over seksueel misbruik binnen de gemeenschap van Jehova’s Getuigen. In dit kader kan een wet worden overwogen die de gemeenschap van Jehova’s Getuigen en andere organisaties verplicht om bij de politie (verdenkingen van) seksueel misbruik te melden, zoals in andere landen reeds het geval is. Het vergt nader onderzoek om de bruikbaarheid en wenselijkheid van dit instrument in de Nederlandse context te kunnen beoordelen.

  INTERN MELDPUNT
  De gemeenschap van Jehova’s Getuigen wordt geadviseerd nog nadrukkelijker zorg te dragen voor de ondersteuning en erkenning van (vermeende) slachtoffers, onder meer door expliciet te wijzen op de mogelijkheden om extern melding of aangifte te doen. De onderzoekers adviseren om ouderlingen nog beter te trainen en een intern meldpunt op te richten voor slachtoffers van seksueel misbruik met goede kennis van de materie en van de interne én externe routes die slachtoffers kunnen bewandelen. Over de activiteiten van het meldpunt zou jaarlijks verslag moeten worden gedaan op de eigen website, richting de geloofsgenoten en richting de samenleving.

  Lees hier het volledige onderzoeksrapport: Seksueel misbruik en aangiftebereidheid binnen de gemeenschap van Jehova’s Getuigen

21 berichten aan het bekijken - 1 tot 21 (van in totaal 21)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 9 ▪︎ leden online: 0
No users are currently active
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.493, reacties: 13.605, leden: 1.276
Scroll Up