Totaal geen zicht op minderjarige jongens in de prostitutie: ‘Ze schamen zich ervoor hulp te zoeken’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Totaal geen zicht op minderjarige jongens in de prostitutie: ‘Ze schamen zich ervoor hulp te zoeken’

  • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 17/12/2021 om 21:01 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Reacties
  • #267630
    Luka
    Moderator

      Wie naar de cijfers kijkt, denkt dat het bijna niet voorkomt: mannelijke slachtoffers van seksuele uitbuiting. In 5 jaar kwamen bij de officiële instanties slechts 45 jongens in beeld. Maar het zijn er veel meer, zeggen hulpverleners en slachtoffers.

      En dat is ook de belangrijkste conclusie van het eerste grote landelijke onderzoek naar jongensprostitutie in Nederland. Het Centrum Kinder- en Mensenhandel (CKM) en hulpverleningsorganisatie Lumens spraken daarvoor met tientallen jongens die in de prostitutie gezeten hebben.

      ‘Als man hóór je geen slachtoffer te zijn’
      “Wat we veel van de jongens terug hoorden is dat ze geen hulp zochten, omdat ze zich schaamden”, vertelt José Degen, van het CKM. Ze wijst daarbij naar de vele taboes die rusten op jongensprostitutie. “Je hebt natuurlijk het taboe op homo- en biseksualiteit. Dit geldt met name voor jongeren uit de LHBTI-gemeenschap met familie of vrienden die hun geaardheid niet accepteren.”

      “Het tweede taboe is het sekswerk zelf, waar nog altijd grote stigma’s op zitten”, zegt Degen. “En dan is er nog het derde taboe van mannelijk slachtofferschap. Als man hóór je geen slachtoffer te zijn. Dan ben je zwak. En mannen horen sterk te zijn.”

      INFO
      Kenmerkende factoren van jongens die slachtoffer worden van seksuele uitbuiting:
      Op jonge leeftijd eerste keer seks tegen betaling (gemiddeld 15 jaar)
      Homo- of biseksuele geaardheid
      Ervaringen met seksueel misbruik
      Geen stabiele en veilige woonplek
      Schuldenproblematiek
      Bron: Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel

      Gesprek aangaan
      Daniëlle van Went is zorgcoördinator bij Lumens. Zij helpt jongens die slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik of uitbuiting om weer een toekomst op te bouwen. Ook zij ziet dat jongens zelf bijna nooit hulp zoeken.

      “Dat komt ook omdat ze vaak denken dat mensen niet geloven dat jongensprostitutie bestaat. Dus hoe ga je het gesprek daarover dan aan?”


      Daniëlle van Went helpt jongens die slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik.

      Ontdekkingstocht naar seksuele geaardheid
      Van Went raakte in contact met tientallen slachtoffers via online chatboxen, waar mannen in contact proberen te komen met minderjarige jongens voor seks. Maar hoe belanden die jongens op dit soort sites?

      “Dat is heel verschillend. De een start uit verveling. De ander is gewoon op zoek naar een lucratief bijbaantje. Maar je hebt ook een grote groep vijftien- en zestienjarigen die hun eigen seksuele geaardheid aan het ontdekken zijn. Daar raken ze in contact met pooiers en uitbuiters, en zo kunnen ze ongewild in de jongensprostitutie belanden.”

      Groep is nog veel groter
      Het landelijk Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha) meldt dat de afgelopen vijf jaar 43 Nederlandse jongens slachtoffer zijn geworden van seksuele uitbuiting. Ter vergelijking, bij meisjes gaat het in diezelfde periode om 1.133 slachtoffers.

      Maar volgens Degen blijkt uit het onderzoek dat de groep jongens veel groter moet zijn: “Alleen de slachtoffers die wij spraken kenden vaak al tientallen andere jongens in het circuit, verspreid over heel het land.”

      Blinde vlek
      Wat moet er dan gebeuren om meer zicht te krijgen op deze groep? “Ik denk dat het echt een blinde vlek is”, zegt Degen. “Er is heel veel hulpverlening voor meisjes die slachtoffer worden van mensenhandel, maar er is heel weinig aandacht voor mannelijke slachtoffers.”

      “Wij zouden graag een landelijke campagne zien om meer bewustwording te creëren en meer jongens in deze situatie te bereiken. Er moet meer bewustwording komen dat jongensprostitutie bestaat, ook in Nederland.”

      Bron: Een Vandaag / Avro Tros >>

      #267631
      Luka
      Moderator
      Topic starter

        Pas 15 jaar en wekelijks betaalde seks: schokkend landelijk onderzoek naar jongens in de prostitutie

        EINDHOVEN – Slachtoffers van jongensprostitutie zijn gemiddeld pas 15 jaar oud als ze voor het eerst betaalde seks hebben. Een nieuw landelijk onderzoek schetst hoe er een hele industrie is waarin jongens minderjarig zijn en worden gedwongen tot seksafspraken.

        Op zeer jonge leeftijd hebben ze soms meerdere keren per week, of zelfs per dag, seks met oudere klanten. Het gaat vaak om kwetsbare jongeren die bijvoorbeeld in het verleden seksueel zijn misbruikt. Ze worden geronseld voor jongensbordelen of kiezen gedwongen door hun moeilijke leefsituatie zelf voor de prostitutie.

        Dat blijkt uit een ontluisterend rapport van het Expertisecentrum Mensenhandel en (jeugd)Prostitutie van welzijnsinstelling Lumens in Eindhoven en het landelijke Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM).

        We hebben het over jongens van 15 jaar of zelfs jonger die afspreken op parkeer­plaat­sen, in bossen en soms zelfs in hun ouderlijk huis

        Daniëlle van Went , Expertisecentrum Mensenhandel en (jeugd)Prostitutie

        Seks met minderjarige jongens tegen betaling is strafbaar, ook als de jongen zelf voor het werk kiest. Desondanks gaan klanten op grote schaal, al dan niet bewust, op zoek naar jonge prostitués, zegt Daniëlle van Went van het Eindhovense expertisecentrum.

        „We hebben het over jongens van 15 jaar of zelfs jonger die afspreken op parkeerplaatsen, in bossen en soms zelfs in hun ouderlijk huis. Dan moet je als klant toch vermoeden dat er iets niet in de haak is?”

        Extreem verborgen
        De wereld van de jongensprostitutie is extreem verborgen. Seksafspraken worden veelal online gemaakt. De jongens zien zichzelf niet als slachtoffers en trekken anders uit schaamte zelden aan de bel. Dat maakt hen nog eens extra kwetsbaar, zegt CKM-woordvoerder José Degen: „Daardoor krijgen zij nauwelijks bescherming of hulp. Hun daders, of het nu gaat om uitbuiters of de mannen die seks kopen van minderjarigen, ontspringen de dans en worden niet opgespoord.”

        Het zijn vooral kwetsbare jongeren die in de prostitutie terechtkomen. Van de jongens die de onderzoekers spraken was 60 procent minderjarig toen zij voor het eerst betaalde seks hadden, een deel was in het verleden seksueel misbruikt. Nog een overeenkomst: veel van hen woonden in een instelling of waren dakloos. Degen: „Sommigen gaan over tot survivalseks om te overleven op straat en komen zo in de prostitutie terecht.”

        Hiv-besmette mannen
        Het onderzoek volgt op een schokkende beeld dat het Eindhovense expertisecentrum in 2018 schetste over de leefwereld van ‘escort boys’. Zij vertelden toen al dat zij onder dwang, of voor extra geld, onveilige seks hadden met Hiv-besmette mannen. Of ze hadden ‘chemdates’: seks met meerdere mannen onder invloed van drugs.

        Nog hetzelfde jaar rolde de politie een illegaal jongensbordeel op in Utrecht van waaruit tientallen jongens, van net wel of net geen 18 jaar, betaalde seks hadden. De zestigers, AVRO-dj Romeo A. en Nico L., ronselden de kwetsbare jongeren via internet en regelden honderden seksafspraken.

        Bron + video: ED.NL >>

      2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
      gasten online: 30 ▪︎ leden online: 1
      Lotteeh
      FORUM STATISTIEKEN
      topics: 3.762, reacties: 21.138, leden: 2.809