Van hand tot hand – Anna Maria ScarfÒ, Cristina Zagaria

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Boeken: ervaringsverhalen & fictie Van hand tot hand – Anna Maria ScarfÒ, Cristina Zagaria

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 22/08/2018 om 20:05 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #226769
  Luka
  Moderator

   Van hand tot hand
   Ik was drie jaar lang het slachtoffer van groepsverkrachtingen

   Auteur: Anna Maria ScarfÒ, Cristina Zagaria
   Uitgever: Boekerij

   Samenvatting
   Lente 1999 in het zuiden van Italië. De dertienjarige Anna Maria droomt zoals elk meisje van die leeftijd over de liefde. Ze wordt verliefd op de twintigjarige Domenico en tot haar grote vreugde vraagt hij haar op een dag mee voor een ritje in zijn nieuwe auto. Hij rijdt haar naar een verlaten hut, waar ze worden opgewacht door drie andere mannen. Een helse nacht lang wordt Anna Maria keer op keer verkracht, maar als ze haar eindelijk laten gaan blijkt het nog maar het begin van een drie jaar durende nachtmerrie, waarin ze als een pop wordt doorgegeven. Ze houdt vol, tot de mannen op een dag zeggen dat ze de volgende keer haar zusje mee moet nemen… Anna Maria breekt en gaat eindelijk naar de politie om aangifte te doen. Er wordt gehoor aan gegeven, maar als ze thuiskomt gaat het verhaal al rond in het stadje waar ze woont. En de gemeenschap verwijt het háár, noemt háár een slet en verstoot haar, want ze brak de omertà, de maffiazwijgplicht, en daarop staat een zware straf. Anna Maria vertelt in dit boek op openhartige, indringende wijze het verhaal van haar verleden. De toekomst moet gelukkig nog geschreven worden.

   Recensie
   Een waargebeurd verhaal waarvan de hoofdpersoon het boek samen met een misdaadjournaliste schreef. Een 13-jarig meisje op het Italiaanse platteland is jarenlang slachtoffer van groepsverkrachting door volwassen mannen uit haar dorp. Het hele dorp is op de hoogte, maar hult zich in stilzwijgen. Heel helder wordt het proces beschreven hoe ze van een stralend kind langzaam maar zeker in totaal isolement komt en geestelijk en lichamelijk afsterft en niet in staat is er iets tegen te doen. Pas als de mannen dreigen ook haar zusje te betrekken, doet ze aangifte. Vanaf 2010 krijgt ze politiebescherming, omdat ze de maffia-zwijgplicht heeft doorbroken. Het verhaal in de ik-vorm wordt afgewisseld door verhalen in de derde persoon over de dorpsterreur waarvan ze slachtoffer wordt nadat ze aangifte heeft gedaan. Deze vorm maakt het verhaal nog beklemmender. Goed geschreven, toegankelijk, maar door de inhoud toch ‘zware kost’. Geschikt voor een breed publiek, maar ook geschikt voor professionals in zorg, welzijn en onderwijs, die ook in Nederland met het fenomeen groepsverkrachting te maken krijgen. Vanaf ca. 15 jaar.

   H. Kok

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 13 ▪︎ leden online: 1
  Ollybolly
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.792, reacties: 21.291, leden: 2.870