Verhalen van vrouwen – Diverse tekenaars

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Boeken: ervaringsverhalen & fictie Verhalen van vrouwen – Diverse tekenaars

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 04/07/2019 om 09:21 door Mark.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #236964
  Mark
  Moderator

   Verhalen van vrouwen

   Zestien verhalen van vrouwen die geweld is aangedaan en die deze pijn in de ogen kijken. De verhalen zijn stuk voor stuk unieke samenwerkingen met tekenaars, maatschappelijke organisaties en iconische vrouwen. De verhalen zijn door 10 tekenaars met uiteenlopende stijlen en achtergrond omgezet in een serie van 16 beeldverhalen. De beeldverhalen zijn intieme, open en vaak confronterende verhalen over geweld. Ik wil hiermee een beeld schetsen van de impact van geweld op vrouwen en de onvoorstelbare veerkracht die deze vrouwen bezitten. De verhalen zijn een ode aan alle vrouwen die slachtoffer zijn of zijn geweest van geweld. Dit project is een initiatief van Stichting In Lijn. en is mogelijk gemaakt door het bank Giro Loterij Fonds.

   Een indruk van dit boek kun je hier krijg >>

   #241871
   Mark
   Moderator
   Topic starter

    Verkrachting bespreekbaar maken met een stripverhaal: ‘het was een stap in mijn verwerking’

    Komende week bezoekt de Amerikaans-Indiase schrijfster Sohaila Abdulali ons land. Zij schreef het boek Waar we over praten als we over verkrachting praten en daarin pleit ze ervoor, vanuit eigen ervaring, om over verkrachting te spreken. Dat is ook wat Stijn en Legien Schenk proberen, door middel van een stripverhaal. Ze vertelden erover in Met Het Oog Op Morgen.

    Beluister de uitzending hier >>

    Het echtpaar maakte een stripverhaal van een verkrachting van Legien in haar jeugd, om het onderwerp zo voor veel meer mensen bespreekbaar te maken. “Ik heb twintig jaar vastgezeten in die gevoelens van schuld en schaamte”, vertelt Legien.

    Pas twintig jaar later toen ze al twaalf jaar samen was met Stijn durfde ze haar verhaal te delen. “Ik dacht: als ik niet aan die verkrachting denk, dan heb ik geen probleem. Dan heb ik er geen last van.”

    Dat bleek niet zo te zijn. Het verzwijgen van de verkrachting ging ten kosten van hun relatie. Pas toen Legien aan Stijn vertelde wat er was gebeurd, ging het beter. “Ik heb eindeloos veel gevraagd en zij heeft eindeloos veel gepraat”, zegt Stijn. “Dat veranderd niet de feiten, maar wel wat het is geweest.”

    Stap in verwerking
    Ze besloten het verhaal te vangen in een stripboek. “Er zijn zoveel dingen waar niet over wordt gepraat en er zijn zoveel tekentalenten die dit zo mooi en integer kunnen maken. Als dit toch alle vrouwen kan helpen gewoon het gesprek te openen.”

    De verkrachting is de strip heel symbolisch uitgewerkt. Stijn: “We zetten de strip ook functioneel. Het gaat er dus niet om om mensen te choqueren.” Voor Legien was de confrontatie met het beeld niet vervelend. “Het was een stap in mijn verwerking. Dan wordt het echt en ik was daar op dat moment wel aan toe.”

    Uiteindelijk werden er nog vijftien andere verhalen toegevoegd aan het stripboek en kreeg het de titel ‘Verhalen van vrouwen’ mee.

    Bron: nporadio1.nl

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 19 ▪︎ leden online: 5
   Moderator, Mark, Lotteeh, Peer, Fabienne001
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.760, reacties: 21.129, leden: 2.799