› Forum Lotgenoten Seksueel Geweld › Achtergrond & Informatie › Informatieve websites & mediaberichten › Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA)
- Dit onderwerp bevat 14 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 20/01/2020 om 22:20 door Luka.
-
AuteurReacties
-
20 januari 2018 om 13:09 #216045LSGBeheerTopic starter
In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:
Seksueel Overdraagbare aandoeningen (SOA)
Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.
20 januari 2018 om 18:46 #216174LukaModeratorOp deze site vind je veel informatie over o.a. hiv en aids, leven met hiv, testen, behandeling en de projecten en evenementen die de stichting organiseert.
20 januari 2018 om 18:47 #216175LukaModeratorAnoniem online advies over SOA test
aidsfonds.nl/nieuws/anoniem-online-advies-over-soa-tests
“Voor het testen op hiv en andere soa adviseren wij altijd om naar je huisarts of GDD te gaan”, vertelt Hanna Bos, arts infectieziektebestrijding van Soa Aids Nederland. “Maar niet iedereen wil of kan daar naartoe. Uit schaamte of uit angst voor kosten.”
Zorgelijk, vindt de arts. “Elke drempel voor het testen op soa is schadelijk voor de volksgezondheid. Met Advies.chat heeft nu iedereen in Nederland direct toegang tot betrouwbaar soa-testadvies.”
“Vroege opsporing en behandeling van hiv en andere soa maakt de kans op klachten kleiner. En het voorkomt dat je hiv of een andere soa doorgeeft aan een ander,” zegt Bos. Advies.chat geeft direct toegang tot advies op maat. Zo leer je hoe je klachten kunt voorkomen en waar je je het beste kunt laten testen.
20 januari 2018 om 20:37 #216208LukaModeratorLeven met hiv.be
Leven met hiv.be is een site van Sensoa België met informatie over hiv en aids. In zes thematische blokken wordt stilgestaan bij alle medische aspecten van hiv, gezond leven, praten over hiv, dagelijks leven, seksualiteit en waar naartoe voor hulp. Daarnaast biedt de site nieuws, een kalender met activiteiten voor mensen met hiv en hun omgeving en de mogelijkheid om in te schrijven op de e-nieuwsbrief. Levenmethiv.be streeft naar een grote herkenbaarheid met tal van geschreven getuigenissen van mensen met hiv. ‘Je staat er niet alleen voor’ luidt het op de promotieaffiche en banner. En dat is wat Sensoa met de site wil uitdragen naar iedereen die getroffen is door hiv.
22 januari 2018 om 22:02 #216516LukaModeratorSoa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Je kan een soa krijgen zonder dat je iets merkt. Je hebt dus niet altijd klachten, maar het kan grote gevolgen voor je gezondheid hebben als je niet op tijd wordt behandeld. Doe daarom op tijd een soa-test.
De meeste soa’s zijn gemakkelijk te genezen.Hoe krijg je een soa?
Een soa wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie. Deze kan zich nestelen in lichaamsvloeistoffen zoals bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. Tijdens onveilige seks (zonder condoom) kan de besmette lichaamsvloeistof in contact komen met ander slijmvlies en kunnen virus- of bacteriedeeltjes daarin doordringen. Dit noemen we een soa: een seksueel overdraagbare aandoening. Een soa wordt ook wel een ‘geslachtsziekte’ genoemd.Waarom krijg je een soa vooral door seks?
Gewone huid is dik genoeg om een soa tegen te houden. Maar lichaamsdelen bedekt met slijmvlies zijn erg gevoelig voor het overdragen van een soa. Slijmvlies is een dun deel van de huid dat te herkennen is aan de roze kleur en vochtigheid. De binnenkant van de mond, vagina, anus, eikel, penis en urinebuis bestaan allemaal uit slijmvlies. Daarom wordt deze aandoening vooral overgedragen bij onveilig vrijen:- Vaginale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in vagina)
- Anale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in anus)
- Orale seks (pijpen en beffen) zonder condoom of beflapje
- Gezamenlijk gebruik van seksattributen, zoals een dildo, zonder deze tussendoor schoon te maken.
Kun je soa’s ook op andere manieren krijgen?
Een aantal soa’s is ook overdraagbaar via bloed. En hiv, hepatitis B en syfilis kun je krijgen bij onhygiënisch aangebrachte tatoeages of piercings. Of als je voor drugsgebruik de naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruikt. Tijdens zwangerschap kunnen hiv, hepatitis B en syfilis worden overgedragen van moeder op kind. Hiv, hepatitis B, syfilis, chlamydia, herpes genitalis en gonorroe kunnen tijdens de geboorte worden overgedragen op de baby.Waar krijg je geen soa van?
Een soa krijg je niet door uit het glas van een ander te drinken. Je krijgt het ook niet via een hoestbui, insectenbeten of een vieze wc-bril. Door veilig te vrijen voorkom je een soa.9 maart 2018 om 21:54 #219004LukaModeratorRelatie tussen seksueel misbruik als kind en risicovolle seks later
Ervaring met seksueel misbruik als kind wordt geassocieerd met een hogere kans om als volwassene hiv-positief te worden. Dit is de conclusie van een Amerikaans onderzoek dat in het tijdschrift Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes is gepubliceerd.
De studie laat ook zien dat een geschiedenis van seksueel misbruik resulteert in meer depressiviteit en problematisch drug- en alcoholgebruik. Ook is men minder ontvankelijk voor hiv-preventie interventies.
HIV-uninfected men who have sex with men with childhood sexual abuse histories are at a greater risk of HIV infection, report higher rates of HIV sexual risk behaviour, and derive less benefit from prevention programmes”, conclude the investigators. They suggest that the “efficacy of HIV prevention initiatives may be enhanced by incorporating treatment components designed to address the specific mental health concerns [of those] with a history of childhood sexual abuse.”
Bron: pozandproud.nl
27 maart 2018 om 19:04 #220238LukaModeratorGezondheidsraad adviseert verstrekking van hiv-preventiepil Prep
Het geneesmiddel Prep, een pil die voorkomt dat mensen hiv oplopen bij onveilige seks, is volgens de Gezondheidsraad ‘essentiële zorg’ die beschikbaar zou moeten zijn voor risicogroepen zoals homoseksuele mannen.
Volgens de raad is het middel effectief, zowel medisch als wat betreft de kosten. De Gezondheidsraad komt met een advies op verzoek van oud-minister Schippers.
Of het middel hiermee voortaan wordt vergoed door zorgverzekeraars, is nog niet zeker. “We kunnen ons voorstellen dat een eigen bijdrage wordt gevraagd”, zegt een woordvoerder van de raad. “Maar dat is typisch iets dat moet worden ingevuld door de politiek.”
Jaarlijks komen in Nederland zo’n 800 nieuwe hiv-infecties voor. “Prep kan helpen dit aantal verder omlaag te brengen”, schrijft de raad. Van de nieuwe infecties treedt twee derde op bij homoseksuele mannen. Ruim een kwart komt voor bij heteroseksuele mannen en vrouwen, vooral migranten.
Meer hierover kun je lezen op NOS.nl en Gaysite.nl.
3 mei 2018 om 10:14 #229638MarkModeratorINSTI: de enige CE gekeurde HIV zelftest
INSTI® HIV Zelftest is een hiv zelftest voor eenmalig gebruik, dit biedt de mogelijkheid om u te testen in het comfort van uw eigen huis, op een tijd die u het best uitkomt. Lees binnen 60 seconden direct het resultaat af, zo simpel is het.Hoe werkt de test?
De test gebruikt een “flow-through” technologie om HIV-1 en HIV-2 antilichamen te detecteren in een druppel bloed. De test laat zien of er HIV antilichamen gevonden zijn in het bloed.De INSTI HIV test is eenvoudig uit te voeren en is uiterst accuraat, maar lees de gebruiksaanwijzingen goed door voor gebruik. De test kan al HIV antistoffen detecteren na 21-22 dagen na infectie, maar wees hier voorzichtig mee, het kan soms wel 3 maanden duren tot een positieve uitslag detecteerbaar is.
Hoe accuraat is de test?
Uitgebreid onderzoek toont aan dat de INSTI HIV zelftest zeer accuraat resultaat levert (als de test goed uitgevoerd wordt). De nauwkeurigheid van medische tests wordt normaal gesproken beschreven in termen van gevoeligheid (alle in werkelijkheid besmette personen werden positief getest), en in specificiteit (alle in werkelijkheid onbesmette personen werden negatief getest). De INSTI® HIV Test heeft een bewezen gevoeligheid van 99,8 – 100% , en een specificiteit van 99,5 – 99,8%.4 juli 2018 om 18:16 #224133LukaModeratorPreventieve hiv-remmers binnenkort deels vergoed
De groep die het grootste risico loopt op besmetting met hiv, zou binnenkort het preventief slikken van hiv-remmers vergoed krijgen. Het gaat dan om mannen die seks hebben met mannen.
Dat melden bronnen aan onze Haagse redactie. Het officiële kabinetsbesluit wordt volgende week verwacht.
Minister Bruins van Medische Zorg volgt daarmee het advies van de Gezondheidsraad. Die adviseerde in maart al om hiv-remmers voor te schrijven aan ‘hoogrisico msm’ (mannen die seks hebben met mannen’). Daar zou goede medische begeleiding bij moeten. Ook moet na vijf jaar worden gekeken of de regeling goed werkt.
Voorkomen
Voor het middel zou, net als de NIPT-test, onder voorwaarden subsidie worden verstrekt. Het zou dus niet in het basispakket komen. Aan welke voorwaarden je moet voldoen om de hiv-remmers te krijgen, is nog niet duidelijk.Hiv-remmers, of PrEP is in Nederland al een aantal jaar verkrijgbaar en voorkomen dat je een hiv-infectie oploopt. Een pot met dertig pillen kost 48 euro en je neemt dagelijks een pil.
Hoogrisicogroepen
Jaarlijks komen er zo’n achthonderd hiv-geïnfecteerden bij in Nederland. In tweederde van de gevallen gaat het om mannen die seks hebben met mannen. De Gezondheidsraad verwacht dat PrEP bij een prijs tussen de veertig en vijftig euro per maand kosteneffectief of zelfs kostenbesparend zal zijn voor hoogrisicogroepen die het middel trouw slikken.Met de juiste medicijnen is hiv een (ernstige) chronische ziekte. Als hiv onbehandeld blijft, kan het zich ontwikkelen tot aids, waaraan je kunt overlijden.
Bron: rtlnieuws.nl >>
19 augustus 2018 om 20:41 #226477LukaModeratorWaarom we af moeten van het hiv-stigma (en hoe jij daarbij kan helpen)
Het is zo achterhaald om te stigmatiseren. Toch zit hokjes denken in onze natuur. Maar hoe zou jij het vinden om in het hokje ‘hiv-er’ geplaatst te worden en zo te worden behandeld? Om je daarbij iets te kunnen voorstellen, maakte fotograaf Marjolein Annegarn een fotoserie over het hiv-stigma die vanaf 20 juli in het Stedelijk museum in Amsterdam te zien is.
Niemand neemt het je kwalijk dat je niet weet hoe het is om hiv te hebben of hoe je wordt behandeld als je hiv besmet bent. Maar toch zijn er heel veel mensen in Nederland die hier elke dag mee moeten dealen. In Nederland leven er ongeveer 22.900 mensen met hiv.
Voor de duidelijkheid: een hiv geïnfecteerd persoon die medicatie slikt, kan het virus niet overdragen, kan gezonde kinderen krijgen en heeft een zelfde levensverwachting als iemand zonder hiv.
Wat doen mensen als ze weten dat je hiv hebt?
Afstand houden, vermijden, overdreven hygiënische maatregelen treffen en er ontstaan ongemakkelijke sociale interacties. Er heerst dus nog een ontzettend groot stigma rond hiv. Daar wilt Marjolein verandering in brengen met haar fotoserie en boek ‘Het Stigma Project‘. Zelf kwam ze er in 1986 achter dat ze hiv had. “Sommigen verzwijgen hun hiv-status en leven in eenzaamheid. En ik schrik ervan hoe weinig ‘het publiek’ weet over hoe het écht zit met hiv tegenwoordig.” -
AuteurReacties
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.