Praktijk voor psychosociale pastorale hulpverlening in Middelburg

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Hulpverleningsinstanties Praktijk voor psychosociale pastorale hulpverlening in Middelburg

  • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 10/07/2019 om 20:35 door Luka.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Auteur
    Reacties
  • #224887
    Mark
    Moderator

      stichtingpetra.nl

      Praktijk voor psychosociale pastorale hulpverlening en coaching in Middelburg.
      Hulpverlening vanuit een christelijke visie op hulp voor een diversiteit van psychische en psychosomatische klachten.

      Stichting Petra biedt psychosociale pastorale hulpverlening en coaching vanuit het gedachtegoed van de schemagerichte-, RET-, narratieve-, oplossingsgerichte-, lichaamsgerichte therapie, spel- en creatieve therapie, traumaverwerking, pastorale counseling e.a.

      • Intake en psychodiagnostiek
      • Gesprekstherapie, zo nodig aangevuld met lichaamsgerichte, spel- en creatieve therapie
      • Traumaverwerking
      • Pastorale counseling
      • Psychoeducatie d.m.v. cursussen en publicaties
      • E-health, er kunnen 58 programma’s ingezet worden

      Er is veel ervaring met het behandelen en coachen van mensen, die te maken hebben gehad met (seksuele, psychische, fysieke) mishandeling. Hoofdbehandelaar is drs. Marrie van der Feen, psycholoog. Zij studeerde in 1990 aan de Universiteit van Leiden af op een onderzoek naar de emotionele gevolgen van incest. Sindsdien heeft dit onderwerp haar bezig gehouden in het zoeken naar behandelingsmogelijkheden voor mensen, die lijden onder de gevolgen van (seksuele, psychische, fysieke) mishandeling, al of niet in de vroege kinderjaren.

      Stichting Petra heeft geen wachtlijst.

      #233608
      Mark
      Moderator
      Topic starter

        Onder ‘Informatieve websites & mediaberichten > Incest’ kun je een interview beluisteren met drs. Marrie van der Feen luisteren. Dit interview is uitgezonden in het programma ‘Bij Jorieke’ van Groot nieuws radio.

        #242213
        Luka
        Moderator

          Niks aan het handje, tot de bom barst: gevolgen seksueel misbruik etteren door

          Praten, praten en vooral niet wegstoppen. Dat is voor álle slachtoffers van seksueel misbruik het begin van verwerking en herstel. Verder is hulpverlening altijd maatwerk, zegt de Zeeuwse psychologe Marrie van der Feen van stichting Petra in Middelburg. Zij analyseerde vijfhonderd dossiers van seksueel misbruik uit haar praktijk.

          Een groot deel van de cliënten van stichting Petra komt uit Zeeland, maar de hulpvragen komen uit heel Nederland. Het merendeel van de cliënten omschrijft zichzelf als (streng) christelijk. Marrie van der Feen, zelf opgegroeid in een streng gereformeerd gezin, had als kind te maken met seksueel misbruik door een familielid.

          Die ervaring bracht haar ertoe zich in haar psychologenpraktijk te specialiseren in hulpverlening aan mensen die – vaak op zeer jonge leeftijd al – seksueel misbruikt werden. Stichting Petra biedt christelijke hulpverlening. Is die anders? Ja, zegt Van der Feen. ,,Voor een gelovige cliënt is een combinatie van therapie en bijbelse inzichten zinvol, omdat zijn problemen zich afspelen op het grensvlak van psyche en geloof.

          Denk aan zelfverwerping, vergeving, genade, schuld en boete. Het gaat bij therapie ook om vertrouwen en christenen voelen zich veiliger bij iemand, die hun bijbelse normen en waarden onderschrijft. Mensen die het moeilijk hebben, kunnen veel hoop putten uit de Bijbel. Bijvoorbeeld: ‘Roep Mij (God) aan als je het moeilijk hebt…en Ik (God) zal je helpen’. Als je dat als therapeut en cliënt allebei gelooft, draagt dat zeker bij aan herstel.”

          Wegstoppen
          Seksueel misbruik leidt tot allerlei psychische en fysieke klachten, die vaak pas op veel latere leeftijd in verband gebracht worden met de ‘vroegkinderlijke traumatisering’ door het seksueel misbruik.  Van der Feen: ,,Ik heb tientallen jaren gewerkt met slachtoffers en vroeg mij af: wat heb ik nu geleerd? Welke lessen kan ik trekken?”  Het leverde geen eenduidig antwoord op de vraag wat de beste hulpverlening is. Duidelijk is wel dat doorbreken van het zwijgen het begin van herstel is. Vertel je verhaal aan iemand die je vertrouwt en ga daarna op zoek naar een combinatie van op het heden én op het verleden gerichte behandeling, is haar advies.  Algemene adviezen zijn er verder niet te geven.  ,,Er zijn wel overeenkomsten in de verhalen van de slachtoffers, maar vooral veel verschillen.”

          Gemiddeld zijn slachtoffers een jaar of veertig als ze voor het eerst in therapie gaan. ,,Het misbruik, dat meestal rond het negende jaar begint, ligt dan vaak al tientallen jaren achter hen. Al die jaren hebben ze geprobeerd het weg te stoppen. Soms gaat dat zo ver dat ze het helemaal vergeten. Een gebeurtenis als de geboorte van een kind kan dan opeens alles weer boven laten komen. Opeens besef je wat je zelf als kind hebt moeten ondergaan. Wegstoppen is aanvankelijk een manier om te overleven, maar gaat ten koste van het vermogen om emoties te voelen en te uiten. Mensen ‘vervlakken’. Ze zetten een knop om, hun gevoelens gaan op slot. De gevoelloosheid kan zich zelfs fysiek uiten, dan voelt een slachtoffer letterlijk geen pijn meer op bepaalde plekken. Daarnaast is er vaak nog een scala aan klachten waarvan de lichamelijke oorzaak  niet duidelijk is. Denk aan psychische klachten als  een slecht zelfbeeld, slapeloosheid, depressiviteit, dwanghandelingen, verslaving en zelfbeschadiging. Vaak zijn er ook relatieproblemen. Seksueel misbruik kan leiden tot vermijding van seks en ongewenste kinderloosheid.”

          Doorvragen
          Bij het ontsluiten van het geheim speelt de omgeving een belangrijke rol. Die moet niet alleen de signalen herkennen, maar als een ‘rechercheur’ dóórvragen. Van der Feen noemt als voorbeeld de moeder die opmerkt dat het gedrag van haar zoon verandert en die zich niet laat afschepen met ‘niets aan de  hand’.  Uiteindelijk vertelt hij dat een buurjongen hem seksueel misbruikt heeft bij spelletjes in de schuur. Huisartsen zouden volgens Van der Feen vaker aan mogelijk seksueel misbruik moeten denken en bij vermoedens een vragenlijst laten invullen met gerichte vragen over  seksueel misbruik of andere trauma’s. ,,Mensen die seksueel misbruikt zijn, hebben aanzienlijk méér psychosociale, psychische, psychosomatische en psychiatrische klachten. Tegelijkertijd hebben ze de neiging gezondheidsproblemen weg te wuiven. Getraumatiseerde mensen zijn zich vaak niet bewust van wat zich afspeelt in hun lichaam en psyche. Ze herkennen hun eigen stoornissen niet of hebben er geen woorden voor. Ze vertellen de dokter wel over slecht slapen, maar zeggen er niet bij dat ze als kind zoiets hebben meegemaakt.”

          Nare herinneringen zijn vaak woordeloos in het onderbewuste opgeslagen, maar kunnen wel boven komen als flashbacks, nachtmerries, herbelevingen of woede, aldus Van der Feen. ,,Die weggestopte herinneringen moeten heel voorzichtig, stapje voor stapje worden blootgelegd. Pas dan kunnen de traumatische gebeurtenissen worden verwerkt en verdwijnen psychische problemen.” Belangrijk is dat de cliënt zich veilig voelt. ,,Als je weer emoties gaat voelen, raak je aanvankelijk uit balans. Dan ga je je alleen maar slechter voelen, tot je geleerd hebt met die gevoelens om te gaan. Allerlei therapieën kunnen daarbij nuttig zijn.”

          Schuldig
          Slachtoffers van seksueel misbruik voelen zich vaak mede-schuldig.  Ze hebben het niet kunnen voorkomen, dus hebben ze het toegestaan, redeneren ze. Dat, en de angst voor de gevolgen, maakt de drempel om te spreken groot. Van der Feen: ,,Een van mijn cliënten,  een scholiere, schreef een opstel waaruit haar leraar kon opmaken dat er iets aan de hand was. Hij zocht haar op en vroeg of er soms iets akeligs gebeurd was. Dit meisje werd seksueel misbruikt door haar vader, maar dat durfde ze niet te vertellen omdat ze zich afvroeg: wat gebeurt er als ik het vertel? Dat is een terechte zorg. Een andere cliënte deed aangifte van seksueel misbruik door haar vader. Zij werd geloofd. Gevolg was dat het meisje uit huis geplaatst werd en in een gesloten inrichting kwam, omdat er nergens anders plek was voor haar. Vader ging naar de gevangenis en zijn bedrijf ging failliet. Het liep voor haar en het gezin uit op een drama.”

          Bron: PCZ.NL >>

        3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
        gasten online: 24 ▪︎ leden online: 2
        Peer, Lyn
        FORUM STATISTIEKEN
        topics: 3.768, reacties: 21.162, leden: 2.814