Wij spreken voor onszelf

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 07/11/2018 om 10:18 door Mark.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #230098
  Mark
  Moderator

   wijsprekenvooronszelf.tumblr.com

   Slachtoffers/overlevers van seksueel geweld nemen het woord

   Wij spreken voor onszelf (WSVO) wil slachtoffers en overlevers van seksueel geweld, en seksueel grensoverschrijdend gedrag oproepen om hun ervaringen te delen. Via WSVO kunnen ze, samen met lotgenoten, het zwijgen dat hen is opgelegd doorbreken. Zo kunnen we samen het taboe op seksueel geweld opheffen.

   WSVO is een project voor en door slachtoffers/survivors van seksueel geweld, huiselijk geweld en kindermishandeling. Zij zijn ervaringsdeskundigen: ze hebben ervaringen met seksueel geweld en in de vaak vernietigende impact van gedwongen of zelfopgelegd zwijgen over dat geweld.

   Wij zijn het zwijgen beu. Wij zwijgen niet meer. We laten in dit project ook niemand anders voor ons spreken. Wij spreken voor onszelf. We geloven dat echte verandering in de samenleving begint met de emancipatie van de survivors van geweld dat (ook vandaag nog) vaak wordt doodgezwegen.

   #230099
   Mark
   Moderator
   Topic starter

    Wat ik erg jammer vind, is dat het verhaal op YouTube de indruk wekt alsof seksueel geweld tegen jongens en mannen nauwelijks voorkomt, maar het tegendeel is waar. Denk maar eens aan het misbruik binnen de RKK. Onder de toehoorders zitten waarschijnlijk, net als vrouwen, ook mannen die misbruikt zijn. Want meer dan één op de vier slachtoffers van seksueel geweld is man. Onder kinderen tot 12 jaar is dat zelf één op twee en onder jongeren tot 18 jaar één op drie. Voor jongens en mannen is het taboe nog vele malen groter dan voor meisjes en vrouwen en door hen als slachtoffer te negeren, hou je dat in stand. Daarom pleit ik ervoor dat vrouwelijke ervaringsdeskundigen jongens en mannen standaard mee gaan nemen in hun verhaal. Dat kan al heel eenvoudig door bovenstaande cijfers óók te noemen.

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 62 ▪︎ leden online: 2
   Chris, Emma-14
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.731, reacties: 20.939, leden: 2.732