Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA)

Tags: ,

 • Dit onderwerp bevat 14 reacties, 3 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op 20/01/2020 om 22:20 door Luka.
15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 15)
 • Auteur
  Berichten
 • #216045
  LSG
  Beheer
  Topic starter

  In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:

  Seksueel Overdraagbare aandoeningen (SOA)

  Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.

  #216174
  Luka
  Moderator

  aidsfonds.nl

  Op deze site vind je veel informatie over o.a. hiv en aids, leven met hiv, testen, behandeling en de projecten en evenementen die de stichting organiseert.

  #216175
  Luka
  Moderator

  Anoniem online advies over SOA test

  aidsfonds.nl/nieuws/anoniem-online-advies-over-soa-tests

  “Voor het testen op hiv en andere soa adviseren wij altijd om naar je huisarts of GDD te gaan”, vertelt Hanna Bos, arts infectieziektebestrijding van Soa Aids Nederland. “Maar niet iedereen wil of kan daar naartoe. Uit schaamte of uit angst voor kosten.”

  Zorgelijk, vindt de arts. “Elke drempel voor het testen op soa is schadelijk voor de volksgezondheid. Met Advies.chat heeft nu iedereen in Nederland direct toegang tot betrouwbaar soa-testadvies.”

  “Vroege opsporing en behandeling van hiv en andere soa maakt de kans op klachten kleiner. En het voorkomt dat je hiv of een andere soa doorgeeft aan een ander,” zegt Bos. Advies.chat geeft direct toegang tot advies op maat. Zo leer je hoe je klachten kunt voorkomen en waar je je het beste kunt laten testen.

  #216208
  Luka
  Moderator

  Leven met hiv.be

  levenmethiv.be

  Leven met hiv.be is een site van Sensoa België met informatie over hiv en aids. In zes thematische blokken wordt stilgestaan bij alle medische aspecten van hiv, gezond leven, praten over hiv, dagelijks leven, seksualiteit en waar naartoe voor hulp. Daarnaast biedt de site nieuws, een kalender met activiteiten voor mensen met hiv en hun omgeving en de mogelijkheid om in te schrijven op de e-nieuwsbrief. Levenmethiv.be streeft naar een grote herkenbaarheid met tal van geschreven getuigenissen van mensen met hiv. ‘Je staat er niet alleen voor’ luidt het op de promotieaffiche en banner. En dat is wat Sensoa met de site wil uitdragen naar iedereen die getroffen is door hiv.

  #216516
  Luka
  Moderator

  soaaids.nl

  Soa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Je kan een soa krijgen zonder dat je iets merkt. Je hebt dus niet altijd klachten, maar het kan grote gevolgen voor je gezondheid hebben als je niet op tijd wordt behandeld. Doe daarom op tijd een soa-test.
  De meeste soa’s zijn gemakkelijk te genezen.

  Hoe krijg je een soa?
  Een soa wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie. Deze kan zich nestelen in lichaamsvloeistoffen zoals bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. Tijdens onveilige seks (zonder condoom) kan de besmette lichaamsvloeistof in contact komen met ander slijmvlies en kunnen virus- of bacteriedeeltjes daarin doordringen. Dit noemen we een soa: een seksueel overdraagbare aandoening. Een soa wordt ook wel een ‘geslachtsziekte’ genoemd.

  Waarom krijg je een soa vooral door seks?
  Gewone huid is dik genoeg om een soa tegen te houden. Maar lichaamsdelen bedekt met slijmvlies zijn erg gevoelig voor het overdragen van een soa. Slijmvlies is een dun deel van de huid dat te herkennen is aan de roze kleur en vochtigheid. De binnenkant van de mond, vagina, anus, eikel, penis en urinebuis bestaan allemaal uit slijmvlies. Daarom wordt deze aandoening vooral overgedragen bij onveilig vrijen:

  • Vaginale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in vagina)
  • Anale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in anus)
  • Orale seks (pijpen en beffen) zonder condoom of beflapje
  • Gezamenlijk gebruik van seksattributen, zoals een dildo, zonder deze tussendoor schoon te maken.

  Kun je soa’s ook op andere manieren krijgen?
  Een aantal soa’s is ook overdraagbaar via bloed. En hiv, hepatitis B en syfilis kun je krijgen bij onhygiënisch aangebrachte tatoeages of piercings. Of als je voor drugsgebruik de naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruikt. Tijdens zwangerschap kunnen hiv, hepatitis B en syfilis worden overgedragen van moeder op kind. Hiv, hepatitis B, syfilis, chlamydia, herpes genitalis en gonorroe kunnen tijdens de geboorte worden overgedragen op de baby.

  Waar krijg je geen soa van?
  Een soa krijg je niet door uit het glas van een ander te drinken. Je krijgt het ook niet via een hoestbui, insectenbeten of een vieze wc-bril. Door veilig te vrijen voorkom je een soa.

  #219004
  Luka
  Moderator

  Relatie tussen seksueel misbruik als kind en risicovolle seks later

  Ervaring met seksueel misbruik als kind wordt geassocieerd met een hogere kans om als volwassene hiv-positief te worden. Dit is de conclusie van een Amerikaans onderzoek dat in het tijdschrift Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes is gepubliceerd.

  De studie laat ook zien dat een geschiedenis van seksueel misbruik resulteert in meer depressiviteit en problematisch drug- en alcoholgebruik. Ook is men minder ontvankelijk voor hiv-preventie interventies.

  HIV-uninfected men who have sex with men with childhood sexual abuse histories are at a greater risk of HIV infection, report higher rates of HIV sexual risk behaviour, and derive less benefit from prevention programmes”, conclude the investigators. They suggest that the “efficacy of HIV prevention initiatives may be enhanced by incorporating treatment components designed to address the specific mental health concerns [of those] with a history of childhood sexual abuse.”

  Bron: pozandproud.nl

  #220238
  Luka
  Moderator

  Gezondheidsraad adviseert verstrekking van hiv-preventiepil Prep

  Het geneesmiddel Prep, een pil die voorkomt dat mensen hiv oplopen bij onveilige seks, is volgens de Gezondheidsraad ‘essentiële zorg’ die beschikbaar zou moeten zijn voor risicogroepen zoals homoseksuele mannen.

  Volgens de raad is het middel effectief, zowel medisch als wat betreft de kosten. De Gezondheidsraad komt met een advies op verzoek van oud-minister Schippers.

  Of het middel hiermee voortaan wordt vergoed door zorgverzekeraars, is nog niet zeker. “We kunnen ons voorstellen dat een eigen bijdrage wordt gevraagd”, zegt een woordvoerder van de raad. “Maar dat is typisch iets dat moet worden ingevuld door de politiek.”

  Jaarlijks komen in Nederland zo’n 800 nieuwe hiv-infecties voor. “Prep kan helpen dit aantal verder omlaag te brengen”, schrijft de raad. Van de nieuwe infecties treedt twee derde op bij homoseksuele mannen. Ruim een kwart komt voor bij heteroseksuele mannen en vrouwen, vooral migranten.

  Meer hierover kun je lezen op NOS.nl en Gaysite.nl.

  #229638
  Mark
  Moderator

  hiv-zelftest.nl

  INSTI: de enige CE gekeurde HIV zelftest
  INSTI® HIV Zelftest is een hiv zelftest voor eenmalig gebruik, dit biedt de mogelijkheid om u te testen in het comfort van uw eigen huis, op een tijd die u het best uitkomt. Lees binnen 60 seconden direct het resultaat af, zo simpel is het.

  Hoe werkt de test?
  De test gebruikt een “flow-through” technologie om HIV-1 en HIV-2 antilichamen te detecteren in een druppel bloed. De test laat zien of er HIV antilichamen gevonden zijn in het bloed.

  De INSTI HIV test is eenvoudig uit te voeren en is uiterst accuraat, maar lees de gebruiksaanwijzingen goed door voor gebruik. De test kan al HIV antistoffen detecteren na 21-22 dagen na infectie, maar wees hier voorzichtig mee, het kan soms wel 3 maanden duren tot een positieve uitslag detecteerbaar is.

  Hoe accuraat is de test?
  Uitgebreid onderzoek toont aan dat de INSTI HIV zelftest zeer accuraat resultaat levert (als de test goed uitgevoerd wordt). De nauwkeurigheid van medische tests wordt normaal gesproken beschreven in termen van gevoeligheid (alle in werkelijkheid besmette personen werden positief getest), en in specificiteit (alle in werkelijkheid onbesmette personen werden negatief getest). De INSTI® HIV Test heeft een bewezen gevoeligheid van 99,8 – 100% , en een specificiteit van 99,5 – 99,8%.

  #224133
  Luka
  Moderator

  Preventieve hiv-remmers binnenkort deels vergoed

  De groep die het grootste risico loopt op besmetting met hiv, zou binnenkort het preventief slikken van hiv-remmers vergoed krijgen. Het gaat dan om mannen die seks hebben met mannen.

  Dat melden bronnen aan onze Haagse redactie. Het officiële kabinetsbesluit wordt volgende week verwacht.

  Minister Bruins van Medische Zorg volgt daarmee het advies van de Gezondheidsraad. Die adviseerde in maart al om hiv-remmers voor te schrijven aan ‘hoogrisico msm’ (mannen die seks hebben met mannen’). Daar zou goede medische begeleiding bij moeten. Ook moet na vijf jaar worden gekeken of de regeling goed werkt.

  Voorkomen
  Voor het middel zou, net als de NIPT-test, onder voorwaarden subsidie worden verstrekt. Het zou dus niet in het basispakket komen. Aan welke voorwaarden je moet voldoen om de hiv-remmers te krijgen, is nog niet duidelijk.

  Hiv-remmers, of PrEP is in Nederland al een aantal jaar verkrijgbaar en voorkomen dat je een hiv-infectie oploopt. Een pot met dertig pillen kost 48 euro en je neemt dagelijks een pil.

  Hoogrisicogroepen
  Jaarlijks komen er zo’n achthonderd hiv-geïnfecteerden bij in Nederland. In tweederde van de gevallen gaat het om mannen die seks hebben met mannen. De Gezondheidsraad verwacht dat PrEP bij een prijs tussen de veertig en vijftig euro per maand kosteneffectief of zelfs kostenbesparend zal zijn voor hoogrisicogroepen die het middel trouw slikken.

  Met de juiste medicijnen is hiv een (ernstige) chronische ziekte. Als hiv onbehandeld blijft, kan het zich ontwikkelen tot aids, waaraan je kunt overlijden.

  Bron: rtlnieuws.nl >>

  #226477
  Luka
  Moderator

  Waarom we af moeten van het hiv-stigma (en hoe jij daarbij kan helpen)

  Het is zo achterhaald om te stigmatiseren. Toch zit hokjes denken in onze natuur. Maar hoe zou jij het vinden om in het hokje ‘hiv-er’ geplaatst te worden en zo te worden behandeld? Om je daarbij iets te kunnen voorstellen, maakte fotograaf Marjolein Annegarn een fotoserie over het hiv-stigma die vanaf 20 juli in het Stedelijk museum in Amsterdam te zien is.

  Niemand neemt het je kwalijk dat je niet weet hoe het is om hiv te hebben of hoe je wordt behandeld als je hiv besmet bent. Maar toch zijn er heel veel mensen in Nederland die hier elke dag mee moeten dealen. In Nederland leven er ongeveer 22.900 mensen met hiv.

  Voor de duidelijkheid: een hiv geïnfecteerd persoon die medicatie slikt, kan het virus niet overdragen, kan gezonde kinderen krijgen en heeft een zelfde levensverwachting als iemand zonder hiv.

  Wat doen mensen als ze weten dat je hiv hebt?
  Afstand houden, vermijden, overdreven hygiënische maatregelen treffen en er ontstaan ongemakkelijke sociale interacties. Er heerst dus nog een ontzettend groot stigma rond hiv. Daar wilt Marjolein verandering in brengen met haar fotoserie en boek ‘Het Stigma Project‘. Zelf kwam ze er in 1986 achter dat ze hiv had. “Sommigen verzwijgen hun hiv-status en leven in eenzaamheid. En ik schrik ervan hoe weinig ‘het publiek’ weet over hoe het écht zit met hiv tegenwoordig.”

  Lees verder op Bedrock.nl >>

  #231984
  Luka
  Moderator

  Eindelijk: hiv is niet meer in alle gevallen overdraagbaar

  Wetenschappelijke doorbraken zijn vaak geen breaking news. Bij een ramp of politieke omwenteling is er direct nieuws dat je kan brengen. Met onderzoek werkt het niet zo. Eén studie is niet genoeg om dermate overtuigd te zijn dat je het groot kan brengen. En dus kunnen doorbraken helemaal aan het publiek voorbijgaan. Wist je bijvoorbeeld dat een niet-meetbaar hiv-virus niet overdraagbaar is?

  Om precies te zijn, en precies zijn is belangrijk: een persoon met hiv die de juiste medicatie slikt en bij wie het virus langer dan zes maanden niet meetbaar aanwezig is, kan het virus niet overdragen. Dat is ontzettend goed nieuws. Het betekent dat medicijnen effectief zijn en dat mensen met hiv niet bang hoeven te zijn hun partner te infecteren. Daarnaast kan het hopelijk voorgoed een einde maken aan het stigma dat nog steeds aan hiv kleeft. Mensen met hiv zijn niet eng, maar worden soms wel zo behandeld; ze krijgen negatieve reacties, worden moraliserend benaderd of zelfs gemeden.

  De slogan U=U werd in 2016 gelanceerd: Undetectable = Untransmittable. Het is het resultaat van meerdere studies met serodiscordante stellen waaruit blijkt dat in geen enkel geval (nul is nul!) de hiv-positieve persoon onder behandeling het virus seksueel overbracht. U=U is een mondiale campagne, opgezet door de hiv-gemeenschap, om dit inzicht breed onder de aandacht te krijgen. U=U wordt inmiddels onderschreven door relevante organisaties wereldwijd. Als je mij niet gezagwekkend genoeg vindt, kan je erover lezen in het vooraanstaande medische blad The Lancet.

  De komende weken start de Hiv Verenging met een Nederlandse campagne met de – toch net iets minder aansprekende – slogan n=n: niet-meetbaar = niet-overdraagbaar. Ik had daar O=O van gemaakt, onmeetbaar = onoverdraagbaar, ook omdat je dan OOgjes hebt en dat kan dan weer voor zichtbaarheid staan. De bedenkers zelf kozen n=n, met kleine letters dus, omdat dat U=U op de kop is.

  De campagne is niet bedoeld om seks zonder condoom te promoten, maar om kennis te vergroten. Eigenlijk dus om te corrigeren dat dit nieuws niet in schreeuwletters op de voorpagina’s van kranten heeft gestaan en niet wekenlang trending was op sociale media.

  n=n werkt empowerend en bevrijdend voor mensen met hiv: ze nemen immers de juiste medicijnen. n=n gaat stigma tegen en dat leidt er hopelijk ook toe dat mensen die nu denken dat ignorance bliss is, zich durven laten testen. Bovenal staat n=n voor effectiviteit van medicatie. Het is een overwinning van wetenschap, die het verdient om van de daken geschreeuwd te worden, net zo lang tot iedereen het heeft gehoord.

  Bron: Brainwash.nl

  #238391
  Luka
  Moderator

  Zorgprofessionals moeten mensen met hiv informeren over n=n

  Het bewijs voor ‘niet meetbaar = niet overdraagbaar’ (n=n) is enorm. Toch weten nog steeds niet alle mensen met hiv van de n=n-boodschap. Het is belangrijk dat zorgprofessionals deze boodschap vertellen en herhalen. Vorige maand verscheen in The Lancet een oproep aan zorgprofessionals om n=n te bespreken met al hun patiënten. Daarnaast publiceerden wij onlangs een handreiking over n=n voor zorgprofessionals.

  Voordelen van informeren over n=n
  Het heeft verschillende voordelen om mensen met hiv te informeren over n=n. We noemen er enkele:

  • Het helpt mensen therapietrouw te worden en/of te blijven, omdat mensen het belang van een onderdrukte viral load inzien. Dit zorgt voor minder risico op nieuwe hiv-infecties.
  • Het informeren over n=n kan zorgen voor psychosociale vooruitgang: het kan zelf-stigma verminderen, schuldgevoel voor eventuele overdracht van hiv laten afnemen, en zorgt ervoor dat mensen seks zonder angst kunnen hebben.
  • Ook kan het algemeen publiek geïnformeerd worden over n=n via mensen met hiv, zodat de onterechte angst voor overdracht en het stigma rondom hiv verminderd wordt.

  Internationale bevraging
  Een internationale bevraging onder 1000 zorgprofessionals liet zien dat 77% van de internisten en 42% van de huisartsen de n=n-boodschap met hun patiënt besprak wanneer de viral load ter sprake kwam. We denken dat deze percentages in Nederland (veel) hoger zijn, maar het blijft noodzakelijk om aandacht aan de n=n-boodschap te blijven besteden. Redenen dat zorgprofessionals in de bevraging n=n niet bespraken waren:

  • dat zorgprofessionals de n=n-boodschap zelf niet geloofden (ondanks de grote studies),
  • het idee dat n=n ervoor zorgt dat mensen onverantwoord gedrag gaan vertonen, en
  • bezorgdheid dat degene met hiv de n=n-boodschap niet zou begrijpen.

  Deze aannames kunnen ervoor zorgen dat niet iedereen geïnformeerd wordt over de n=n-boodschap. Alle mensen met hiv hebben recht op up-to-date en onbevooroordeelde informatie.

  n=n voor zorgprofessionals
  Maar wie zijn de zorgprofessionals die n=n kunnen bespreken? Dit zijn niet alleen de hiv-consulenten en de hiv-behandelaren, maar juist ook andere zorgprofessionals. Bijvoorbeeld huisartsen, verpleegkundigen op de soa-poli, justitieel verpleegkundigen, medewerkers in bijvoorbeeld jeugdzorg of asielzoekerscentra, en verpleegkundigen of verzorgenden in een verpleeg- en verzorghuizen of andere zorginstellingen.

  Voor zorgprofessionals die meer willen weten over de n=n-boodschap of hoe ze deze kunnen implementeren in hun spreekkamer hebben we een handreiking opgesteld. De handreiking is hier te vinden: hivvereniging.nl/brochures. Ook heeft de Hiv Vereniging meegewerkt aan een online leermodule over de n=n-boodschap (in samenwerking met Soa Aids Nederland en Sensoa België), deze is hier te vinden: niet meer beschikbaar.

  Maar klopt het echt?
  Ja! Uit onderzoek is gebleken dat er 0 keer transmissie plaatsvond bij meer dan 150.000 keer seks. Er deden meer dan 4.000 homo- en heteroseksuele koppels mee aan de onderzoeken. Ook uit de praktijk zijn er 0 transmissies bekend tussen partners met hiv en een onderdrukt virus en partners zonder hiv. Meer informatie over de wetenschap achter de n=n-boodschap vind je hier.

  Bron:
  Calabrese SK & Mayer KH. Providers should discuss U=U with all patients living with HIV. Lancet HIV, online ahead of print, 13 February 2019.

  Bron: hivvereniging.nl

  #238392
  Luka
  Moderator

  NRC checkt: ‘Met hiv kun je net zo lang leven als zonder’
  Dat stelde de Hiv Vereniging in een advertentie.

  De aanleiding
  De Hiv Vereniging plaatste rond de grote internationale aidsconferentie in Amsterdam, vorige week, een grote advertentie in NRC om verouderde (media)beelden over hiv te corrigeren. De eerste zin luidde: „Mensen met hiv in Nederland hebben tegenwoordig gewoon relaties, een gezin, maken carrière en kunnen net zo lang leven als ieder ander.” De aanpak van hiv is hier zo succesvol dat het eerste deel van de bewering heel aannemelijk klinkt. Maar is de levensverwachting van mensen met hiv inderdaad nu net zo goed als die van mensen zonder hiv? Die bewering gaan we checken.

  Lees verder op de site van: NRC >>

  #239112
  Mark
  Moderator

  Einde aids in zicht? Nieuw medicijn maakt verspreiding hiv onmogelijk

  Acht jaar hebben wetenschappers gewerkt aan een medicijn dat de verspreiding van hiv tegengaat. Nu is het gelukt. Het nieuwe middel zorgt ervoor dat het aids-virus niet meer wordt overgedragen door onveilig vrijen.

  Duizend koppels van wie een van de twee besmet was met hiv deden mee aan het onderzoek. Het nieuwe medicijn bleek niet alleen het virus te onderdrukken, maar ook te voorkomen dat de ene partner het kon overdragen op de andere.

  In de acht jaar dat de stellen werden gevolgd raakte er niemand besmet door vrijen zonder condoom met de eigen partner. Vijftien mensen kregen wel hiv, maar dat was het gevolg van seks met iemand anders dan degene met wie ze een relatie hadden.

  De onderzoekers zijn positief gestemd. “Deze sterke boodschap kan helpen om de hiv-epidemie te beëindigen door de overdracht van hiv te voorkomen, en kan ook helpen het stempel en discriminatie die veel mensen die besmet zijn moeten doormaken te verminderen.”

  Hoofdonderzoeker professor Alison Rodger van University College Londen vertelt aan The Guardian dat er nog veel werk aan de winkel is. “Verdere inspanningen moeten nu focussen op het verspreiden van deze boodschap en ervoor zorgen dat alle mensen, die hiv-positief zijn toegang hebben tot tests, een doeltreffende behandeling, ondersteuning en de juiste middelen om te zorgen dat het virus zich ook in de toekomst niet meer verspreidt.”

  Bron: welingelichtekringen.nl

  #248176
  Luka
  Moderator

  Online hulp bij depressieve klachten

  Sinds kort is het online zelfhulpprogramma Positief leven met hiv beschikbaar dat mensen met hiv ondersteunt die last hebben van depressieve klachten. Hierbij krijgen ze telefonische begeleiding van een coach.

  Mensen met hiv hebben vaker last van depressieve klachten dan mensen zonder hiv. Helaas weet niet iedereen de weg te vinden naar goede hulpverlening. Nadia Garnefski en Vivian Kraaij van Universiteit Leiden hebben een aantal jaar geleden onderzoek gedaan naar de behoeften van mensen met hiv met depressieve klachten. Daaruit bleek dat zij op een laagdrempelige manier hulp zouden willen ontvangen. Daarvoor hebben ze acht jaar geleden het zelfhulpboek Leven met hiv samengesteld. “We wilden mensen iets geven waarmee ze op hun eigen tijd en op een eigen plek mee aan de slag zouden kunnen”, zegt Nadia. “In het boek worden diverse technieken uit de cognitieve gedragstherapie gebruikt en gecombineerd met wat we in ons onderzoek tegenkwamen. We hebben een programma gemaakt dat helemaal is toegeschreven op en past bij mensen met hiv met depressieve klachten.”

  Voordat het boek beschikbaar werd gesteld, is de effectiviteit van het programma onderzocht: bij de groep mensen met hiv die met het programma aan de slag waren gegaan, was de stemming veel beter verbeterd dan bij de groep die het programma niet aangeboden hadden gekregen.

  Online programma
  De afgelopen jaren is het zelfhulpboek verspreid via de behandelcentra en de Hiv Vereniging. Tot vorig jaar werd het ook uitgedeeld aan de deelnemers van de workshopreeks Positief Leven.
  Sinds kort is er een online variant. “Lang niet iedereen vond het fijn om het boek in huis te hebben. Uit angst dat anderen het zouden zien liggen. De online versie is wat dat betreft dus nog laagdrempeliger”, zegt Vivian. Het Aidsfonds heeft subsidie verleend voor de realisatie van deze online versie. Het bevat vier onderdelen: Het bevat vier onderdelen: stimuleren van activiteiten, ontspanningsoefeningen, het veranderen van negatieve gedachten en het werken aan doelen.

  “Er is eerst onderzoek gedaan naar wat mensen van het boek vonden, en wat zij eraan verbeterd zouden willen zien”, vertelt promovendus Sanne van Luenen. “Die feedback hebben we meegenomen in de ontwikkeling van het online zelfhulpprogramma. Zo is dat er een coach is toegevoegd. Het bleek namelijk dat het niet iedereen lukte om het boek helemaal door te werken en het programma dus af te ronden. De telefonische coach die bij het online programma hoort, ondersteunt en motiveert mensen daarbij. Ook is er meer aandacht voor activeren. Dit vanuit de gedachte dat depressieve mensen vaak de neiging hebben zich terug te trekken en minder activiteiten te ondernemen, waardoor ze in een soort vicieuze cirkel terechtkomen van somberheid en passiviteit. Die cirkel doorbreek je door heel bewust activiteiten op te zoeken. In het online programma besteden we aandacht aan hoe daarmee aan de slag kunt. En het online zelfhulpprogramma is er zowel in het Nederlands als in het Engels.”

  Effectief en hoog gewaardeerd
  Voordat het vernieuwde programma online is geplaatst, heeft Sanne uitgebreid onderzoek gedaan naar de effectiviteit ervan, of het depressieve klachten helpt verminderen. “Daarvoor heb ik twee groepen met proefpersonen samengesteld: een groep van 97 mensen die het programma gingen volgen, met wekelijks vijftien minuten telefonische coaching, en een controlegroep van 91 personen die wekelijks alleen vijf minuten telefonische coaching kregen. Vervolgens heb ik gekeken naar de verandering van de depressieve klachten in de tijd.”

  Uit dit onderzoek is gebleken dat het zelfhulpprogramma werkt. Sanne: “De depressieve klachten verminderden meer in de interventiegroep dan in de controlegroep. Ook maakten mensen uit de interventiegroep zich minder zorgen en piekerden ze minder dan de mensen uit de controlegroep.”

  De proefpersonen zijn heel positief over het zelfprogramma; het krijgt hoge rapportcijfers. “Ze vonden het fijn dat ze ermee aan de slag konden waar en wanneer ze wilden. En ze waren heel blij met de ondersteuning door een coach, zodat ze het niet helemaal zelf hoefden te doen en ook vragen konden stellen”, vertelt Sanne. “De coach belde wekelijks, maximaal een kwartier, om even te informeren hoe het met iemand ging, of het met het programma lukte en of de persoon misschien hulp nodig had bij een opdracht. En soms kon de coach de persoon weer wat motiveren om de draad weer op te pakken.”

  Beschikbaar
  Inmiddels is het online zelfhulpprogramma geïmplementeerd in het behandelcentrum van Universiteit Leiden en staat het online. Het doorlopen van het programma duurt ongeveer zes acht weken; elke week ben je ongeveer een tot twee uur bezig met lezen en het doen van oefeningen. Het volgen van het programma is gratis.

  “Je kunt niet zomaar van start met het programma; mensen moeten zich wel even aanmelden, via de knop op de website”, vertelt Vivian. “Dan wordt gekeken of iemand er geschikt voor is. Je moet het immers zelf doen, en dat kan weleens lastig zijn als je te depressief bent. Dan kan een andere vorm van hulp wellicht beter passen en/of nuttiger zijn. Maar als de persoon geschikt is, krijgt die een coach toegewezen, en kan hij of zij aan de slag met het programma. Die coaches zijn overigens allemaal psychologiestudenten die hun master bijna of net hebben afgerond.”

  “Op de website staat trouwens een klein testje over depressieve klachten dat mensen zelf kunnen doen”, vult Nadia aan. “Een soort zelftest dus, waar heel voorzichtige adviesjes uitkomen, bijvoorbeeld of het online zelfhulpprogramma geschikt zou kunnen zijn of dat het wellicht goed is om eens met de huisarts te gaan praten.”

  Bron: Hiv vereniging >>

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 15)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 27 ▪︎ leden online: 0
No users are currently active
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.759, berichten: 14.841, leden: 1.609
Scroll Up