Waarom Pierre dood moest
Auteur: Olivier Ka, Alfred Ka
Uitgever: Oog & Blik
Samenvatting
Een tragisch verhaal over seksueel misbruik, subtiel in beeld gebracht.
Olivier heeft ruimdenkende ouders die bevriend zijn met de vrijdenkende priester Pierre. Ook Olivier en Pierre hebben een bijzondere band. Maar tijdens een zomerkamp vraagt de priester de dan 12 jaar oude Olivier hem te ‘masseren’. Pas vele jaren later -als Olivier erover probeert te schrijven- blijkt hoeveel invloed het voorval op de jongen heeft gehad. In dit autobiografische beeldverhaal ontmoet Olivier priester Pierre opnieuw en confronteert hij hem met zijn misbruik.
Samen met tekenaar Alfred slaagt Olivier Ka erin om de lezer in Waarom Pierre dood moest deelgenoot te maken van een pijnlijke, persoonlijke gebeurtenis en de nasleep daarvan. Een belangrijk boek over een uiterst gevoelig thema, met veel gevoel voor subtiliteit in beeld gebracht.
Olivier Ka ( Beiroet, 1967) verhuisde op zijn 3e naar Frankrijk. Hij is schrijver van boeken voor volwassenen en kinderen,. Als scenarist heeft hij verschillende beeldverhalen op zijn naam. Alfred werd als Lionel Papagalli geboren in een cultuurminnend gezin. Alfred en Ka ontvingen voor Waarom Pierre dood moest de prijs voor het beste boek in Angouleme in 2007.
Recensie
Autobiografisch beeldverhaal over een traumatische gebeurtenis die de auteur als kind meemaakte. Olivier groeit op als kind van vrijgevochten hippieouders; zijn grote vriend is de ruimdenkende priester Pierre, huisvriend van zijn ouders. Groot is zijn schrik, angst en ontgoocheling als de priester hem als twaalfjarig jongetje tijdens een zomerkamp seksueel benadert. Jaren later, als hij zelf 35 is en zijn dochter twaalf, krijgt hij een inzinking. Hij schrijft de traumatische jeugdherinnering op; zijn vriend Alfred, tekenaar, stelt voor er samen een stripboek van te maken. Als ze de plek van het zomerkamp bezoeken zodat Alfred de omgeving, atmosfeer en kleuren kan vastleggen, wordt Olivier hard met zijn verleden geconfronteerd. Een subtiele, indringende en delicate verbeelding van een bijzonder ingrijpende gebeurtenis. Er is heel suggestief gebruik gemaakt van verschillende technieken, stijlen en kleurstellingen om het gebeurde en de emoties te verbeelden. Beeld en woord sluiten mooi op elkaar aan. Een bijzonder stripverhaal dat bekroond werd met de Grand Prix de Angouleme 2007.
~ Elsje Heuff