Uw wil geschiede – Truska Bast

  • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 09/12/2017 om 22:32 door Mark.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Reacties
  • #214181
    LSG
    Beheer
    Topic starter

      Uw wil geschiede

      Kinderen op katholieke kostscholen

      Auteur: Truska Bast

       

      De levens van tienduizenden katholieke kinderen veranderden op slag toen hun ouders besloten om hen naar kostschool te sturen. Kinderen van soms pas negen of tien jaar oud kwamen terecht in een systeem dat draaide om gehoorzaamheid. De persoonlijke verhalen in dit boek – verhalen van mannen en vrouwen die tussen pakweg 1945 en 1970 onder de hoede van religieuzen werden gesteld – maken duidelijk hoe in dat kleine, gesloten universum macht en misbruik van macht hand in hand konden gaan. Sommigen werden er voor het leven getekend; voor anderen betekende kostschool een grote stap voorwaarts. Het een kon naast het ander bestaan. Maar uit dit boek blijkt nog iets anders: hoe verhalen mensen in staat stellen betekenis te geven aan ingrijpende gebeurtenissen en, misschien nog wel belangrijker, te laten zien wie zij uiteindelijk zijn geworden.

      Heb jij dit boek gelezen? Wij zijn benieuwd wat je ervan vond!

      #214834
      Mark
      Moderator

        Recensie in Trouw:

        Er was op kostscholen meer aan de hand dan seksueel geweld: wreedheid, straf en kleinering.

        ‘Binnen de kostschoolmuren voltrok alles zich onderhuids,” zei Hugo Claus ooit in een interview. “Menselijk gedrag dat ik in de oorlog zag, was mij allang bekend van de kostschool.” Sinds een paar decennia komen steeds meer verhalen aan het licht over seksueel misbruik op katholieke kostscholen. Soms bleef het bij betasten, maar vaak gingen paters over tot het jarenlang verkrachten van leerlingen, oogluikend toegestaan door de omgeving. We mogen ons niet blindstaren op deze ergste uitwas van het kostschoolsysteem, schrijft onderzoeksjournaliste Truska Bast in ‘Uw wil geschiede’. Er was meer aan de hand. De katholieke onderwijsfilosofie steunde op disciplinering, straf, kleinering, wreedheid en bezorgde psychisch leed bij zowat alle leerlingen.

        Toen in 1853 beslist werd dat katholieken weer openlijk hun godsdienst mochten belijden in Nederland, werden niet alleen meer kerken, maar ook massaal veel scholen gebouwd. Het katholiek onderwijs kreeg een goede naam. Ouders zagen het verstrekte diploma als een troef, en ook de lokale overheden waren tevreden: de religieuzen bleken goedkope leraren. Na 1920, toen onderwijsvrijheid was ingevoerd, kregen leken en geestelijken als leerkracht hetzelfde loon. De ordes zagen hun inkomsten stijgen en het aantal kostscholen schoot omhoog. Waar er in 1946 bijvoorbeeld nog 217 waren, was dat getal in 1960 al opgelopen tot 321.

        ‘Uw wil geschiede’ is een boek dat je stil en een beetje kwaad achterlaat, niet omdat er ooit katholieke kostscholen geweest zijn, maar wel omdat het psychische en fysieke geweld dat er werd uitgeoefend, zo lang kon doorgaan.

        Lees hier verder: https://www.trouw.nl/cultuur/verhalen-die-duidelijk-maken-hoe-onmenselijk-het-kostschoolsysteem-was~afb75359/

      2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
      gasten online: 26 ▪︎ leden online: 0
      No users are currently active
      FORUM STATISTIEKEN
      topics: 3.870, reacties: 21.863, leden: 2.997