Te ver – Mindel Smid

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 27/03/2022 om 12:59 door LSG.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #271006
  LSG
  Beheer
  Topic starter

   Utrechtse Mindel (21) zingt over seksueel misbruik: ‘Praat er alsjeblieft over’

   ‘Te ver’: zo heet het nummer dat de Utrechtse student Mindel Smid schreef over haar ervaring met seksueel misbruik. Ze zingt over de pijn, omdat ze weet dat ze niet de enige is. “Ik wil dat er over gesproken wordt.”

   Het was vorig jaar toen Mindel te maken kreeg met seksueel grensoverschrijdend gedrag. “Het was iemand die ik vertrouwde die over mijn grens is gegaan. Dat heeft zijn sporen nagelaten.”

   Nee was niet genoeg
   Mindel stemt de vleugel in een lokaal van het Utrechtse Conservatorium. Dit is waar ze studeert en muziek maakt. Een veilige plek om te praten over een kwetsbaar onderwerp als dit. “Ik ben sneller op mijn hoede geworden, nadat het is gebeurd. Mensen vertrouwen vind ik moeilijk. Wie is goed en wie is kwaad? Dat spookt constant door mijn hoofd, elke dag.”

   Ik heb in het begin gedacht dat ik alleen was, maar uiteindelijk deelden zoveel mensen hun verhaal.
   Mindel Smid

   Over die nare ervaring, hoe ‘nee’ niet genoeg was en wat dat met haar heeft gedaan, schreef Mindel een lied. “Ik had het eigenlijk heel snel opgeschreven”, vertelt ze. Het nummer belandde een tijd op de plank, maar na de BOOS-uitzending over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij tv-programma The Voice, besloot ze het nummer nu tóch uit te brengen. “Dit gun je niemand. Het was confronterend om te maken, maar daarom moeten we er juist over praten.”

   Niet alleen
   Mindels persoonlijke verhaal maakt indruk, merkt ze aan de reacties die ze krijgt. Onder andere zangeres Edsilia Rombley deelde haar lied op sociale media. Veel mensen vinden herkenning in het nummer. Mindel: “Ik heb in het begin gedacht dat ik alleen was, maar uiteindelijk deelden zoveel mensen hun verhaal. Als we dat blijven doen, dat er dan veel meer ruimte voor zal zijn.”

   Inmiddels gaat het beter met Mindel. Ze put kracht uit familie, vrienden en het delen van haar verhaal. Ze is in therapie en blijft schrijven om te verwerken. “Het doet nog steeds veel pijn, maar het is niet meer die pijn die me overnam.” Ze denkt even na. “Dat is omdat ik er over durf te praten. Ik hoop dat andere mensen dat ook doen en dan hulp kunnen krijgen of zoeken. En dat ze dan verder kunnen, net als ik.”

   Bron: rtvutrecht.nl

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 17 ▪︎ leden online: 1
  Trees50
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.787, reacties: 21.267, leden: 2.865